Udvozletem!Ezt en pont forditva tudom. Nevezetesen hogy a 2 elemes Moxon (egy nagyon kicsivel) a 2 elemes Yagi alatt van nyeresegben, viszont a HB9CV a 3 elemes Yagi felett.
Ezt en pont forditva tudom. Nevezetesen hogy a 2 elemes Moxon (egy nagyon kicsivel) a 2 elemes Yagi alatt van nyeresegben, viszont a HB9CV a 3 elemes Yagi felett.
Idézetet írta: HA4UC - 2013 Augusztus 10, 12:59Ezt en pont forditva tudom. Nevezetesen hogy a 2 elemes Moxon (egy nagyon kicsivel) a 2 elemes Yagi alatt van nyeresegben, viszont a HB9CV a 3 elemes Yagi felett.2 elemes Moxon antenna kb. 3 dBd (forrás: internet)2 elemes Yagi: 3,5 dBd (forrás: Rothammel 12. kiadás)HB9CV: 4,2 dBd (forrás: Rothammel 12. kiadás)3 elemes Yagi: 6 dBd (forrás: Rothammel 12. kiadás), rövidítéssel természetesen rontható.Végülis a Moxon antenna 2 elemes Yagi-Uda rokon, az egyenes direktor helyett hajlított végű van, amely elektromos hosszban a Yagihoz hasonlóan rezonáns marad, geometriailag viszont kedvező, hiszen spárgával vagy merev szigetelővel összehúzható oly módon, hogy a sarkokat feszítő átlós keretre ráfeszüljön.Megjegyzem, a -0,5 dB annyit tesz, mintha 10 watt helyett 9 wattal adnál. A -1 dB pedig 10 watt helyett 8 watt. Persze amikor vételi határon vagy, akkor minden hajszál a siker választóvonala lehet.