Szerző Téma: steppir antenna  (Megtekintve 4988 alkalommal)

Nem elérhető torolve

• Hero Member
    • Profil megtekintése
steppir antenna
« Dátum: 2003 Június 16, 21:42 »
2kW teljesítményig garantálja változtatható hosszúságú elemeket tartalmazó Yagi antennáit az egyesült államokbeli Fluidmotion cég. Mikroprocesszor vezérelt léptetőmotorokkal változtatja az elemek hosszúságát az antenna és így 14MHz-50MHz tartományban minden amatőrsávban használható.

A konstrukció leírása: http://www.steppir.com/design.htm

Egy négyelemes Yagi 10dB nyereségű 14MHz-30MHz tartományban, és 13dB nyereségű 6m-en. Sávváltáskor 20 másodpercen belül az üzemi frekvenciához állítja be az elemek hosszát. Használaton kívül behúzott elemekkel minimális szélterhelést kell kibírnia a könnyűszerkezetes konstrukciónak. Az ára a teljesítményéhez képest reális: 1600$ kerül egy négyelemes Yagi. Vajon kinek lesz vele tapasztalata először Magyarországon?

Nem elérhető ha5uy

• Hero Member
    • Profil megtekintése
steppir antenna
« Válasz #1 Dátum: 2003 Június 17, 12:49 »
Sziasztok!

Már GP-t is gyártanak 2 méretben.

ha5uk

• Vendég
steppir antenna
« Válasz #2 Dátum: 2003 Június 18, 13:30 »
Az ötlet már régi,de ez a gyári kivitelezés újszerű.
Nekem nagyon tetszik. Kényelem felsőfokon.
Drágának tűnik,de ha veszel egy gyári háromsávost, meg egy warc yagit, majdnem ugyan ott vagy és még nincs 50 Megád.

Azért kíváncsi lennék a léptetőmotorok és a vezérlés megbízhatóságára hosszútávon,gyakori használattal.

ha5x

• Vendég
steppir antenna
« Válasz #3 Dátum: 2003 Június 18, 14:48 »
Megnéztem a linket; nagyon érdekes.  A vertikális keltette fel igazán az érdeklődésemet, minthogy helyhiány miatt valami hasonlóra lenne szükségem. Jól olvasom, hogy nem kell hozzá ellensúly?  

ha9oa

• Vendég
steppir antenna
« Válasz #4 Dátum: 2003 Június 18, 23:02 »
Valóban érdekes, de kételkedem a hosszútávú megbízhatóságban.
Nem tudom mit szól a versenyeken való gyakori ki-be tologatáshoz, mi van, ha télen lejegesedik ...stb.
Olyan "expedíciós alkalmi" vagy "hétvégi kirándulós" antennának tartom!

ha7ug

• Vendég
steppir antenna
« Válasz #5 Dátum: 2003 Június 20, 10:55 »
73 !   Elsőre blikkre szuper szerintem ! Az egyetlen kérdés az intenzív használattal kapcsolatos , bennetek is felmerült aggodalom , amire
csak a gyakorlati tapasztalat adhat korrekt választ . A hátra 3L-re , vagy 2 irányra váltás + új dimenzió ! A jegesedés nem okozhat gondot,
mivel az elemek (is) (teleszkópos) kevlár cső tokban mocorognak .
GP radiál nélkül szerintem csak marketing ,de melegen ajánlanám a dipolt függőlegesen szerelve , az szerintem 6x jobb megoldás !
Bár eddig sem vettem gyári antennát , gyanítom ezután is maradok sk.
ez lene az első a listámon (kevlár quad sett után ) GL 73 Laci

Nem elérhető ha8fn

• Full Member
    • Profil megtekintése
    • http://hg8psz.juris.u-szeged.hu/~ha8fn
steppir antenna
« Válasz #6 Dátum: 2003 Június 20, 14:55 »
Idézet
GP radiál nélkül szerintem csak marketing ,de melegen ajánlanám a dipolt függőlegesen szerelve , az szerintem 6x jobb megoldás !
Pont azt irjak,  hogy a radial szukseges a megfelelo hatasfokhoz. Amit reszletesen ecsetelnek, hogy a kozvetlen fold feletti, vagy magasba telepitett GP-nel milyen radialrendszert celszeru csinalni.

ha7ug

• Vendég
steppir antenna
« Válasz #7 Dátum: 2003 Június 23, 19:59 »
Re   '8FN  Bocsi , a GP-ről általánosságban mondtam véleményt , azóta sem
néztem meg az oldalukon , csak a 4L Yagin szemlélődtem . 73*GL Laci

Nem elérhető ha4aa

• Jr. Member
  • **
    • Profil megtekintése
steppir antenna
« Válasz #8 Dátum: 2003 Június 25, 16:01 »
Szervusztok!

