Szerző Téma: PSK31 kérdések  (Megtekintve 20323 alkalommal)

Nem elérhető HA1TN

• Hero Member
    • Profil megtekintése
Re:PSK31 kérdések
« Válasz #45 Dátum: 2018 Február 08, 09:46 »
mert ugye így már titkosított  :rolleyes:
Tedd elérhetővé a forrást és akkor nem titkosított ;)
73!
HA1TN - Norbi

HA4003

• Vendég
« Válasz #46 Dátum: 2018 Február 08, 13:02 »
Valóban.

Nem elérhető hg2ecz

• Hero Member
    • Profil megtekintése
    • http://hg2ecz.ham.hu
« Válasz #47 Dátum: 2018 Február 09, 12:55 »
Van itt egy PSK modem Arduinoval. Csak úgy véletlenül akadtam rá. Gondoltam, mi lenne, ha átírnám a varicode-ot, azaz, ha átkódolnám? Kísérletnek nem rossz, csak használni nem tanácsos az éterben, mert ugye így már titkosított  :rolleyes:

http://www.kk5jy.net/psk-modem-v1/Software/

Még alszom rá egyet  ;)

Van bőven az interneten ilyen projekt, célszerű nézegetni a GitHUB-ra feltett forráskódokat.
Például az egyik: https://github.com/zenmetsu/radioModem

Bár nekem vételi paraméterei terén az fldigi PSK31 forráskódja a mérvadóbb.
https://sourceforge.net/projects/fldigi/files/fldigi/fldigi-4.0.15.tar.gz  és ebben az fldigi-4.0.15/src/psk/ részben van a lényeg.

A kérdés az, hogy milyen előnyt tudsz kihozni a Varicode "átvariálásával"? Ha semmi előny nincs az inkompatibilitáson kívül, akkor ez nem viszi előre a PSK31-et. Ellenben az tény, hogy ha a forráskódot elkezded piszkálni, azzal a saját fejlődésedet segíted elő.

Nekem egyébként visszatérő gondolatom, hogy érdekes lehet egy abszolút leegyszerűsített csomagrádió kifejlesztése, rendesen csomagismétléssel, stb. Viszont olyan irányból közelítve, hogy a hatékonyság helyett a bemutathatóság, az alaptrükkök megtanulhatósága fontosabb célja lenne.

Ugyanis a hatékonysággal ma már kevésbé érdemes versenyezni. Alább egy példa, hol tart a megvásárolható technika mikrohullámú átvitelnél.

Vagy egy másik típus a fentinél keskenyebb RF sávszélességen:

Megjegyzem, ez utóbbit kisebb RF sávszélességre konfigurálva volt szerencsém megismerni tavaly, ami azóta 60 km-es távolságon szépen muzsikál.

HA4003

• Vendég
« Válasz #48 Dátum: 2018 Február 09, 16:25 »
Szia Zsolt!
Kapásból annyi mindent leírtál, hogy meg kellett innom egy kávét.  :rolleyes: Így a negyedik éjszaka után nem igazán vagyok agyas.
Most ugrott be, hogy a GitHubról letöltöttem már ezt a programot és annak idején át is írogattam a varicode-ot. Az igazi megoldandó kérdés a PC billentyűzet csatlakoztatása volt az Arduinohoz, de azt is sikerült megoldanom. A bevitt karakterek aztán szépen megjelentek egy kétsoros LCD kijelzőn, az új kóddal. Akkoriban még nem volt laptopom. Ennek azért van jelentősége, mert az asztali PC-vel csak nem lehet kitelepülni a zöldbe, hacsak nem viszek egy 230V-os generátort is. Ezért került Arduinora. Inkább egy jó kis szórakozás volt, persze némi önsanyargatással. Amióta van a laptop, azóta ez a dolog okafogyottá vált, de ujjgyakorlatnak és agytornának azért még jó. Az Arduinokat inkább arra használom, amire - szerintem - valók, klasszikus mikrokontrollernek.
Az meg eszembe sem jutott, hogy az Fldigit átírjam. De ha már itt tartunk, milyen nyelven írták a forráskódját?Könnyebb megkérdezni, mint utánajárni.
Sávszélesség és frekvencia kérdése. Mindjárt leszögezem, hogy az én hoppám az egzotikus rövidhullám. Ez már meg is határozza a sávszélességet. De itt is a minél keskenyebb sávú átvitellel kísérletezgetek, QRP-ben. Tudod, a hatékonyság! Ezért is helyezem a hangsúlyt egy minél jobb antennára, vagy antennarendszerre, aminek az építését tavasszal meg is kezdem. Az igazi siker az lesz, ha QRP-ben sikerül egy-két DX QSO.
HAM számítástechnika okán időnként beézek az Xham-ra is, de őszintén szólva nekem az már makrokozmikus, de ha efféle problémám van, legalább van hol és van kit kérdezzek.
Összefoglalva, a rádiózás terén maradok inkább a praktikus megoldások mellett, a WIN alatt futtatható HAM alkalmazásoknál.
Örömmel vettem a hozzászólásodat!  -_-

