HAmatőr Fórum
Üdvözlünk,
Vendég
. Kérjük
jelentkezz be
vagy
regisztrálj
.
1 óra
1 nap
1 hét
1 hónap
Mindig
Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Hírek:
Főoldal
Súgó
Keresés
Naptár
Felhasználók
Felhasználók megtekintése
Tagok keresése
Bejelentkezés
Regisztráció
HAmatőr Fórum
»
Készülékek, müszaki témák
»
Elektronikai mindenféle
»
Nagy monitort olcsón megúszni...
« előző
következő »
Nyomtatás
Oldalak: [
1
]
Le
Szerző
Téma: Nagy monitort olcsón megúszni... (Megtekintve 3511 alkalommal)
ha3flt
Vendég
Nagy monitort olcsón megúszni...
«
Dátum:
2021 Február 13, 21:43 »
Nem tudom, érdekel-e valakit a téma, de miért ne álljon itt, végül is a monitor otthoni munkaeszköz, sőt rádióamatőr munkaeszköz, és van rá egy jó tippem, ha valaki ezt a méretet szereti.
Az elmúlt bő tíz évben egy 40 hövelykes Samsung FHD TV-t használtam itthon, úgy egy méterről szoktam nézni (a nagy pixelek nem izgattak). Még véletlenül sem kell irigykedni, elég rossz a szemem és ha kevésbé kell közelre nézni, az több szempontból is hasznos... Persze az elején még a szép színes, digitális FHD adás is érdekes volt egy darabig, azóta viszont már nem vagyok hajlandó műsorokat nézni, csak analóg csatornák meg az ingyenes digitálisak vannak a csomagban biztonsági tartaléknak. :-)
Szóval a régi TV-m CCFL háttérvilágítása eléggé tönkrement, de profibb monitorra most nem akartam költeni. Az elgondolás az volt, hogy ugyan 32 hüvelykig már nincs gond a választékkal, de a 40 körüliek, az a néhány, ami kapható, vagy nagyon béna (kompromisszumos), vagy régi, sokat fogyaszt és nem lehet elég infót találni róla, de főleg jelentősen túlárazottnak tűnik, legalábbis a TV-khez képest.
Bár nem vagyok biztos benne, hogy tényleg problémát okozhat a LED háttérvilágítások több száz Hz-es PWM szabályzása, mégis fontos szempont volt, hogy a kisebbeknél megszokott villogásmentességre valamennyire a leendő monitorom is képes legyen - a gyártók ritkán adnak többet a minimumnál, ami még használható. Mikor nemrég olvastam valahol, hogy a mai TCL TV-knek a háttérvilágítása jobb a többiekénél, kipróbáltam a TCL 43P715-öst, ez ráadásul 4 k-s. Ez egy nálunk kevésbé ismert, de elég jó márka - vagy nem az, csak rosszul láttam. :-)
A többi az értékelésemben van, amikkel máskor is próbálom segíteni a többieket a különböző website-okon:
Naplózva
ha3flt
Vendég
Re:Nagy monitort olcsón megúszni...
«
Válasz #1 Dátum:
2021 Február 13, 21:45 »
"Na, így lehet olcsón 4 k-s monitort venni számítógéphez. :-) Erre most nem akartam többet költeni és sikerült. Hihetetlen, de kamerán keresztül rövidre állított "záridővel" pontosan látni a háttérvilágításon, ahogy Game módból Movie vagy PC módba átkapcsolva teljesen megszűnnek a sötét csíkok. Mérni nem tudtam, talán csak a PWM sebessége nő meg olyankor jelentősen, de ez nekem már elég. Azért írom, mert a menüben nincs külön ilyen beállítás. Ami van, a LED Motion Clear, attól nagyon vibrál a kép, az más tészta.
A másik, ami monitornak használva még fontosabb, hogy PC módban (Picture preset: PC), aminek a használata először logikusnak tűnik, nem lehet a képélességet vagyis a Sharpness-t állítani, így világos háttéren sötét betűknél a betűket még világosabb körvonal veszi körbe, amitől nagyon olcsó érzete van a képnek. A jó hír, hogy Movie módban ez teljesen megszüntethető a képélesség nullára állításával! Ettől kezdve az eredmény végső soron összemérhető egy kalibrált (MVA paneles) Asus monitorral, az van itthon. Persze a színhelyesség és a gamma soha nem lesz jó ezen a TLC-n, mindig lesznek kicsit furcsa árnyalatok, de számítógéphez hétköznapi HDMI monitornak, játszani, videózni teljesen megfelelő. A szemem miatt úgy egy méterről nézem és kb. akkora betűket használok, mint a Full HD esetében (175 vagy 200 %-os munkaasztalon). Engem a Full HD "nagy" pixelei sem érdekeltek, amin mindig rugóznak a tesztek során, hogy mennyinek kellene lennie, de persze sokkal szebb így a kép, 4 k-val.
