Szerző Téma: építési leírások kezdőknek  (Megtekintve 29287 alkalommal)

hg5ojw

• Vendég
Re:építési leírások kezdőknek
« Válasz #45 Dátum: 2013 Július 28, 21:25 »
én viszont hálás vagyok azért a gyüjteményért amit felraktál. valóságos kincsesbánya. 73 tnx  :ph34r:

Nem elérhető ha6pc

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #46 Dátum: 2013 Július 28, 23:34 »
Üdv mindenkinek!

Konverter kapcsolást keresgéltem, és ezt találtam.

Jó kis gyűjtemény: http://www.qsl.net/va3iul/Homebrew_RF_Circuit_Design_Ideas/Homebrew_RF_Circuit_Design_Ideas.htm
Gondoltam, hogy megosztom, lehet böngészni, építeni...  :mellow:

Gyuri! Amiket ide följebb beraktál azok nagyon szépek!

73

No,szépnek éppen nem mondanám.   -_-
Legalábbis az volt a legutolsó szempont a kisérletezések alatt.

(Azonban igazán örülök,hogy idetévedtél.
Fel kellene éleszteni már a régebben szokásos '6KNX-es augusztusi találkozót.
6OD-t,6NW-t sem láttam már két éve,pedig tizen kilométerre lakunk csak egymástól.
Szóval elég jól szétestünk. És ezt már nem lehet csak a sok munkával magyarázni. )

Nem elérhető ha6daa

• Jr. Member
  • **
    • Profil megtekintése
« Válasz #47 Dátum: 2013 Július 30, 16:41 »
Szia Gyuri!

Igazad van, kicsit szétment a 6KNX.
Én is elvesztem egy kicsit, költözés, kinti meló stb... , de már itthon vagyok egy ideje.

A 70 megás konvertered jól működik? A bemenőkör tekercs adatait megtudnád adni?
Jó lenne figyelgetni ezen a sávon is.

Köszi!

73
73 es dx!
Attila
Legyél te a dx! :)

Nem elérhető ha6pc

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #48 Dátum: 2013 Augusztus 01, 06:27 »
Igen,Attila. Bár meg kell számolnom,mert menet közben derült ki.
És jól működik,már csináltam vele egy marék angolt,belgát,oroszt-egyet..stb.

Nem elérhető ha6pc

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #49 Dátum: 2013 Augusztus 03, 15:44 »
Inkább a 70 MHz-es topikban folytatom.
Bár a QRP-nek is megfelel,de ott kezdtem el.
Célszerűnek látom ott folytatni.

Nem elérhető HA6AN

• SuperUser
  • Newbie
  • *
  • SuperUser
    • Profil megtekintése
« Válasz #50 Dátum: 2016 Augusztus 20, 00:18 »
Sziasztok!Nem tudom jó helyre írok-e,de ez tűnik a legmegfelelőbb helynek  :wacko:
Úgy alakult,hogy mostanában sokat vagyok/leszek külföldön,ahova az FT-757-est nem tudom hozni.Így valami QRP TRX-re lenne szükségem.Nézelődtem Ebay-en,és találtam kettőt ami jónak tűnik:
http://www.ebay.com/itm/BUITENZORG-QRP-40M-SSB-CW-TRANSCEIVER-KIT-BOARD-MODULE-ALREADY-ASSEMBLED-/152210021630?hash=item23706c9cfe:g:CbcAAOSwIgNXo4Ue
http://www.ebay.com/itm/QRP-SDR-5W-20-m-JT65-WSPR-SSB-CW-HF-transceiver-KIT-/282101168264?hash=item41ae8a3888:g:BV8AAOSwuzRXdn9b
Van-e valakinek tapasztalata esetleg valamelyikkel?Egy (nagyon) kezdő konstruktőr számára mennyire bevállalható egyedül?  :rolleyes:
Sajnos max ennyi a keret,amit rá tudnék szánni...Az SDR érdekesebb lenne számomra.Illetve írták,hogy DDS-el meg BPF-el "könnyű" többsávossá varázsolni,ez mennyire nehezítené a dolgot?  :huh:

Nem elérhető hg2ecz

• Hero Member
    • Profil megtekintése
    • http://hg2ecz.ham.hu
« Válasz #51 Dátum: 2016 Augusztus 20, 00:48 »
Első linken "ALREADY ASSEMBLED"  - össze van szerelve.
Jók ezek a KIT-ek, élmény összerakni, kipróbálni. Viszont csodát ne várj tőlük. Egy alább látható FT857-est nem fog helyettesíteni.

