Kedves Péter!
Ma végre alkalmam nyílt arra, hogy végre kipróbálhassam az antennát. A telepítést a vízparttól csak néhány méterre követtem el, a radiálok x alakban kerültek lefektetésre. A rögzítésükre a megmaradt kilós etetőanyagokat használtam fel, hogy stílszerű legyek
!
Egy analizátorral a kezemben néhány ki-be futkosás után gond nélkül sikerült lehangolnom az antennát (Rigexpert AA-35 Zoom). A sávszélessége, ahol a 817-es SWR műszere nem mutatott érzékelhető reflexiót, kb. 30 KHz körül van. A távíró sáv közepére hangolva, 1.2-nél nem volt nagyobb az érték sehol sem. Ennek nagyon örültem, mert így nem kellett kifutkosnom a sárba tologatni...
Vételi oldalon hihetetlenül jól megy, még nem hallottam ennyi USA, Japán és egyéb tengerentúli DX állomást csicseregni. Zaj és egyéb zavar nem volt, mintha egy tavaszi tisztás közepéről hallgattam volna a madarakat. A legtávolabbi egy ománi QSO volt, de hát az 5 W, az nem tagadja meg magát. Úgy érzékeltem a mai versenyen, hogy a többség nem is igazán hegyezi a fülét, csak a dübörgőket vadásszák le. Érdekes volt, hogy az ománi az első hívásomra válaszolt 599-es riporttal.
Én úgy gondolom, hogy jó döntés volt ez a kis apró hordozható antenna. Volt korábban több GP is, amelyet használtam (Fritzel, Hari), de egyik sem nyújtott ennyi élményt. Az analizátor valóban hasznos dolog, mert hihetetlenül megkönnyíti a beállítást.
73's + DX: Károly