Szerző Téma: HG Maraton  (Megtekintve 4371 alkalommal)

Nem elérhető HG5VY

• Full Member
    • Profil megtekintése
    • http://ha5khc.hu/hg5vy
HG Maraton
« Dátum: 2003 Július 05, 06:48 »
Ebben az évben nincs HG URH maraton.
1TJ Alelnök úr azt mondta, hogy csak rendező nincs.
Szükség van rá (mármint a versenyre)?
Szerintem igen, mert a gyerekeket esetleg ezeken a versenyeken keresztül be lehetne szívni az amatőrök közé (fogalmazni azt nem tudok)

Mi a véleményetek erről

hg5vy
János
hg5vy [at] ha5khc [pont] hu
ha5khc.hu/hg5vy
73 & dx
hg5vy
János

Nem elérhető ha8fn

• Full Member
    • Profil megtekintése
    • http://hg8psz.juris.u-szeged.hu/~ha8fn
HG Maraton
« Válasz #1 Dátum: 2003 Július 07, 17:29 »
Hat oszinten szolva nem tul komoly verseny.
Amikor eloszor indultunk rajta Szegedrol talan 20 eve, mindig ugyanazt a nehany allomast tudtuk megcsinalni. Aztan rajottunk, hogy nem tudunk labdaba rugni egy pesti amatorrel, aki egy gumiantennaval egy fordulo alatt tobbet csinal, mint mi egy ev alatt.
Talan ha rendesen szet lennenek valasztva a kategoriak. Mi annak idejen tavirot es SSB-t hasznaltunk vizszintes antennaval. Talan ezert sem volt sok eselyunk az FM-en szimplexezok eleresere...  B)  

ha5x

• Vendég
HG Maraton
« Válasz #2 Dátum: 2003 Július 08, 12:42 »
Nagyon régen (1983 körül) lelkes maratonozó voltam. Életem talán legelső versenyei közé tartozott, kétszer voltam második, aztán harmadszorra ha minden igaz, meg is nyertem.  Akkoriban gyerekfejjel ez nagy dolognak tűnt és adott egyfajta lökést.  Szerintem volt rajtam kívül más kezdő is, aki a maratonon harapott rá a dolog ízére.

De jó volt azért is, mert havonta legalább egyszer egy estére egy kicsit benépesedett a sáv eleje, nomeg az FM-rész is, ki lehetett végre próbálni, mire is képesek az antennáink, rádióink.

Aztán persze a dolog egy kicsit elfajult. Az összeköttetések zöme már FM-en készült, ami önmagában nem baj, talán ez aktiválhatja a kezdőket is, de a komolyságank tényleg ártott. Harmadik év után (akkor nyertem meg) meg is untam, mert Budapesten, egy hegytetőn lakva, viszonylag jó yagi antennákkal túl könnyű volt nyerni. A sáv elején mindig ugyanazok voltak, FM-en meg az ismerős ismerőse is bekapcsolta a kézi rádióját és adott egy riportot.

Szerintem jó lenne egy maratonhoz hasonló aktivitás,  amin akár kézi rádióval is el lehet indulni, és lehet valamit nyerni, aminek alkalmából sokan bekapcsolnak, megmozgatva az állóvizet, de épp a Laci által írottak miatt alaposan át kéne gondolni a kategóriákat, versenyszabályokat.

Nem elérhető HG5VY

• Full Member
    • Profil megtekintése
    • http://ha5khc.hu/hg5vy
HG Maraton
« Válasz #3 Dátum: 2003 Július 14, 23:03 »
Krisztiánnal értek egyet, a versenyre szükség van.
Tökéletes alkalom, arra, hogy a kezdő amatör palánták megszeressék a rádiózást.
Gyeekeim (h5.521, HG5-522) Itt kezdte a rádiózást, képüket kellene látni mindenkinek, mikor az első CQ után valaki meghivta őket, vagy amikor először köszöntek rájuk a nevükön.

Abban is van valami, hogy a távoli állomások nehezebben rúgtak a labdába, de ezen lehet segiteni (pl külön FM kategória), bár az utóbbi időben már nem nagyon van FM összeköttetés..

János
hg5vy
hg5vy [at] ha5khc [pont] hu
ha5khc.hu/hg5vy
73 & dx
hg5vy
János

Nem elérhető ha7tp

• Full Member
    • Profil megtekintése
HG Maraton
« Válasz #4 Dátum: 2003 Július 22, 07:37 »
Sziasztok !

