Szerző Téma: Super Antenna MP-1, Difona HF-P1  (Megtekintve 1800 alkalommal)

Nem elérhető HA1SM

• Jr. Member
  • **
    • Profil megtekintése
Super Antenna MP-1, Difona HF-P1
« Dátum: 2022 Október 31, 20:12 »
Kedves Amatőrtársak!

A témában szereplő bármelyik típus hangolásával kapcsolatos gyakorlati tapasztalataitokra lennék kíváncsi...
A hozzászólásokat előre is köszönöm szépen!

73's & DX: Károly

Nem elérhető HG1DUL

• Full Member
    • Profil megtekintése
Re:Super Antenna MP-1, Difona HF-P1
« Válasz #1 Dátum: 2022 November 02, 02:31 »
Szuper Antenna egyszerűen hangolható szerintem. Nagy szélben nem használtam és csak 7 és 14 MHz amiket használtam vele. Gyorsan és pontosan le tudtam hangolni. Utóbbi időben a Buddipole teleszkópos részét használtam mert az hosszabb. Hangolni a tekercs tologatásával lehet. Szereti ha a hangolt drótok nem a földön fekszenek. Olyankor stabilan tartotta a hangolást amit simán le tudtam illeszteni úgy, hogy az FT-857 nem jelzett SWR-t 100 Watt-nál sem. Néha van olyan, hogy kicsit ugrál az SWR olyankor mikor a hangolt ellensúlyok csak a földre vannak dobva, nem pontosan tudom mi miatt.
73, dx de Péter, HG1DUL

Nem elérhető HA1SM

• Jr. Member
  • **
    • Profil megtekintése
« Válasz #2 Dátum: 2022 November 03, 21:08 »
Szia Péter!

Köszönöm szépen a válaszodat. Nekem egyedül a 20 m-es sávon sikerült elérni azt, hogy fülre be tudtam hangolni a tekercset, szépen lehetett venni az állomásokat. Sajnos ennek ellenére az SWR így is nagyon magas volt, ezért a végfok védelme érdekében nem kísérleteztem tovább.
Az antennához 4 db, egyforma radiált kaptam, ezekkel próbálkoztam. Ezek szerint bizony a radiálokat méretre kell vágni a kívánt sávnak megfelelően, majd azután jöhet a tekercs tologatása. Ezért ha ki szeretném használni az eszköz biztosította minden lehetőséget, akkor egy komplett radiálgombolyaggal kell nekivágni a túrának. Jól gondolom?

7s's + DX: Károly

Nem elérhető ha7az

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #3 Dátum: 2022 November 03, 22:16 »
Ezért ez nem tűnik csodaantennának. :)
73 es DX!
Feri
ui: Tévedni emberi dolog, de másra kenni még emberibb.
ui: Eljön az idő, amikor a dolgok értéke már alacsonyabb, mint az általuk elfoglalt hely értéke. /HA7TY/
ui2: Ha valakinek problémája van veled, mindig jusson eszedbe, hogy az az ő problémája!

Nem elérhető HA1SM

• Jr. Member
  • **
    • Profil megtekintése
« Válasz #4 Dátum: 2022 November 04, 09:00 »
Szia Feri!

Ez így igaz. Valóban sokan gyakran megfeledkeznek a fizikai törvényekről. Viszont nálam nem is a csodaantenna várása volt a kiindulási alap, hanem egy másik igazi csoda...

Amikor kimegyek a horgászkunyhómhoz, akkor ott pont annyi szabad helyem van, hogy egy ilyen kis szerkezetet üzembe tudjak helyezni - bár egy minimális szinten - és tudjak a rádiózásnak hódolni, ha már a fix QTM-on nincs lehetőségem RH antenna elhelyezésére.

DX + 73: Károly

Nem elérhető ha7az

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #5 Dátum: 2022 November 04, 10:30 »
Szia Károly!

Hallgass HA7SG-re. Ahol van 2 fa ott már dipól is lehet.
73 es DX!
Feri
ui: Eljön az idő, amikor a dolgok értéke már alacsonyabb, mint az általuk elfoglalt hely értéke. /HA7TY/
ui2: Ha valakinek problémája van veled, mindig jusson eszedbe, hogy az az ő problémája!

Nem elérhető HA1SM

• Jr. Member
  • **
    • Profil megtekintése
« Válasz #6 Dátum: 2022 November 05, 18:46 »
Szia Feri!

Köszönöm szépen a visszajelzést. Igazatok van, csak hát ha látnád a stégemet körülvevő 3 fűzfát, egymástól nem több mint 4 méterre. A középsőt megrágta a hód, már szépen dől a víz felé. A másikat a csincsilla, továbbá a "Jó" szomszédok gyomírtóval elpusztították. Azt már nem is említem, hogy mindegyik a víz felölé hajol. Először egy GP-t raktam ki a partra, de az arra sétálók figyelmetlenségétől az sem volt biztonságban...

