Szerző Téma: AN8008/8009  (Megtekintve 21243 alkalommal)

Nem elérhető HA1TN

• Hero Member
    • Profil megtekintése
Re:AN8008/8009
« Válasz #30 Dátum: 2018 Február 04, 23:57 »
Annyira éreztem hogy ez a hővé alakítós történet fog előjönni az RMS kapcsán :) hogy ezt bele is akartam írni az eredeti felvetésbe, mint kizárandó megoldás.
Viszont legalább ma is tanultam valamit, hogy a nagyfrekis 12V-os lámpa"trafók" nem DC-t adnak a kimeneten, így legalább ha kezembe kerül egy ilyen, nem dobom ki a kukába, mondván hogy gatya benne valami kondi vagy gerjed szabályzó kör.
Azért kezdtem a "kötekedést" mert elég sok mindent sikerült terveznem az elmúlt huszonakárhány évben, ami nem DC meg nem szinusz volt, de soha, esküszöm soha nem volt fontos az RMS értéke. A flyback tápban a primer oldali tranziens csúcsa volt az érdekes (persze szkóppal mérve, az is diff probe-al a zajok miatt)  vagy ha az RF végfok torzított, pont nem az érdekelt hogy mennyire melegíti a műterhelést, hanem hogy mekkora a felharmonikusok szintje. Mondjuk az is igaz, hogy a szkóp lényegében rám van nőve, így az általam példaként említett zaj mérést is szkóppal csináltam amikor kellett. Ott is csak a ritka, beütésszerű zajtüskék hatásának kiküszöbölése miatt tettem, hogy több áramkört össze tudjak hasonlítani zaj szempontból. De ott meg másodperceket mértem és abból számította a szkóp az RMS-t. A másik, ahol valamilyen ritkán jövő impulzus jellegű energiát kellett ellenállással felemészteni ellenállással, és a feszültség, áram, terhelhetőség hármason kívül érdekes volt a maximális elnyelt energia az impulzusszélesség függvényében (impulzustűrő ellenállásokra meg vannak adva) na ott megint csak szkóppal lehetett bármi eredményre jutni.
73!
HA1TN - Norbi

Nem elérhető ha7az

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #31 Dátum: 2018 Február 05, 00:38 »
Na adtam tápot ennek a referencia feszültségforrásnak. 25 °C helyett kb 18-20 °C volt a környezet.

A referencia a filctoll szerint 8,46828 V 25 mA esetén.

A Volcraft VC940 szerint ilyenkor 8,461-8.462 V a feszültség. Ezt elfogadtam így referenciának.  Minimum 5 °C-al alacsonyabb a referencia és a műszer is.

Elővettem 2 régi Norma multimétert. D1216 Az egyik 8,41 V-ot a másik viszont tök marhaságot mért. Ezek a műszerek egykoron nagyon pontosak voltak. 4 ilyenünk volt és mind egyformán mértek évekig.  De aranyozás helyett talán ezüstözés van a kapcsolókon. Na ez agyoncsapta a mérést. Van ötlet, hogy az ezüstözést mi tudja újra jóvá varázsolni?

Aztán előkerült egy Metex multi. 8.37 V. Hát ez sem az igazi. De legalább nem KH-s.

Na ha már mérünk akkor Ganzuniv. 3 Volt!!!  Ajjaj ez nem lehet. Ez egy mítosz műszer! Megtekergetve párszor a kapcsolóját meg a nyomógombokat nyomkodva beáll stabilan 8,5 V-ra. A GANZban is ellopták az aranyat.

Van egy lengyel Teletronik V640-es analóg műszerem. Benne még nem csalódtam. Valami 100 MΩ a bemenő ellenállása. 8,45 V . A korához képest tökéletes.

Még a  fiókból előkerült egy régi analóg műszer. Mastech?  8,5 V De jó!!  De aztán elkezdett a mutatója 2-3 V-ot lefelé ugrálni. Na ez sem aranyozott.

