Készülékek, müszaki témák > Egyéb rádióamatőr készülékek
Interface
ha7az:
Sziasztok!
Érdekel valakit ennek a megépítése? A 3.1-es változathoz elvileg minden publikus:
http://remoteqth.com/open-interface.php
ha7vc:
--- Idézetet írta: ha7az - 2016 Január 28, 22:42 ---http://remoteqth.com/open-interface.php
--- Idézet vége ---
Szia Ferke!
Engem érdekelne...
Vy73! Laci.
ha5gy:
Hi OMs!
Igen .
73!
Pista
HA5GY
www.dqradio.org
ha3flt:
Azért hogy világosabbak legyenek a korlátok: ezen a panelen az USB HUB, a galvanikus leválasztás és az USB-s hang codec USB 1.1-es szabványú, Full-Speed áramkörök (12 Mbps). Még a jelszintek is mások a buszon, mint az újabbaknál. :-) Ettől függetlenül természetesen együttműködnek 2.0-ás és 3.0-ás USB hostokkal, a különféle hosszúságú, lassabb és gyorsabb csomagok by design képesek egy kábelen oda-vissza közlekedni, de nem árt, ha a host számítógépen van egy saját Root HUB-ja, amibe ezt az interface-t dughatjuk, különben egy nagyobb adatforgalmú eszközt eléggé lelassíthat.
A "saját Root HUB" külön USB Host Controllert jelent a host számítógépben - tehát ha egymás mellett van két csatlakozóaljzat egy notebookban, attól még nem biztos, hogy két külön Root HUB-hoz tartoznak, akkor pedig a rájuk dugott eszközök osztoznak a rendelkezésre álló sávszélességen. (A Control Panel / Administrative Tools / Computer Management / Device Manager-ben lehet megnézni az USB Controllers ágon, hogy az eszközöket bedugva azok melyik Root HUB alatt jelennek meg, a Properties-t kinyitva pl. a Power tabon látszik.) Még olyan probléma is előfordulhat, bár ritkább és csak az USB 3.0-ról olvastam, hogy a magasabb sebességű eszköz eleve fallback-kel a másik (leglassabb) eszköz alacsonyabb sebességére, ami akár meg is akadályozhatja a működését.
Egyébként sok galádságra képes vagyok, de USB HUB-ot nem építenék, óceánnyi van belőlük. :-) Persze így praktikusabb, alig pár alkatrész az interface NYÁK-ján, mivel belül szűrés, védelem, tápvédelem nem nagyon kell, de még csak nem is olcsó az az IC, sőt... A galvanikus leválasztás más kérdés: abból nem létezik USB 2.0/High-Speedre ilyen IC, sőt a kereskedelemben is egyetlen erre való termék kapható a világon - ami egy nagyobb doboz és 200 dollárba kerül. :-) Valószínűleg FPGA kell két USB-s IC közé, más nem bírja el a 480 Mbps-os kommunikációt. (Még jó, hogy half duplex - csak az USB 3.0-tól full duplex fizikailag az USB...)
Az USB-s hangkártya IC sem a legjobb (hang)minőségű, de persze vígan használható, kiforrott család tagja. Egy régebbi változatával én is építettem USB-s hangkártyát. A driver-t a Windows eleve tartalmazza, de szerintem már a Linux is. Normál hangkártyaként üzemel, ami abból a szempontból előny, hogy a rendszer része lesz és bármelyik program el tudja érni, másfelől viszont a kezeléséhez ugyanúgy állítgatni kell a különböző keverőket, bemeneteket, mint a normál hangkártyáknál, ami időnként több ellenőrzést, keresgélést jelenthet; levadászni, hogy melyik program ült rá, állította el stb. Ebben az esetben legalább van némi fizikai hangerőszabályzónk, ha csak gombos is.
Én arról álmodom, hogy egyszer majd dedikált hang chipet használok (I2S) és TCP/IP kapcsolatot, ahol a galvanikus leválasztás sem probléma (cserében sokkal erősebb hardware kell nagy tömegű adat átküldéséhez, a kommunikációhoz), de ez így egyszerűbb, az biztos. Alternatívaként szóba jöhetne olyan hangkártya chip, ami optikai adó-vevővel kapcsolódik a számítógéphez, ebből is özön van a világban.
A szoftvert még nem néztem meg hozzá, azon is sok múlhat.
ha7az:
Tibor!
Jó a meglátásod, de ez az áramkör nem a csúcs kategóriát célozza meg, hanem az egyébként is szükséges funkciókat nem külön áramkörökkel oldja meg, hanem egybe integrálja.
Navigáció
[#] Következő oldal
Teljes verzió megtekintése