Szerző Téma: ROS tapasztalatok?  (Megtekintve 16375 alkalommal)

Nem elérhető hg2ecz

• Hero Member
    • Profil megtekintése
    • http://hg2ecz.ham.hu
Re: ROS tapasztalatok?
« Válasz #45 Dátum: 2010 Szeptember 03, 12:11 »
Konzerv rádiózásra pont jó,

Viszont tanulmányozhatóság, netán módosíthatóság nélkül semmi másra, kizárólag konzervrádiózásra alkalmas. Neked is, nekem is és egy még elszántabb embertársunk számára is. Semmi másra.

Csak hogy mindenki értse: képzelj el egy olyan tranzisztoros rádiót, amely tanulmányozható és átbarkácsolható lenne, ha

1. lenne hozzá mellékelve működési blokkvázlat. Ennek szoftver terén is a blokkvázlat felel meg.
2. továbbá lenne hozzá mellékelve kapcsolási rajz - hiszen abból tudjuk, hol lehet kivenni pl. a 455 kHz-es KF-et. Szoftvernél ez a tanulmányozható forráskódot jelenti.
3. a kapcsolási rajzon megfelelő mérőpontok, rajtuk feszültségszintek és jelalakok feltüntetve. Szoftverben ennek megfelelője az adott szoftvermodul fejlécében leírt bemenő és kimenő változók leírása és adatfolyam specifikáció.
4. a fentiek már adják a tanulmányozhatóságot, azonban a módosíthatóság feltétele hogy ne legyen az implementált NYÁK sem epoxigyantával jó vastagon leöntve, azaz mindenféle marógépes tisztogatás nélkül közvetlenül hozzáférj forrasztópákáddal a NYÁK laphoz. Szoftver terén ez a módosítható és lefordítható forráskódot jelenti. a gyakorlatban módosíthatatlan szerkezetű bináris állomány mellett.

Ja igen, szoftver terén a NYÁK gyártás kevésbé innovatív, inkább csak másoló tevékenysége elmarad. Ezt egy "make" parancs és néhány perc türelem helyettesíti.

Valójában ezért is sóhajtoznak sokan a szoftver szó hallatán, hiszen ha jobban belegondolunk, áramkör esetén sem az innovatív részét (kapcsolási rajz áttervezését) csinálta a rádióamatőr, pusztán egy saját másolat kimaratásában, összeforrasztásában élte ki alkotási örömét. A másolatgyártás szoftver esetében feleslegessé vált, így minden időnket az innovatív cselekvésbe (kapcsolási rajz átszerkesztés, szoftver terén sorok, összefüggések leírása) ölhetjük. Ehhez a szinthez áramkör terén (kapcsolási rajz átszerkesztés) is kevés rádióamatőr értett, szoftver terén is kevés ért ehhez a szinthez.

Talán ezért nem becsüljük meg eléggé a tanulmányozható, módosítható forráskód meglétét.

Nem elérhető HA7AT

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #46 Dátum: 2010 Szeptember 03, 13:09 »
Zsolt igazad van , és félek ilyen alkalmazásoktól , amik helyettem nevemben cselekednek.
 A forráskódról azért van kevés közkézen mert :
 1. kevesen vannak akik értenek a programozáshoz, pedig már általános iskolában kéne oktatni.
 2. A forráskódból kiderülne , hogy nem jól van megírva a program.
 3. Később nem lehetne fizetőssé tenni.

Sőt mintha azt olvastam volna a nem lehet olyan üzemmódban sugározni ami nyilvánosan nem visszafejthető.
 Arra sem szól az engedélyem, hogy a számítógép automatikusan összeköttetést létesítsen.

Nem a ros üzemmód ellen vagyok
 csak a programnak van egy két funkciója ami nem tetszik.

Nem elérhető ha5bww SK

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #47 Dátum: 2010 Szeptember 03, 14:46 »
O csom igyot recs?
73 es DX!
Ed
HA5BWW/HA5W
HA-DXC, HA-CWG, DIG, HSC, CTC

Nem elérhető HA7AT

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #48 Dátum: 2010 Szeptember 03, 15:06 »
Ha jól sejtem akkor megint rosszul fogalmaztam .
 Én tudom mire gondoltam akik meg nem tőlük meg bocsánat , és elmondom mire gondoltam.

ha6nn

• Vendég
« Válasz #49 Dátum: 2010 Szeptember 03, 16:24 »
O csom igyot recs?

Сэйчас!

YO5TP kérésére terjedésvizsgálat miatt 144980 kHz-en (Ez az egyik kijelölt freki.) járatom a beacont.

A másik kijelölt freki a 144160 kHz EME céljára.  (!!!)

Szép (remélem!) trillázó hangja van a spread spectrum üzemmódnak.

