Szerző Téma: 10 emeletes panelházra antenna  (Megtekintve 542 alkalommal)

Nem elérhető ha5bzr

• Full Member
    • Profil megtekintése
10 emeletes panelházra antenna
« Dátum: 2023 December 14, 22:19 »
Sziasztok!

Megkaptam a közös képviselőtől az engedélyt a háztetőre szerelendő antennához.
A liftgépház oldalához fel lett rögzítve egy 6m hosszú 42mm átmérőjü acélcső aminek a felső vége a liftgépház tetejétől 4,5 m rel van feljebb. Kaptam tegnap egy e mailt, hogy le kell szerelni az antennát mert magasabb mint a villámhárító.
Mondtam a gondnoknak, hogy még nincs is antenna, ez csak a tartóárbóc.

Kérdésem:
1. Nem lehet még egy 4,5m magas antennaárbóc sem a háztetőn mert magasabb mint a villámhárító?
2. Sok panelházon a liftgépházon levő tűzlétrához rögzítenek egy 2m es csövet és ahhoz rögzítik a  6,8m hosszú penetrátor körsugárzót, azt szabad? Az már 8m nél is hosszabb a liftgépház tetejétől mérve.
3. Én csak egy dipolt tennék a 4,5 magas cső tetejéhez.
   Abba maradtunk, hogy kihív egy antenna szakértőt.
   Mi a véleményetek, tanácsotok? Köszönöm.

Laci

Nem elérhető ha7az

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
Re:10 emeletes panelházra antenna
« Válasz #1 Dátum: 2023 December 15, 14:27 »
Egy dolog amit tehetsz, hogy nem vascsövet rögzítesz oda hanem üvegszálas csövet.

Ha becsap a villám a villámhárítóba akkor mivel nem szabványos a tető akkora biztosító nem fog fizetni. Ezért szólt a képviselő.

Kérdezd meg a szigetelt tartót tőle.
73 es DX!
Feri
ui: Tévedni emberi dolog, de másra kenni még emberibb.
ui: Eljön az idő, amikor a dolgok értéke már alacsonyabb, mint az általuk elfoglalt hely értéke. /HA7TY/
ui2: Ha valakinek problémája van veled, mindig jusson eszedbe, hogy az az ő problémája!

Nem elérhető ha5bzr

• Full Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #2 Dátum: 2023 December 15, 19:25 »
Szia Feri!

Köszönöm a választ!
Ma beszéltem egy villámvédelmi szakemberrel és azt mondta, hogy nem baj ha magasabb az árbóc mint a ház villámhárítója ha be van kötve az árbóc a ház villámvédelmi rendszerébe megfelelő vastagságu és anyagu vezetékkel.
Ezt meg is mondtam a gondnoknak, rájött hogy igazam van mert közben ő is beszélt a saját villámvédelmi szakértőjével.
Tehát maradhat az árbóc.

Nem elérhető ha7az

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #3 Dátum: 2023 December 16, 01:01 »
Nagyszerű!

Akkor hajrá!
73 es DX!
Feri
ui: Tévedni emberi dolog, de másra kenni még emberibb.
ui: Eljön az idő, amikor a dolgok értéke már alacsonyabb, mint az általuk elfoglalt hely értéke. /HA7TY/
ui2: Ha valakinek problémája van veled, mindig jusson eszedbe, hogy az az ő problémája!

Nem elérhető ha0szt

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #4 Dátum: 2023 December 18, 13:16 »
Szia Laci!

Az már totál pozitív, hogy kábellel a tetőn vagy, kulcsod is van, és nincs képviseleti gáncsoskodás.
Vannak építészeti szabályok / szabványok, OTÉK, OÉSZ (tetőgerinc + 6m, stb.) de mindezek az épületet, az élet és vagyonbiztonságot szolgálják (joggal).
A "villámvédelem" a szándékosan tetőre vezetett földpotenciállal, és az épületen lévő (többnyire) külső levezetőkkel kvázi "elkerülésben részesíti" az építményt.
Nem véd meg a villámtól, hanem a megfelelő ponthoz csalogatva azt, - amennyire lehet - kontrollált módon vezeti le a föld felé.  Innentől hogy kint vagy a tetőn, - és egy elég magas 40m-es tetőn, - a "villám fejével célszerű gondolkodni". Ebből komoly vita volt már itt évekkel ez előtt, ebbe most nagyon nem is mennék bele.

