Szerző Téma: LDMOS végfok paraméterek  (Megtekintve 11285 alkalommal)

Nem elérhető ha7az

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
LDMOS végfok paraméterek
« Dátum: 2019 Május 23, 00:25 »
Sziasztok!

Olvasom DH3NAB oldalát. https://rf-kit.de/index.php

A 2 kW-os végfok kit-ben kapható.  Végén egy ( H 19cm x B 31cm x T 42cm ) dobozban, 15 kg súlyú végfokot rakhatsz össze ami érintőképernyőn vezérelhető. 2x BLF189XR tranyó van benne, ami erősen túl van méretezve, mert egy BLF189XR azt hiszem 1700 w-ot tud kiköhögni magából.
73 es DX!
Feri
ui: Tévedni emberi dolog, de másra kenni még emberibb.
ui: Eljön az idő, amikor a dolgok értéke már alacsonyabb, mint az általuk elfoglalt hely értéke. /HA7TY/
ui2: Ha valakinek problémája van veled, mindig jusson eszedbe, hogy az az ő problémája!

Nem elérhető ha7sg

• Hero Member
    • Profil megtekintése
Re:LDMOS végfok paraméterek
« Válasz #1 Dátum: 2019 Június 20, 08:48 »
Sziasztok!

Az NXP hírlevélben volt:
"
Design with Us

June 19, 2019

NXP’s Homebrew RF Design Challenge

Enter now and record a video or create an article describing your power amplifier/demo using NXP's new MRF101AN or MRF300AN RF power LDMOS transistor.

read more »
"

A sallangot kitöröltem.

Pl. a BURABU-n kiállított végfok készítője jelentkezhetne, ha ilyen FET-ekkel csinálta a végfokot!

Igencsak hízna a májam, ha azt olvasnám, hogy HA amatőr  munkáját díjazták!
73: 7SG Gabor

Nem elérhető CB szökevény

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #2 Dátum: 2019 Június 20, 08:55 »
Sziasztok!

Az NXP hírlevélben volt:
"
Design with Us

June 19, 2019

NXP’s Homebrew RF Design Challenge

Enter now and record a video or create an article describing your power amplifier/demo using NXP's new MRF101AN or MRF300AN RF power LDMOS transistor.

read more »
"

A sallangot kitöröltem.

Pl. a BURABU-n kiállított végfok készítője jelentkezhetne, ha ilyen FET-ekkel csinálta a végfokot!

Igencsak hízna a májam, ha azt olvasnám, hogy HA amatőr  munkáját díjazták!

HA4PL Laci. Klubtagunk, továbbítom neki a kérést. MRF1K50-nel építette, ha jól emlékszem.
Hülyével vitatkozni, olyan mint egy galambbal sakkozni: ledönti a bábukat, rápottyant a táblára, aztán peckesen ugrál, hogy ő nyert.

Nem elérhető ha7az

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #3 Dátum: 2019 Június 20, 10:02 »

HA4PL Laci. Klubtagunk, továbbítom neki a kérést. MRF1K50-nel építette, ha jól emlékszem.

MRF1K80 és 62 V-ot tudott adni neki.
73 es DX!
Feri
ui: Eljön az idő, amikor a dolgok értéke már alacsonyabb, mint az általuk elfoglalt hely értéke. /HA7TY/
ui2: Ha valakinek problémája van veled, mindig jusson eszedbe, hogy az az ő problémája!

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #4 Dátum: 2019 Június 20, 12:04 »
Hülyével vitatkozni, olyan mint egy galambbal sakkozni: ledönti a bábukat, rápottyant a táblára, aztán peckesen ugrál, hogy ő nyert.

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #5 Dátum: 2019 Június 22, 21:01 »
Így néz ki.

Nem elérhető ha7az

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #6 Dátum: 2019 Június 22, 23:28 »
Ma megnéztem pár végfok építőt.

Az látszik, hogy nagyon szór a minőség.  Az eb104.ru tervezésű olyan oroszos. A Burabun látható végfok ha jól tudom ilyen belsővel rendelkezik.

A Hilbering az nagyon profi.

Ami viszont nagyon tetszett az a italab.it által fejlesztett panel. Kicsi, nagyon szépen kivitelezett. 4x mentem vissza megnézni.

