Készülékek, müszaki témák > Egyéb rádióamatőr készülékek
Diamond GSV1200 tápegység
HA7JVV:
Kedves Amatőrtársak,
Tápvásárlás előtt állok és szeretnék egy megbízható, kizárólag lineáris, lehetőség szerint változtatható feszültségű tápba beruházni.
Csak és kizárólag QRP munkához kellene, esetleg kisebb HAM specifikus kapcsolások élesztéséhez - működtetéséhez.
A wimo-nál megakadt a szemem ezen a tápon, de sajnos a neten véleményeket nem igazán találtam róla - leszámítva a nagyobb testvérét, a GSV3000-et. Azoknál állítólag a potikkal vannak gondok egy idő után, de könnyen orvosolhatók.
Gondolkoztam egy ideig lineáris 5A-es kiszajú (0.5-3mVpp) labortápon is ebben az árkategóriában, de látva az ilyen MCU vezérelt tápok meghibásodási formáit és rátáját, nagyon elment a kedvem az egésztől. Nem hiszem, hogy az esetlegesen fellépő induktív-kapacitív terheléseket jól viselné.
Ha valakinek van ilyen, vagy dolgozott ilyennel, kérem ossza meg velem véleményét a táp megbízhatóságát, élettartamát és minőséget illetően!
A segítségeteket előre is köszönöm!
ha7az:
Viktor!
Miért nem raksz össze egyet? Én vagy 30 éve csináltam és használok egy dupla/tripla tápot amit LM324-el működik.
1KW-os toroid van benne. 2x0-25 V 5A , 1 x 5V 3 A?.
Nincs ettől jobb gyári. :)
HA7JVV:
Feri!
Nincs műhelyem és megfelelő szerszámkészletem az ilyen kaliberű dobozoláshoz. LM324-78xx szériás labortápot gyártottam már pc táp házba, de ez más tészta. Nem akarok fúrni-faragni-reszelgetni.
Egyszerűen béna vagyok a mechanikai munkákhoz...:(
Eldöntöttem, hogy két dologgal nem fogok foglalkozni: táp + tuner. (utóbbit is csináltam már párat) Ezeknél mindig a dobozoláson vérzek ki + annyi időt vesznek el a mechanikai munkák, hogy nekem könnyebb inkább a ráfordítandó időben dolgozni, majd venni egy gyárit, még ha jócskán túlárazott is a piac ahogy látom.
HA1TN:
Én TME-nél vettem egy TP-1305 30V 5A-es analóg tápot. Ami nekem fontos volt a durva/finom szabályzók. Árkategóriájában nem rossz darab, de van benne egy hülyeség. Az Output OFF gomb nem csak kikapcsolja a kimenetet, de a feszültségmérőn is 0.00V-ot jelez ki ilyenkor. Magyarul ha a feszültséget akarod állítani, akkor be kell kapcsolnod a kimenetet és ki kell húznod a banándugót...
Én, aki mindent nulláról építek, végre beláttam, hogy egyszerűen nem éri meg tápot építeni (feltéve hogy pénzt adunk az alkatrészért és nem lopjuk.) És akkor a dobozolásról még tényleg nem is beszéltünk, stb.
HA7JVV:
--- Idézet ---Az Output OFF gomb nem csak kikapcsolja a kimenetet, de a feszültségmérőn is 0.00V-ot jelez ki ilyenkor. Magyarul ha a feszültséget akarod állítani, akkor be kell kapcsolnod a kimenetet és ki kell húznod a banándugót...
--- Idézet vége ---
Pont az ilyen és ehhez hasonló dolgok miatt tettem le én is a TME-nél az Axiomet AX-3005DBL 30V 5A-es lineáris labortápról.
Állítólag sok hasonló árkategóriás táp egy kaptafára épülő OEM.
Én az eevblog youtube csatornáján láttam még durvábbakat is ezekről (olyan szinten meghülyült menet közben, hogy 3V kimenetet mutatott, miközben a valóságban 14V jött ki.)
https://youtu.be/Fya-4mjV4N4?t=1687 :huh:
Navigáció
[#] Következő oldal
Teljes verzió megtekintése