Szerző Téma: Diamond GSV1200 tápegység  (Megtekintve 16709 alkalommal)

Nem elérhető HA7JVV

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
Diamond GSV1200 tápegység
« Dátum: 2017 Március 07, 14:41 »
Kedves Amatőrtársak,

Tápvásárlás előtt állok és szeretnék egy megbízható, kizárólag lineáris, lehetőség szerint változtatható feszültségű tápba beruházni.
Csak és kizárólag QRP munkához kellene, esetleg kisebb HAM specifikus kapcsolások élesztéséhez - működtetéséhez.

A wimo-nál megakadt a szemem ezen a tápon, de sajnos a neten véleményeket nem igazán találtam róla - leszámítva a nagyobb testvérét, a GSV3000-et. Azoknál állítólag a potikkal vannak gondok egy idő után, de könnyen orvosolhatók.

Gondolkoztam egy ideig lineáris 5A-es kiszajú (0.5-3mVpp) labortápon is ebben az árkategóriában, de látva az ilyen MCU vezérelt tápok meghibásodási formáit és rátáját, nagyon elment a kedvem az egésztől. Nem hiszem, hogy az esetlegesen fellépő induktív-kapacitív terheléseket jól viselné.

Ha valakinek van ilyen, vagy dolgozott ilyennel, kérem ossza meg velem véleményét a táp megbízhatóságát, élettartamát és minőséget illetően!

A segítségeteket előre is köszönöm!
73' Viktor
Do more with less.

Nem elérhető ha7az

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
Re:Diamond GSV1200 tápegység
« Válasz #1 Dátum: 2017 Március 07, 21:39 »
Viktor!

Miért nem raksz össze egyet? Én vagy 30 éve csináltam és használok egy dupla/tripla tápot amit LM324-el működik.

1KW-os toroid van benne. 2x0-25 V 5A , 1 x 5V 3 A?.

Nincs ettől jobb gyári. :)

73 es DX!
Feri
ui: Tévedni emberi dolog, de másra kenni még emberibb.
ui: Eljön az idő, amikor a dolgok értéke már alacsonyabb, mint az általuk elfoglalt hely értéke. /HA7TY/
ui2: Ha valakinek problémája van veled, mindig jusson eszedbe, hogy az az ő problémája!

Nem elérhető HA7JVV

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #2 Dátum: 2017 Március 07, 22:33 »
Feri!

Nincs műhelyem és megfelelő szerszámkészletem az ilyen kaliberű dobozoláshoz. LM324-78xx szériás labortápot gyártottam már pc táp házba, de ez más tészta. Nem akarok fúrni-faragni-reszelgetni.
Egyszerűen béna vagyok a mechanikai munkákhoz...:(

Eldöntöttem, hogy két dologgal nem fogok foglalkozni: táp + tuner. (utóbbit is csináltam már párat) Ezeknél mindig a dobozoláson vérzek ki + annyi időt vesznek el a mechanikai munkák, hogy nekem könnyebb inkább a ráfordítandó időben dolgozni, majd venni egy gyárit, még ha jócskán túlárazott is a piac ahogy látom.
73' Viktor
Do more with less.

Nem elérhető HA1TN

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #3 Dátum: 2017 Március 07, 23:00 »
Én TME-nél vettem egy TP-1305 30V 5A-es analóg tápot. Ami nekem fontos volt a durva/finom szabályzók. Árkategóriájában nem rossz darab, de van benne egy hülyeség. Az Output OFF gomb nem csak kikapcsolja a kimenetet, de a feszültségmérőn is 0.00V-ot jelez ki ilyenkor. Magyarul ha a feszültséget akarod állítani, akkor be kell kapcsolnod a kimenetet és ki kell húznod a banándugót...

Én, aki mindent nulláról építek, végre beláttam, hogy egyszerűen nem éri meg tápot építeni (feltéve hogy pénzt adunk az alkatrészért és nem lopjuk.) És akkor a dobozolásról még tényleg nem is beszéltünk, stb.
73!
HA1TN - Norbi

Nem elérhető HA7JVV

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #4 Dátum: 2017 Március 07, 23:27 »
Idézet
Az Output OFF gomb nem csak kikapcsolja a kimenetet, de a feszültségmérőn is 0.00V-ot jelez ki ilyenkor. Magyarul ha a feszültséget akarod állítani, akkor be kell kapcsolnod a kimenetet és ki kell húznod a banándugót...

Pont az ilyen és ehhez hasonló dolgok miatt tettem le én is a TME-nél az Axiomet AX-3005DBL 30V 5A-es lineáris labortápról.
Állítólag sok hasonló árkategóriás táp egy kaptafára épülő OEM.

