Szerző Téma: MOXON huzal beam  (Megtekintve 8695 alkalommal)

Nem elérhető ha8ar

• Newbie
  • *
  • Pasoka
    • Profil megtekintése
    • HA8AR Home Page
Re:MOXON huzal beam
« Válasz #15 Dátum: 2011 Augusztus 04, 21:12 »
15 perc az nagyon sok. Nálam az elvárás, hogy 5 perc alatt a teljes antennatelepítés meglegyen. a bontás meg ennél is kevesebb. Nincs negyed óra csak a csavarok tekergetésére...   :wacko:

A múlt héten nyaraltam és vittem egy inverted L antennát magammal. Igen fürge csóka (nem varjú) vagyok, de nekem is több kellett 5 percnél.
Egyébként érdekes a felvetés, biztos ki lehet találni valami okos mechanikai megoldást.
Nem gondolkoztam még rajta. De például mint egy összecsukható esernyő, működne a dolog. A pecabotok egymásba csúsznak és a középső tartó helyett kellene egy esernyőmechanika, de ekkor talán elveszti az olcsóságát, bár egyszerűen fog működni. Minden megoldható.
Tervezőasztal mellé kell ülni, nincs mese. Na és pénz kérdése az egész.

Nem elérhető ha7az

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #16 Dátum: 2011 Augusztus 04, 21:37 »
A fenét. Marhaság ez a 5 perc.
73 es DX!
Feri
ui: Tévedni emberi dolog, de másra kenni még emberibb.
ui: Eljön az idő, amikor a dolgok értéke már alacsonyabb, mint az általuk elfoglalt hely értéke. /HA7TY/
ui2: Ha valakinek problémája van veled, mindig jusson eszedbe, hogy az az ő problémája!

ha5x

• Vendég
« Válasz #17 Dátum: 2011 Augusztus 04, 22:50 »
Az 5 perc nyilván túlzás, de a lényeg a lényeg: a csavarozgatás és elemek szét- és összeszerelése lassú, arra nincs idő.

A pecát amúgy 5-10 perc alatt szoktam telepíteni, mindenestül. Ezt max dupláznám. Legutóbb épp 10 percet kaptam a tetőn, ennyi idő alatt kellett valamit felhúzni, a koaxot pedig végigvezetni 3 lakás erkélyén át akrobatikával együtt. Olyan is lett.

Nem elérhető ha7sg

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #18 Dátum: 2011 Augusztus 06, 19:08 »
Sziasztok,

Jopofa dolog a kitelepules.
Nekem is jol jonne az 5 perces antenna telepites.
Kb igy csinalom:
Vacrol Torokmezo kb 25perc.
Radios helyre gyaloglas kb 5 perc.
Felhuzo sparga (eleg gyenge, hogy szakadhasson, ha kell neki, meg nem muanyag a termeszet miatt. Rajta oklomnyi krumpli nehezeknek. Ha fonn marad, sincs kornyezet szennyezes, jo etvagyat a madaraknak, vagy repulo vaddisznoknak) johelyre foldobas kb 20 perc.
10 megas deltaloop kigubancolas, folhuzas kb 20 perc.
TRX, akku, SWR mero osszerakas megint vagy 10-15 perc.
Eddig kb masfel ora, de ekkor nem szakadt fol semmi.
Vegre QSOzas.
Feloran belul asszony telefonal, hogy mar indulhatnek haza, mert kell akarmit csinalni. Ha nem telefonal, jon a vihar.
Bontas gyorsabb, kb felora alatt megvan, irany Vac.
Azaz kb felora radiozasra jut 3 ora elfoglaltsag.
Valahogy javitani kellene a hatekonysagon...
73: 7SG Gabor
73: 7SG Gabor

ha5x

• Vendég
« Válasz #19 Dátum: 2011 Augusztus 06, 23:05 »
Gábor,

nagyjából jól összefoglaltad. A helyszín megközelítését nem számolom, az annyi, amennyi, attól függ, hova mész. A RIG telepítését sok esetben jelentősen fel lehet gyorsítani egy kis előkészülettel, persze sok függ az eszközök kompaktságától, és persze a kitelepülés céljától.  Dajtira (ZAFF-003) egy kis hátizsákba vittem az FT817-et, már úgy volt berakva, hogy rá volt kötve a zselés aksi, az antennahangoló is be volt koaxolva, és a morzebillentyűt is beugaszolva vittem.  Az FT897-em is gyorsan telepíthetó, ha van 220, mert benne van a táp, csak be kell dugni.   A legmacerásabb az antenna. Leggyorsabban általában a pecebot-vertikál telepíthetó, csak keresni kell valamit, amihez oda lehet gumipókozni, vagy le kell tekerni a napernyő-tartót a földbe, részigszalagozni a drót végét a pecabot utolsó tagjára, aztán feltolni.  Kell még 1-2 ellensúly, radiál,...  Tavaly Sazanon nehezítette az életet az időjárás, nomeg a helyszín is eltért a szokványostól, így kicsit átterveztem az "antennát", így ott lassan sikerült a telepítés, de azért negyed óra alatt megvoltam vele. A radiálokat nem tudtam értelmesen elrendezni, így azokat összetoldottam egymásba és a végét bedobtam a sós vízbe. Aztán CQ, és 20 órán keresztül lehetett logolni a folyamatos répát.

