HAmatőr Fórum
Üdvözlünk,
Vendég
. Kérjük
jelentkezz be
vagy
regisztrálj
.
1 óra
1 nap
1 hét
1 hónap
Mindig
Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Hírek:
Főoldal
Súgó
Keresés
Naptár
Felhasználók
Felhasználók megtekintése
Tagok keresése
Bejelentkezés
Regisztráció
HAmatőr Fórum
»
Készülékek, müszaki témák
»
Antennák, kábelek, csatlakozók, RF transzformátorok
(Moderátor:
ha2mn
) »
Torony
« előző
következő »
Nyomtatás
Oldalak:
1
2
3
[
4
]
Le
Szerző
Téma: Torony (Megtekintve 6570 alkalommal)
ha7az
Administrator
Hero Member
Re:Torony
«
Válasz #45 Dátum:
2021 Május 04, 09:25 »
OK, a 3000-re emlékeztem.
Naplózva
73 es DX!
Feri
ui: Tévedni emberi dolog, de másra kenni még emberibb.
ui: Eljön az idő, amikor a dolgok értéke már alacsonyabb, mint az általuk elfoglalt hely értéke. /HA7TY/
ui2: Ha valakinek problémája van veled, mindig jusson eszedbe, hogy az az ő problémája!
HA7EG
Hero Member
«
Válasz #46 Dátum:
2021 Május 04, 09:34 »
Idézetet írta: ha7az - 2021 Május 04, 09:25
OK, a 3000-re emlékeztem.
2. ALAPVETŐ MŰSZAKI ADATOK ÉS JELLEMZŐK.
2.1. Az árbockészülék a következő tulajdonságokkal rendelkezik:
- UM magasság - 29,5;
- UM súlya - 1300 kg;
- a PA tetejére szerelt antenna megengedett tömege - (m) = 150 kg;
- az antennák által megengedett vízszintes terhelés 1 méterrel a PA teteje felett:
Nekem nem lesz ekkora. Csak 9 tagom van , de azt sem rakom fel mindet . Quad lesz rajta az alacsonyan is jól megy .
Naplózva
73'Gyuri HA7EG
HA7EG
Hero Member
«
Válasz #47 Dátum:
2021 Május 04, 15:25 »
Eddig ezeket a rajzokat nem láttam még.
Az alsó kikötés az világos volt, az elemeken viszont nincs semmilyen rögzítési pont.
Naplózva
73'Gyuri HA7EG
HA7EG
Hero Member
«
Válasz #48 Dátum:
2021 Május 26, 10:53 »
Elkészült a budaduga torony billentése hogy kelljen kosaras kocsit rendelni illetve égig érő létrán több mint 30 éves biztonsági övre bízni az életem.
Az egész mutatvány netes kereséssel és pár baráti jótanácsal indult. Láttam több hasonló megoldást . Próbálok egy vagy több lépésben képeket is csatolni.
Az egész építést egyedül csináltam, a sérült antenna leszerelése és az újak felszerelése is teljesen egyedül történt. Tele izgalmakkal és állandó odafigyeléssel , kalkulálni és számítani mindenre.
A segédárbóc adott volt anno azzal lett felállítva a torony, most lett mellé még egy cső ami az alján hegesztve fent pedig kikötve több ponton több irányban is.
Izgalmas volt így álló helyzetben az egész torony megemelése hogy a talpa kiszerelhető légyen.
Talajtól 4 méter 45 centire van a felső fix forgáspont. Kb.45 centire van a torony alja a talajtól .
Több óvatos próbálkozás után tapasztaltam ki a súlypontját és mertem lebillenteni. Fejnehéz volt az antennával ezt alul súlyok felrakásával korrigáltam (150-es satu és egy vascsövek).
Naplózva
73'Gyuri HA7EG
HA7EG
Hero Member
«
Válasz #49 Dátum:
2021 Május 26, 11:05 »
Egy fontos dolgot direkt külön írok.
Amikor a sérült antenna leszerelésre került ekkor az egész súlypont dolog megváltozik .
Ezért a bontás előtt kötéllel rögzítettem az antennákat tartó csövet.
