Szerző Téma: Mini60  (Megtekintve 38632 alkalommal)

Nem elérhető HA7EG

• Hero Member
    • Profil megtekintése
Mini60
« Dátum: 2014 Május 09, 07:57 »
Most találtam a neten , ez lenne a kínai 'MINIvna' .
http://www.ebay.com/itm/Sark100-HF-ANT-SWR-Antenna-Analyzer-Meter-Battery-Bluetooth-Android-Software-/181168214953?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2a2e7793a9

Látta már valaki , használja már valaki?
Az látható hogy sokkal olcsóbb!!
Bluetooth benne van , csak 1 okos-telefon vagy TAB és lehet méricskélni!
(Mielőtt írtam volna rákerestem a 'mini60' kifejezésre nem volt itt a fórumon találat) 

73
Gyuri
73'Gyuri HA7EG

Nem elérhető Ha-7-at

• Hero Member
    • Profil megtekintése
Re:Mini60
« Válasz #1 Dátum: 2014 Május 09, 08:40 »
Attól függ mire szeretnéd használni . Nem véletlenül kerül 3 szor annyiba a mini vna pro bt.
 3 szor nagyobb frekvencia 200MHz és bővítési lehetőség 1500MHz ig.
Külön bemenet így balunt csatlakozót sőt még antenna karakterisztikát is mérhetsz vele.
  Két egymástól független szignál generátor ami képes egymástól 90fokban eltolt jelet előállítani
sdr vevőnek .
  Szóval hosszabb távon a mini vna pro jobban megéri de ha tudod ezekre nincs szükséged akkor ez is jó lehet.

Nem elérhető HA7EG

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #2 Dátum: 2014 Május 09, 10:13 »
Igen van freki bővítés ennyiért: 
MINIVNA-EXT    MiniVNA Pro Extender    299.00 €    még plusz a csatlakozók
És az alap:
MINIVNAPROBT    mini-VNA Pro BT    349.00 €    

Persze vannak előnyök hátrányok árban tudásban is.
A Mini60 android nélkül is használható,  csak ennyi : US $154.93
Hogy szokták mondani ár-érzékeny a piac.
Persze jó lenne nekem is 1 Minivna , de még úgy ezzel mint anno a kocsival "befizettem az előleget a Merkur-nál" .
Szándék már megvan :wacko:

73
Gyuri
73'Gyuri HA7EG

Nem elérhető HA7HQ

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #3 Dátum: 2014 Május 09, 12:19 »
De az is egy megoldás, hogy az ember ért hozzá és csinál magának.  ;)
Nem mindegy, hogy az okos hülyéskedik, vagy a hülye okoskodik !

Nem elérhető HA1TN

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #4 Dátum: 2014 Május 09, 13:00 »
De az is egy megoldás, hogy az ember ért hozzá és csinál magának.  ;)
Én ezt az utat járom, képes vagyok azt is kifejleszteni, megépíteni amit inkább meg kellene venni, de bevallom most még én is meginogtam. 30kHUF-ból kihozni nem is annyira triviális (ha nem abból indulunk ki hogy úgyis van otthon/cégben/fiókban/ingyen mintában alkatrész...) Kíváncsi lennék mit tud. A MiniVNA a benne található alkatrészeket figyelembe véve szerintem túlárazott, de nyilván meg kell fizetni a fejlesztést. A kis kínai meg nagyjából anyagárban van.
73!
HA1TN - Norbi

Nem elérhető HA7HQ

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #5 Dátum: 2014 Május 09, 13:48 »
Hát nagyjából. Már csak azt a kérdést kell kinek-kinek eldöntenie, érdemes-e beruházni rá, mennyi lesz a használat/fiókban áll aránya?
A csicsákat leszámítva egy impedancia mérő 1-2 ezer forintból összerakható, a többi már csak tupírozás. Aki rádiózni szeretne, gyorsan
felteszi az antennát (amennyire érdemes) beállítja és elkezd CQ-zni.....  -_-
Nem mindegy, hogy az okos hülyéskedik, vagy a hülye okoskodik !

