Szerző Téma: PSK31 online receiver project  (Megtekintve 13793 alkalommal)

ha5tmk

• Vendég
PSK31 online receiver project
« Válasz #30 Dátum: 2004 Október 19, 21:00 »
Idézet
Laci,

próbáltam reggel és most este, de a ha5tmk.ham.hu-ra mindig azt kapom, hogy time-out.

Béla
Most értem haza :(

Ha vagy, akkor jelezz, és indítoom.

ha5di

• Vendég
« Válasz #31 Dátum: 2004 Október 19, 21:20 »
Vagyok  :rolleyes:

Remélem, a terjedés is.

ha5tmk

• Vendég
« Válasz #32 Dátum: 2004 Október 19, 21:28 »
Megy!

ha5di

• Vendég
« Válasz #33 Dátum: 2004 Október 19, 21:37 »
Köszönöm!

Kiválóan működik, jönnek rendesen az állomások. Innen távolból is nagy élmény, egyedül a hang hiányzik a teljes élményhez (no meg az adási lehetőség).

Íme egy ernyőkép kedvcsinálónak azoknak, akik még nem látták:

ha5flt

• Vendég
« Válasz #34 Dátum: 2004 Október 19, 23:06 »
Kiváló. És eszméletlen kis mennyiségű adat közlekedik a kliens és a szerver közt - tipikusan 0,35-0,4KByte/sec, több nem, kevesebb igen.

Amúgy pedig ezt az üzemmódot éppen nekem találták ki - írásban teljesen jól kommunikálok angolul, de a hangfrekis sávban nagyon gyakorlatlan vagyok.

Még így is jó erről az oldalról szemlélni a dolgokat - iskolás korom környékén szűkebb volt a világ.

Nem elérhető ha7tp

• Full Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #35 Dátum: 2004 Október 20, 09:33 »
Sziasztok !

Szuperül megy ! ( hát még, ha bekerül a PSK-20-asom a Yaesu helyett  B)     )
Az adási oldal nagyon izgatja az én fantáziámat is, de nagyon meg kell gondolni a hozzáférési jogok oldalát !

Szolgálati közlemény :  Zsolt és Laci !

egy "apró" változást még kellene eszköszölni ( ha a PSK-20 lesz a végleges vevő )
Ugyanis az egyszerűség kedvéért ez a rádiócska nem felső hanem alsó oldalsávon működik, ami annyi kényelmetlenséggel jár, hogy a hangfrekis sáv fordítva jön ki belőle a kimenetén, vagyis a skálázást meg kell fordítani...

73!   HA7TP Petya

ha5di

• Vendég
« Válasz #36 Dátum: 2004 Október 20, 09:57 »
Nekem tegnap este nagyon megtetszett a rendszer, már csak azért is, mert a PSK vétel nagyon jól illeszkedik az Internetes környezetbe és majdnem olyan, mintha itt lenne nálam a vevő, nincs kényelmetlen érzésem.

Gondolom, egyszerre többen is függetlenül használhatják, oda 'hangolva' ami nekik tetszik.

Az adás az egy izgalmas kérdés, mert rengeteg problémát vet fel, nem csak műszakit. Én csak egyetlen olyan rendszert ismerek, ahol Internetről ki lehet jutni ténylegesen a sávba, az pedig az ECHOLINK. Ennek mintájára el tudnék képzelni egy PSKLINK rendszert is  :rolleyes:  Ennek meglenne az az előnye, hogy ha kimarad a hangátvitel, akkor speciális kliens nélkül, egy WEB böngészővel is használható lenne, így sok problémától meg lehetne szabadulni. Jó lenne persze ha nem WINDOWS-on, hanem LINUX-on futna a MIXW vagy valami hasonló program. :(

Üdv... Béla  
« Utoljára szerkesztve: 2004 Október 20, 09:59 írta ha5di »

Nem elérhető hg2ecz

• Hero Member
    • Profil megtekintése
    • http://hg2ecz.ham.hu
« Válasz #37 Dátum: 2004 Október 20, 18:24 »
GNU/Linux fölé van néhány PSK31 program (ami *BSD-re is portolható :)  ):

http://radio.linux.org.au/?sectpat=psk31&ordpat=title

A tavalyi méréseim szerint a kpsk-ban található dekóder volt a legzajosabb környezetben is működő, ráadásul szimultán 4 spektrumvonalra is rá lehet az alkalmazással állni (de ez csak a for ciklus kérdése).
A Java-s alkalmazás (mint amit Laci barátunk eröltet), az plattformfüggetlen. GNU/Linux felett is ugyanúgy fut, mint MS Windows felett. Egyetlen hátránya, hogy a Java erőforrásigényesebb, amivel szerveralkalmazásnál számolni kell.