A QTF a HHH (HA5KDQ) irány, azaz innen 226°

Ha valakinek van humora, töltse le a legújabb verziót és válaszoljon!

Ha megérkezik YO5TO Bélától a QRX-kérés akkor 90° irányába (Kolozsvar KN16SS) fordulok.

gl de ha6nn
Bandi

Nem elérhető HA7AT

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #50 Dátum: 2010 Szeptember 03, 17:14 »
akkor figyelem.
Erdőkertesen  jn97pq hallom egy 3/4 vertikállal ami a padláson van. De kitelepülök az udvarra, felállítom a yagit . Nagyobb S értékkel jöttél az utolsó periódusban

ha6nn

• Vendég
« Válasz #51 Dátum: 2010 Szeptember 03, 20:26 »
Nagyobb S értékkel jöttél az utolsó periódusban

Köszönöm szépen, hogy rákészültél és meghallgattad!

18.06-kor álltam le. Valószínűleg az esti tropo miatt hallottál jobban a végén.

gl de ha6nn
Bandi

Nem elérhető HA7AT

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #52 Dátum: 2010 Szeptember 03, 22:57 »
milyen antenna milyen polarizáció hány Watt?  Bármilyen kisérletben benne vagyok , hiszen úgy tanulok. hg5bun -nal sikeres antenna tesztünk volt amikor felé fordultam 5/9+ ha merőlegesre fordultam akkor meg akkor leesett 5/3 ra  DK7ZB féle 5 elemes yagim van. Majd ha elkészül a stabil antennám akkor akár a qso is sikerülhet.   

ha6nn

• Vendég
« Válasz #53 Dátum: 2010 Szeptember 04, 10:16 »
Részemről FT-847 full power (kb. 50 W), 8 ele yagi QTF 226° -azaz a HA5KDQ iránya volt
beállítva tegnap.

A beacon minden egész percben a US Navy órája szerint indult...

A délután kezdődő verseny után majd holnap, ill. a jövő héten még beaconözhetek egyet.

gl
nn

Nem elérhető HA7AT

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #54 Dátum: 2010 Szeptember 04, 11:15 »
Jó versenyzést sajnos se felszerelésem sincs , se időm ma dolgozom.
 A 847-et a legjobb VHF rádiónak mondják, nekem a vágyam egy 736 , a 767 mellé.:-)

HA5KZO

• Vendég
Re:ROS tapasztalatok?
« Válasz #55 Dátum: 2020 December 06, 15:17 »
Az előbb BPSK31-ben QSO-ztam 20 méteren, de aztán gondoltam, hogy (újra) csinálnék pár összeköttetést a ROS üzemmóddal, de nem tudom letölteni a programot, pedig régebben sikerült.

A https://rosmodem.wordpress.com/ oldalon rákattintok a "ROS v7.4.0 (Weak Signal Radio Chat)"-re, amire egy mega.nz letöltési oldal jön be.
Először a piros kör végigmegy a felhőben, aztán bejön a Mega oldala, ott pedig csak forog a karika, és nem történik semmi.

Valakinek sikerül letölteni?

HA5KZO

• Vendég
« Válasz #56 Dátum: 2020 December 06, 16:22 »
Idézetet írta: bob
Ezt találtam hirtelen,     http://nl9222.home.xs4all.nl/digisoft.htm    .73DX

Köszönöm, szép kis gyűjtemény. A programot (ROS 7.4.0) sikerült onnan letöltenem.
Működik (14.103 MHz-en próbáltam), bár most QSO még nem volt vele, csak néhány CQ-t adtam.
Jelenleg még egy állomást sem vettem vele. A BPSK31-es frekvencián (14.070 MHz) viszont szép nyüzsgés van. :)
Meg még nagyobb az FT8-as frekvencián (14.074 MHz).
Majd figyelgetem a ROS-t is, de lehet, hogy ma már nem olyan népszerű ez az üzemmód, mint 4 évvel ezelőtt.
Először 2016-ban próbáltam, akkor jó nagy forgalom volt, bár inkább csak figyelgettem.
Abban az évben összesen csak 12 ROS QSO-t csináltam. A nagy részét (kilencet) 40 méteren, hármat pedig 20 méteren.

bob

• Vendég
« Válasz #57 Dátum: 2020 December 06, 21:00 »
Hát igen, a CW mód hiánya folyamatos útkeresést jelent ...
Talán jó lehet még az Olivia is ha tudsz angolul gépelni. Ez alacsony sebességű, -10 dB jel-zaj,
és nem divat az előre eltárolt szöveg adásba küldése, minden élő csevely. Itthon ritka madár.
Hétvégéken 20m -en a szélesebb verzió rendszeres (.105). De létezik MFSK16 és néha a Hell is.

73DX