Szerző Téma: Vertikális dipol  (Megtekintve 1709 alkalommal)

ha5x

• Vendég
Vertikális dipol
« Dátum: 2003 December 02, 16:17 »
Sziasztok!

Van valakinek tapasztalata vertikális dipollal?  

Felfelé van helyem bőven, viszont ellensúlynak nincs hely az erkélyen vertikálhoz. Arra gondoltam, tennék egy próbát függőleges dipollal. Találtam 11,x  méter hosszú üvegszálas horgászati botot, azt hiszem, rakónyél a neve. Erre még egy 20m-es dipol is felrakható elvileg. Mennyire fontos, hogy a koax milyen útvonalon jut el a balunig, illetve milyen szöget zár be a betáp és az antenna?  Mi lenne az ideális?

ha5pp

• Vendég
Vertikális dipol
« Válasz #1 Dátum: 2003 December 05, 15:22 »
:)
« Utoljára szerkesztve: 2004 Január 06, 18:10 írta ha5pp »

ha5x

• Vendég
Vertikális dipol
« Válasz #2 Dátum: 2003 December 09, 18:25 »
Mechanikailag miképp volt kivitelezve?  Valami hosszú fémszerkezet vagy csak drót függőlegesen kifeszítve valahogyan? Milyen magasan volt a földtől, épülettől,  hogyan volt betáplálva?

ha6nn

• Vendég
Vertikális dipol
« Válasz #3 Dátum: 2003 December 19, 07:32 »
Valamikor a hetvenes evek elejen, amikor azx FT-250-ek elarasztottak az orszagot nekem volt fuggoleges dipolom 28 MHz-re.
Egy faagrol logott lefele es a foldhoz volt kifeszitve.  :o
Emlexem, hogy rendkivul konnyeden tudtam pl. VK/ZL, KX6 es hasonlo DX-allomasokkal osszekottetest letesiteni.
Akkoriban egy dombteton laktam, kb 300 m asl. es a big gun egy rotary dipol volt 21 MHz-re...
Mostanaban is gondoltam egy ilyen megoldasra, keresem neki a helyet egy tizemeletes haz tetejen. Szerencsere en a kilencediken lakom, most kb. 350 m asl.
A koaxialalis kabelnek persze illik kb. kilencven fokos szoget bezarni a dipollal!

gl de ha6nn
Bandi