Adás: hangban nemcsak az ECHOLINK az egyelen. Amikor távkezelt vevőállomásfejlesztéssel foglalkoztam 1999/2000-ben (diplomamunka volt), akkor volt már egy amerikai, ahol adni is lehetett. És nem echolink téma volt még az.
A jogosultság egy nehéz kérdés és nem csak a technikai oldala (felhasználó/jelszó; tuti biztos, hogy nem cracker?), hanem az NHH-beli (HIF) engedélyeztetés a MRASZ véleményeztetésével együtt (mert az NHH kikéri a MRASZ véleményét) ... szóval nehéz lesz.

Egyébként ha belegondoltok, egy érdekes téma: van egy A és egy B telephely egymástól kilométerekre. Egyik helyen van egy vevő, a másik QTH-n egy adó. 14.070-14.075 közti részt berántva illetve a másik telephelyen a modulátor hangfrekis jelét lineáris adóvégre keverve teljes PSK31 és PSK63 sávot átfogó sokfelhasználós adóvevőhöz juthatnánk.

Tehát ekkor szimultán sok PSK31 állomás vehető egyidejűleg és sok felhasználó is adhat egyidejűleg, azonban arra figyelni kell, hogy ne vezérelje túl a rendszert! Ennek figyelése az RF kábelből való kicsatolás csillapító utáni lekeverése (NE612 vagy hasonló egyszerű megolással) és digitális Fourier transzformálásával kidobja, hogy túl van-e vezérelve a rendszer, vagy mehet még rá digitális oldalon még erősebb kivezérlés.

Ugyanet természetesen bárhol érdekes lehet, ahol egzakt, hangkártyával bedigizhető sávszélességet szeretne az ember réssávokra osztani és lineáris az analóg része az adónak az adott kivezérlésnél.

Azonban véleményem szerint ezzel az állomással stílusosan nem interneten keresztül kell tartani a kapcsolatot, hanem például 70 centin digitálisan fellőni a hegyre. Ekkor elmondható, hogy tisztán rádiós megoldás született. (Sajnos a távolélők hátrányba kerülnek, amíg oda nem telepítenek egyet maguknak is.)

ha5tmk

• Vendég
« Válasz #38 Dátum: 2004 Október 20, 21:46 »
Én már annak is örülnék, ha ebből a vevőből lenne valami  :D  

ha5x

• Vendég
« Válasz #39 Dátum: 2004 Október 20, 23:25 »
Mikor kapcsolod be megint?  Le vagyok maradva.

ha5tmk

• Vendég
« Válasz #40 Dátum: 2004 Október 21, 20:36 »
Idézet
Mikor kapcsolod be megint?  Le vagyok maradva.
Ma egy kicsit később érek haza.
Meddig hívhatlak?

Ha szólsz bekapcsolom (pontosabban kikapcsolom ... a netre HiHi)

ha5x

• Vendég
« Válasz #41 Dátum: 2004 Október 22, 11:57 »
Megnéztem, nagyon tetszik!  Remélem, sikerül beüzemelni állandóra valahol.

A szoftver szerzőinek majd kell írnunk egy köszönő levelet, mert nagyon készségesek voltak a kód átadásakor, csak annyit kértek, írjuk majd meg nekik a paramétereket, ha beüzemelődik a rendszer.

ha5tmk

• Vendég
« Válasz #42 Dátum: 2004 November 13, 11:24 »
Béla!

Reggel óta megy.
(MRC nap végett)

Nem láttam (vagy csak nem vettem észre), hogy valaki nézte volna.

Sikerült használni?

Emlékeztetőül a cím:
http://ha5tmk.ham.hu/PSKHH/Receiver.html
« Utoljára szerkesztve: 2004 November 13, 11:50 írta ha5tmk »

Nem elérhető hg2ecz

• Hero Member
    • Profil megtekintése
    • http://hg2ecz.ham.hu
« Válasz #43 Dátum: 2004 December 15, 00:32 »
Sziasztok!

A műegyetemi rádióklubban félig összeállítottam a fennt említett PSK31 vevőt. Azonban elakadtam, így egy kérdéssel fordulnék hozzátok: nem tudja véletlenül valaki, hogyan kell a Java nyelvű szerverszoftvert rábeszélni, hogy a harmadik hangkártyát használja?

Segítségeteket előre is köszönöm!