Nopersze néha az a cél, hogy jó antennád legyen, erre jóval több időt kell szánni, felhúzni, leengedni, mérni, toldani, rövidíteni, mérni, leengedni, feltolni, mérni ... De pont emiatt is érdemes olyan konstrukciókban gondolkodni, amihez nem kell feltétlenül 2-3 ember, és értékes negyedórák nem csavarozgatással és hasonlókkal telnek.

Láttam pl. Spiderebeam-telepítést.  Izé...  őszinte legyek?   A sok szötymörgés helyett talán inkább QSO-zni kellett volna :)  Persze az is igaz, miután fent volt, sokkal könnyebben ment a QSO-zás.  De ha tényleg csak egy pár órás kitelepülésről van/lehet szó, és nem arról, hogy egy hétre rendezkedsz be, hogy majd a hétvégén kontesztolj, akkor fontos, hogy az idő ne szerelgetéssel teljen.

Moxonnal kapcsolatban én valami olyan megoldáson gondolkodom, hogy a négy peca helyszínre szállításkor már eleve be lenne illesztve egy középtagba, és csak ki kell hajlítani őket, esetleg valami kallantyúval vagy mittomén-mivel rögzíteni, hogy ne hajoljanak fel, ha fúj a szél. 

HA5PP

• Vendég
« Válasz #20 Dátum: 2012 November 17, 10:12 »
Régen sokat rádióztam 2 elemes Moxonnal, nagyon jó. Áttértem a 3 és 4 elemesre, amelyeket én "terveztem" MMANA-val. A közepe kereszt, lekoppintott spiderbeam közép. Utólag lehet jobban jártam volna, ha inkább megveszem az eredetit a DF4SA-tól http://www.spiderbeam.com/index.php?cat=c14_HEAVY%20DUTY%20Spiderbeam.html Viszont a "négyes" kereszt mellé csináltam egy hatos közepet is (továbbgondolva a 4-est), amivel akár 2 elemes Hexbeamet fel lehet tenni 7 megára.

Nem elérhető ha8ar

• Newbie
  • *
  • Pasoka
    • Profil megtekintése
    • HA8AR Home Page
« Válasz #21 Dátum: 2012 November 17, 12:29 »
Szia Zoli!

Ha nincs levédve, :) elküdenéd nekem a többelemes MOXON - MMANA  .maa file-t.
Egy éve használom a MOXON-t, mérteihez/súlyához képest igen jó!
MMANA szintén jó!
73!
Pali

Nem elérhető HA7EG

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #22 Dátum: 2021 December 07, 13:44 »
Itt van egy újabb Moxon.
73'Gyuri HA7EG

Nem elérhető Orban

• Full Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #23 Dátum: 2022 Január 06, 19:33 »
nem a rajzok hiányával van a baj, hanem a mechanikai kivitelezéssel, meg megfizethető forgatóval

Nem elérhető HA7EG

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #24 Dátum: 2022 Január 08, 21:02 »
Ez bizony bütykölős dolog és forgatni is kell.
Viszont többet hallasz mint egy sima dipolról.
Eddig én még nem akadtam rá több sávos verzióra.
Ezért is publikáltam .
Antennáim mind saját készítésű darabok , kivétel a 2M és a 70cm  yagi .
73'Gyuri HA7EG

Nem elérhető HA7EG

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #25 Dátum: 2023 Január 17, 16:06 »
5 sávos Moxon antenna,  gyors építés.  Míg nem készül a Quad. ( Feri , forgatni tudom . Külön tápról visszajelzés sincs kész) . Már hozott egy értékes QSO-t.
73'Gyuri HA7EG

Nem elérhető HG5-575

• Sr. Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #26 Dátum: 2023 Január 17, 21:11 »
Szia!
Nagyon szép munka, gratulálok hozzá. Még nagyon sok értékes QSO-d legyen vele.
73, János HG5-575