Szerző Téma: Kinek van zaj-elnyomási tapasztalata?  (Megtekintve 26511 alkalommal)

Nem elérhető torolve

• Hero Member
    • Profil megtekintése
Kinek van zaj-elnyomási tapasztalata?
« Dátum: 2005 Március 12, 20:15 »
Sziasztok,

Budapesten két nagy zajforrásom van.

1. MTV1 50MHz-en okoz óriási videó zajt
2. Közvilágítás bekapcsolásakor 1.8MHz-21MHz között S4-S7 fehérzaj keletkezik, ami a reggeli kikapcsoláskor megszűnik.

Mindkettőre megoldást adhat ANC-4 zajcsökkentő készülék: http://www.timewave.com/anc4.html

Az elve alapján hihetőnek tűnik számomra 4-6S fokos jel/zajviszony javulás. Egy helyi eredetű zavart felszedő antenna jelét keveri a készülék a DX jelet vevő antenna jeléhez amplitúdó és fázishelyesen, ami a zajt semlegesíti, de a DX jelet alig csillapítja. Ráadásul adóvevő használatakor automatikusan lekapcsolja a készülék adáskor a szűrőt az antenna útjából.

Meggyőzőek a beszámolók is:  http://lists.contesting.com/archives/html/...0/msg00277.html

Az ára is elfogadható.

Van esetleg tapasztalatotok ezzel vagy hasonló készülékkel? Vagy a hozzánk legközelebbi forgalmazóval http://www.garant-funk.de ?
« Utoljára szerkesztve: 2005 Március 12, 20:27 írta ha5pt »

ha5x

• Vendég
« Válasz #1 Dátum: 2005 Március 12, 22:04 »
Szia Tamás,

A TV1 sajnos számomra is nagyon megnehezíti az 50 MHz-es rádióamatőr sáv  rendeltetésszerű használatát ;-)

Ami a közvilágítást illeti: HA5BDU Andrásnak is voltak gondjai, de miután bebizonyosodott, hogy a közvilágításnál használt lámpatestek (?) nem felelnek meg a szabványnak, sikerült valamit intéznie.

Nem elérhető torolve

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #2 Dátum: 2005 Március 13, 07:46 »
Idézet
A TV1 sajnos számomra is nagyon megnehezíti az 50 MHz-es rádióamatőr sáv  rendeltetésszerű használatát ;-)

50MHz zaj dolgában nem vagyunk egyedül:

SV1DH http://www.uksmg.org/presentations/sv1dh20...propagation.htm
I0JX: http://www.qsl.net/i0jx/anc-4.pdf

Nem elérhető ha5bww SK

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #3 Dátum: 2005 Március 18, 09:59 »
Szevasztok,
Érdeklődéssel néztem át a dokumentációt. Szerencsétlenségemre  :D kapcsolási rajzot is mellékeltek. Azonnal döntöttem és nekiugrok egy perfor-lemezen az összerakásnak. Igazán az alsó sáv(ok) érdekel(nek), mivel itt vagyok mindenféle katyvasszal ellátva. Szerencsémre, egy csomó dolgot (jelfogó és csatolt részei) ki tudok hagyni, mivel az FT-990 ezt lehetővé teszi.
Addig is, ha valaki ilyenre vetemedik:
1N5711: Schottky (HP 5082-2800)
1N5231B: 5.1 V-os Zener
2N4124: akármilyen kiszajú NPN
A trafók praktikusan FT-50-43, vagy NF-10(hazai) gyűrűkre készülhetnek.
Az zaj-antenna egy 80 cm-es teleszkóp lesz.

Na, ki lesz az első???
Üdv.
73 es DX!
Ed
HA5BWW/HA5W
HA-DXC, HA-CWG, DIG, HSC, CTC

