Szerző Téma: Csodaantennát keresek 14MHz-re  (Megtekintve 2211 alkalommal)

ha5di

• Vendég
Csodaantennát keresek 14MHz-re
« Dátum: 2004 Április 28, 12:47 »
Sziasztok,

ötleteket, tapasztalatokat keresek 14MHz-es antennára. A kiszemelt telepítési hely a padlástér, s a szomszédok kímélése miatt egyel?re nem akarok onnan kiemelked? szerkezettel és villámvédelemmel bajlódni.

Az alapterület 6x6m, a tet? pedig ferde és cserepes, alatta ferdén 5-5 méter szálirány fér el.

Üdv... Béla

ha6nn

• Vendég
« Válasz #1 Dátum: 2004 Április 29, 12:06 »
Szia Béla!

Az előző panellakásom is a legfelső emeleten volt, s annak a vízszintes tetején évekig igen jól működött egy 14 MHz-es vertikális antenna, aminek
a leírása egy régi QST-ben jelent meg W2FMI tollából.

A sugárzó 510 cm hosszú alumínium cső volt, egy kerámia tartón, ami egy horganyzott lemezhez volt csavarozva. A lemezhez csatlakozott 120 szál (!) 5m hosszú radiál egyenletesen sugárirányban szétterítve. Ezek biztosítják az igen lapos sugárzási szöget...

Ha van helyed a padláson, ezt a tető alatt is meg lehetne csinálni.

Lehet, hogy a cikket, vagy annak a másolatát még elő tudom keríteni.

gl de ha6nn
Bandi
« Utoljára szerkesztve: 2004 Április 29, 14:02 írta ha6nn »

Nem elérhető ha5uy

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #2 Dátum: 2004 Április 29, 12:39 »
Szia Béla!

Tavaly, amikor ismét elkezdtem rádiózni, egy ún. bazooka dipolt telepítetten
a padlástérben. Van hozzá balun trafó is.

A dipole és a balun is megvan, ha kéred akkor valamelyik nap odaadom.
Nagyon gyorsan telepíthető. Azt hiszem a koaxkábel levezetés több nehézséget fog okozni, mint az antenna telepítése.

Amúgy csináltam vele dx-eket is, viszonylag kis teljesítménnyel.

Üdv...Gyuri

ha5di

• Vendég
« Válasz #3 Dátum: 2004 Április 29, 12:47 »
Bandi, kösz a tippet. Sajnos a radiának nincs hely és egyelöre nem akarok semmit, ami kivül van.

Idézet
A sugárzó 510 cm hosszú alumínium csö volt, egy kerámia tartón, ami egy horganyzott lemezhez volt csavarozva. A lemezhez csatlakozott 120 szál (!) 5m hosszú radiál egyenletesen sugárirányban szétterítve. Ezek biztosítják az igen lapos sugárzási szöget...

Ha van helyed a padláson, ezt a tetö alatt is meg lehetne csinálni.

Lehet, hogy a cikket, vagy annak a másolatát még elö tudom keríteni.

Gyuri, kösz az ajánlatot, elfogadom. A levezetés kivül fog menni a tetön. A rig pedig egy SMALLWONDERSLAB DSW, max 4W.

Üdv... Béla

« Utoljára szerkesztve: 2004 Április 29, 12:50 írta ha5di »

ha5di

• Vendég
« Válasz #4 Dátum: 2004 Május 06, 08:58 »
Sziasztok,

tegnap elött este felkerült egy dipól. Ugyan nem csodaantenna, viszont kiválóan müködik és jókat lehet a DSW20 4W-os teljesítményével QSO-zni.

Pár óra alatt W/VE/OY/CU2/... került a logba. Ugyan ma reggel VK3DBD-vel nem sikerült befejezni a QSO-t, de az is meglesz.

Béla

Nem elérhető ha2mn

• Moderator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
    • HA2MN's PAGES
« Válasz #5 Dátum: 2004 Május 06, 19:33 »
Kedves Béla!

Mint állandósuló QSO partnered, gratulálok az eddig elért összeköttetésekhez. Végighallgattam KA1EFO-val lefolytatott összeköttetésed – ami szerencsétlen módon pont egy lemenő terjedési periódusban volt -, s ami szerencse, hogy mégis meghallott és létrejött a komplett QSO!

Szépen szól a rádiód, stabil, jó kis rig.

Csak így tovább! Ebből még QRP DXCC is lesz! Várjuk a híreket az elért eredményekről!

Tnx for ufb QSOs!

Egy öreg QRP-s (most éppen QRO).

73, dx de Tibi, HA2MN