Tehát élet és vagyon (épület) biztonság.
A rádiónkkal a kutya nem foglalkozik - nekünk kell.
Feri nem véletlenül írta csuklóból a szigetelt árbocot - hiszen akkor "lebegne" az árboc is - a dipóllal együtt.

A villámvédelembe kötött árboc jó eséllyel villámot fog kapni, (sőt, erre önként jelentkezik) és abból Te és az antennád / koaxod biztosan nem szeretne semmi sem magáévá tenni.
Hogy a szabványoknak megfelelj, természetesen oké a fém árboc megfelelő kapcsolása a villámhárítóhoz, csak akkor figyelj arra, hogy a dipólod egyik ága se (!) legyen fémes kapcsolatban az árboccal, (pl hamstick) az onnan levezető koax is legyen pl KPE csőben. Kvázi amennyire lehet, maradj távol a saját árbocodtól / DC.

Egyszóval javaslom, hogy a dipól antenna mindkét szára "lebegjen" - nekem, ez a "totál szakmaiatlan" javaslatom, immár a harmadik panel tetején, és még nem villámcsapottan (le kell kopogjam).  Ha nem vagyok otthon, a kábelek _mindig_ kihúzva a készülékből, már csak a sztatikus feltöltődés lehetősége miatt is, HF, V/U egyaránt, és teljes asztal áramtalanítva.

Elég bőven az indukció, de ha ez "lebegő dipólnál", és sehová sem csatlakoztatott koaxnál van, akkor pont semmi nem történik.

Jól sejted, a penetrátor pl. itt elég necces, hiszen annak mind a sugárzó, mind a radiálok az illesztőhurkon keresztül DC ground, tehát amit pl a tető villámvédelme / árboc kap, azt kapja a koax is, - és szerencse ha gőzzé válik a kábel mielőtt a delej leér egy lecsapónál. Ezeket a dc ground antennákat eleve arra találták ki, hogy lefelé az árboc felé vezessenek, ha kapják a sztatikus töltődést, vagy a villámot. Sztatikus a dolog akkor is, ha az épületed maga nem kap villámot, csak a két tömbbel arrébbi lecsapó a 40m hosszú bádog-párkány villámhárítóban egy pillanatra a te tömbödnél indukál pár kV-ot 1ms ideig.. - ekkor sem jó ómen ha a koax köpenye a rádióhoz van épp csatlakoztatva.

Dipólnál vigyázni kell az arrestor-okkal, (szikraközökkel) is, hiszen azokat az antenna után a koax ágba kötve, onnan az árboc/villámvédelem felé "vezetnek le" - de egyenes következmény, hogy a koax köpeny itt DC-villámhárító potenciálon van rögtön - máris nem lebeg. Ez (irtózatos RF zaj mellett), egy, a fent említett szomszédos lecsapónál is adhat már egy pillanatnyi pár kV induktív feszt bent a szobában - tehát az állandó koax kihúzás nekem mint halandónak spec kötelező...

Természetesen vannak közel milliós, sorba kapcsolt arrestorokkal villámvédelmi megoldások is a GSM és más tornyok tetején amik elbírnak akár egy lecsapóval is, de ezek amatőr/halandó gyakorlatban nem igazán elérhetőek, - ezeket nem akartam idehozni.

Szóval - szerintem lebegjen a dipól ;-)

Jó antennázást! 73!
Borisz Jelszint

Nem elérhető 8LMQ

• Sr. Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #5 Dátum: 2023 December 19, 12:06 »
Ilyen esetben a koax végén a csatlakozóban mint szikraközben fog időnként a 2 dipólág találkozni,
1 1 szikra kiséretében.
Jobb esetben a ballun ezt részben "söntölheti" , DCre nézve mindkét dipolág összekötve.
Levezető koax is DCre nézve, rövidzárral indul a balluntól.
Nekem csattogot már a bnc szeles időben.