Szerző Téma: Baofeng UV5_R  (Megtekintve 11128 alkalommal)

Nem elérhető ha8al

• Full Member
    • Profil megtekintése
Baofeng UV5_R
« Dátum: 2013 Szeptember 18, 09:27 »
Üdv All !
A problémám hogy a fenti RIG-nek túl kicsi a modulációja a belső ,-az eredeti kölső,- és a headsett mikikkel is. Van-e belső poti állítási lehetőség, vagy szét se szedjem?  Volt egy UV3-r-em, ezzel ugyanez volt a baj. Másnak van-e ilyen észrevétele, vagy csak nekem nincs szerencsém..mint az a bizonyos K-nak a jámborsághoz?   üdv  Pista

Nem elérhető HA6GG

• Jr. Member
  • **
    • Profil megtekintése
    • HA6GG rádióamatőr állomás weboldala
Re:Baofeng UV5_R
« Válasz #1 Dátum: 2013 Szeptember 18, 16:37 »
Sajnos ennél a tipusnál ez előfordul. Nálam is :(
Saját és külső mikrofonnal egyaránt.
Ha hazaérek küldök rajzot és írást.
Köszönöm a türelmet.

HA5KZO

• Vendég
« Válasz #2 Dátum: 2013 Szeptember 18, 16:58 »
Kapcsolási rajz:
http://radioline.hu/dlds/baofenguv-5r-sch.pdf (1,7 MB)

A téma egyébként rossz kategóriában van.

Nem elérhető HA6GG

• Jr. Member
  • **
    • Profil megtekintése
« Válasz #3 Dátum: 2013 Szeptember 18, 18:07 »
Zoli, de gyors voltál. Köszi hogy beraktad a linkemet, fejből nem emlékeztem rá.
5KZO által belinkelt kapcsolási rajz ok, oda én töltöttem fel.
Szóval sajnos ezeknek a rádióknak ez egy sarkalatos pontja.
Nem mondom hogy ettől használhatatlan, főleg ha az ár/értéket nézem, de lehetne erősebb.
Ha ezt a rádiót használom, akkor gyakran kapok "közeli" állomástól is olyan visszajelzést hogy "halk" vagyok.
Nem minden esetben, de gyakrabban fordul elő mint ahogy ezt hallani szeretném.
A rádiót többször is szétszedtem, van is benne állítási lehetőség, de sajnos az nem a dedikált moduláció beállítás.
Többek között kipróbáltam a külső mikrofon furatának bővítését. Ez is egy érdekes megoldás, mert nem a "patron" előtt van a furat, hanem oldalt.
És a mikrofon helye sem egy utolsó, mert ferde a fészke. A furat eltolása és nagyobbítása után kicsit javult a helyzet, de még nem tökéletes.
A külső mikrofon patronja is viszonylag messze van a nyílástól. Ezt én még nem hoztam előbbre, de aki már igen, pozitív változásról számolt be.
Ha láb már nem enged annyit hogy előre lehessen hajlítani, akkor forrasztással ki kell emelni a panelből egy kicsit, és utána előbbre lehet hozni a furathoz.
Persze ezek a saját, beépített mikrofonjának tulajdonságait nem változtatja meg. Azt is lehet egy picivel nagyobbra fúrni, és jobb lesz. Valamint lehet köré utána zsugorcsövet húzni.
Amit sokan dicsérnek de sajnos én (még) nem csináltam meg, de tervezem, az a következő linken elérhető:
http://www.gorhudson.com/gor/baofeng-uv-5r-low-tx-modulation-mods/
http://www.gorhudson.com/gor/baofeng-uv-5r-modulation-fix/
Baofeng UV-5R low TX modulation mods

Remélem tudtam valamennyit segíteni hogy közelebb kerülj a megoldáshoz.

Nem elérhető HA6GG

• Jr. Member
  • **
    • Profil megtekintése
« Válasz #4 Dátum: 2013 Szeptember 18, 18:28 »
Ami pedig még kimaradt, de amikor érdeklődtem a téma iránt és szóba került az a szoftver frissítés.
Azt úgy tudod megnézni milyen a sw, hogy a rádió kikapcsolt állapotában lenyomod és nyomva tartod a "3"-as gombot, majd így bekapcsolod.
Ha BFB297-et látsz, akkor még nem biztos hogy az van rajta. A pontos meghatározáshoz a CHIRP-et lehet használni.
Van már BFB297 felett is, de már nem írja ki az aktuális számot. Pl.:299,301,...307,311 verzióknál is a BFB297-et írja ki.
Ehhez a témához itt találsz hasznos információkat:
http://www.miklor.com/uv5r/UV5R-FAQ.php
http://www.miklor.com/uv5r/UV5R-FWRelease.html
http://www.miklor.com/uv5r/UV5R-Firmware.html

Hirtelen ennyi jutott eszembe a témával kapcsolatban, ha még beugrik valami, akkor mindenképpen jelezni fogom.

Nem elérhető ha8al

• Full Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #5 Dátum: 2013 Szeptember 18, 20:26 »
6GG és 5KZO ! Köszi a választ és a linkeket, tanulmányozom  az oldalakat...köszi vy73dx Pista

Nem elérhető ha1se

• Full Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #6 Dátum: 2017 Május 24, 14:32 »
Sziasztok !

Az UV-5R  RS-232 soros portról egy  2 tranzisztoros illesztő áramörrek programozható.

