Szerző Téma: Habverő antenna 2m/70cm műholdazáshoz  (Megtekintve 4378 alkalommal)

Nem elérhető HA1SM

• Jr. Member
  • **
    • Profil megtekintése
Re:Habverő antenna 2m/70cm műholdazáshoz
« Válasz #1 Dátum: 2025 Május 17, 15:51 »
Kedves Amatőrtársak!

Érdeklődni szeretnék, hogy használ-e valak ilyen habverőt a napi forgalmazásban, továbbá milyen tapasztalatai vannak az egyes madarakon keresztül történő forgalmazás során (pályák, felmenő ág teljesítménye, lejövő ágban előerősítő használata, stb.)?

Minden információt előre is köszönök szépen, nagy segítség lenne az antenna kiválasztásában...

73's + DX: Károly

Nem elérhető Orban

• Full Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #2 Dátum: 2025 Május 21, 15:21 »
2 méterre és 70 cm-re építettem meg.
A 2m-est egyenlőre időjárási műholdak vételére használom, sikeresen.

Nem elérhető HA1SM

• Jr. Member
  • **
    • Profil megtekintése
« Válasz #3 Dátum: 2025 Május 23, 09:23 »
Üdvözöllek!

Köszönöm szépen a jelzésedet. Arra lennék kíváncsi, hogy egy pár elemes kis yagihoz képest milyen szubjektív érzésed van a használata közben. Mekkora zajt szed össze, valamiféle nyereség érzékelhető-e mondjuk egy GP-hez képest?
Az ISS elérésére szeretném használni...

Üdv: Károly

Nem elérhető Orban

• Full Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #4 Dátum: 2025 Május 29, 19:01 »
Szia,
még nincsenek tapasztalatok.
70 cm-re a mellékelt antennát gyártottam. Anico kft-től vettem diplexert ( https://www.anico.hu/d_original_dx_cf_416a?keyword=diplex )
Ahogy lesz időm összerakom az antennákat és én is a műholdas kommunikációval (ISS is) kacérkodok.
Az/El forgató lenne az igazi, de itthon nem beszerezhető, a wimo-nál is aranyárban mérik.

Nem elérhető ha7az

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #5 Dátum: 2025 Május 29, 23:29 »
Az/El rotator....

Én régóta tartogatok egy kamera forgatót. Az tekeredik megbólogat. Ha nyugger leszek akkor talán megvalósul a projekt. _)
73 es DX!
Feri
ui: Tévedni emberi dolog, de másra kenni még emberibb.
ui: Eljön az idő, amikor a dolgok értéke már alacsonyabb, mint az általuk elfoglalt hely értéke. /HA7TY/
ui2: Ha valakinek problémája van veled, mindig jusson eszedbe, hogy az az ő problémája!

Nem elérhető HA1SM

• Jr. Member
  • **
    • Profil megtekintése
« Válasz #6 Dátum: 2025 Május 30, 11:49 »
Szia Feri!

Igazad van, és közben még hanyatt is dobja magát :D. Nekem az a mozdulat tetszik még, amikor az átrepülés végén parkolópályára áll.

Gyúrjunk közösen arra az időpontra :mellow:!

Üdv: Karcsi

Nem elérhető HA1SM

• Jr. Member
  • **
    • Profil megtekintése
« Válasz #7 Dátum: 2025 Május 30, 12:02 »
Köszönöm szépen a megosztott gondolatokat. Nálam is a forgató jelenti a "gyenge" láncszemet. Másik nagy problémám kijutás a tetőre, ill. szerelés ott. Ezért gondoltam erre az omnidirekcionális antennára. Nézegettem a hozzá kapcsoló videókat, jól szólt... Gratulálok az elkészítéshez, igazán precíz munka!
Úgy gondolom, hogy a kézben tartott és úgy mozgatott antennánál azért lényegesen kényelmesebb lesz...

Üdv: Karcsi

Nem elérhető Orban

• Full Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #8 Dátum: 2025 Június 06, 21:45 »
Te/Ti
Jutottatok valamire ebben a témában.
Sajnos nekem időhiány miatt nem volt alkalmam játszadozni sem az IIS-sel sem más amatőr műholdakkal.
Kézi 2m/70 cm antennával esetleg lehetne próbálkozni, de az nem igazán profi megoldás.
Örülnék mindenféle tapasztalatnak.

Nem elérhető HA1SM

• Jr. Member
  • **
    • Profil megtekintése
« Válasz #9 Dátum: 2025 Június 11, 11:09 »
Üdv!

Addig jutottam el, hogy megérkezett a küldemény. Először a 70 cm-es változatot fogom összeállítani, mert a másikat nem tudom kivinni az ajtón a radiálok miatt...
Jó móka lesz még az N csatik felszerelése az RG-213 kábelre. Olvastam máshol blogbejegyzést, hogy a yagi-nál valamivel kevesebbet tud, de hát számomra ez a tény nem meglepetés.
Amennyiben kiderül, hogy lesz olyan átvonulás, amikor nem csak ama bizonyos listán szereplő állomások jutnak szóhoz, akkor én is bevetem a kéziket és az Arrow antennát.

Számomra az ISS-en élvezetes az átjutás/forgalmazás!

73+DX: Károly