Szerző Téma: Morse hanganyag  (Megtekintve 35737 alkalommal)

Nem elérhető HA5OB

• Hero Member
    • Profil megtekintése
    • HA5OB
Re: Morse hanganyag
« Válasz #30 Dátum: 2011 Március 16, 18:31 »
Vedd fel és tedd fel ide amit adsz. Meghallgatjuk szívesen.
Köszönöm mindenkinek, aki időt, fülét, és ép eszét nem féltve meghallgatja.  -_-
Itt egy elég rövid, ámde annál tökéletlenebb hívás! A key kattogását még csípném, de az NE555-ből csak ilyen béna hullámforma jön ki.
Hétvégi projekt -> szinusz valami, vagy hogy van angolul, hogy csőbúgó??
Üdv!

Nálam átmentél a vizsgán!  -_-

Szerintem tök jó!

73 , Zoli

Nem elérhető ha4aa

• Jr. Member
  • **
    • Profil megtekintése
« Válasz #31 Dátum: 2011 Március 16, 18:42 »
Kedves HA0SZT!

Csak egy nagyon kicsi bizonytalanságot éreztem az adásodban és egy ici-pici egyenetlenséget, ami kézi billentyűvel elmegy. A végén a + azaz AR teljesen egybe adandó, mintha egyetlen kód lenne.

55 es 73! de András.

Nem elérhető HA4UC

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #32 Dátum: 2011 Március 16, 19:50 »
Udvozletem!

Ezt a rajzot nagyon sok evvel ezelott talaltam: http://www.solorb.com/elect/sidetone/index.html
Elvileg pont a fenti problemara jo. Bar kicsit bonyolult.

73/DX
73/DX
HA4UC Gergo

Nem elérhető ha7po

• Hero Member
  • Gabi
    • Profil megtekintése
« Válasz #33 Dátum: 2011 Március 16, 19:51 »

HA0SZT-nek: ez már majdnem szamba! Csak így tovább!
73 Gábor :mellow:
73' Gabi

2 gyerek- 5 unoka -3 macska

Nem elérhető HA7AP

• Full Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #34 Dátum: 2011 Március 16, 19:55 »
Szia Tamás!
Nagyon tetszett :-)
Andrásnak abban igaza van, hogy a + AR egybe adandó ettől eltekintve remek volt.
Csak így tovább.

73 de Imi
73 & DX de Imi HA7AP
HSC#1852 VHSC#396 SHSC#173 EHSC#101 HACWG#134 MCWG#96 A1Club#831 CTC#679 RCC#1116 CWops#808 FOC#1955 CFO#1018

Nem elérhető ha0szt

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #35 Dátum: 2011 Március 16, 20:32 »
Készül a márvány/gránit talp a billentyűm alá, hogy súlya legyen, stabil legyen. Helyi sírköves kiakadt a zsebkendőnyi megrendelésemen.  ^_^
Sok csend_vétel_gyakorlás következik.

Köszönöm mindenkinek a biztatást és a jó tanácsokat!  -_-
'73! Tamás
Borisz Jelszint

ha5di

• Vendég
« Válasz #36 Dátum: 2011 Március 16, 20:36 »
Készül a márvány/gránit talp a billentyűm alá, hogy súlya legyen, stabil legyen. Helyi sírköves kiakadt a zsebkendőnyi megrendelésemen.  ^_^

Mondd meg neki, hogy az aranyhörcsög temetésére kell.

Nem elérhető ha0szt

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #37 Dátum: 2011 Március 16, 21:03 »

Mondd meg neki, hogy az aranyhörcsög temetésére kell.

+1!  ^_^ Illetve van egy jó indokom, hogy gravírozást is kérjek a felületbe. Mondjuk "Dönci".  ^_^
Borisz Jelszint

Nem elérhető ha6pc

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #38 Dátum: 2011 Március 16, 21:25 »
Valóban jó dolog,ha súlya van. Én 25mm-es acéllemezből marattam.
De az igazi puccos az a márvány.  ^_^
Ezek a súlyozások akkor értékelődnek át,mikor az egyik lábad beleakad a vezetékbe, és lerántja az asztalról-rá a másik lábadra.
Valamit tudhattak az öregek,akik lecsavarozták az asztalra.

Nem elérhető ha5azz

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #39 Dátum: 2011 Március 16, 21:44 »
Ezek a súlyozások akkor értékelődnek át,mikor az egyik lábad beleakad a vezetékbe, és lerántja az asztalról-rá a másik lábadra.
Valamit tudhattak az öregek,akik lecsavarozták az asztalra.

Azok is, akik inkább a mikrofont választották...

:wacko:
Én nem leszek silent key.

Nem elérhető ha5uy

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #40 Dátum: 2011 Március 16, 21:55 »
Szia!

Ez a minta teljesen rendben van. Ha tényleg tudsz ilyen minőségben más szöveget is adni,
akkor eljött az ideje annak, hogy megtanuld az elektronikus billentyűvel történő adást is.

Javaslom, hogy a iambic billentyűzést tanuld meg, tehát kétkaros mechanikával és iambic elektronikával.
Minden mai rádió tartálmaz ilyen szolgáltatást, de javaslom, hogy használj külső elektronikát.