Kérdésem, hogy  az  elkészítéshez,  a rádióhoz csatlakozó kábelnek  megfelel e  a  saját, gyári HEADSET  kábele.

A kábel elvágás előtt  jó lenne tudni,  hogy a  2,5mm-es  Jack dugó középső érintkezőjén   van e gyárilag vezeték.
( Ez lenne  a Txd  vezeték.  Az Rxd  és a Gnd  rendben vanak,  be vannak kötve. )

Várom a segítségeteket,   73 de:  Imre  HA1SE

----
I6IBE  honlapjáról idemásolom az illesztő rajzát.

Nem elérhető ha7az

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #7 Dátum: 2017 Május 24, 18:44 »
73 es DX!
Feri
ui: Tévedni emberi dolog, de másra kenni még emberibb.
ui: Eljön az idő, amikor a dolgok értéke már alacsonyabb, mint az általuk elfoglalt hely értéke. /HA7TY/
ui2: Ha valakinek problémája van veled, mindig jusson eszedbe, hogy az az ő problémája!

Nem elérhető ha1se

• Full Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #8 Dátum: 2017 Május 24, 19:42 »
Szia Feri , köszönöm a  linket.
A fülhallgató helyett egy külső hangszóró csatlakozást  már akottam.  Így kihangosítva, és külsö mikrofonnal  már müködik a catlakozás.
A programozóhoz tartozó érintkező  után  még böngészek   a  küldött  link leírásaiban.
             73:  Imre  HA1SE

Nem elérhető ha7az

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
73 es DX!
Feri
ui: Tévedni emberi dolog, de másra kenni még emberibb.
ui: Eljön az idő, amikor a dolgok értéke már alacsonyabb, mint az általuk elfoglalt hely értéke. /HA7TY/
ui2: Ha valakinek problémája van veled, mindig jusson eszedbe, hogy az az ő problémája!

Nem elérhető ha1se

• Full Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #10 Dátum: 2017 Május 25, 12:47 »
Sziasztok újra !

A gyári   HEADSET  kábel  átalakítási  ötlete   programozó kábellé    kimúlt.

A  2,5 mm-es  Jack dugó  középső  érintkezője   nincs  bekötve,  így a Txd  vezeték   sincs a  kábelben.
-------------
Ragasztottnak látszott,  de végülis csak  összepattintott  a   PTT + Mikrofon  dobozka.
Szétszedtem  és mint  kiderült,  nem egyeznek  a  kötések  a sok helyen megtalálható  rajzokon lévőkkel.
Más a PTT és a  Mikrofon  bekötés,  de végülis  nálam így is normálisan  működik a rádió.

Készítettem egy  FOTO-t is,  amit  rajzoló programmal kiegészítettem .

73 de: Imre  HA1SE

Nem elérhető 8LMQ

• Sr. Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #11 Dátum: 2017 Május 25, 15:59 »
Nem értem mivel van baj?
Nem tudsz venni 1 1 darab 2.5 és 3.5 jack dugót ?! Amit fixen a 2 tranzisztoros szintillesztő áramkör mögé kötsz be.

Nem elérhető ha1se

• Full Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #12 Dátum: 2017 Május 25, 16:39 »
A dolog akkor lett volna a legegyszerübb,  ha a   HEADSET  kábele  átalakítható lett volna az RS-232 2 tranyós illesztőjéhez.

Így még boltba sem kellene menni.
                                                  73 de: HA1SE Imre

ha3flt

• Vendég
« Válasz #13 Dátum: 2017 Május 26, 15:49 »
Nem tudsz venni 1 1 darab 2.5 és 3.5 jack dugót ?!

Elfogyott a cérna, hehe, de rosszkor. Az a helyzet ezekkel a Kenwood-stílusú csatlakozókkal, hogy a dugó két fix távolságra elhelyezett jackből áll, és egy kész csatlakozót nagyságrendekkel szórakoztatóbb használni, mint két külön dugót dugdosni egymás közvetlen közelébe. :-)

A lyukak kiképzéséről és a többnyire szűk helyről nem is beszélve, hogy a normál dugók ritkán szeretnek egyből helyükre találni és stabilan bennük maradni.

Szóval a gyári egész más, az meg, ugye, nem terem minden bokorban - néha jobb egy olcsó tartozékot szétszedni.

Nem elérhető HA1TN

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #14 Dátum: 2017 Május 26, 22:19 »
Az a helyzet ezekkel a Kenwood-stílusú csatlakozókkal, hogy a dugó két fix távolságra elhelyezett jackből áll, és egy kész csatlakozót nagyságrendekkel szórakoztatóbb használni, mint két külön dugót dugdosni egymás közvetlen közelébe. :-)
A lyukak kiképzéséről és a többnyire szűk helyről nem is beszélve, hogy a normál dugók ritkán szeretnek egyből helyükre találni és stabilan bennük maradni.
Szóval a gyári egész más, az meg, ugye, nem terem minden bokorban - néha jobb egy olcsó tartozékot szétszedni.
Én is ezt tapasztaltam, nálam a félmegoldás az, hogy egy sima 2.5 és 3.5 jack bedugva a rádióba, majd melegragasztóval némi "zsaluzás" segítségével körbenyomva, kihűlést megvárva van egy egybe öntött dugóm. De azért ez sem olyan mint a gyári. Nem csak csúnya, de játszani kell vele hogy mikor van megfelelő mélységben benyomva ;)
73!
HA1TN - Norbi