Nem elérhető hg2ecz

• Hero Member
    • Profil megtekintése
    • http://hg2ecz.ham.hu
« Válasz #49 Dátum: 2018 Február 09, 19:42 »
C++ -ban íródott az fldigi. Ellenben mind a laptopon levő Linuxon, mind a Raspberry Pi-n futó Linuxon szépen fordul.
És ha már Raspberry Pi3: van benne alapból WiFi, amely tud AP is lenni és bluetooth. Ez egy érdekes lehetőséget kapásból kínál:

- rádióval fixen összekötni egy Raspberry Pi3-at.
- amikor kell, a telefon vagy tablet wifi kliensként vagy bluetoth-on kapcsolódva használható megjelenítőként.

Megjelenítő alatt nem csak szöveges, hanem hála a HTML5 grafikus képességeinek, spektrumképet  mindennel oly módon, hogy a tabletre/telefonra semmi sem kell egy mai webböngészőn kívül.

Na jó, megyek én is iszom én is egy kávét, hátha felébredek álmodozásaimból.

Ervin

• Vendég
« Válasz #50 Dátum: 2020 December 17, 07:17 »
Ez volt a már említett kísérleti PSK modem Arduinoval.
A hozzáragasztott kis panel további soros átvitelre adott lehetőséget, RS485 kommunikációval.

Ervin

• Vendég
« Válasz #51 Dátum: 2020 December 17, 07:59 »
PSK-klubtagság.

HA5KZO

• Vendég
« Válasz #52 Dátum: 2021 Január 08, 15:05 »
Gratulálok Ervin. Sok sikert kívánok a PSK31-es megfigyelésekhez. :)

Viszont az én tapasztalatom szerint manapság (az FT4/FT8 megjelenése óta) igencsak megcsappant a PSK31-es forgalom a sávokban.
A 40 méter (7040 kHz és környéke) nálam jelenleg szó szerint üres. Pedig pár perce néhányszor még CQ-ztam is.
Régebben (évekkel ezelőtt) a második CQ-m után zsinórban egymás után tudtam csinálni PSK31-ben a QSO-kat.
Ma már az FT4/FT8-cal lennék/lehetnék így, csak nem csinálom (olyan gyakran).
Azokon a frekvenciákon egyébként most is tolongás van.

A lenti képernyőképen amúgy a MixW-ben azért van csak egy QSO a logban, mert frissen (tavaly december) környékén telepítettem a programot a Macbook Pro-ra, és a régebbi Toshiba Satellite A110-110 laptopomat ellopták, és nem volt biztonsági mentésem a rajta lévő fájljaimról, így a MixW2.log (CSV) fájlról sem, ezért az (több évnyi QSO-val a logban) elveszett, ami miatt 2020 decemberében kénytelen voltam új logot kezdeni.

Ezért is használom újra a hamlog.eu-t is. Hogy többet ne vesszenek el a logjaim.