Az rf-kit.de szintén jól nézett ki.
73 es DX!
Feri

Nem elérhető ha6pc

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #7 Dátum: 2019 Június 23, 07:01 »
Igazán szépek. Biztosan jók is -nagyon.
A sávkapcsolóját megnézném. Most, majd egy év használat után.

Nem elérhető HA7EG

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #8 Dátum: 2019 Június 23, 08:42 »

Az látszik, hogy nagyon szór a minőség.  Az eb104.ru tervezésű olyan oroszos. A Burabun látható végfok ha jól tudom ilyen belsővel rendelkezik.

A Hilbering az nagyon profi.

Ami viszont nagyon tetszett az a italab.it által fejlesztett panel. Kicsi, nagyon szépen kivitelezett. 4x mentem vissza megnézni.

Az rf-kit.de szintén jól nézett ki.
Rendeltél belőle?
73'Gyuri HA7EG

Nem elérhető ha7az

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #9 Dátum: 2019 Június 23, 09:05 »
Nem. Építek....
73 es DX!
Feri

Nem elérhető HA7EG

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #10 Dátum: 2019 Június 23, 09:36 »
Majd figyelek rád!
73'Gyuri HA7EG

HA2EDX

• Vendég
« Válasz #11 Dátum: 2019 Június 23, 10:22 »
Sziasztok,

Gyuri (ha6pc)szerintem szinte biztos hogy a sáv váltó kapcsolóval egy relé sort vezérel, elektroncsőves erősítőknél is gyakran alkalmazzák.

73&dx

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #12 Dátum: 2019 Június 23, 15:20 »

A prototípust láttam a klubban, igen profi kivitelezés! Az "oroszos" dolgokkal semmi bajom, örök élet+40 nap :).

Pár éve bontott repülésbiztonsági berendezést vettem (az eladó nem tudta, mi az, gyakorlatilag egy 23cm/1kW/100%ED végfok és két BPF+combiner/divider), szintén orosz és vérprofi.

bob

• Vendég
« Válasz #13 Dátum: 2020 Június 09, 21:54 »
Két bemutató videó (a címek OK "emés" hamtárstól jöttek, tnx)

https://www.youtube.com/watch?v=02v58cnb41o

https://www.youtube.com/watch?v=8ziYqjMQGEQ

73DX

Nem elérhető ha7sg

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #14 Dátum: 2020 Június 10, 09:45 »
Sziasztok!
Elég meggyőző tesztek.

Feri, tényleg jó lenne Pali saját tapasztalatait olvasni. Gondolom Ő is inkább forraszt, mint ír (tudom, magyar).

A tegnapi .pdf-ben többen írnak a jó primer-szekunder csatolásról a trafóban =kicsi szórási impedancia. Ez amit én állandóan hajtogatok.
Úgy kell elképzelni, mintha a kimenettel, vagy a trafó lábaival sorba kötnénk egy kis induktivitást, és így csatlakoznánk a drain-ekre.
Ezt az induktivitást kell kompenzálni a drain-ek közé kötött kondival. Érezhető, hogy mennyire függ ennek az induktivitásnak az értéke
attól, hogy éppen hogy sikerült a trafó. Számít minden, a drót szigetelésétől kezdve, a vezetők nagyfrekin mért impedanciáján át a ferrit viselkedéséig. Kis permeabilitású ferritnél a csatolás is rosszabb a két tekercs között. A koaxból készült tekercsnél jobb a csatolás, meg a fölső freki tartományban, ahol a ferrit veszti el a permeabilitását, ott kapacitíven is csatol, ezzel némileg kiterjeszti a fölső határfrekit.
Jó bonyolultak a viszonyok.

Ellenütemű végfok DC betáp a Drain-ekhez:
Két változatot olvashattunk. Egyik külön fojtókon át táplálja a drain-eket, a másik bifilláris trafón át.
Én azt mondom, hogy a bifilláris jobb (saját tapasztalat, csak 20W-ig, de minden kimérve), mert így a két drain között szoros a csatolás.
Az éppen nem vezető FET drain feszültsége nem tud elszállni az egekbe, átütve a tranyót, mert a csatolás miatt a másik FET -ami vezet,
csillapítja a parazita rezgést. Szkóppal szépen kimérhető a két megoldás közötti különbség.
73: 7SG Gabor