Én az eevblog youtube csatornáján láttam még durvábbakat is ezekről (olyan szinten meghülyült menet közben, hogy 3V kimenetet mutatott, miközben a valóságban 14V jött ki.)
https://youtu.be/Fya-4mjV4N4?t=1687  :huh:
73' Viktor
Do more with less.

Nem elérhető ha7az

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #5 Dátum: 2017 Március 07, 23:52 »
A mechanika az nem lehet akadály.

Vannak akik fel vannak készülve rá. A neten rengeteg ajánlat van. Elküldöd mit akarsz az előlapra vagy a hátlapra és profin megkapod feliratozva.

1 perc keresés után itt van: http://www.startolj.hu/elektronika/elolap.html
73 es DX!
Feri
ui: Eljön az idő, amikor a dolgok értéke már alacsonyabb, mint az általuk elfoglalt hely értéke. /HA7TY/
ui2: Ha valakinek problémája van veled, mindig jusson eszedbe, hogy az az ő problémája!

Nem elérhető HA1TN

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #6 Dátum: 2017 Március 08, 14:33 »
Idézet
Az Output OFF gomb nem csak kikapcsolja a kimenetet, de a feszültségmérőn is 0.00V-ot jelez ki ilyenkor. Magyarul ha a feszültséget akarod állítani, akkor be kell kapcsolnod a kimenetet és ki kell húznod a banándugót...

Pont az ilyen és ehhez hasonló dolgok miatt tettem le én is a TME-nél az Axiomet AX-3005DBL 30V 5A-es lineáris labortápról.
Állítólag sok hasonló árkategóriás táp egy kaptafára épülő OEM.

Én az eevblog youtube csatornáján láttam még durvábbakat is ezekről (olyan szinten meghülyült menet közben, hogy 3V kimenetet mutatott, miközben a valóságban 14V jött ki.)
https://youtu.be/Fya-4mjV4N4?t=1687  :huh:

Ennek én eléggé utánajártam, sokat nézegettem ezeket a kategóriájú (értsd: megfizethető) tápokat. Az enyém mentes az ilyesmiktől. És nem lök ki magából 40V-os tüskéket a hálózati kapcsoló ki-be kapcsolásakor. A DC OFF gomb működését meg át fogom alakítani és lesz egy olyan tápom amilyet szerettem volna. Melóhelyen tizenakárhány évig használtam Voltcraft Digi 35 tápokat. Egyszerű mint a faék, célra tökéletesen megfelel. Könnyen javítható ha szükséges. Az újabb típusokon már nincs durva/finom szabályzó, pedig az nagyon jól jön. Áramgenerátor módban nagyon pici áramtól tud indulni. Kontaktos potikra érdemes figyelni. Az tény, hogy a leírásokból kevés derül ki, csak olyat érdemes venni amit kipróbál az ember. Azt továbbra is állítom hogy húszezer forintból nem lehet összetenni egy 30V 5A-es labortápot dobozolva, toroid trafóval, kulturált kinézettel (jó, persze kinek mi az) mindennel, úgy hogy minden alkatrészért pénzt adsz. Ha van végtelen és ingyen időd, innen-onnan "szerzel" anyagot, fusiztatsz dobozt, stb. akkor jobb a helyzet. De akkor sem garantálja senki, hogy a beállított 3V helyett hirtelen nem jön ki 40V :)
73!
HA1TN - Norbi

Nem elérhető ha7az

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #7 Dátum: 2017 Március 08, 14:40 »
A 30 éves tápomon a feszültség állító az 10 fordulatos hellipot. Ma is hibátlan mind a kettő.
73 es DX!
Feri

Nem elérhető ha7az

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #8 Dátum: 2017 Március 08, 14:55 »
A delton-nál vannak Holdpeak tápok.

Igaz kapcsolóüzeműek.
73 es DX!
Feri

Nem elérhető HA7JVV

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #9 Dátum: 2017 Március 08, 15:36 »
Időközben tárgytalan lett a dolog, megrendeltem a wimo-tól. Köszönöm a segítséget!

Sajnos lehetőségem nekem nem volt labortápokat tesztelni, szóval lutri lett volna az egész. A neten zéró (felhasználói) infó az adott típusról.

Az eham-on legalább ennek a nagy testvéréről volt olvasnivaló. Pro és kontra.
Bár a 0.5mVpp zaj csábító volt, de ez a 2-sem sok úgy gondolom.
A feszültség is állítható 1 és 15V között, igaz nem "fine" csak "coarse", de QRP rádióknak megteszi, van legalább tartalék is (12A).

A többi kis barkácsáramkörnek, qrpp szerkezeteknek meg szenzoroknak, MCU-nak pedig ott a kis home-made 1A-os labortápom. (3,5,9,12 - négy fix csatorna + 1-13.5 változtatható kimeneti csatorna.
Cipőkanállal pont belement trafóstól, fordulatszám szabályozott aktívhűtéssel együtt egy kiszuperált ATX táp dobozába.  ;)
73' Viktor
Do more with less.

ha3flt

• Vendég
« Válasz #10 Dátum: 2017 Március 08, 16:56 »
Kár elkapkodni, biztosan lehet jobb ár-érték arányú cuccot fellelni, nem lopta be magát a szívembe a Diamond.