Gondolom ismertek, nem kell bemutatkoznom (Arato Andras).

Azt hiszem Bela HA5DI felreertette ennek az antennaanak a mukodeset:

"Sávváltáskor 20 másodpercen belül az üzemi frekvenciához állítja be az elemek hosszát. Használaton kívül behúzott elemekkel minimális szélterhelést kell kibírnia a könnyűszerkezetes konstrukciónak. "

Maar en is szemezgetek egy ideje ezzel az antennaval, igy megneztem az eham.net forumon, hogy mit irtak rola, nem beszelve a juniusi QST-rol amiben reszletesen ismertetik. Sajnos eppen a jegesedesi problemat szabadon hagyta a cikkiro, mivel meeg tul fiatal ez az antenna. Nincs rola eleeg tapasztalat.

Szoval a kitolhato elemek a fix hosszusago csoben mozognak. Ezek berillium-rez otvozetu szalagok. Igy sajnos a szelet is meg a jegesedest is a teljes hossznak el kell viselnie.

A ketiranyu sugarzast es a 180 fokos gyors "forgast" a QST cikk is dicseri. Talaan meeg tul jonak is tartja, mert szinte hivogat a jatszasra. Ilyenkor van egy kis - szinte elhanyagolhato - SWR elallitodasi jelenseeg.

Nekem nagyon tetszik az antenna. Most mar kijottek a 4 elemessel is. Keet dolgot jo lenne tudnom elore:
1. hogy birnaa majd a "gyuerodest" szelet, jeget nalam a Svabhegyen.
2. ki szerelnee fel (hi).

Ez utan mar csak az XYL-t kellene meggyoznom es a lakookat a hazban. Ez utobbi kemeny dio...

73! de Andras.

ha5di

• Vendég
steppir antenna
« Válasz #9 Dátum: 2003 Június 25, 16:08 »
András,

az idézet szerzője nem én vagyok, hanem a HA5PT.

« Utoljára szerkesztve: 2003 Június 25, 18:08 írta ha5di »

Nem elérhető ha4aa

• Jr. Member
  • **
    • Profil megtekintése
steppir antenna
« Válasz #10 Dátum: 2003 Június 26, 12:28 »
Bocsanat, meeg egy hibat vetettem. A QST majusi szaamaaban van a SteppIR ismerteteese.

73! de Andras.

ha5x

• Vendég
steppir antenna
« Válasz #11 Dátum: 2003 Július 08, 14:26 »
Úgy jártam, hogy pórul. Írtam egy szép hozzászólást és mire elküldtem volna, elveszett. Így most csak röviden, amúgy is részben off topic.

Beszereztem egy Yaesu ATAS-120 elnevezésű automatikus hangolású mobilantennát. A speckó szerint 40, 20, 15, 10, 6 m-en megy, 2 és 70 cm-en a teljesen behúzott állapotában kell használni. A júzer manuál azt is írja, próbálkozzunk bátran a WARC sávokon is, ha nem is oda van szánva, de azért működni szokott.

Az antennát egyes újabb Yaesu rádió tudják vezérelni. A rádiónak meg kell mondani, hogy ne az antennahangolót, hanem az ATAS rendszert használja, majd a TUNE gomb megnyomása után a rádió valamekkora RF teljesítményt nyom az antennacsatlakozóra. Az antennába épített motor pedig elkezdni tologatni az antennát, és addig állítja a hosszúságát, amíg az SWR eléri az optimális szintet.

Egyelőre viszonylag kevés a gyakorlati tapasztalat, bár néhány QSO azért már született vele. A mágnestalpas rögzítés nagyon remek, de mondjuk leírás szerint is kéne neki tisztességes ellensúly, amire még nem találtam optimális megoldást.

Ami a lényeg: az elv működik, akár a rádióba is be lehet építeni a motor vezérlését, és tényleg nagyon kényelmesen lehet sávot váltani.

ha5pp

• Vendég
steppir antenna
« Válasz #12 Dátum: 2003 Augusztus 24, 08:55 »
:)

Az eredetileg itt lévö hozzászólás szövegét a szerzö, HA5PP utólag törölte.

Béla, HA5DI
« Utoljára szerkesztve: 2004 Január 07, 22:30 írta ha5di »