Nem elérhető HA7EG

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #6 Dátum: 2014 Május 09, 15:49 »
Hát nagyjából. Már csak azt a kérdést kell kinek-kinek eldöntenie, érdemes-e beruházni rá, mennyi lesz a használat/fiókban áll aránya?
A csicsákat leszámítva egy impedancia mérő 1-2 ezer forintból összerakható, a többi már csak tupírozás. Aki rádiózni szeretne, gyorsan
felteszi az antennát (amennyire érdemes) beállítja és elkezd CQ-zni.....  -_-
Mint minden ilyen rádióamatőr célú műszer igen többet áll a fiókban vagy a polcon, de ha kell akkor nagyon.
 Én anno vettem MFJ -t még a 70cm kütyüt is megvettem ez utóbbi szinte felesleges beruházás volt de párszor használtam.
 Az MFJ-259 sokat használom , minden évben variálok az antennáimmal .
 Aki felrak - felrakat 1 vagy két antennát annak felesleges, ha megtetszett akkor szobadísznek is jól mutat a MINIvna  vagy más kütyü.
 Éppen most használtam az MFJ-t ,  70 megára alkottam valamit OIRT URH antennát találtam a lomok között vertikális Dipol lett belőle.

73
Gyuri
73'Gyuri HA7EG

Nem elérhető ha5bww SK

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #7 Dátum: 2014 Május 09, 16:33 »
Hát, ha szabad.....
Összeraktam 1-2-3-4 darabantennakütyüt (VK5JST, az első lyuaks ny.ák.-on), most is ilyenfélét használok, ami 50 megán is megy. Elnézegettem a sok szép, színes görbét, nem sok mindent mondanak. A kedvencem egy német műszörgyeteg, ami olyan, mint egy GDO, az adott antenna rezonanciapontján mást nem nagyon mutat. A jelenlegi kiírja a komplex impedanciát is, igaz, előjel nélkül.
Most várok egy ny.ák-ot VK-ból, azt is összerakom. A létező legjobb műszer, amivel valaha találkoztam.
Nézlek, olvaslak Benneteket. VNA, és egyebek.
Mi a túrónak az 1-2 GHz, ami nem is amatőrsáv....
(Kabos Gyula: " ...jó a monokl, da anélkül jobban lát az ember..."
Nem értek 1-2 amatőrtársat: - Mi a *-ért mindenféle csicsa? Nem vagyok benne biztos, hogy a "nekem van"-on túl használjátok valamire!
Tessék magtanulni amatőr-módon antennát beállítani, illetve legyen a fiókban egy csomó komplex impedancia! :wacko:
Ez a szösszenet egy csomó minden egyéb témához is passzol!
Jöhetnek a negatívok!!!!!!!!
« Utoljára szerkesztve: 2014 Május 09, 16:55 írta ha5bww »
73 es DX!
Ed
HA5BWW/HA5W
HA-DXC, HA-CWG, DIG, HSC, CTC

Nem elérhető HA7EG

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #8 Dátum: 2014 Május 09, 16:44 »
Szia Ed
A vna kiterjesztését 1200 -ra ostobaságnak pénzkidobásnak tartom , de tudod van aki arra "gerjed" , mint írtam nekem bőven elég az MFJ-259.
Most ez a trendi mióta az andriod a világra jött.
Nincs semmi negatív .
73'Gyuri HA7EG