Még valami: Windows-on a ClearType-ot, Linuxon az Anti-Aliasing-ot _teljesen_ ki kell kapcsolni (ott még a pixelek RGB-sorrendjét is változtatgattam, de akkor sem volt jó), bármilyen más esetben színes körvonalai lesznek a betűknek. Már azt hittem, vissza kell küldenem az eszközt, így viszont teljesen homogének a betűközök és profik, nem is túl vékonyak a betűk. Ja, és a kijelző felülete nem matt, de nem is túl fényes.
Galád vagyok; a TV TV része nem érdekel, de ami a monitorként való használatot illeti, semmilyen hátrányt, problémát, akadályt nem tapasztaltam. Azért így is másfél napomba tellett a képminőséggel kapcsolatos összes beállítás végigtekergetése... :-) Arra jutottam, hogy a mindenféle dinamikus meg feketebővítő nyavalyát itt is ki kell kapcsolni, az csak az eladótérbe való, bár nem rontottak túl sokat a képen, a HDR viszont mehet, amit a Windows-ban könnyű bekapcsolni. Ilyenkor csak a fényerőt kellett kb. a duplájára növelni, hogy egyezzen a HDR nélküli szinttel (jelenleg egy GTX-1060/3 GB-os kártyám van i5-tel - határeset). Azért egy kicsit ez a mód is világosít egyes amúgy is világos árnyalatokat, tovább ront a gammán, de elfogadható.
Tehát a beállítások, amik nekem beváltak: Picture preset: Movie (egyes beállítások elérhetősége és a háttérvilágítás működése miatt, amúgy mindegy lenne), Brightness: 27 (HDR nélkül) vagy 45 HDR-rel (sötét a szobám), Contrast: 88, Black level: 55 (max. 61 - ezzel nagyon el lehet rontani az egészet mindkét irányban), Sharpness 0 (!!!), minden más kikapcsolva vagy középállásban. A színegyensúly áll csak "Warm"-on, Melegen. A semleges túl hideg volt, elszoktam tőle, ez meg egy nagyon kicsit túl meleg, de precízen állítható, ha fontos.
Egyelőre stabilnak, megbízhatónak tűnik az eszköz, egyetlen durva ergonómiai hibát találtam csak benne, hogy mindig figyelmeztet, mikor a fényerőt felfelé állítom, hogy "ezzel lehet, hogy többet fog fogyasztani a TV-d". Mindig, újra és újra - elég vicces. Sok szerencsét a használathoz."
Ha valamit rosszul mondtam, majd kijavítotok, nem vagyok otthon a mai TV-k világában.
Naplózva
HA7JVV
Administrator
Hero Member
«
Válasz #2 Dátum:
2021 Február 13, 23:57 »
Hasznos infó, köszi Tibi!
Javaslom, ha teheted nézz szét a szerviz menüben is, ott még jobban testre tudod szabni a beállításokat!
Egy dologra viszont nagyon figyelj, minden fw infót írj fel, mert ha valamit nagyon elállít az ember akkor csak a gyári visszaállítás segít és tapasztalatom szerint 20 millió TV típus van a szoftverben. Szóval nagyon könnyen "téglásítani" lehet a TV-t.
A TV hátulján a model no., serial, stb nem mérvadó, mert ezeket anno különböző verziójú T-con boardokkal, alaplapokkal és szoftverrel felprogramozva gyártották - szinte műszakonként.
A CCFL csöveket miért nem cserélted? Annyira nem vészes az áruk.
Naplózva
73' Viktor
Do more with less.
ha3flt
Vendég
«
Válasz #3 Dátum:
2021 Február 14, 10:19 »
Köszönöm, egyszer lehet, hogy még belemászom.
A régit talán nem dobom ki, ha elférek tőle a lakásban - végül is lapostévé -, de ezeknek még teljes fényerőnél 180 W volt a fogyasztásuk, nálam is kb. a fele...
Naplózva
Nyomtatás
Oldalak: [
1
]
Fel
« előző
következő »
HAmatőr Fórum
»
Készülékek, müszaki témák
»