Én anno ('78 környékén) az accukeyert:
inza.files.wordpress.com/2011/01/accu-keyer.pdf

építettem és azt tanultam meg. Miközben kihagytam nagyjából 20 évet és utána a rádiókban
(yaesu, icom) telepített megoldást használtam egy ideig, majd K1EL-t (microHAM, etc).
Néhány éve vásároltam egy IdiomPress CMOS-IV KIT-et:
http://www.idiompress.com/cmos4.html
Miután összeraktam, azt használom. Számomra ez az utóbbi a legjobban használható megoldás (a tudomány mai állása szerint). Ez az elektronika képes szimulálni más módokat ( accukeyer, curtis ...)
Érdekes, hogy az accukeyer szimuláció jónak tűnik, emlékeztet a régi időkre, amikor kipróbáltam szinte azonnal előjöttek a korábbi beidegződések, de a 'default' timing sokkal jobb számomra. Ma már csak azt használom.

Nagyon fontos, hogy megfelelő billentyűt használj.
Javasolt megoldások:
http://web.axelero.hu/amplitec/morse_ketkaros_hu.html
http://www.kent-engineers.com/TWINinfo.htm
Kezdéshez mindkettő megfelelő, de a második linken található megoldás hosszabb távon is
meg fog felelni az elvárásoknak. A meghallgatott hanganyag alapján a Kent TP1 beszerzését javaslom,
melyet megvásárolhatsz KIT-ként is: http://www.kent-engineers.com/twinkit.htm

73 Gyuri

« Utoljára szerkesztve: 2011 Március 16, 22:00 írta ha5uy »

Nem elérhető ha0szt

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #41 Dátum: 2011 Március 19, 22:01 »
Köszönöm Gyuri, ezek nagyon hasznos információk!

A teljes ABC sajnos még nem megy, illetve ha menni is fog, megint jön a vétel.
Valahogy nálam - 10év hobbi zene után - csakis együtt jön meg a kettő, mint anno hangszeren.
Ebben a témában nem merek "magammal szemben türelmetlen" lenni, mert a gitárból okulva rossz beidegződéshez vezet.

A key-ek nagyszerűek, külön öröm, hogy hazai készítőtől is vehetek ilyet.
A "straight"-ot egyenlőre azért erőltetem magamra, mert 1. még igencsak tanulok, 2. továbbá ilyen "mindenütt van", ez az alap.
Vége olyasmi lesz, amit mutattál, de ahhoz már tényleg tudnom is kell, nem csak csipogni.

'73! Tamás

u.i.: tegnap repülőn ültem. Kértem egy dobozos üdítőt, megittam. Unatkoztam, és a kis fém nyitókáját elkezdtem nyomkodni, gyakoroltam számokat, oda vissza, stb. Valamiért a másodtiszt hátra jött az utaskísérőhöz, beszélgettek, két ülésre tőlem. Többször "adtam hívást is a kólás dobozba". A második CQ után a fickó hátrafordult, rám nézett, és valami olyasmit mondott, hogy "jah, jah, ich fahrsten!", mosolyogva. Nahát. Lebuktam.  ^_^

Borisz Jelszint

Nem elérhető ha7az

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #42 Dátum: 2011 Március 19, 23:26 »
és a kis fém nyitókáját elkezdtem nyomkodni, gyakoroltam számokat, oda vissza, stb.

Hmmm, milyen is lehet az amikor a rádióamatőr pár szex közben is a morzéra gondol?  :wacko:
73 es DX!
Feri
ui: Tévedni emberi dolog, de másra kenni még emberibb.
ui: Eljön az idő, amikor a dolgok értéke már alacsonyabb, mint az általuk elfoglalt hely értéke. /HA7TY/
ui2: Ha valakinek problémája van veled, mindig jusson eszedbe, hogy az az ő problémája!

Nem elérhető ha0szt

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #43 Dátum: 2011 Március 20, 10:13 »
Hmmm, milyen is lehet az amikor a rádióamatőr pár szex közben is a morzéra gondol?  :wacko:

Hát nézd Feri, akkor fogalmazzuk meg. Párként nem, csak egyik félként tudok így gondolkodni.
A morzéra gondolni esetünkben -ellentétben a kolléganővel- még nem minősül QRM-nek.
Fontos, hogy stabil legyen a "key", ne csúszkáljon az OP alatt. Ezt nem okvetlen "súlyozás", ill "méret" kérdése, hanem a fekvésé. Tehát ebből nem a legnagyobb a legjobb. Asztalra csavarozni, vagy más módon rögzíteni csak mindkét fél beleegyezésével...

Eleinte a türelmesebb "0", vége felé az "5" kerülhet folyamatos adásra mint mozdulat, a cps is növekedhet. Nem gondolom, hogy a "88" ismételgetése itt célra vezet.
Romantikus / unalmas filmekben jellemző a folyamatos "T" 3wpm-ben (melynek amúgy a való életben alvás lehet az eredménye, még bármiféle végkifejlet előtt).

Wpm növelésével, ha gond lenne, majd szól a másik fél, hogy QRS. Vagy AS. Legrosszabb esetben CL.  :wacko:

(...minden leírható CWben!  ^_^)

Üdv!
Borisz Jelszint

Nem elérhető HA1SM

• Jr. Member
  • **
    • Profil megtekintése
Re:Morse hanganyag
« Válasz #44 Dátum: 2023 Január 30, 19:35 »
Kedves Amatőrtársak!

Érdeklődni szeretnék, hogy rendelkezik-e valaki az anno "sorköteles tanfolyam" során leadott morze oktató bakelit  hanglemezek anyagával digitalizált formában?

A segítségeteket előre is köszönöm szépen: Károly