Szerző Téma: Antenna analizátor  (Megtekintve 14362 alkalommal)

Nem elérhető ha7az

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
Antenna analizátor
« Dátum: 2015 December 22, 21:53 »
73 es DX!
Feri
ui: Tévedni emberi dolog, de másra kenni még emberibb.
ui: Eljön az idő, amikor a dolgok értéke már alacsonyabb, mint az általuk elfoglalt hely értéke. /HA7TY/
ui2: Ha valakinek problémája van veled, mindig jusson eszedbe, hogy az az ő problémája!

Nem elérhető Orban

• Full Member
    • Profil megtekintése
Re:Antenna analizátor
« Válasz #1 Dátum: 2015 December 22, 22:09 »
Lehet, hogy én vagyok vak, de nem találom, hogy mennyibe kerül és hogy lehet rendelni.

Nem elérhető ha7az

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #2 Dátum: 2015 December 22, 22:28 »
2015-12-22 · Rádióamatőr · Kínál
Eladó Antenna Analizátor

Eladó egy saját fejlesztésű antenna analizátor, frekvencia tartomány 100kHz-200Mhz, Funkciók:Antenna analízis, spektrum display, L-C mérés, 2 csatornás szignál generátor. Bővebb infó:www.hg7an.com Ár:56ezer Ft

ID: 27081 | e-mail: hg7an@freemail.hu
73 es DX!
Feri
ui: Tévedni emberi dolog, de másra kenni még emberibb.
ui: Eljön az idő, amikor a dolgok értéke már alacsonyabb, mint az általuk elfoglalt hely értéke. /HA7TY/
ui2: Ha valakinek problémája van veled, mindig jusson eszedbe, hogy az az ő problémája!

Nem elérhető Orban

• Full Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #3 Dátum: 2015 December 22, 22:40 »
Köszi, de ezt nem néztem.
De akkor, ha jól értem - ha már honlap is van - több termékről van szó. Ha esetleg vesz valaki, örömmel venném a beszámolókat.

Én ezen gondolkodtam, hogy meglepem magam vele:

http://www.ebay.de/itm/HF-VHF-UHF-Antenna-Analyzer-Classical-antenna-analyzer-impedance-analyzer-AW07A-/121380272988?hash=item1c42d3fb5c:g:WWgAAOSwDk5TugDM

Nem elérhető Ha-7-at

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #4 Dátum: 2015 December 23, 02:46 »
hg7an vna-ját venném meg ennyiért ingyen van .  Mini vna pro hasonló paraméterekkel 400euro
   RH antennához előny a vezetéknélküliség.  Amit  mutattál az sem rossz  de  kevesebb dologra használható ,  szürőket nem tudsz vele mérni.
   Ja és majd kisegítenek lehet rosszul  de ez kínából jön szóval áfa és vám esélyes.

Nem elérhető Ha-7-at

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #5 Dátum: 2016 Június 09, 10:34 »
Egy jó kiegészítő lehet lesz egy eladó minivna prom? ☺
   http://www.pocketvna.com

ha3flt

• Vendég
« Válasz #6 Dátum: 2016 Június 09, 12:16 »
Vajon miért nem specifikálják soha ezeknek az eszközöknek a pontosságát? :-) És mi ennek a cuccnak a működési elve?

A MiniVNA Pro-é legalább ismert, és van valahol egy táblázat, ahol komolyabb műszerrel és más VNA-kkal hasonlították össze a mért eredményeket.

Nem mindegy, hogy egy szélessávú teljesítménydetektor mér egy hídban mindent, ami a bemenetére jut, vagy van egy KF-ünk, amit legalább aluláteresztő szűrővel el tudunk látni akár szuperheterodin (DG8SAQ - hangkártyás), akár direkt vevős, I/Q jeles (MiniVNA Pro, N2PK - pontosabb és 24-bites ADC-s) megoldásban, de mindenképpen kell hozzá dupla jel, iránycsatoló, keverő stb., és ha ezek jók, akkor nem tud annyira olcsó lenni, a többi általában saccméter, még a komolyabban kinézők is, legfeljebb párszor 10 MHz-ig lehet műszernek nevezni még a jobbakat is. Az N2PK-hoz pl. van egy NYÁK-om és egy anyaglistám, ami >>60 eFt, pedig csak alacsony frekikre van megvalósítva (olcsó DDS-ek). De majd kiderül.

