Készülékek, müszaki témák > Egyéb rádióamatőr készülékek
Segítség TS-130 javításhoz
HA5OFN:
Sziasztok!
Van egy TS130SE rádióm és a következő hibát produkálja.
Bekapcsoláskor 10,1 21 24,5 és 28,5MHz-en nem semmi a kijelző és láthatólag halott a rádió.
Ha várok vele, hogy melegedjen (fél óra), akkor néha néha elindulnak ezek a sávok, de a többi sávon tökéletesen működik.
Ha úgy kapcsolom be a rádiót, hogy a nem működő sávon vagyok, akkor van amikor működik.
Van rajzom hozzá a szóba jöhető elektrolit kondikat cseréltem, tisztítottam a yaxleyt is.
Érdekesség, ha szkóppal mérem a VFO jelét akkor működik.
Nem tudom ki találkozott már ennek a rádiónak, az ilyen jellegű hibájával?
előre is köszönöm a segítséget.
I ( C O N:
Gyanùs hogy csak magasabb frekiken nem megy. Szerintem frekioszto es vagy környéke.
I c o n / hg5cut
HA5OFN:
3,5 7 14 18 28MHz működik.
ha2mn:
Kedves HA5OFN,
Bár a leírásod nem elég szabatos - feltételezem, hogy „a nem semmi a kijelző” leírás azt jelenti, hogy nincs digitális kijelzés.
A probléma tipikusan mechanikai jellegű, a felmelegedésre alkalmanként visszaálló működés arra enged következtetni, hogy valahol kontakthiba van és a dilatáció hatására visszaállhat a normál működés.
A korai Kenwoodok tipikus hibájáról van szó. Két lehetséges hibaforrás van. A leggyakoribb a sávváltó forgókapcsoló hibája. Feltételezem, hogy ez bakelit lapokra épített kapcsolókból került összeállításra. Ezeknél két gyakori probléma léphet fel. Az egyik az, hogy az érintkezőnyelvek szegecssel vannak vannak rögzítve a bekelitlaphoz, ami az idők folyamán kilazul. A másik probléma, hogy, hogy az érinkezőnyelvek vége és vezetősín között oxidáció és/vagy mechanikai okból bizonytalan vagy nincs elektromos vezetés.
A másik, ritkábban előforduló eset, hogy a paneleken lévő csatlakozósorok érintkezői oxidálódnak. Ezek széthúzás után tisztítandók.
A forgókapcsoló végleges javítása macerás, ugyanis ki kell emelni az RF unitot és ki kell forrasztani a lapokat. Átmeneti megoldás lehet, hogy egy műanyag lapkával felderíthető a hibahely és óvatos piszkálgatással helyreállítható az érintkezés. Időlegesen a kontaktspray is segíthet.
Amennyiben a forgókapcsoló tengelye műanyagból készült tengelykapcsolóval csatlakozik a Filter unit forgókapcsolójához, annak cseréje is esedékes, ha megrepedt és meglazult, mert kapcsolási szinkronhibát okozhat.
Nagyon ritkán előfordulhat, hogy a PLL unitban van gond, de ez a jelen esetben nem valószínű.
Ezek a leggyakoribb problémák.
BTW: Én még úgy tanultam, hogy bejegyzéseinket legalább keresztnévvel/becenévvel alá szoktuk írni a rádióamatőr hagyományoknak megfelelően.
HA5OFN:
Kedves Tibi!
Köszönöm az infókat, meg fogom nézni.
Üdvüzlettel
ha5ofn, Jani
Navigáció
[#] Következő oldal
Teljes verzió megtekintése