Szerző Téma: Antenna álnéven  (Megtekintve 369 alkalommal)

Nem elérhető HunHam

• Full Member
    • Profil megtekintése
Antenna álnéven
« Dátum: 2023 Április 09, 05:16 »
Minap behallgattam talán 40m-re és az egyik amatőrtárs antennáját így irta le: "zárt hajlított hurok".
A hurok az zárt talán, ha meg zárt akkor hajlított? Mekkora méretü? Ha meg hurok akkor van nyitott is? Zavarban vagyok, lehetnénk igényesebbek és ne csak mondjunk valamit. A hurokantennákról a következőkre emlékszem angol és német irodalomból: mágneses hurok, delta loop ahol egyenlő oldalu háromszögről beszélnek a németek, skywire ami a talajjal párhuzamos hurkokat jelenti, de ugyanez a cloud burner is. Aztán van téglány, quad, egész hullámu (én ezt szoktam használni) vagy teljes méretü hurok. A lényeg, legyünk pontosak ne titkosítsuk hogy mivel dolgozunk. Talán a műszaki vizsgaanyagba beférne néhány ide vonatkozó kérdés is. Sok a zavar a sugárzás polarizációjára vonatkozóan is. A skywire tipusuak mind vizszintes polaricióval sugároznak míg a függőleges sikban telepitettek polarizációját a betáplálás helye határozza meg. El tudnám képzelni hogy a különböző netek lehetnének antenna netek, elecraft net, qrp/qrpp net......