Készülékek, müszaki témák > Egyéb rádióamatőr készülékek

RF mérőfej

(1/7) > >>

ha3flt:
Készítettem egy egyszerű kis mérőfejet egy HSMS2855-tel (Zero Bias Schottky), ami működik is, csak egy kis ellentmondást látok. Az eredeti RT cikkben annyiféle dióda van felsorolva, hogy nem tudok elhinni egy bizonyos adatot, hogy nem tévesztették el, erre szeretnék rákérdezni.

A HSMS285x-et az adatlapján (kb. -55-től) -20dBm-ig ajánlják, ami 60mV max. bemenőfeszültség 50 ohmon, ha minden igaz. Kicsit mostohán bántak a pontos adatokkal, így gyakorlatilag ez az egyetlen info arról, mit bír. Igaz, minden betűt nem olvastam el. Ezzel szemben az RT cikk 1V-ot emleget maximális feszültségnek. Létezhet ez az adott típussal, vagy azt a többi diódára érthették? Csak egy 50 ohmos ellenállás van test felé, aztán már a HSMS jön, szerintem közel a teljes bejövő feszültséget látja az adott kapcsolásban.

És mi újság vajon a tokban levő két dióda párhuzamosan kapcsolásával? Kibékülök vele, ha nem megy el 1 gigáig az ígért pontossággal...

ha6pc:
Valószínűleg mindkettő érték igaz.
Ha megnézed a dióda karakterisztikáját,akkor látszik,hogy 0,2 V-ig lineáris,utána kunkorodni kezd. Persze el kell olvasni,hogy a szerző mikor mire gondolt.

ha3flt:
A 2003-as évkönyvben van benne, ha jól emlékszem, egy wobblerről szóló cikkben.

Igazad van, végül is majdnem 1,8V-ig ott van a görbe, csak 0,2-0,3V felett nagyon kilapul. Ez információ, bár nem mertem alapozni rá. Azért zavaró, hogy az Absolute Maximum Ratings-t ebben az esetben lespórolták.

Amúgy mi a különbség vajon a negatív és pozitív Vr közt? Ha negatív a Vr, akkor az már nyitóirányú feszültség, nem? :-)

ha6pc:
Ez a negatív és pozitív Vr,ez érdekes dolog lehet.
Egyáltalán mit jelenthet itt a jelölés. Záróirányú feszültséget tudok elképzelni,ami fontos a felhasználónak,ne lépje túl,mert akkor "begyújt" az eszköz, azirányban is zero bias lesz,ill. nem egészen,mert valamilyen dinamikus belsőellenállása képződik,de ez nem jó semmire úgyszólván.
(Az Rv-t tudom értelmezni az adatlap alapján.)

Kis kitérő a "Hetényi,Bassó,Kollár" szerzőkkel kapcsolatban.
Remek cikkeket közöltek egykoron. Utánépítve szinte mindegyikben
tapasztaltam,hogy szándékosan "rejtettek"-ejtettek el hibákat.
Ezt úgy vélem,nem gonoszságból tették,hanem inkább gondolkodtatásul
és méginkább mintegy szondázták az olvasókat. A beérkezett levelekből,tele
fonokból messzemenően következtetni tudtak mekkorát csobbant az állóvíz.
Persze nem biztos,hogy így van,de másra nem tudtam következtetni.
Arra nem gondolok,hogy a készülék befejezetlen maradt és csupán a cikk jelent meg.
Ahhoz túl sok munka volt már bennük. Az is tény azonban,hogy az adott hibával
sehogyan sem működhettek jól.

Ha azt a wobblert építed,akkor inkább egyszerűbben germániumdiódát
felhasználó feszültség-kétszerező mérőfejet javaslok.

Ha viszont neked csak a mérőfej kell,akkor nem tudok sokat segíteni.
Gondolkodj el,milyen korlátozottak a felhasználásának lehetőségei!
Ha végképpen elszántad magad,akkor HA8ET SWR-bridge cikkeit javaslom tanulmányozásra.

HA2BHG SK:
Üdv!
Azt hiszem, hogy Gyuri mondja a "tutit"!
Régebben én is keresgéltem a mérőfej okán! (Leginkább csatlakozót a multimhoz!)
Aztán a keresgélés ide vezetett:
https://www.google.hu/search?q=Di%C3%B3d%C3%A1s%20m%C3%A9r%C5%91fej&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:hu:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&hl=hu&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=Cn-9UYzCEeSt4ATewoGoDg&biw=1024&bih=598&sei=D3-9UaPgB4754QTVyoHYDg
A vége egy Ge diódás fej lett. Mármint a korhűség okán is! :-)

Navigáció

[0] Üzenetek főoldala

[#] Következő oldal

Teljes verzió megtekintése