Nem elérhető ha5bww SK

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #4 Dátum: 2005 Március 25, 09:51 »
Szervusztok,
Tegnap egy próba-ny.ák-on összeraktam a szerkezetet. Igazán már nem volt időm a tesztelésre, de néhány tapasztalat:
- erős nulla érzékelhető a zajban - mindenféle zaj esetén. A vett jel térereje is csökken valamennyit, de nem vészes.
- az impulzus-zajokat mintegy 4 "S"-fokkal csökkenti.
- az alsó sávokon jelentős zajcsökkenés észlelhető.
Nem exakt a megfigyelés, mivel dobozba még nem raktam be. Akinek van kedve hozzá, az töltse le a doksit - a kapcsolási rajzzal együtt és rakja össze. FT 50-43 vasra 15 bifiláris menetet tettem fel. Kb. 2 óra alatt összerakható - az utána következő rendcsinálással együtt.
Várom az építő  :D  kollegák tapasztalatait.
73!
73 es DX!
Ed
HA5BWW/HA5W
HA-DXC, HA-CWG, DIG, HSC, CTC

Nem elérhető torolve

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #5 Dátum: 2005 Április 06, 12:19 »
Az ANC-4 készüléket Európából nehézkesen lehet beszerezni. Az előzetes érdeklődések alapján a cégemmel behozatunk néhányat. Április végén szállít a gyártó és tőlünk 40eFt+áfa áron lesz beszerezhető. Akit érdekel, keressen meg.

Nem elérhető torolve

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #6 Dátum: 2005 Május 22, 21:15 »
Még megvan mindkét zajforrásom, de már sokkal kisebb gondot okoznak. Az ANC-4 antenna zajcsökkentő nem egy csodaszer, de nagyon hasznos.

- A 7MHz GP antennám a közvilágítás bekapcsolása után, kikapcsolt előerősítővel is S7-S8 jelszintű fehérzajt szed össze. Többféle zajantennát próbáltam ki, melyek közül a legjobb egy 50MHz dipól lett 2m magasan vízszintesen kifeszítve. A zaj 6S fokkal volt csökkenthető a fő antennából jövő jel 1S fokos csökkenése mellett. A zajcsökkenés hatására szinte fellélegzett a rádióm, és gyenge jeleket is jól tudok már venni.

- Ugyanezt a GP-t használom az 50MHz jelek vételére úgy, mint tavaly. Most azonban a vízszintes 6m dipól és az ANC-4 segítségével annyira el tudom nyomni a BPTV1 videózaját, hogy a rádió előerősítőjét is be tudom kapcsolni, és gyenge jeleket is meghallok.

M5BXB Steve-vel készült 6m/10m keresztsávos QSO MP3 felvételét hallhatod, ha ide kattintasz.

A felvétel érdekessége, hogy az összeköttetés végén ki-be kapcsolgattam az ANC-4 készüléket. Megfigyelhető, hogy nélküle a zajban szinte teljesen elveszett volna az egyébként jól hallható állomás.

ha5x

• Vendég
« Válasz #7 Dátum: 2005 Május 28, 00:49 »
Sziasztok!

Azt kell mondjam, remek ez az eszköz!  Már hallok állomásokat 3,5 megán is, 7 megán pedig az S7 zajom  S0-ra megy le, a hasznos jel pedig kb 1 S-fokkal csökken csak. Hogy miért nem volt ilyenem korábban???!!!  :-)

Nem elérhető ha7az

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #8 Dátum: 2005 Május 28, 23:53 »
Tamas!

Ki lehet probalni a ketyeret?

Feri
73 es DX!
Feri
ui: Tévedni emberi dolog, de másra kenni még emberibb.
ui: Eljön az idő, amikor a dolgok értéke már alacsonyabb, mint az általuk elfoglalt hely értéke. /HA7TY/
ui2: Ha valakinek problémája van veled, mindig jusson eszedbe, hogy az az ő problémája!

Nem elérhető hg2ecz

• Hero Member
    • Profil megtekintése
    • http://hg2ecz.ham.hu
« Válasz #9 Dátum: 2005 Május 30, 14:50 »
Nem tudom, felbukkant-e, de a teljesség kedvéért:

1 oldalas adatlapja:
   http://www.timewave.com/Acrobat/ANC-4DS.pdf

Részletes manuál, a végén kapcsolási rajzzal:
  http://www.timewave.com/Acrobat/ANC_4TW8x11a.pdf

Az ötlet tetszik, tényleg érdekes kérdés az, hogy kábeltv-s RF erősítőknél már régóta alkalmazott módszer a zaj (erősítő zaj) előrecsatolása és kivonása, de környezeti zajra nem.
Miért? Talán mert nem állandó? Vagy mi volt a várakozás oka?

