Szerző Téma: HF9V  (Megtekintve 74661 alkalommal)

Nem elérhető ha7az

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
Re:HF9V
« Válasz #15 Dátum: 2014 Május 31, 21:55 »
Nincs titkolódzás. Ha lesz időm felrakom Edéék leírását a netre, hogy minden amatőr saját célra után építhesse.
73 es DX!
Feri
ui: Tévedni emberi dolog, de másra kenni még emberibb.
ui: Eljön az idő, amikor a dolgok értéke már alacsonyabb, mint az általuk elfoglalt hely értéke. /HA7TY/
ui2: Ha valakinek problémája van veled, mindig jusson eszedbe, hogy az az ő problémája!

Nem elérhető ha5pp

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #16 Dátum: 2014 Május 31, 22:02 »
Ennyire nehéz felrakni?
73, Zoli HA5PP

Nem elérhető ha7az

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #17 Dátum: 2014 Május 31, 23:25 »
Zoli! Ugye reggelre meg akarod építeni, vagy miért is lettél ennyire besózva miatta? :)
73 es DX!
Feri
ui: Eljön az idő, amikor a dolgok értéke már alacsonyabb, mint az általuk elfoglalt hely értéke. /HA7TY/
ui2: Ha valakinek problémája van veled, mindig jusson eszedbe, hogy az az ő problémája!

Nem elérhető ha7az

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #18 Dátum: 2014 Május 31, 23:28 »
Ede engedélyével a leírás elérhető. Szerintem szívesen elmondják itt a tapasztalataikat az antennáról.

Mivel ez egy gyári antenna ezért kereskedelmi célra az építse meg aki esetleg pereskedni akar a gyártóval.

Tehát akkor a leírás:

http://itpiac.hu/HF9V/HF-9V.htm
73 es DX!
Feri

Nem elérhető ha5pp

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #19 Dátum: 2014 Május 31, 23:31 »
Zoli! Ugye reggelre meg akarod építeni, vagy miért is lettél ennyire besózva miatta? :)

Jaj, Feri, 3D-n már ki is nyomtattam. :)
73, Zoli HA5PP

Nem elérhető ha7az

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #20 Dátum: 2014 Június 01, 00:13 »
Jaj, Feri, 3D-n már ki is nyomtattam. :)

Bocsi, nem tudtam, hogy a műanyag korszakodban vagy még. :)
73 es DX!
Feri

Nem elérhető ha5lv

• Hero Member
    • Profil megtekintése
    • ha5lv
« Válasz #21 Dátum: 2014 Június 01, 08:14 »
Minden elismerésem a tervezőknek, kivitelezőknek, publikálónak.
De az "antenna pontos rajzát" szerintem ki kéne cserélni egy olvasható felbontásúra.
73 Viktor

Nem elérhető ha5bww SK

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #22 Dátum: 2014 Június 01, 11:07 »
Meglesz Viktor....
73 es DX!
Ed
HA5BWW/HA5W
HA-DXC, HA-CWG, DIG, HSC, CTC

Nem elérhető HA2BHG SK

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #23 Dátum: 2014 Június 01, 14:06 »
Üdv, és mindenkinek szép napot!
Még annó ennek az antennának a kevesebb sávos változatakor beszélgettünk egy-két kritikus anyagának beszerezhetőségéről. Pl: Az 5mm átmérőjű aluhuzal, amik a tekercsek anyagai. Csak emlékeztetőleg említeném, hogy a tippek a bontott kábelérre, és az egyébb anyagokra, csak "majdnem" adták a huzalátmérő szükséges méretét. Van viszont egy egész más szakma, a virágkötészet, ahol ez az aluhuzal adott! Emlékem szerint a pontos huzalmérethez tartozó beszerezhetőséget megadtam. (Valami alföldi virágkötész cég.) hasonló akadály volt valamelyik alu-cső mérete. Úgy emlékszem az sem gond, mert Székesfehérváron a Köfém, avagy minevű cégnél azt is ajánlották.
Már, bocs, hogy "belevaú"!
Minden jót!
Gyuri
(Ja! És a 81-es átmérőjű tekercsek megtekercseléséhez a "kézitekrenc"  félig megvan!  76-os csöből, mert az 5-ös aluhuzal a 76-os csövön adja a 81 mm-es tekercs középátmérőt. Ha Valaki komolyra veszi a készítést, avagy segedelem kell a tekercs készítésében keressen, természetes szívesen, és barátilag! :-) 
'73&DX!
Gyuri

Nem elérhető ha7az

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #24 Dátum: 2014 Június 01, 14:19 »
Az említett rész itt található:

http://itpiac.hu/smf/index.php?topic=4113.0
73 es DX!
Feri

Nem elérhető HA2BHG SK

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #25 Dátum: 2014 Június 01, 14:59 »
Üdv Feri! Nem egészen ez az!
 Tán dumáltunk róla másik topikban is! No, eltünt, hiába keresek rá!
A lényeg: Van ennek a soktekercses akármelik változatú vertikálra némi anyagom. Cső is, de leginkább tekercsek anyagára vonatkozva! Meg a "masina" majd komplett. Ezt ajánlom barátilag!
Minden jót!
Gyuri

Nem elérhető HG7DX

• Hero Member
    • Profil megtekintése
    • Google+
« Válasz #26 Dátum: 2015 Április 24, 14:56 »
Sziasztok