A telek 11mx15m, szóval ez meglehetősen beszűkíti a lehetőségeimet. A holnapi projekt az lesz, hogy egy 10 m magas teleszkópos árbócot rábarkácsolok egy 3 lábú hangfalállványra. Az udvarban a másik korlátozó tényező a kerítés mellet futó légvezeték.

Megmutatom a vízpartot a pecahelyem körül...

Nem elérhető ha7sg

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #7 Dátum: 2022 November 05, 20:21 »
Szia Károly, 1SM!
Ha már Feri említett engem..
Szóval van egy horgászkunyhód, gondolom a telkeden. Jó kis helynek tűnik!
Gondolom a stéged független a telkedtől, mert sétálók vannak arra.
A vízzel párhuzamosan hozzáférhetsz a fákhoz? Ekkor talán lehetne egy nem túl hosszú dipólt feltenni.
Nem tudom, hogy mely sávok a kedvenceid. Nyilván 80m-re egy hatásos dipól nem fér ki. Viszont 14-től fölfelé egy kincsesbánya hely.
A 11x15m-es telken érdemes lenne Feri módszerével lefúrni egy 6m-es acélcsövet, két egymásba illő cső, mint árboc, és a tetején egy
R1 típusú forgatóval egy horgászbotokból kialakított, gyorsan összerakható, szétszedhető 2-3 elemes YAGI. Vagy Spiderbeam (ez is YAGI , csak
kompromisszumos.)

Én valahogy a dipólt többre tartom, mint a vertikált. Persze és sajnos, megfelelő magasság kell neki. Ezért szinte kizárólag (a HSKC kivétel)
a felső sávokat szeretem, főképp a 14 megát.

A fűzfa csoda, hogy nem dőlt még ki.
A csónak is a tiéd? Jól látom, hogy az van ott?

Kellemes rádiózást, pecázást!
73: 7SG Gabor

Nem elérhető HA1SM

• Jr. Member
  • **
    • Profil megtekintése
« Válasz #8 Dátum: 2022 November 07, 15:28 »
Szia Kedves Gábor!

Köszönöm szépen a tanácsokat. Bizony szívemnek-lelkemnek igen csak tetsző elképzeléseket vázoltál fel. Remélem, hogy sikerül ezekből megvalósítani is az egyiket.

Visszafelé haladva válaszolok az Általad felvetett gondolatokra...
A csónakon a három szomszédos lakó közösködik, de bevallom, hogy még eddig egyszer sem merészkedtem bele  :D.
A fűzfák és a lakók (2 és 4 lábúak egyaránt) nagyon ügyködnek ennek a megvalósításán, de a természetvédelmi törvények miatt addig nem lehet eltávolítani azokat, amíg bele nem fordultak a vízbe.

Már nagyon régóta nem vagyok olyan helyzetben, hogy egy megfelelő magasságú dipólra gondolhassak, így a GP vagy az Általad említett iránysugárzók izgatják nagyon a fantáziámat.
 Valójában a telkem a vízpartig ér, de vízügyi hatság szolgalmi joga miatt nem lehet az én oldalamon kerítést kitenni a partig. Itt 3 db fűzfa kínlódik, 11 m távon összezsúfolva. Némileg több hely a kert utcára eső felében van, ott viszont vészesen közel van a légvezeték. Így gondolom a GP marad az életképes alternatíva. Nekem is nagy kedvencem a 14 MHz!

Az oszlopállítási, villámvédelmi és antennamegvalósítási kérdésekben szívesen veszek minden jótanácsot!!!!!

A pecahely tényleg jó, tetszik is a vízpart az eredeti lakóinak. 2 m-t is meghaladó harcsák a közvetlen szomszédaim, társulva hódokkal és vidrákkal. Így bizony szegény bajszosokat (ponty) csak a tavaszi időszakban lehet tempósan szákba kényszeríteni. A vízitököt pedig a nagy amúrok használják kellő hatékonysággal búvóhelynek. Amennyiben Te is szeretsz pecázni, úgy szívesen látlak egy vízparti kirándulásra, melyet rádiós eszmecserének könnyedén tudunk  álcázni  :mellow: !

Üdv: Károly

Nem elérhető ha7az

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #9 Dátum: 2022 November 07, 20:14 »
Szia Károly!

Ajánlom figyelmedbe DK1RP, Peter üvegszálas botjait. Most éppen karbantartás módban van a webshopja, de a https://www.dx-wire.de oldal az övé.

Van neki 10 m-es árbóca. A vége azt hiszem 55 mm a másik vége 18 mm és kb 30-35 eFt ért lehet megvenni tőle árfolyamtól függően.

Ha leversz a földbe 2 db 1m-es 60-70 mm-es csövet akkor abba beleállítható. Ezt a "botot" egyedül kitolni és beleállítani kb 5-10 perc és máris van 2 db 10 m-es árbócod amit nem érdekel a villám meg a távvezeték, mert szigetelő. Ha eljössz akkor kb 5-10 perc lebontani az egészet.

