Készülékek, müszaki témák > Egyéb rádióamatőr készülékek

Segítség TS-130 javításhoz

(1/3) > >>

HA5OFN:
Sziasztok!

Van egy TS130SE rádióm és a következő hibát produkálja.
Bekapcsoláskor 10,1 21 24,5 és 28,5MHz-en nem semmi a kijelző és láthatólag halott a rádió.
Ha várok vele, hogy melegedjen (fél óra), akkor néha néha elindulnak ezek a sávok, de a többi sávon tökéletesen működik.
Ha úgy kapcsolom be a rádiót, hogy a nem működő sávon vagyok, akkor van amikor működik.
Van rajzom hozzá a szóba jöhető elektrolit kondikat cseréltem, tisztítottam a yaxleyt is.
Érdekesség, ha szkóppal mérem a VFO jelét akkor működik.

Nem tudom ki találkozott már ennek a rádiónak, az ilyen jellegű hibájával?
előre is köszönöm a segítséget.

I ( C O N:
Gyanùs hogy csak magasabb frekiken nem megy. Szerintem frekioszto es vagy környéke.

I c o n / hg5cut

HA5OFN:
3,5 7 14 18 28MHz működik.

ha2mn:
Kedves HA5OFN,

Bár a leírásod nem elég szabatos - feltételezem, hogy „a nem semmi a kijelző” leírás azt jelenti, hogy nincs digitális kijelzés.

A probléma tipikusan mechanikai jellegű, a felmelegedésre alkalmanként visszaálló működés arra enged következtetni, hogy valahol kontakthiba van és a dilatáció hatására visszaállhat a normál működés.

A korai Kenwoodok tipikus hibájáról van szó. Két lehetséges hibaforrás van. A leggyakoribb a sávváltó forgókapcsoló hibája. Feltételezem, hogy ez bakelit lapokra épített kapcsolókból került összeállításra. Ezeknél két gyakori probléma léphet fel. Az egyik az, hogy az érintkezőnyelvek szegecssel vannak vannak rögzítve a bekelitlaphoz, ami az idők folyamán kilazul. A másik probléma, hogy, hogy az érinkezőnyelvek vége és vezetősín között oxidáció és/vagy mechanikai okból bizonytalan vagy nincs elektromos vezetés.

A másik, ritkábban előforduló eset, hogy a paneleken lévő csatlakozósorok érintkezői oxidálódnak. Ezek széthúzás után tisztítandók.

A forgókapcsoló végleges javítása macerás, ugyanis ki kell emelni az RF unitot és ki kell forrasztani a lapokat. Átmeneti megoldás lehet, hogy egy műanyag lapkával felderíthető a hibahely és óvatos piszkálgatással helyreállítható az érintkezés. Időlegesen a kontaktspray is segíthet.

Amennyiben a forgókapcsoló tengelye műanyagból készült tengelykapcsolóval csatlakozik a Filter unit forgókapcsolójához, annak cseréje is esedékes, ha megrepedt és meglazult, mert kapcsolási szinkronhibát okozhat.

Nagyon ritkán előfordulhat, hogy a PLL unitban van gond, de ez a jelen esetben nem valószínű.

Ezek a leggyakoribb problémák.

BTW: Én még úgy tanultam, hogy bejegyzéseinket legalább keresztnévvel/becenévvel alá szoktuk írni a rádióamatőr hagyományoknak megfelelően.

HA5OFN:
Kedves Tibi!

Köszönöm az infókat, meg fogom nézni.

Üdvüzlettel
ha5ofn, Jani

Navigáció

[0] Üzenetek főoldala

[#] Következő oldal

Teljes verzió megtekintése