Szerző Téma: Népoktatás  (Megtekintve 3520 alkalommal)

ha6nn

• Vendég
Népoktatás
« Dátum: 2003 December 19, 07:53 »
A mostani negyvenes es otvenes korosztaly jelentos resze ugy lett radioamator, hogy beiratkozott egy meghirdetett tanfolyamra, ahol lelkes es jol kepzett oktatok megtanitottak hogyan kell radiozni.

Magam sokszor tartottam "hegyi beszedet" kozepiskolak aulajaban, nagyobb eloadotermekben, folyoson es lepcsohazban...

Jelenleg (is) ugy kepzelem el, hogy az eloadoknak kellene valami tiszteletdijat fizetni, a reszvetel pedig ingyenes lenne.

Elkepzelheto, hogy meg vannak helyek, ahol ne'mi dijazasert igenybevehetok lennenek erre alkalmas tantermek, tanacstermek.

gl de ha6nn
Bandi

ha5x

• Vendég
Népoktatás
« Válasz #1 Dátum: 2003 December 19, 08:35 »
Kedves Bandi!

A kezdeményezést támogatom. Első reakcióm az lett volna, hogy adok hozzá helyet nálunk (BP XIII), aztán rájöttem, olyan hely kellene, ahol azért valami rádiós szoba vagy hasonló is van, vagy ahol ilyesmi felállítható.

Szerinted mi lenne az elfogadható vagy ideális tiszteletdíj az előadóknak?  

Amit viszont nagyon hiányolok, amióta a Sziget fesztivál létezik, az az, hogy a sok különféle civil szervezet sátra mellett miért nincs egy Rádióamatőr sátor is. Egy hét a banzáj, ott a célcsoportunk (utánpótlás, kallódó fiatalok) egy jelentős része, antennaépítésre, dipólok kifeszítésére rengeteg hely és kiválóan alkalmas fa.   Ami nehézség, hogy folyamatosan ott kellene táborozni, és persze nem egyedül, vigyázni a technikára és persze foglalkozni az érdeklődőkkel.  Lehetne bemutatózni (ATV, packet, RH, URH stb), lehetne rövidített kezdő bevezető tanfolyamot tartani, szórókiadványban népszerűsíteni magunkat stb.  Szerintem 2004-ben össze kéne szervezni valami aktivitást erre az eseményre.

ha5di

• Vendég
Népoktatás
« Válasz #2 Dátum: 2003 December 19, 08:39 »
Bandi ötlete szerintem nagyon jó. Alapvetö fontosságú lenne az utánpótlás nevelése.

Persze nem a régi módon, amikor még egy morzegyakorlóval tanulták az emberek a "Pi-Pás-Pó-Pa" metodikával a morze alapjait, hanem alkalmazkodva a mostani körülményekhez. Ebben szerintem a természetes szövetséges a számítástechnika oktatás, hiszen a PC használata nélkül ma már elképzelhetetlen rádióamatörködés.

Biztos sokan vannak, akiket nem sem fog meg a rövidhullám varázsa, de biztos vagyok benne, hogy ha egy lelkes tanár vagy szakkörvezetö megmutatja mondjuk a PSK31-et, amint csak zajok és zörejek hallatszanak egy vevöböl, s közben a PC kiírja a képernyöre a szöveget, az meg kell hogy igézzen pár gyereket, ha jól csinálják. Egyébként is nem izgalmas, hiszen pont olyan, mint az esti amerikai filmben a tengeralattjáró szonárja, amin az ellenséges tengerakattjárót ismerték fel....

Ahol a helyi adottságok rendelkezésre állnak, minta project-ként el kellene indítani néhány klubot s ha kedvezöek a tapasztalatok, bövíteni mint korszerü kommunikációs ismereteket oktató iskolai programot.

Üdv... Béla

« Utoljára szerkesztve: 2003 December 19, 08:40 írta ha5di »