Tesla BM559 RLC mérő 2 feszültségmérője. 8,468 V. Óóóó mondom ez igen, de a másik csatornája 8,465 V. De azért biztató. Főleg, hogy RLC mérés a fő funkciója.

Holdpeak HP-90BS. Kínai jószág, de TRU RMS, automata méréshatár meg Solar töltés. Nagyon olcsó volt egykoron. 8,45V Korrekt az árához képest.

A végén jött a Volcraft SMD mérő műszer. 8,45 V.

Most itt vagyok egy rakat műszerrel és még egy egyenfeszültségről sem tudom megmondani, hogy mennyi az annyi.

Pedig a DC feszültségmérés a legegyszerűbb mérés.
73 es DX!
Feri
ui: Tévedni emberi dolog, de másra kenni még emberibb.
ui: Eljön az idő, amikor a dolgok értéke már alacsonyabb, mint az általuk elfoglalt hely értéke. /HA7TY/
ui2: Ha valakinek problémája van veled, mindig jusson eszedbe, hogy az az ő problémája!

Nem elérhető HA7EG

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #32 Dátum: 2018 Február 05, 07:22 »
(igen az üres bemeneti pontok zavartak és a kijelzőn ilyenkor egy csomó nullának illik lenni , "H" betű sem volt és arról sem volt infó a kijelzőn hogy hideg a műszer )

Lehet, hogy lehet még nullázás is és utána lett lefényképezve. Van ezeken egy csomó ravasz funkció... Túlzás ennyi alapján következtetéseket levonni.
Valami rémlik hogy egyszer lett volna egy történet amikor a mérőzsinórt rövidrezárva lettek meg a nulláim..... ;)
73'Gyuri HA7EG

Nem elérhető HA7JVV

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #33 Dátum: 2018 Február 05, 07:45 »
Idézet
Van ötlet, hogy az ezüstözést mi tudja újra jóvá varázsolni?

Esetleg ez Feri? Neked már ennyi műszernél lehet megérné (aranyozni is lehet vele).  :D

https://www.conrad.hu/hu/kezi-galvanizalo-keszlet-530506.html?pid=530506

és egy kis review - magyarul:
http://furdancs.blog.hu/2013/11/06/galvanizalas_hazilag_i

Amúgy témába vágó kérdés:
AN8008 és 8009 között mi a különbség? Nézegettem az adatlapokat, de így első nekifutásra sok mindent nem láttam. Azt látom, hogy inkább a 8008-at preferálja mindenki?
Leírná valaki ennek az okát egy-két mondatban? Előre is köszönöm!
73' Viktor
Do more with less.

ha3flt

• Vendég
« Válasz #34 Dátum: 2018 Február 05, 09:09 »
a 8008-asra érdemes keresni, majdnem ugyanaz, csak ezen vezetékkereső van
... és nem négyszögjel-generátor. A többség alighanem csak nem találta meg ezt a verziót.

ha3flt

• Vendég
« Válasz #35 Dátum: 2018 Február 05, 09:59 »
Tegnap néztem videót; egy 7,5 digites multiméterben ilyen feszültségreferencia van: https://www.ebay.de/itm/NEW-Genuine-Linear-Technology-LTZ1000ACH-Ultra-Precision-Reference/253083175317 Elterjedt IC. Vagy csak volt régebben.

Nem elérhető HA7JVV

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #36 Dátum: 2018 Február 05, 10:54 »
Köszönöm Tibor!
73' Viktor
Do more with less.

Nem elérhető ha7sg

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #37 Dátum: 2018 Február 05, 17:30 »
Szia 3FLT Tibor!
Bocs, elnéztem rendesen.
Azért örülök,hogy az életből merített példa tetszett.