Végre elkészült az antennám, igaz még csak 6 sávra. Az első beállítások, csak úgy simán egy SWR mérővel lettek megcsinálva, és meglepően jók az értékek. Szinte azt is mondhatnám hogy a HF6V "első rúgásra indult"  :) Radiálokat nem használtam, viszont lehet hogy nem is fogok, mivel az antenna földelése egy 2,5 méter mélyre levert 5 cm átmérőjű acélcső, és 2 méteres mélységben már olyan vizes a talaj, hogy a visszahúzott cső vége szó szerint iszapos volt 
A betáp pont a talajtól mintegy 60 cm-re van. A tekercsek az előírt helyet , 3,6 mm átmérőjű huzalból lettek tekerve, a közepes tekercsátmérő 78 mm. Ezeket a későbbiekbe lecserélem 5,5 mm-re mert a mechanikai stabilitása nem a legjobb. Távtartónak mindenhol teflont használtam, a talpszigetelő is egy "teflonszerű" anyag. ( Mikróban melegítve még 5 perc után is hideg maradt.) Ebből készült a 10 MHz-es tekercsnél a csőben lévő szigetelés is. A középső szigetelő plexi.

A mért SWR értékek a követezők:
3750 kHz  1,3
7095 kHz, 1,2 
10120 kHz 2,5
14250 Khz 1,8
21270 Khz 1,1
28450 KHz 1,6

A későbbiekben még finomítani kell, de pl 28 MHz-en csak azért nem állítottam be , mert dönteni kellene, és ahhoz most éppen nem volt sok kedvem... :)

Ezúton szeretnék köszönetet mondani a sok elméleti, illetve gyakorlati segítségért HA5BWW Edének, illetve HG4FC Tóninak a 68pF-es kondikért.
Íme néhány fotó az elkészült antennáról: https://drive.google.com/folderview?id=0B1GYQKGfdhqDfnhNekxGRW9razUwRmRYandoblVOU2diMTYwZHlQcUlrX3JyRzdiLWVxOWc&usp=sharing

Most már jöhetnek az Ausztrálok...  :wacko:
"Csak a puffin ad neked erőt, és mindent lebíró akaratot..."

http://indavideo.hu/video/Kincs_ami_nincs_1

https://plus.google.com/u/0/113711350539444133890/about
73 HG7DX Gyuri

Nem elérhető HA7EG

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #27 Dátum: 2015 Április 24, 15:16 »
""Radiálokat nem használtam, viszont lehet hogy nem is fogok, mivel az antenna földelése egy 2,5 méter mélyre levert 5 cm átmérőjű acélcső, és 2 méteres mélységben már olyan vizes a talaj, hogy a visszahúzott cső vége szó szerint iszapos volt  ""

HA7PO Gabi szerint pedig ez a legfontosabb a jó működéshez .

73'Gyuri HA7EG

Nem elérhető ha5bww SK

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #28 Dátum: 2015 Április 24, 15:18 »
Gratulálok Gyuri, szép munka. Az értékek remekek, ne is piszkáld tovább.  Már egyszerű lesz a 18, és 24 megás tekercsek, tetőkapacitások felrakása.
Az 5.5-ös tekercseknél lehet megint vacakolni egy kicsit, de a 21 megát nem fogja bántani.
Majd a kondikat, és a csatlakozási pontokat fújd le 2-3 réteg PLASTIK70-el!
Még egyszer: sok örömet, és nagyon sok DX-QSO-t kívánok.
73 es DX!
Ed
HA5BWW/HA5W
HA-DXC, HA-CWG, DIG, HSC, CTC

Nem elérhető HG7DX

• Hero Member
    • Profil megtekintése
    • Google+
« Válasz #29 Dátum: 2015 Április 24, 16:02 »
""Radiálokat nem használtam, viszont lehet hogy nem is fogok, mivel az antenna földelése egy 2,5 méter mélyre levert 5 cm átmérőjű acélcső, és 2 méteres mélységben már olyan vizes a talaj, hogy a visszahúzott cső vége szó szerint iszapos volt  ""

HA7PO Gabi szerint pedig ez a legfontosabb a jó működéshez .

Igen, több helyen is olvastam, azonban itt meglepően nedves a talaj, hátha megúszom radiálok nélkül. Ha minden kötél szakad, teszek le betonhálót, még a tereprendezés előtt. Így bekerül a föld alá 10 cm mélyre... De meglátom mit mutatnak a dx-ek.. :)

Gratulálok Gyuri, szép munka. Az értékek remekek, ne is piszkáld tovább.  Már egyszerű lesz a 18, és 24 megás tekercsek, tetőkapacitások felrakása.
Az 5.5-ös tekercseknél lehet megint vacakolni egy kicsit, de a 21 megát nem fogja bántani.
Majd a kondikat, és a csatlakozási pontokat fújd le 2-3 réteg PLASTIK70-el!
Még egyszer: sok örömet, és nagyon sok DX-QSO-t kívánok.

Köszönöm Ede! Igen, a két tekercset simán felteszem egy kis létráról is. A 14 mega bosszant egy kicsit. A 10 Megás csatolót hol a 3., hol a 4. menetre tettem,de túl sokat nem változott. Aminek viszont nagyon örültem, a 7, 21 és a 28 mega jó értékei. Bár a 21 megás bajuszt rövidíteni kellet, mert először valahol 20 mega környékén volt az swr minimum. Most egyelőre így marad, meglátom az első vihar után, mennyiben változnak az értékek. Amúgy tettem egy szikraközt is, az alsó tekercsel ellentétes oldalra, olyan 10 mm közzel, ónozott vörösréz lemezből, biztos ami biztos.. :)
"Csak a puffin ad neked erőt, és mindent lebíró akaratot..."

http://indavideo.hu/video/Kincs_ami_nincs_1

https://plus.google.com/u/0/113711350539444133890/about
73 HG7DX Gyuri