Két linket még érdekességként ideírnék: Egy MFJ-1026 szubjektív összehasonlítást és egy MFJ-1026 adatlapot.
http://www.hard-core-dx.com/nordicdx/anten.../mfj1026_8.html
http://www.mfjenterprises.com/products.php?prodid=MFJ-1026
« Utoljára szerkesztve: 2005 Május 30, 15:06 írta hg2ecz »

ha5x

• Vendég
« Válasz #10 Dátum: 2005 Május 30, 15:07 »
Sziasztok!

Akkor most egy kicsit bővebben a tapasztalaimról.

A puding próbájaként az ANC-4 zajcsökkentőt éles bevetésre küldtem, a CQ WPX CW verseny alkalmából.

A "DX antennám" egy függőleges LW  volt, amit egy 10m-es pecabotra szigszalagoztunk.  Zajantennaként pedig egy 144MHz-re hangolt mágnestalpas mobilantenna szolgált, amit a fő antennától kb 1 méternyire helyeztem el, majdnem a fő antenna talppontjánál.

A "telepítést" követően kikapcsolt zajszűrővel 160m-en S9+ zaj volt, 80m-en "csak" S9, 40m-en pedig S7.  Ennek megfelően 160-on senkit nem hallottam, 80m-en néhány "bikább" állomás, ha rosszabb érthetőséggel is, a zajhatáron hallható volt, de a partnerek többnyire nem.  40m-en jobb volt a helyzet, ott  sok állomás jött zaj fölött.  

A zajszűrő hangolása nem ördöngösség, de azért ki kell kisérletezni, ráadásul, amennyire észrevettem, több különböző zajforrásom lehet, és hol ez, hol az a zavaróbb, így néha egy kicsit tekerészni kellett sávon belül is, holott elvileg adott sávon elég egyszer beállítani a ketyerét.  

Nos, már az első kísérletek igen eredményesek voltak: 3,5 megán ugyanis az S9 zajt kb S1-re sikerült letornászni. A verseny alatt azt hallottam, hogy sok EU állomás
ismételtet, újra meg újra kérte a partnertől a sorszámot, én viszont majdhogynem mindenkit kiválóan venni tudtam.  Meglepődtem azon is, hogy az általam eddig teljesen használhatatlannak tartott 80m-en milyen jól jöttek a DX-ek!  Korábban még csak hallani sem hallottam Európán kívüli állomást, most viszont pár DX még CQ-ra is válaszolt!  És én hallottam! :-))

40m-en az S7 zajt S0-ra sikerült levinnem. CQ-mra válaszolt pl. R1ANN az Antarktiszról, akit még így is alig-alig hallottam, kb. S1-S2 lehetett, viszont meglett a QSO!  És még számos gyenge állomást sikerült vennem.

160m:  sajnos az első kb 10-15 kHz-en van valami katyvasz, amit nem sikerült felszámolnom, de a sáv többi része olyan lett, mintha soha zaj nem lett volna. Sajnos az antennám 160m-re nem az igazi, sőt! Így ott csak pár (4) QSO sikerült, és jellegzetesen az volt a helyzet, hogy engem nem hallottak...

Íme a QSO-k megoszlása sávonként és kontinensenként.
Azt hiszem, vétel oldalon az ANC-4, adásoldalon pedig a 300W (80m-en csak 100W) sokat hoztak a konyhára. A legnagyobb meglepetésem a 334 db QSO 40m-en, illetve a  80m, ahol 105 QSO-t csináltam egy igencsak alulméretezett antennával, és úgy, hogy nem is terveztem, hogy QSO-zok ezen a sávon. Nem hittem volna, hogy ebben a zajban bármi keresnivalóm van ezeken a sávokon.  

160M    80M    40M    20M    15M   10M     Total      %

SA       0       0      13       8      14       2       37       3.8
    EU       4    101    264    196    107     83     755     78.4
    NA       0       1      32      28     14       0       75       7.8
    AS       0       1      18      34     11      6        70       7.3
    AF       0       2        7        2      9       5        25       2.6
    OC      0       0        0        0      1       0          1       0.1

A kütyüvel kapcsolatos néhány tapasztalat:

Szerintem egy kicsit hangosan kattog benne a relé, de megszokható. Vételrekapcsoláskor kell kb 1 másodperc mire visszakapcsolja a zajszűrést, így néha  egy icipicit le lehet maradni az ellenállomás válaszának első pár betűjéről...  Talán tehettek volna rá valami PTT-vezérlő csatlakozót.  