Nem elérhető Ha-7-at

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #9 Dátum: 2014 Május 09, 17:14 »
Nem hiszem hogy sokat állna , igen nem olcsó egyszer kell megvenni ,persze aki tud építhet magának nwt-ét, antenna analizátort, szignálgenerátort, spektrum analizátort...
   Ha 1-2 ezeből kijön egy akkor jó lenne rá egy projekt egy antenna analizátorra.
Annak jó aki antennát szeretne építeni aki csak felrakni egyet bőven megfelel egy gdo és egy swr mérő.
  Úgy vagyok vele ha már költök rá akkor olyat veszek ami több mindenre használható és bővíthető.
144MHz is rendszeresen használom.
Ede 1280MHz , de nem is ez az előnye hanem pl szeretnél egy bpf ,vagy egy kf szürőt vagy egy ssb szürőt akkor evvel megtudod mérni.  Vagy mostanában téma volt a 630 m egy jó preselektor nélkül nem használható milyen jó ha két perc alatt kipróbálhatod az elgondolásod? Ez az előnye.
 Magába a drótot mindenféle koax nélkül a helyén tudod mérni föld függetlenül.

Nem elérhető ha5bww SK

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #10 Dátum: 2014 Május 09, 17:37 »
Lala,
Nem szeretnék semmilyen vitát nyitni.
Én ezzel a szarral LPF-et állítottam be, ami azt is tette, amire terveztem.
Biztosan nagyon elegáns laptoppal, meg mittudoménmivel antennát nézni. Nekem megfelel a kijelző, esetleg még két műszer is, ja, és a közel 40 éves gyakorlat, tapasztalat.
Gerjedésekkel 50 mega felett nem foglalkozom. 144-en az SX-400 kellő információt ad.
Még egyszer:
Amilyen műszer-szerűség a rendelkezésemre áll (megcsinálom), azzal mindent meg tudok mérni. Számszerűleg.
Nincsenek itthon komplex impedanciáim.
Jó szórakozást.
Részemről ezzel lezártam, többet nem szólok hozzá.

73 es DX!
Ed
HA5BWW/HA5W
HA-DXC, HA-CWG, DIG, HSC, CTC

Nem elérhető ha5pp

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #11 Dátum: 2014 Május 09, 17:44 »
Nekem olyan antenna aenaelájzer kellene, mely kirajzolja szépen a sugárzási karakterisztikát.  :wacko:
Egyébként én is a jó öreg MFJ-259-et tekergetem.

Anno (domini) egy dipólt kreáltam 18 MHz-re, de még SWR-mérőm sem volt, csak a drót meg egy TS-50S rédijó. Mit nekem egy dipól, megeszem reggelire karmértékkel - gondoltam. Hát látom, nem megy ki a power, csak "félig" - akkó ez nem sikerült. Szerencsére nyitott volt a rédijó (nem mondom meg, ki nyitotta ki...Robi), kisilabizáltam, hol megy a két egyenlő szárú antenna (dipól), pici vágás és a sávba kerültem, hasított a power. :)
73, Zoli HA5PP

Nem elérhető HA7EG

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #12 Dátum: 2014 Május 09, 18:14 »
Letöltöttem és telepítettem az android -s progit ami jár hozzá, igy néz ki kicsit aggódtam mert fura írásjelek is voltak az ebay -s oldalon.
Nekem már angolul 'beszél'  .

Ok Zoli
Műszer nélküli időkben én a minimum power és a TRX VFO gyors tekerésével nyertem információt, nem szép dolog csak nem szabad elaludni míg a PTT nyomod és gyorsnak kell lenned ne halljad az anyázást :wacko:

73
Gyuri
73'Gyuri HA7EG

Nem elérhető Ha-7-at

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #13 Dátum: 2014 Május 09, 19:27 »
mini vna tudja csak nem egy emberes meg egy focipálya kell hozzá .  egy mérő és egy mérni való antenna.

Nem elérhető ha5pp

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #14 Dátum: 2014 Május 09, 19:33 »
mini vna tudja csak nem egy emberes meg egy focipálya kell hozzá .  egy mérő és egy mérni való antenna.

Ezt nekem írtad, Lala? Izgi lenne kimérni egy felépített antenna (pl. Yagi) sugárzási karakterisztikájátt és egyeztetni/összehasonlítani a HFTA-val :)
73, Zoli HA5PP