Szia Laci,
Hetedikén, az MRC részéről HA7VE Pista a Pannon DXC hirdetései között publikálta a rendezvény programját:
A rendezvény helye: BME V2-es épületének VI. és VII. emeleti előadó termei.
Nyitás : 2003. november 08. 09:00 órakor.
Kezdes : 2003. november 08. 10:00 orakor.
Zárás : 2003. november 08. 14:00 órakor.
Az előző évekhez hasonlóan, műszaki témájú előadások, új berendezés bemutatók képezik a nap programját.
Napirend:
-Megnyitó, 75 éves a MRASZ eredményhirdetés, HA5KU és HA5WH.
-Bevezetés, HA5WH.
-Rövidhullámú adó-vevő kittek bemutatása élő-ben, HA5PT Tamás.
-Összeköttetések meteorit nyomvonal segítségével, (rögzített adatok, hanganyagok bemutatása) HA6NN Bandi.
-A korszerű vevőkészülékek építőelemei, HA7HQ Pali
-Rádiózás a számítógép segítségével, HA5PT Tamás.
-Egy korszerű adó-vevő bemutatása élőben, (704-es előadó teremben) HA5LN Tibor.
-SSTV átjátszók, Miklós.A találkozó nagyon jó hangulatú volt, mintegy százötvenen lehettünk. A program kicsit módosult, HA6NN Bandi nem jött el, viszont HA8RM Péter elhozta saját építésű földelt katódos 1KW out RH végfokát és megosztotta tervezői és konstruktőri tapasztalatait velünk.
HA5KU Feri Rádiótechnikában fél évig zajló 75 éves a MRASZ fejtörő nyertes játékosait ismertette. A jó megfejtők tárgyjutalomban részesültek, részükre a jutalmakat a verseny szponzorai adták át. (nem jegyzeteltem és hiányosan emlékszem a nyertesekre és szponzorokra, így nem írom le. Biztosan olvasható lesz azonban a Rádiótechnikában, talán már a decemberi számban.)
A Small Wonder Labs, USA QRP kittjeit mutathattam be. Két kittet, a PSK 20m és a RockMite 20m kvarcvezérelt CW adóvevőt összeszerelt, a többit alkatrész formában. A PSK 20m kittet, amit fél éve
HA5WH Bandi ismertetett az RT-ben először, és hosszabb próbára HA8BA Gyuri kapta meg az MRC-től. Elmondta, hogy számára ez a 3W teljesítményű játékszer húsz év után jelentette a visszatérést az amatőrködéshez. A piciny teljesítménnyel interkontinentális QSO-kat is tudott szép számmal készíteni, amihez azonban szükséges volt a dipól antennájának a jó beállítására.
Gyuri beszámolójához illeszkedett a saját, közel tíz év szünet után történő visszatérésem a rádiózáshoz, és ezzel kapcsolatos tapasztalataim. Számomra a számítógépnek és az Internetnek a rádióamatőrködéshez nyújtott lehetőségei tetszenek nagyon, és ezek kihasználásához használható szoftverekről beszéltem.
A TRX-Manager program lehetőséget egy FT817 rádióval és az Internetre kapcsolt számítógéppel együtt mutattam be. Röviden ismertettem a QSL küldést-fogadást forradalmasító
LoTW rendszert. Örültem, hogy a szünetben sokan kértek további információt a programok használatához.
HG5CBM Miklós a 2m/70cm SSTV átjátszó üzemeltetésével kapcsolatos tapasztalatokról beszélt. Az előadás után biztosan sokan ki fogják próbálni az átjátszókat. Miklós a terveit is ismertette, amik megvalósításához kvarcokat kért a hallgatóságtól. Remélem fog segíteni valaki.
HA7HQ Pali Analóg Devices gyártmányú szintézer IC-k RH vevőkben való használatának a problémáit osztotta meg velünk. A tartalmas szakmai megbeszéléssé alakult előadáshoz hasznos kiegészítéseket hallhattunk. Számomra az előadás üzenete az volt, hogy a mai technológia önmagában nem alkalmas direkt frekvencia széntézerrel a VFO kialakítására a sok nemkívánatos frekvencia komponens miatt. Megegyeztek a beszélgetés résztvevői abban, hogy PLL-el kiegészítve minden igényt kielégítő megoldáshoz juthatunk.
HA8RM Péter bemutatott egy gyönyörűem elkészített RH végfokot. A földelt katódú kapcsolás választása sok problémát vetett föl számára, amiket szép sorban meg is oldott. Nagyon élvezetes volt az ismertetője, amihez sokan kapcsolódtak saját tapasztalatukkal.
HA5LN Tibor az Anico Kft. részéből, egy FT897 adóvevőt hozott el. A készülék mobil és otthoni alkalmazásra is jól használható. A nagy frekvencia tartomány lefedése (1.8MHz-432MHz) és hordozhatósága miatt katasztrófa hírközlésre is jól lehet használni.