A tekerentyűk és gombok pontos funkcióját nem teljesen értem, mert pl. 7 megán nekem az a beállítás vált be, amire azt írták, hogy 21 mega fölött kéne használni. De lehet, hogy csak a helyi zavarom specialitása ez.

Apróság, de nem tudom, miért RCA csatlakozója van a zajantennának, most csinálhatok amfenol-RCA átalakítót :-)

Ami a legjobb lenne, ha a beállításokat el lehetne tárolni, hogy ne kelljen minden sávváltáskor újra meg újra beállítgatni a zajelnyomást, ami ráadásul egy verseny alatt nehezebb is, minthogy eleve nagy a dzsumbuj a sávokon, ritka, hogy találsz olyan frekit, amin csak a zajt tudod figyelni.  Így egy picikét macera a sávváltás, de azért elviselhető.

Szóval jó szívvel ajánlhatom a készüléket minden városi amatőrnek  (aki nem akarja/tudja saját maga megépíteni.  :-))

Nem elérhető torolve

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #11 Dátum: 2005 Május 31, 06:48 »
Krisztián,

Örülök az eredményednek, és köszönöm hogy megosztottad velünk a tapasztalataidat. Még inkább örültem, amikor nem láttam itt a hívójeledet: http://www.mrasz.hu/bemut/taglistak/verseng.pdf

Merthogy a WPX versenyen való induláshoz sem kérték a verseny rendezői. Akkor meg minek is?

Igen, a versenyzői engedély is zavar engem. Azaz csak zavart. A kiszűrésével nekem kell foglalkozni: mostantól nem veszek róla tudomást. Talán ettől olyan lesz, mintha nem is létezne. Nem indulok többet olyan versenyeken, ahol a meglététől függ az értékelés. Marad elég sok rádióamatőr forgalmi verseny. A rádióamatőr forgalmi versenyek. A sportversenyeken meg induljanak sportolók.

« Utoljára szerkesztve: 2005 Május 31, 06:55 írta ha5pt »

Nem elérhető HA5GN SK

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #12 Dátum: 2005 Június 01, 20:58 »
Idézet
Krisztián,

Örülök az eredményednek, és köszönöm hogy megosztottad velünk a tapasztalataidat. Még inkább örültem, amikor nem láttam itt a hívójeledet: http://www.mrasz.hu/bemut/taglistak/verseng.pdf

Merthogy a WPX versenyen való induláshoz sem kérték a verseny rendezői. Akkor meg minek is?

Szia Krisztián, szia Tomi!

Rigában ülök, egy ötcsillagos szállodában, és kb. 15 dollárért vettem magamnak három napig érvényes 54 Mbps-os Wi-Fi rádiós Internet hozzáférést. Most legalább van időm olvasni is, és azért is rádiózóm, HI!  (2.4 GHz-en).

Örömmel olvastam a fázisillesztésen alapuló kütyü működéséről. Megnéztem mindent a net-en is, beleértve a leírást, kapcsolási rajzot. Ahogy utána gondoltam, teljesen nyilvánvaló,  hogy egy ilyen, elméletileg akár ideálisan működő berendezés produkciója egyértelműen a két antenna jelének különbségén alapul: kellene egy antenna, ami ugyanúgy, TISZTÁN veszi a zajt, de nem (alig) veszi a DX-et.

Nyilvánvaló, hogy minden a fázisok tisztaságán múlik. Ha a zajantenna egy sokszorosan visszavert, zavaros fázisképű jelet vesz, sohasem fogja helyesen kompenzálni tudni a főantenna zajait. Tehát valahol a főantenna árcocán, közvetlenül a tető felett lenne az igazi helye. A zajok ugyanis alulról jönnek, a DX pedig lapos szög alatt bár, de a horizont felettről.  Tehát nem a kütyüről kellene komolyan elmélkedni (egyébként, amit láttam, az aránylag korrekt, leszámítva a reaktív kiegyenlítés hiányát, azaz, kellene a poti mellé még egy forgó is), hanem a zajantenna kialakításáról, mert szerintem azon múlik minden.

