Szerző Téma: MOXON antenna  (Megtekintve 11396 alkalommal)

Nem elérhető ha8rd

• Full Member
    • Profil megtekintése
    • http://kaland-outdoor.bbnet.hu
MOXON antenna
« Dátum: 2003 Szeptember 19, 21:20 »
Könyen megépíthetőjó dx antenna:Gain 5-7dBi ,Front-to-Back 22dB Ratio
http://campus.murraystate.edu/org/msuarc/m...oxon/design.htm
40m en teszelt :)

73! Laci HA8RD
73! DX Laci
HA8RD

hg5ojw

• Vendég
Re:MOXON antenna
« Válasz #1 Dátum: 2013 Augusztus 09, 09:46 »
kedves laci! ez egy nagyon jó antenna mert van tapasztalatom vele mely igen pozítiv. elkészítése sem nehéz. 73  :ph34r:

Nem elérhető ha5pp

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #2 Dátum: 2013 Augusztus 09, 10:06 »
Igen, én is szeretem nagyon. Pl. 80 méteren sokkal rövidebb, mit egy 2 elemes Yagi; nem is értem, miért nem ezt csinálják helyette 2x31 méter és 12 méter a boom (40m > 2x15m és 6m). Moxonkalkulátor is van fent a neten. Persze ne feledjük, az oszlop (a magasság) a fontosabb legtöbbször. A fáma szerint fél lambda magasság minimum kell(ene); ha ennél magasabb, akkor big gun-ok lehetünk. :) Nota bene a HFTA (HF Terrain Assessment) beleszól ebbe keményen.
73, Zoli HA5PP

HA5KZO

• Vendég
« Válasz #3 Dátum: 2013 Augusztus 10, 07:13 »
Én 2m-en használtam ilyen antennát, viszonylag rövid ideig.
Néhányszor SOTA kitelepülés alkalmával és egyszer-kétszer otthonról, beltérről is (még az előző QTH-n).

Jók a tapasztalataim vele. Otthonról, beltérről, FM szimplexben 2,5 W-al simán csináltam vele 70-80 km-t is, miközben a triple-leg-el általában 30 km körül volt a legnagyobb áthidalt távolság, az is eléggé zajosan.

HA7SZA, Misi biztosan többet tudna róla mondani. Tőle vettem, még hónapokkal ezelőtt. Ő pedig x évvel ezelőtt a börzén.

hg5ojw

• Vendég
« Válasz #4 Dátum: 2013 Augusztus 10, 09:57 »
ha jól emklékszem a nyeresége a 2 elemes hb9cv-nek felel neg 2-3dB. a betáplálása alacsony így az 50omhos koax mehet rá. lehet hozzá koaxból késziteni szimetrizálot is.

Nem elérhető ha6daa

• Jr. Member
  • **
    • Profil megtekintése
« Válasz #5 Dátum: 2013 Augusztus 10, 11:30 »
Hali!

Jól emlékszel! Jó kis antenna ez, 2m fm-en használtam, szerintem egyszerűbb mint a hb9cv, én azt váltottam ki vele...
Pillanatok alatt elkészítettem maradék alu huzalból.
Ötven megára is akartam moxon-t, de yagi-t csináltam.

73
73 es dx!
Attila
Legyél te a dx! :)

Nem elérhető HA4UC

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #6 Dátum: 2013 Augusztus 10, 12:59 »
Udvozletem!

Ezt en pont forditva tudom. Nevezetesen hogy a 2 elemes Moxon (egy nagyon kicsivel) a 2 elemes Yagi alatt van nyeresegben, viszont a HB9CV a 3 elemes Yagi felett.
73/DX
HA4UC Gergo

Nem elérhető ha5pp

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #7 Dátum: 2013 Augusztus 10, 20:38 »
Udvozletem!

Ezt en pont forditva tudom. Nevezetesen hogy a 2 elemes Moxon (egy nagyon kicsivel) a 2 elemes Yagi alatt van nyeresegben, viszont a HB9CV a 3 elemes Yagi felett.

Valahogy így van: nüansznyi különbségek... Rángassuk be ide a 2 el QUAD-ot, és ver mindenkit. :)
73, Zoli HA5PP

Nem elérhető hg2ecz

• Hero Member
    • Profil megtekintése
    • http://hg2ecz.ham.hu
« Válasz #8 Dátum: 2013 Augusztus 10, 23:10 »

2 elemes Moxon antenna kb. 3 dBd (forrás: internet)
2 elemes Yagi: 3,5 dBd (forrás: Rothammel 12. kiadás)
HB9CV: 4,2 dBd  (forrás: Rothammel 12. kiadás)
3 elemes Yagi: 6 dBd  (forrás: Rothammel 12. kiadás), rövidítéssel természetesen rontható.

Végülis a Moxon antenna 2 elemes Yagi-Uda rokon, az egyenes direktor helyett hajlított végű van, amely elektromos hosszban a Yagihoz hasonlóan rezonáns marad, geometriailag viszont kedvező, hiszen spárgával vagy merev szigetelővel összehúzható oly módon, hogy a sarkokat feszítő átlós keretre ráfeszüljön.