Egyébként WiFi routereket akarsz mérni, vagy átnyergeltél mikrohullámra? Próbálj meg megismételni egy mérést 1-2 GHz-en pár nap múlva úgy, hogy szétszeded, majd újra összerakod az eszközöket esetleg másik kábelekkel. :-) Nem véletlen, hogy még erőhatárolós kulcsokat is ajánlanak az RF csatlakozókhoz (pl. SMA-hoz). De lehet, hogy megint túlzásokba estem, igazából nem antenna-analizátorként nézem őket. :-)

Nem elérhető Ha-7-at

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #7 Dátum: 2016 Június 09, 13:10 »
Egyszerű  azért jólenne mérni  70cmmes sávot is , sajnos extender a minivna hoz nem  kapható már.

ha3flt

• Vendég
« Válasz #8 Dátum: 2016 Június 09, 13:15 »
Ja, bocsánat, ezt nem tudtam. :-)

Nem elérhető HA7EG

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #9 Dátum: 2016 Június 09, 13:16 »
Tibor,  az a kérdés hogy vállalkozást akarsz építeni erre a műszerre vagy mint rádióamatőr az antennáid " állapota " érdekel.

Kell egy olcsó sokak által megvásárolható eszköz,  van rá igény érdeklődés és felvevő piac,  és van aki még olcsóbban adja ami nem feltétlenül rosz . Anno a 386 pc alaplapot amit a BNV-n vettem másnap vihettem vissza  (kinai  gyártás volt) . Az árat minden esetben a legyártott darabszám határozza meg. Mára már hihetetlenül sokat fejlődtek,  ma már minden kütyü onnan származik szinte.

Van hogy csak látvány generátor,  igen bizonyos frekvencia felett felejtős "majd én otthon megcsinálom"  :wacko:

73'Gyuri HA7EG

Nem elérhető Ha-7-at

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #10 Dátum: 2016 Június 09, 13:48 »
Egy ilyen müszernek az a lényege hogy antennát tudsz vele építeni ,
   nem  lemásolni hanem saját kutfőből gyártani egyet.
Pl  a következő antenna ez lesz: http://www.hamuniverse.com/wb3aywcollinear.html

Nem elérhető ha0szt

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #11 Dátum: 2016 Június 09, 14:03 »
De hát négyszáz ojró! Százhúsz rugó. +kell nekünk az "ötgiga"?
Ez egy low cost görög nyaralás.
Ennek a töredékéből épül a másik topikban VNA.
Borisz Jelszint

Nem elérhető HA7EG

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #12 Dátum: 2016 Június 09, 15:25 »
Egy ilyen müszernek az a lényege hogy antennát tudsz vele építeni .......
Minden müszer annyit ér amekkora tudással rendelkezik a használója.  ;)
73'Gyuri HA7EG

ha3flt

• Vendég
« Válasz #13 Dátum: 2016 Június 09, 16:04 »
De az sem baj, ha közelít a valósághoz, amit mutat - itt kezdtem értékelni az N2PK-féle kapcsolást:

(http://www.antennasbyn6lf.com/files/vna_comparisons.pdf)

Bizony, itt nem egy-két százalékokról van szó, és nem csak gigahertzeken, és nem csak házi készítésű műszereknél.

Nem elérhető HA7EG

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #14 Dátum: 2016 Június 09, 16:30 »
Tibor,  azokat a műszerek ahol bekapcsolás után megjelenik "oven cold" felirat , és ha eltűnik az a referencia .
 Ezzel lehet melózni.
 De nekünk "csak" kütyü lesz otthonra.
 Most hirtelen gondoltam hogy megnézem az MFJ pontosságát , na jó de mihez hasonlítsam hitelesítsem.
 Itthon nincs mihez  :wacko:
 Műszerem ami van és hiteles - hitelesíthető több mint 10 éve volt utoljára ilyen helyen.
Na ennyit az otthoni rádióamatőr mérésekről .
73'Gyuri HA7EG