Valamilyen módon ( versenyszabályok, külön kategória stb ) kitelepülésre kellene ösztönözni a versenyző állomásokat. Ez kihívást jelent a versenyzőknek is, színesítené a versenyt, csökkentené a "rutin összeköttetések"  számát és véleményem szerint "marketing szempontból" is jobb.
Egy rádiózással már megfertőzött "kívülállónak" de akár a médiának(!) is érdekesebb egy kitelepült, sátorból, autóból, a fa tetején fél kézzel lógva HI rádiózó amatőr mint az otthonról "arctalanul" forgalmazó.

Ha nagyon megindul a fantáziám akkor el tudok képzelni akár külön kategóriát a kézirádióval- , autóból-, kerékpárról-, kitelepülve forgalmazó állomásoknak is.
Ez egyrész korrektebb a pontozás szempontjából másrészt ( bár széthúzza a mezönyt túlságosan ) igazi aktivitásnövelő lenne !
73!   HA7TP Petya

ha5x

• Vendég
HG Maraton
« Válasz #5 Dátum: 2003 Július 22, 14:16 »
Nem tudom, hogy az URH Maratonnak kell-e ilyen versenynek lennie, de azzal egyetértek, hogy szükség lenne egy jó kis field day jellegű aktivitásra.

Az URH Maratonban az a jó, hogy minden hónapban egyszer van, tehát legalább egy napon megélénkül a forgalom. Persze lehetne egy "kitelepülős" kategória, ha lenne, én biztos felmásznék valami dombra rádiózni.

Nem elérhető ha8fn

• Full Member
    • Profil megtekintése
HG Maraton
« Válasz #6 Dátum: 2003 Július 22, 17:54 »
Idézet
Persze lehetne egy "kitelepülős" kategória, ha lenne, én biztos felmásznék valami dombra rádiózni.
Es mind a 12 forduloban kitelepulnel? Tobbfordulos verseny reven nem igazan lehet olyan kategoriakat hozni, hogy apr-maj-jun kitelepult, jul-aug-szept kerekparos, tobbi otthoni..
Amit lehetne talan, az az uzemmodonkenti es/vagy foldrajzi alapon kategoria, 100km feletti osszekottetes kiemelten pontozva, 10km alatt csak evadonkent es nem fordulonkenti egyszeri osszekottetes engedelyezese, stb.

ha5x

• Vendég
HG Maraton
« Válasz #7 Dátum: 2003 Július 24, 11:00 »
Idézet
Idézet
Persze lehetne egy "kitelepülős" kategória, ha lenne, én biztos felmásznék valami dombra rádiózni.
Es mind a 12 forduloban kitelepulnel? Tobbfordulos verseny reven nem igazan lehet olyan kategoriakat hozni, hogy apr-maj-jun kitelepult, jul-aug-szept kerekparos, tobbi otthoni..
Amit lehetne talan, az az uzemmodonkenti es/vagy foldrajzi alapon kategoria, 100km feletti osszekottetes kiemelten pontozva, 10km alatt csak evadonkent es nem fordulonkenti egyszeri osszekottetes engedelyezese, stb.
Lehet, hogy rég volt és rosszul emlékszem. Majd megnézem a régi logban, de úgy rémlik, annó a 11 hónapos verseny néhány fordulójában (különösen nyáron) kitelepültként vettem részt (HG5XA/1,  HG5XA/3) . Ezen fordulók eredményeit is beszámították.

A kitelepülés jó buli. Feltehetően tök mást hallasz az ország egyik végéből, mint a másikból, mást hallasz egy magas hegy tetjáről, mint az Aggteleki cseppkőbarlangból.  Másik jópofa dolog, hogy a verseny alatt olyanok is eljönnek a közeledbe, akik egyébként hallhatatlanok lennének a számodra. Új ismeretségek stb... Szóval jó lenne ösztönözni a népeket az ilyen jellegű aktivitásra.

Az értékelés valóban megfontolandó, de szerintem áthidalható oly módon, hogy a kumulált pontszám számít év végén, viszont év közben vannak fordulónkénti eredmények is, és ezek között lehet kitelepült, mobil, meg kézi hordozható kategória, esetleg különdíjakkal.

A távolságfüggő pontozás jó dolog, és az üzemmódonként eltérő pontszám is. Mondjuk nem tudom, hogy egy Sopron-Debrecen FM QSO nem értékesebb-e, mint ugyanaz a QRB CW-n, de nyiulván nem csak nehézséget kell pontozni, hanem díjazni kell az FM-ről való elszakadást.  