Nagyon fontos figyelni mindíg mindenre, és kalkulálni több lehetséges dologra is .
Sok sikert ha valaki úgy dönt hogy mint én egyedül dönti billenti szerelhető állapotra a budadugát.
Naplózva
73'Gyuri HA7EG
ha7az
Administrator
Hero Member
«
Válasz #50 Dátum:
2021 Május 26, 15:17 »
Gyuri, ez klassz lett.
A súlyok jó ötlet. Én is fejnehézre csináltam volna, mert alul meg lehet fogni, lehet súlyozni.
Naplózva
73 es DX!
Feri
ui: Eljön az idő, amikor a dolgok értéke már alacsonyabb, mint az általuk elfoglalt hely értéke. /HA7TY/
ui2: Ha valakinek problémája van veled, mindig jusson eszedbe, hogy az az ő problémája!
HA7EG
Hero Member
«
Válasz #51 Dátum:
2021 Május 26, 18:38 »
Érdekes dolgok ezek , függőleges állapotban könnyen volt mozgatható. Vízszintes állapotban is egyensúlyban volt viszont az állítás folyamán 40 fok körül bírkózni kellett vele. Nem volt vészes csak meglepődtem.
Naplózva
73'Gyuri HA7EG
hg0ncl
Newbie
«
Válasz #52 Dátum:
2022 Augusztus 23, 09:08 »
Sziasztok,
remélem nem nagy off ebben a topicban, de ötleteket, tapasztalatot keresnék kitekerhető 8-9m kikötött antenna árbóc építéséhez amin morfondírozom.
Tengernyi külföldi oldalt nyálaztam át, de kíváncsi lennék épített-e ilyesmi valaki itt stb. kb ilyesmiben gondolkodom
https://silcom-ant.gr/products/glv-04/
Ezen tán' jobban látszik:
https://silcom-ant.gr/galvanized-telescopic-mast/
több elemes HF yagi, moxon, stb-re készülnék hosszú távon vele
köszi
Naplózva
HA2KJ
ha7az
Administrator
Hero Member
«
Válasz #53 Dátum:
2022 Augusztus 23, 10:05 »
Szia!
Lehet ilyet csinálni, de egy 100*100-as zártszelvény 80 eFt. Alumíniumban ez 100 eFt. Mint tudjuk az átmérő az ami számít. Nem is akárhogy hanem terület alapúan, tehát négyzetesen. Ráadásul ez a torony négyzetesen maga is egy vitorla.
Nem véletlen, hogy a nagyfeszültségű villanyoszlopok nagy, szélesedő négyzetek, viszonylag pilincka lábakkal.
Én nem véletlenül maradtam a katonai rácsos oszlop mellett. Készen van, összetolható és átalakítva az alját dönthető. Hátsó szándék, hogy van egy eladó tartalék oszlopom. Tartaléknak vettem valamikor, de felesleges. Vagy 20 éve használom a másikat, ebből minimum 15 éve a 4 elems 6 sávols quad van rajta. Természetesen kikötve. Az oszlop újrafestésre szét van szedve. 150 eft-ért nagyon anyagár környékén van.
A képen éppen a quadot tartottam karban vagy 2 éve, ledöntve a kertben ameddig lehetett. A quad az marha nagy. Ahhoz, hogy a közepét szerelni tudjam létráról le ki kell szednem az éppen alsó rudakat és továbbdönteni. Természetesen mindezt egyedül tudom csinálni mert a döntés az motortos.
Lejjebb olvasható, hogy Gyuri hogyan csinálta meg a döntést. Mindkét megoldás jó.
Naplózva
73 es DX!
Feri
hg0ncl
Newbie
«
Válasz #54 Dátum:
2022 Augusztus 23, 14:37 »
Szia,
köszi az infókat. Sajnos tiszában vagyok a megszaladt anyagárakkal. Az udvaron nincs elég hely rácsos árbóchoz (a telek mérete és egy diófa miatt:), a jelenlegi padlástérből indított fix csőárbócot akarom cserélni, hogy tovább lépjek irányitott antennák felé.