Tomi! Egyébként most volt időm olvasni irományodat a QRZ.COM-on, és nem vagyok büszke rád. Az a baj a fészekbe rondítással, hogy nem csak az utáltaknak lesz büdös, hanem mindenkinek, aki a fészekben lakik, és a fél világ röhög rajtunk - Rajtad is. Azt azért elfelejtetted leírni, hogy az a 150%, ami miatt direkt küldésre csuklóztatod a fél világot, az évi két gyertyafényes vacsora ára a feleségeddel. Jó volna, ha ezt pótolnád, mindenki felfogná, hogy a vihar egy kanál vízben van. Csak tanulságképpen: a GANZ rádióklub tagjainak egy fillérbe se kerül se a MRASZ tagság, se a versenyengedély (nekem is van, pedig nem is versenyzem), mert adóink 1%-ból bőven futja mindenkinek, hála a magyar adótörvényeknek, meg a klub közgyűlése döntésének. Gondolom, a Te adód 1%-ból is jópár embernek futná. De úgy látszik, mindig kell lennie Don Quiote-knek is. Nekünk ennél jóval  egyszerűbb az élet.

További jó szélmalom harcot - rám azért ne haragudj, mert megmondtam a véleményemet. Egyszer már lemondtam a Veled való összes további vitáról, a legutóbbi privát levélváltásunk óta, amikor rájöttem, hogy hiába érvelek, nem érveimre válaszolsz, tehát amit írsz, az ebből kifolyólag nem is válasz. De amit a QRZ.COM-on csinálsz, azt nem tudtam szó nélkül hagyni, attól kötelességemnek érzem nyilvánosan és keményen elhatárolódni.

Egyébként azt hiszem, ez a téma (mármint a zajkioltás) sokkal komolyabb figyelmet érdemel. Egyre inkább zavarnak a kábelTV-k, az ADSL-ek, stb., és ebben az új környezetben ez egy alapvetően fontos eszköz/eljárás lehet, amelyet érdemileg (és nem egy kereskedelemben megjelent kütyü kapcsán) volna érdemes alaposan körüljárni. Ez lehetne megint egy téma, ami különbözik készülékek és antennák vásárlásától és szolgai alkalmazásától.

73, zajmentes DX - János, HA5GN

73 & DX - János, HA5GN

Nem elérhető torolve

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #13 Dátum: 2005 Június 01, 22:05 »
Idézet
Tomi! Egyébként most volt időm olvasni irományodat a QRZ.COM-on, és nem vagyok büszke rád. Az a baj a fészekbe rondítással, hogy nem csak az utáltaknak lesz büdös, hanem mindenkinek, aki a fészekben lakik, és a fél világ röhög rajtunk - Rajtad is. Azt azért elfelejtetted leírni, hogy az a 150%, ami miatt direkt küldésre csuklóztatod a fél világot, az évi két gyertyafényes vacsora ára a feleségeddel. Jó volna, ha ezt pótolnád, mindenki felfogná, hogy a vihar egy kanál vízben van.
János,

A 150% QSL iroda alapszolgálati díj megfizetésére kényszerítő elnökségi döntés volt szánalmas és szükségtelen.

http://www.mrasz.hu/szabzat/qsl/mraszalaphivj.xls

A MRASZ szervezetet nem pártolók köre az összes alaphívójelesek számának a hat ezreléket nem éri el. Van értelme rájuk, ránk hátrányosan megkülönböztető szabályokat hozni? Önkényeskedéssel? Visszamenőleges hatállyal? Mindössze fél adag húsleves áráért a gyertyafényes vacsorádon?

Amiatt, hogy a QRZ.COM-ra írt szövegem érthetővé váljon a számodra publikálom HA7UW-vel folytatott teljes levélváltásomat a HA7PO Gábor dilemmáját kitárgyaló témában: http://www.hasix.org/forumx/index.php?showtopic=472
« Utoljára szerkesztve: 2005 Június 01, 22:06 írta ha5pt »

ha5x

• Vendég
« Válasz #14 Dátum: 2005 Június 02, 10:24 »
Fiúk,

muszáj egy olyan topikban, ami a zaj-elnyomásról szól, a mrasz-ról beszélgetnünk?