Készülékek, müszaki témák > Egyéb rádióamatőr készülékek

Antenna analizátor

<< < (2/6) > >>

Ha-7-at:
Egy jó kiegészítő lehet lesz egy eladó minivna prom? ☺
   http://www.pocketvna.com

ha3flt:
Vajon miért nem specifikálják soha ezeknek az eszközöknek a pontosságát? :-) És mi ennek a cuccnak a működési elve?

A MiniVNA Pro-é legalább ismert, és van valahol egy táblázat, ahol komolyabb műszerrel és más VNA-kkal hasonlították össze a mért eredményeket.

Nem mindegy, hogy egy szélessávú teljesítménydetektor mér egy hídban mindent, ami a bemenetére jut, vagy van egy KF-ünk, amit legalább aluláteresztő szűrővel el tudunk látni akár szuperheterodin (DG8SAQ - hangkártyás), akár direkt vevős, I/Q jeles (MiniVNA Pro, N2PK - pontosabb és 24-bites ADC-s) megoldásban, de mindenképpen kell hozzá dupla jel, iránycsatoló, keverő stb., és ha ezek jók, akkor nem tud annyira olcsó lenni, a többi általában saccméter, még a komolyabban kinézők is, legfeljebb párszor 10 MHz-ig lehet műszernek nevezni még a jobbakat is. Az N2PK-hoz pl. van egy NYÁK-om és egy anyaglistám, ami >>60 eFt, pedig csak alacsony frekikre van megvalósítva (olcsó DDS-ek). De majd kiderül.

Egyébként WiFi routereket akarsz mérni, vagy átnyergeltél mikrohullámra? Próbálj meg megismételni egy mérést 1-2 GHz-en pár nap múlva úgy, hogy szétszeded, majd újra összerakod az eszközöket esetleg másik kábelekkel. :-) Nem véletlen, hogy még erőhatárolós kulcsokat is ajánlanak az RF csatlakozókhoz (pl. SMA-hoz). De lehet, hogy megint túlzásokba estem, igazából nem antenna-analizátorként nézem őket. :-)

Ha-7-at:
Egyszerű  azért jólenne mérni  70cmmes sávot is , sajnos extender a minivna hoz nem  kapható már.

ha3flt:
Ja, bocsánat, ezt nem tudtam. :-)

HA7EG:
Tibor,  az a kérdés hogy vállalkozást akarsz építeni erre a műszerre vagy mint rádióamatőr az antennáid " állapota " érdekel.

Kell egy olcsó sokak által megvásárolható eszköz,  van rá igény érdeklődés és felvevő piac,  és van aki még olcsóbban adja ami nem feltétlenül rosz . Anno a 386 pc alaplapot amit a BNV-n vettem másnap vihettem vissza  (kinai  gyártás volt) . Az árat minden esetben a legyártott darabszám határozza meg. Mára már hihetetlenül sokat fejlődtek,  ma már minden kütyü onnan származik szinte.

Van hogy csak látvány generátor,  igen bizonyos frekvencia felett felejtős "majd én otthon megcsinálom"  :wacko:

Navigáció

[0] Üzenetek főoldala

[#] Következő oldal

[*] Előző oldal

Teljes verzió megtekintése