Gondoltam rá, de rácsost nem vinnék ide fel, ezért is érdeklődöm, hogy milyen opció lehet még ilyen speckó követelményekhez mint ami nekem van.
3-3méteres 80-60-40-es acél/horganyzott zárszelvény-lépcsőkkel (3mm falvastagságban) gondolkodom, 30-50cm átfedéssel. kb.50kg forgató+ant súly és 0,5-1m2 antenna felület (+árbóc) amire tervezném,100-120km/h max széllökésre, 3 magasságban kikötve 4-es sodronnyal. (Nagyobb szél vagy elutazás előtt simán becsörlőzőm ha kell)
Erről mi a véleményetek?
Naplózva
HA2KJ
ha7az
Administrator
Hero Member
«
Válasz #55 Dátum:
2022 Augusztus 23, 23:56 »
Persze, a zártszelvány is opció. Változatlanul az átmérőt növeld ameddig csak tudod. A falvastagság lehet kisebb.
Ha bármelyi meghajlik akkor nem fog lejönni. Ezen lehet a csapágyazással segíteni. Itt a csapágy akár siklást is jelent.
Az azért nem egy nagy árbóc. A nagynál is csúsznak inkább a tagok.
A belinkelt képeden lévő megoldás is teljesen jó. De ott a kötél 2 oldalon megy. Ez korrekt, de akkor is az átmérőt növeld ahogy csak tudod. 120-100-80 az jobbnak tűnik, mint a 80-60-40.
Meg kell oldanod a kitolás korlátot, de az nem nehéz. Szerintem fél méter átlapolás az kelleni fog.
Ha a tetőn lesz akkor a vízszigetelés hogyan lesz megoldva?
Naplózva
73 es DX!
Feri
hg0ncl
Newbie
«
Válasz #56 Dátum:
2022 Augusztus 24, 07:50 »
köszönöm!
Netes minták alapján 'hézagolás' céljából lemezdarabokat heggesztenék a szelvény külsejére az alsó végén illetve fentebb is hogy ne kotyogjon nagyon, de helyet hagyva középen a sodronynak.
A határolásnál ezek a lemezek 'ütköznének' neki egy másik lemezenek ami a szelvény tetején lenne, így nem tud kifutni, megakad. Ezt csavarral rögzíteném h azért ki tudjam húzni szelvényt ha kell
Az oszlopot a vízszintes gerinc gerendához (tuti nem így hívják
tudom rögzíteni 2m-nél (illetve a talpát a vasbeton aljzatba csavaroznám) szóval közvetlen a kupás cserép mellett fog kilépni a tetőn.
Vízszigetelésnél arra a hajlékony bordás lemezre gondoltam amit a tetőablakoknál gallérként szoktak alkalmazni, vagy vmi ilyesmit tennék egy lemezre:
https://tetopont.eu/Kemeny-es-Falszegely-TOP-FLEX-pro-30-cm
Egy a szerelvényhez rögzített(heggesztett?) 5-10cm hosszú vékony csövet is vizionalálok amiben a kitekerő sodrony fut át a szigetelésen, azután szabadon futna felfele, lefele. A koax + gyengeáramú vezetékeket is be kellene hozni vhogy, még nem gondolkodtam rajta hogy lenne jó.
A jelenlegi cső oszlopnál van egy boltban kapható sima műa.cserép:
https://antennak.hu/index.php?esovedo_manyagcserep_arbochoz&kat=414&id=259
de ez nem igazán lenne jó a másikhoz.
Mit javasolsz a szigetelésnél? Illetve a kábelek bevezetéséhez?
Naplózva
HA2KJ
hg0ncl
Newbie
«
Válasz #57 Dátum:
2022 Augusztus 24, 07:53 »
erről a sikló csapágy-megoldásról mit lehet tudni? hogyan kell elképzelnem?
Ha nem horganyzottat veszek akkor belül, hogyan szokás a korrózióvédelmet megoldani?
Naplózva
HA2KJ
Nyomtatás
Oldalak:
1
2
3
[
4
]
Fel
« előző