Szerző Téma: Műszaki kihívások a múltban  (Megtekintve 2691 alkalommal)

Nem elérhető ha7sg

• Hero Member
    • Profil megtekintése
Műszaki kihívások a múltban
« Dátum: 2025 Október 10, 07:34 »
Kb.-re, első érdeklődések olyan 82-ben, aktívan 83-tól. Keletkezési sorrendben talán, 8080, Z80, 8085. M.O-ra is hasonló sorrendben jöhetett.

" Az egyik leghíresebb és elérhető könyv Magyarországon az Intel processzorról íródott." Ez melyik? Nekem az első könyvem: Mikroszámítógépek a tervezéshez. Az Intel-nek az volt a mákja, h az IBM Intel procikat tett a PC-be. Az APPLE Motorolát, ha minden igaz.

"Nem a Z80 hiányzott azokból a masinákból....." Pont ez az, szerintem is, ahogy írtam. Ezért lenne érdekes.

Én arra gondolok, h a 8080-nal megszerzett tapasztalatot, tudást vitték át a rádióba. Vagy ténylegesen jóval 40+ éve fejlesztették, és akkor még csak az volt. Történelem.

(Na 21-en megjelent a zaj. Saccra a szomszéd bedugta a konnektorba a villanyautóját, v elindult a gagyi napelemes rendszere.)
73: 7SG Gabor

Nem elérhető ha7az

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
Re:Műszaki kihívások a múltban
« Válasz #1 Dátum: 2025 Október 12, 13:06 »
Szia Gábor!

Ha műszaki csodákat akarsz tanulmányozni akkor rengeteg van. Kedvenceim a Voyager űrszondák. Tavaly Voyager-1-en bedöglött a fő rádió és a másod rádió 41 év után bekapcsolt és működött. A távolság se semmi. Jövőre 24 óra kell majd a jel egyirányú útjához. Olyan messze vannak, hogy egyetlen 70m átmérőjű antenna tudja csak elérni őket Ausztráliából. Kicsit komolyabb az egész mint bohóckodni Szentendréről.

Itt egy publikus leírás https://ntrs.nasa.gov/api/citations/19660011758/downloads/19660011758.pdf
« Utoljára szerkesztve: 2025 Október 12, 22:37 írta ha7az »
73 es DX!
Feri
ui: Tévedni emberi dolog, de másra kenni még emberibb.
ui: Eljön az idő, amikor a dolgok értéke már alacsonyabb, mint az általuk elfoglalt hely értéke. /HA7TY/
ui2: Ha valakinek problémája van veled, mindig jusson eszedbe, hogy az az ő problémája!

Nem elérhető ha7az

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #2 Dátum: 2025 Október 12, 23:18 »
Szia Csaba!

Adásra jelenleg csak a 70m-es antenna használható. Vételre 3 db antenna van.

Az ellenállomás antennája, azaz a Voyager szondák antennája, rádiója a korlát. Az a csoda, hogy még mindkettő működik. most 2036-ra saccolják, hogy elnémulnak, vagy ne halljuk őket. Az szépen kitolódott és még dolgoznak,hogy jobb legyen a "fülünk".

A rádió elvileg 20W kimenővel kommunikál 25 milliárd km távolságból. Na ez egy igazi DX és igazi rádiós bravúr. Ehhez irányban kell tartani az antennát és ehhez 48 év után is van hajtómű ami bár egy időre teljesen meghalt, de sikerült felfűteni, hogy újra működjön.

De hasonló fantasztikus bravúr a James Webb szonda.  Mechanikailag, elektromosan, optikailag egy csoda. Igaz az rádiótechnikailag közelebb van. De hát 45 év eltelt a 2 projekt között.
73 es DX!
Feri
ui: Tévedni emberi dolog, de másra kenni még emberibb.
ui: Eljön az idő, amikor a dolgok értéke már alacsonyabb, mint az általuk elfoglalt hely értéke. /HA7TY/
ui2: Ha valakinek problémája van veled, mindig jusson eszedbe, hogy az az ő problémája!

Nem elérhető gcsaba

• Newbie
  • *
    • Profil megtekintése
« Válasz #3 Dátum: 2025 Október 13, 10:36 »
Szia Feri!
Az én beírásom valahogy oda ragadt a másik listához, ha tudod tedd át ide, mert így ott semmi értelme!
köszi!

Csak át tudom másolni. /ha7az/

"A Voyager küldetés tényleg szenzációs! nekem is kedvencem.

48 éve úton, 20-25 milliárd km távolságból még küld adatokat!
Működik a fedélzeti számítógép! át tudják programozni!
És alighanem a fedélzeti RTG előbb "merül le" mint a többi részegység működőképessége.

Egy sima 70m-es parabola antenna alighanem csekély, ehhez már antennák hálózata kell.

Ehhez képest később bénázások sorozata, a Hubble-t rosszul csiszolt tükörrel küldték fel, egy másiknál napelemeket átszúrta az antenna a kinyitáskor, a Challenger katasztrófa stb.."
« Utoljára szerkesztve: 2025 Október 13, 21:52 írta ha7az »