Szia 7EG!
"Szólj ha nyertél segítek elkölteni...."
Van egy érzésem, hogy nyugodtan megígérhetem, hogy szólok, ha nyertem.
Évente kb. 5x veszek lottót. Az utolsó ilyen próbálkozásomkor 4 mezőből 1 találatom sem volt.
Igaz, voltak azonos "fixre vett" számok is.
Többeknek az volt a véleménye, ezt is díjazni kellene.
(egy zsidó vicc jutott eszembe, de nem merem leírni, mert talán már ezt is büntetik..)
73: 7SG Gabor

Nem elérhető HA7JVV

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #38 Dátum: 2018 Február 09, 01:11 »
Pár nap unalmában és az "egy műszer sosem elég" hitvallásában engem teljesen meggyőzött!

Nagyon sok jót olvastam róla, de ami a legjobban tetszik az, hogy az EEVBlog fórumának idevágó topikja tele van mindenféle módosításokkal, beleértve az eeprom "mahinálástól", kalibráció a mérés pontosabbá és gyorsabbá tételén át a biztosíték beszerzési forrásig és sok-sok komoly műszerrel történő összehasonlító mérésig mindennel.
Ja, és hogy ez egy Zotek ZT109 -es... :D

Szóval van support rendesen meg összehasonlítási alapok, lehet vele kísérletezni!

Csak pár dolog, a teljesség igénye nélkül, akit esetleg jobban érdekel a téma:

https://www.eevblog.com/forum/testgear/an8008-us-$19-10000count-1uv-0-01ua-0-01ohm-resolution-meter/
(Itt derült ki pld., hogy True RMS pontossága 0.44%, ami megegyezik hajszál pontosan az UNI-T UT210E pontosságával. Nem véletlen, mindkettőben DTM0660 aka DM1106EN van. Mindkét chip egymással kompatibilis és közös bennük, hogy a Hycon HY12P66 olcsó klónjai.)

https://www.jackenhack.com/aneng-an8008-modify-for-better-accuracy-faster-readings/
(Ez is megér egy misét)

https://github.com/pingumacpenguin/DTM0660-flasher-arduino-sketch/blob/master/STM32-DTM0660-24c02-Updater.ino
(Aki komolyabban elakar mélyülni a DTM0660 lelki világában, de inkább csak haladóknak! Szükséges hex értékek és azok jelentése kiollózható a fent említett fórumból!
Kis vakargatással, forrasztgatással, programozással az RS-232, TEMP, stb., is aktiválható benne, akiknek esetleg ilyen extrém igényei lennének  :wacko: )

stb. stb.

Komolyan! Nem tudok vele eltelni! :D Köszi Tibi!
73' Viktor
Do more with less.

Nem elérhető ha7az

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #39 Dátum: 2018 Február 09, 12:15 »
Hát jó pár kínai néven van a 109-es. 8009-es néven is.

111-es néven is , meg transistor testerként. Meg ki tudja mit nem írnak rá.
73 es DX!
Feri
ui: Tévedni emberi dolog, de másra kenni még emberibb.
ui: Eljön az idő, amikor a dolgok értéke már alacsonyabb, mint az általuk elfoglalt hely értéke. /HA7TY/
ui2: Ha valakinek problémája van veled, mindig jusson eszedbe, hogy az az ő problémája!

ha3flt

• Vendég
« Válasz #40 Dátum: 2018 Február 09, 16:21 »
Komolyan! Nem tudok vele eltelni! :D Köszi Tibi!

Ennek örülök. :-) Az RS-232-t nem is láttam, de megnézem majd, köszi.

Nem elérhető HA7JVV

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #41 Dátum: 2018 Február 12, 22:08 »
Ma megjött nekem is a "csodaketyere".   :mellow:

Első körben szét is borítottam. A forrasztások igényesebbek mint Dave videóján, fluxmaradványok alig voltak rajta, leszámítva 1-2 apró maradványt.