Nálam 11 m magasan van beledugva egy egy acélcsóbe és a 80 m-es delta loop csúcsát tartja 21 m magasan.   
73 es DX!
Feri

Nem elérhető ha7sg

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #10 Dátum: 2022 November 09, 16:23 »
Szia Károly, 1SM!

Én is visszafelé.

Kb. 14 éves koromban pecáztam utoljára, 28 évesen mentem pecásokkal kibicnek.
(Volt egy nagy fogásom: egy magát komoly horgásznak tartónak megmutattam, hogyan kell szuperül megkötni a horgot.)
Sétálás közben látni szoktam pecásokat. Még a pontyot is meg tudom pucolni, bár a vérengzés részét utálom.
De kibicelni, antenna ürügyén beszélgetni, köszi a meghívást! Melyik patak mellett van?

Árboc állításban Feri a profi.
Én csak a dipól felhúzó kötelét tudom feldobni a fára krumpli vagy alma nehezékkel. 8m sima ügy, 10m több próbálkozásra, a max. 13m körül volt.
Feri-féle megoldás tényleg bombabiztos (na ez nem biztos, hogy túl jól hangzik mostanában..)
Szarvason láttam HA8EV pneumatikus árboc megoldását. Bevallom, nagyon megtetszett.

Mivel a 14 mega neked is kedvenced, csak valami dipól megoldásban kellene gondolkodni, a fűzfákat felhasználva, amíg a természet
nem intézi el azokat.
A másik oldali villanydrótokat jó elkerülni!

Sok sikert kívánok, bármilyen megoldáshoz! A végeredményről írj majd pár sort!
73: 7SG Gabor

Nem elérhető HA1SM

• Jr. Member
  • **
    • Profil megtekintése
« Válasz #11 Dátum: 2022 November 09, 17:14 »
Kedves Feri!

Köszönöm szépen az útbaigazítást és a gyakorlati útmutatást. Igazán örülök a válaszodnak. Gondolatolvasó vagy, a felmerülő kérdéseimre már előre reagáltál. Nekem egy Wimo-s 10m-es üvegszálas teleszkópos árbócom van, így most már legalább "szakszerűen" tudom bevetni azt. Köszönöm szépen a hivatkozást is.

Ehhez kapcsolódva azt szeretném még megkérdezni Tőled, hogy alkalmazod-e az összecsúszás megakadályozásához a tagok érintkezésénél azt a csavaros szorítót gumival bélelve, vagy csak a természetes súrlódás elegendő-e?
A hivatkozott oldalt beszúrtam a könyvjelzőim közé, várom annak ismételt működését... Na meg természetesen a tavaszt, hogy kényelmesebb legyen a terepen tőrténő forgalmazás.

Üdv: Károly

Nem elérhető HA1SM

• Jr. Member
  • **
    • Profil megtekintése
« Válasz #12 Dátum: 2022 November 09, 17:29 »
Szia Gábor!

Köszönöm szépen Neked is a tanácsokat. Az üzenetváltásaink alapján kezd végre-valahára kirajzolódni számomra egy használható megoldás képe. Először a telek sarkai között fogok feltenni egy sima dipólt üvegszálas botok közé. Ki fogom próbálni a GP-t is a telek közepén, de a szívem csücskébe befészkelte magát egy portable yagi vagy spiderbeam, A könnyű mozgatás nagyon fontos számomra, mert a villámok és a szélvihar nyomai bizony mély nyomot hagynak bennem.

A vízparti felvétel Gyirmóton, a Holt-Marcal partján készült. Nemzeti Park, hihetetlen gazdag élővilággal. A név az megtévesztő, mert valójában a szabályozás előtti Rába holt ágáról van szó, csak nem úgy terjedt el. A kellemes időjárás beköszöntekor akkor egyeztetni fogunk. Nagyon remélem, hogy sikerül összehozni egy mini amatőr találkozót. Megpróbálom Ferit is majd elcsalni...

A megvalósítás eredményéről feltétlenül be fogok majd számolni!

Jó rádiózást kívánok Neked: Károly

Nem elérhető ha7az

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #13 Dátum: 2022 November 09, 19:09 »
Szia Károly!

A wimo-s botot nem ismerem. Ennek a legvége 18 mm ami eléggé masszív.

Mivel nekem évek óta fent van természetesen rögzítve van összcsúszás ellen. Sőt javaslom a felhúzó kötelet is több ponton az árbóchoz közel tartani.

HA7RG-nél csináltunk igy egy árbócot. Szerintem 16-18 m magasan tartja az antennáját kikötés nélkül.

73 es DX!
Feri

Nem elérhető HA1SM

• Jr. Member
  • **
    • Profil megtekintése
« Válasz #14 Dátum: 2022 November 11, 11:24 »
Szia Feri!

Köszönöm szépen a részletes leírást. Az enyémnél az utolsó tag vége csak néhány milliméter átmérőjű, így jövő tavasszal az Általad hivatkozott helyről beszerzek egy komolyabb darabot. Ezért a mostaninak csak az alsó felét fogom használni addig is a huzal GP 20/15/10m rögzítésére.

73's & DX: Károly