Öt-hat éve egyébként a legújabb huncutság a kapcsolóüzemű lineáris tápegység... pl.: https://www.conrad.hu/hu/linearis-labortapegyseg-szabalyozhato-3-15v-max-25a-kimenettel-voltcraft-sps-1525-pfc-511568.html

Végül is a Fok-gyem tápokból is volt annak idején tirisztoros + áteresztő tranzisztoros, ha minden igaz.

Ilyesmire gondolok:

De fogalmam sincs, hogy pl. tönkremenés közben hogyan viselkedik. :-)

Nem elérhető ha7az

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #11 Dátum: 2017 Március 08, 17:18 »
Túl kell méretezni. Nálam 5A-ra 2x2N3055 van. A legrosszabb esetben is a dupláját kibírja. Ráadásul visszahajló a rövidzár védelem. 
73 es DX!
Feri

Nem elérhető HA7JVV

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #12 Dátum: 2017 Március 08, 20:15 »
Nem kapkodtam el Tibi, már lassan negyed éve nézem a szóba jöhető beszerzési forrásokat és azok felhozatalait.
Kapcsolóüzemű megoldásokat már az elején elvetettem. Egy volt a portán, itt több nem is lesz ilyen célzattal, csak és kizárólag trafós, abból is inkább a hypersil fajtájú! Csendes (ripple noise-ra gondolok itt főleg), meghibásodási rátája minimális, mivel minimális a felhasznált alkatrészek száma is + más a működési elve. Ha kifog az ember egy jó konstrukciót minőségibb alkatrészekkel, akkor az kiszolgálja egy életen keresztül (lsd. fok-gyem tápok, stb.)
Én nem akarok x-év múlva azon parázni, hogy vajon a kondik ESR értékei hol tartanak?! Mikor szalad meg?!
Ebben a témában konzervatív felfogású vagyok.

Hibridről meg nem sokat tudok, de fiatal technológia, lehet annak még forrni kell pár évet.

Tehát két kritériumom volt csak: trafó és alacsony zaj (0.5-3 max 4mVpp).
A fellelhető tápok közül elérhetőséget és ár/érték illetően csak ezt találtam megfelelőnek az igényeimnek. A wimo-nál pont egy 10-essel volt olcsóbb, mint a DND-nél.

A Diamonddal kapcsolatos aggályaid abszolút megértem! Rendeltem már Diamond antennát, aminek köze nem volt a Diamondhoz - csak csomagolásban, de abban megtévesztésig hasonlított.
Ez egy olyan dolog, hogy létezik szegecselt PL-259-es aljzattal is MFJ tuner - annak sincs sok köze az MFJ-hez... (Hozzá kell tenni, MFJ is tud néha kóklerkedni: RF Burn hangolás közben a forgókondi tengely szigetelésének elhagyása miatt bizonyos tunereinél, stb.), de ezek a dolgok 3 forintból orvosolhatok - jogos, ezt nem nekünk kellene megtenni!
Nem tudhatom, de talán lehet Te is egy ilyen klónba futhattál bele.

De remélem - bízom benne, hogy talán a Wimo nem árul szemetet és klónokat.
Vettem mellé egy MFJ-971 is, így a szállítási költség sem volt sok - futárral. Talán egy két-ezres különbség ha volt a hazai szállítási költségekhez képest.
73' Viktor
Do more with less.

Nem elérhető ha7az

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #13 Dátum: 2017 Március 08, 21:27 »
:)

A Wimo-tól jött eredeti diamond X-510 is pihen vagy 2 éve. Már nem emlékszem melyik sávon volt 1:3 az SWR. :)
73 es DX!
Feri

Nem elérhető HA7JVV

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #14 Dátum: 2017 Március 08, 22:26 »
 :D
Az eham-on írtak ilyenről. Aztán ott írták azt is, hogyan kell megfelelően beállítani. (2 oldal az assembly instrucion-ben)
http://www.eham.net/reviews/detail/1929?page=1 (N8YQX)

Meg hát nem köntörfalaz a gyártó sem: VSWR less than 1.8:1 alapból.
Szóval még szerencsés is vagy Feri!  ;)

Idézet
Initially, when I installed the antenna, I was disappointed to see high SWR towards the high end of both bands. I was also unable to hit some distant repeaters. However, after reading the instruction in its entirety, I found the following information on the second page: Be sure to set the top of the mast below the radial elements. I trimmed the antenna mast below the radial, and the SWR became 1:1 at the band center, and below 2:1 at the band edges.
73' Viktor
Do more with less.