A 2m és a 70cm kérdése is izgalmas. Nem tudom mostanában hogyan volt, annó csak 2m-es verseny volt. SZVSZ érdemes lenne a 70cm-et (és a 23 cm-t) is bevonni a buliba...

Nem elérhető ha7tp

• Full Member
    • Profil megtekintése
HG Maraton
« Válasz #8 Dátum: 2003 Augusztus 13, 21:50 »
Idézet
...de azzal egyetértek, hogy szükség lenne egy jó kis field day jellegű aktivitásra....

Ahogy nézegetem a neten az usa amatőrök / klubok weboldalait
arrafelé elég divatosak és közkedveltek ezek a field day -ek.
A honi rádiós találkozók sikerére alapozva szerintem nálunk is sok amatőrtársunknak "bejönnének" az ilyenek.

Mi az akadálya, hogy nálunk nincs ilyen ? Mi kell egy ilyen megszervezéséhez ?
Nem hiszem, hogy ez pénz kérdése lenne...

73!   HA7TP Petya

Nem elérhető ha8fn

• Full Member
    • Profil megtekintése
HG Maraton
« Válasz #9 Dátum: 2003 Augusztus 26, 15:04 »
Idézet
Mi az akadálya, hogy nálunk nincs ilyen ? Mi kell egy ilyen megszervezéséhez ?
Nem hiszem, hogy ez pénz kérdése lenne...
Inkabb elhatarozas.
Tul sok ralatasom nincs, de nyugaton is ugy mukodik, hogy egy adott klubnak (amely tulajdonkeppen egy foldrajzi territoriumot fed le) van nehany lelkes szervezo embere. Ok aztan megszerveznek olyan dolgokat, hogy valami adotorony latogatasa, valamely temabol eloadas vagy egyszeruen csak egy hussutogetes a szabadban.
Tulajdonkeppen ez a dolog mukodik Mo-n is, hisz az osszes kisebb videki radioamator talalkozo ilyen klubszintu kezdemenyek sorozata. A fovaros kicsit mas teszta, szerintem van egy bizonyos rivalizalas a klubok kozott, ez neheziti.
De pl. a HA5KHC minden heten rendez klubdelutant a tagjainak, es evente ketszer kitelepulest, ami persze csalados megmozdulas.

ha7bf

• Vendég
HG Maraton
« Válasz #10 Dátum: 2003 Szeptember 23, 14:14 »
Sziasztok,

nem hiszem, hogy minden versenyben az első hely a cél. Ami engem illet, sokszor "csak az íze miatt" ugortam be a HG maratonba. A mostani urh engedélyes amatőrök el sem tudják képzelni, hogy mire képesek egy verseny alkalmával, és -mivel a rádióklúbok nem olyan aktívak, mint régen- a verseny-érzés izgalmát nincs is lehetőségük átélni.
Jelenleg is szűkség qth-ról qso-zom, qrp-vel, nem is "gyártom" a nagy DX-eket, de mégis örömet okoz, nem beszélve a kitelepülésekről, rádiós kirándulásoról. A Maraton egy jó lehetőség az összeköttetésekre.
Aktivitásra, inspirációra és a leendő ham-ok fertőzésére pedig nagy szükség van, legyen az ssb, cw, vagy fm üzemmódban.

:)

73!

Feri -HA7BF-

Nem elérhető ha9mcq

• Full Member
    • Profil megtekintése
    • http://www.qsl.net/ha9mcq
HG Maraton
« Válasz #11 Dátum: 2003 Szeptember 24, 09:02 »
Sziasztok !

Úgy kb. 8-10 éve maratonoztam rendszeresen.
Mindíg '9OP Béla barátommal települtünk ki Bánkútra a Bálvány kilátó tetejére (956m asl).
Béla akrobatikus mutatvánnyal feltűzte a triostart a 23m-es torony csúcsába a vöröslő naplemente halovány fényében és már indult is a verseny.
Alig vártuk már az 1,2,3-as körzetbeli amatőrökkel az ö.kát.
Aztán a sötétben lebotorkáltunk a zwickaui rémhez (wartburg) és egész úton hazafelé ébresztgetni kellett Bélát, mert egy pillanat alatt el tudott aludni a volán mögött :o))
Szóval szép és jó volt. Télen is, bár már az első tiz percben befagyott a 290 kijelzője....
Ha jól emléxem 2. vagy 3. is voltam, igaz oklevelet nem kaptam.

Jó kitelepüléseket !

Pisti
ha9mcq