Sajnos etalonok, standardok, referenciák nincsenek, viszont találtam a fiók mélyén egy
- Vishay PTF6550R000BZR6 0.1%-os 50R-es precíziós ellenállást és egy
- Siemens (KP-Series) 1%-os precíziós polipropilén 630V-os RF kondit.

Új mind a kettő, forrasztva nem voltak. Gondoltam, amatőr célra tesztmérésre bőven elég.

Az ellenállásnál 51.94 Ohmot mértem. Majd lemértem a mérőkábel ellenállását is, amit 1.87-nek mért. A mérőkábel "Hook clip" kivitelű volt.
Tehát 50.07 Ohmot mért. Többször is megismételtem a mérést, +/-0.02 Ohmos eltérésnél soha nem mutatott többet.

A kondira 10,1nF-ot kaptam, minden esetben. Elvégeztem egy ellenőrzőmérést mérés előtt kalibrált LC200A-as műszeremmel is, az 10.02nF-ot mért.

A DC négyszög kimenetnél (látva a youtube" videókat), elég nagy a szórás. A jelalak szépnek mondható (bár 5KHz-nél enyhe torzulás megfigyelhető felfutó élnél), viszont készülékek között a 3.05 - 3.40Vpp között mindenféle megtalálható. Nekem a 3.22V-ot "dobta" a gép! :D Viszont ez 50Hz-től 5Khz-ig állandó! (szkóp szerint).

Holnap még majd megnézem a frekimérőt is benne AD9851-ről.

Szóval ennyi pénzért, ilyen műszert... Ha csak az itthoni árakat nézzük, 15-20 alatt ilyen tudásút, pontosságút én legalábbis nem találtam még - újban persze, pedig végignyálaztam a TME, SOS, stb. kínálatát.

Nyár óta vergődtem multiméter vásárlással, se sosem jutottam dűlőre...
Megy a "piros pont" Tibi!  ;)
73' Viktor
Do more with less.

ha3flt

• Vendég
« Válasz #42 Dátum: 2018 Február 13, 15:03 »
Nagyon jó. :-) A ripple-t én is meg akarom nézni majd csaka kíváncsiság kedvéért, de még nem bontottam szét.

Feszültségmérésnél néztem pár voltra, de elég gyors a beállás, úgy kb. két másodperc alatt volt eddig mindig, majd megmérem. Először reflexből manuálra kapcsoltam, 3..20 volt közt minek a méréshatár-váltás, de a végén már nem.

Nem elérhető HA7JVV

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #43 Dátum: 2018 Június 21, 23:01 »
Közben kijött egy újabb típus is, a Q1-es.

Összehasonlítás a 8008-al:

https://www.youtube.com/watch?v=HmkIPkXpg9U&t=919s

https://www.youtube.com/watch?v=xB-Fs4yPL2o

Nem tudom, nekem a kijelző nem jön be, még új elemekkel is körülményes a leolvasás kültéren. Merülőben lévő elemekkel már beltérben is necces.

Olyan extrákat nekem nem ad, amit ne lehetne "berakni" a 8008-ba, de ízlés és igény kérdése.

Volt itt szó azt hiszem régebben a kalibrációról - referenciákról, stb.
Másik kedvenc Vlog-om pont egy hete rakott ki egy, az ebay-ről is megvásárolható RLC Reference Box-ról egy kis bemutatót.
Amatőr igényeknek, komoly referenciák hiányában talán elegendő.

https://www.youtube.com/watch?v=aI4TO0wwB2Q
73' Viktor
Do more with less.

ha3flt

• Vendég
« Válasz #44 Dátum: 2018 Június 22, 09:08 »
Fájdalmasan elcseszték, valamint növekszik az átcseszési faktor is. Na meg: sokat fogyaszt az amúgy is gyatra kijelző, és az elemek ha félig lemerülnek, szinte megszűnik a háttérvilágítás? Állítsuk rövidre az Auto Power Off-ot. :-) Ez nem lesz nagy siker.