Megjegyzem, a -0,5 dB annyit tesz, mintha 10 watt helyett 9 wattal adnál. A -1 dB pedig 10 watt helyett 8 watt. Persze amikor vételi határon vagy, akkor minden hajszál a siker választóvonala lehet.

Nem elérhető ha5iw

• Hero Member
    • Profil megtekintése
    • HA5IW
« Válasz #9 Dátum: 2013 Augusztus 10, 23:17 »
"Ezt en pont forditva tudom. Nevezetesen hogy a 2 elemes Moxon (egy nagyon kicsivel) a 2 elemes Yagi alatt van nyeresegben, viszont a HB9CV a 3 elemes Yagi felett."

nagyon így van....
73/DX    Simon
www.rfha5iw.hu

Do it or not! Just don't try it.     (by Yoda)

Nem elérhető ha5pp

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #10 Dátum: 2013 Augusztus 11, 08:35 »

2 elemes Moxon antenna kb. 3 dBd (forrás: internet)
2 elemes Yagi: 3,5 dBd (forrás: Rothammel 12. kiadás)
HB9CV: 4,2 dBd  (forrás: Rothammel 12. kiadás)
3 elemes Yagi: 6 dBd (forrás: Rothammel 12. kiadás), rövidítéssel természetesen rontható.

Végülis a Moxon antenna 2 elemes Yagi-Uda rokon, az egyenes direktor helyett hajlított végű van, amely elektromos hosszban a Yagihoz hasonlóan rezonáns marad, geometriailag viszont kedvező, hiszen spárgával vagy merev szigetelővel összehúzható oly módon, hogy a sarkokat feszítő átlós keretre ráfeszüljön.

Megjegyzem, a -0,5 dB annyit tesz, mintha 10 watt helyett 9 wattal adnál. A -1 dB pedig 10 watt helyett 8 watt. Persze amikor vételi határon vagy, akkor minden hajszál a siker választóvonala lehet.

A 6 dBd-t elsőre inkább egy 4 elemes Yaginak gondolnám. A fáma valóban úgy szól, hogy a 2 el Quadot jobbnak mondják (érzik) egyéb tulajdonságai miatt a 3 el Yaginál. Hihetetlen olvasmányos Rothammel a mai napig - ezen nőttünk fel.

Igen, a vételi határnál minden dB számít. Hányszor sóhajtunk fel, mikor nyomokban jön az állomás, csak kicsit/leheletnyit lenne erősebb. :) Régebben hallgattam egy tesztet, gyenge jelű állomás dB-enként erősítette magát; markánsan 3 dB-nél lehetett észrevenni különbséget, de az igazi teszt úgy nézett volna ki, mikor a zajból emelkedik ki.
73, Zoli HA5PP

Nem elérhető HA6AN

• SuperUser
  • Newbie
  • *
  • SuperUser
    • Profil megtekintése
« Válasz #11 Dátum: 2014 Augusztus 04, 20:51 »
sziasztok!
most találtam neten ezt a típusú antennát,és láttam,hogy van hozzá topik."noob" kérdés következik:ez irányított antennának számít ugye?
elnézést a hülye kérdésekért,ilyen témában még erősen kezdő vagyok  :ph34r:

Nem elérhető ha1se

• Full Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #12 Dátum: 2014 Augusztus 04, 21:29 »
Irányított az antenna.  Lásd  DK7ZB  eredeti leírását, ami  az alábbi linken érhető el:

http://www.qsl.net/dk7zb/Moxon/Moxon.htm

------

Ha a google keresöbe a     "  www.qsl.net/dk7zb/Moxon/Moxon.htm  " szöveget bemásolod,
a kapott találat a következő:

The Moxon Beam by DK7ZB, moxon yagi, moxon ... - QSL.net
www.qsl.net/dk7zb/Moxon/Moxon.htm     Oldal lefordítása

Az " Oldal lefordítása " kérhető, amit a goole translate  magyarra fordít.

Szia, 73:  HA1SE  Imre
« Utoljára szerkesztve: 2014 Augusztus 04, 21:48 írta ha1se »

Nem elérhető HA6AN

• SuperUser
  • Newbie
  • *
  • SuperUser
    • Profil megtekintése
« Válasz #13 Dátum: 2014 Augusztus 04, 21:47 »
Köszönöm a linket!Angollal szerencsére nincs gond,de igen,már a képen látom hogy 180fokban sugároz.Gondolom az az oldala,ahol táplálva van.Lehet,hogy kísérletképp megcsinálok egy ilyet,nem lehet nehéz összedobni 70cm-re  :wacko:

Nem elérhető ha1se

• Full Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #14 Dátum: 2014 Augusztus 04, 22:28 »
A  kettővel ezelőtti  írásomban ajánlott fordítás csak  részben működik, elnézést érte:

Az " oldal lefordítása  " az  OPERA böngészővel volt lehetséges nálam.

Az  Internet  Explorer -nél nem kínálja fel a google a fordítást, de itt nálam telepítve van a gépen a "google translate" fordító, ami ugyanazt a végeredményt adja.

73...   HA1SE  Imre