Se a QRP kistestvért, az FT-817-et, amely akár belső ceruzaakkumulátorokkal is működtethető.

Viszont meglepő tapasztalatokat lehet szerezni olcsó KIT-ekkel. Írottkőn a természet lágy ölén egy MKARS80-hoz volt szerencsém: http://www.radio-kits.co.uk/mkars80page.html
Ami ehhez foghatót vagy ennél jobbat produkál, az hobbi célokra kellemes időtöltést képes adni, lehet vele jókat kísérletezni. De mint írtam, az imént ismertetett gyári rádióval ne akard megversenyeztetni egyik alapszintű KIT-et sem. Nem azonos a kettő terület célja, ám mindkettőnek megvan a szépsége.

Így a KIT-ek összerakására illetve a pöttyös panelen való saját kísérletezésre is csak rábeszélni tudok mindenkit.
A játszótér pedig igen széles lett ma, hiszen az otthoni barkácsolás
  - analóg rádió áramkör tervezés, forrasztás
  - A/D és jelfeldolgozó rész szoftverének tervezése, programírás valami kisfogyasztású, rádióval összeépíthető eszközre (Raspberry Pi illetve egyáb SBC, vagy 32 bites mikrovezérlő)
részekre támaszkodva a technika adta lehetőségeken belül tetszőleges kombinációjával igencsak jól lehet élni. A megfelelő rész pedig kiváltható (akár összeszerelten vásárolt) KIT-ekkel és a szoftver oldal is kiváltható mások által már megírt szoftverekkel.
De bármelyik rész saját fejünk alapján is tervezhető, implementálható. Sok-sok kísérletnek és gyakorlatias tanulásnak teret adva.

És amikor egy saját tervezés megszólal ... amikor a 100%-ban saját magam által megírt vevőprogramból kiesett az első emberi hang ... felejthetetlen élmény.

Nem elérhető HA6AN

• SuperUser
  • Newbie
  • *
  • SuperUser
    • Profil megtekintése
« Válasz #52 Dátum: 2016 Augusztus 23, 11:18 »
Szia Zsolt,koszonom a valaszod!Es latom nemreg volt szuletesnapod,Isten eltessen! :)
A Yaesukat termeszetesen ismerem,hallottam-lattam oket,de sajnos annyi penzem meg egy jo darabig nem lesz hogy megengedhessem magamnak.Az FT-757-re is 1evet vartam,mire osszesporoltam :D
Tudom,hogy ennyiert nem lehet csodat venni,de nincsenek nagy elvarasaim.Itthon is egyelore csak egy random wire van kihuzva,tehat hozza vagyok szokva hogy nincs nyitva az egesz vilag.
Szerintem egy ilyen kitet bevallalok,csak osszejon.
Attol pedig sajnos meg tavol vagyok,hogy sajatot tervezzek,de ismerem az erzest,amikor elindul a sajat program elindul,es csinalja amit kell  :D

ha3flt

• Vendég
« Válasz #53 Dátum: 2016 Augusztus 23, 14:30 »
Igazából amit kérdeztél a bővíthetőségről, nem lett megválaszolva.

Amíg csak vevőt kell készíteni, elég egyszerű szokott lenni a helyzet, de komplett adó-vevőt összehozni sávváltással, vezérléssel mindig komoly dolog. Például SDR vevőt rém olcsó alkatrészekkel meg lehet valósítani, de amint bővíteni akarod, ugyanazokat a részegységeket kell elkészítened, mint az analóg rádióknál és persze a QRP kit-eknél is. Az adóoldali jeltisztasághoz korrekt áramkörök kellenek, de egy vevőhöz is, amit nem ültet le a többi állomás a sávban. Persze van olyan is, hogy RTL-SDR, :-) de egyrészt az csak vevő, másrészt rádióamatőr sávokon csak korlátozottan használható.

Nehéz ennyire általánosságban beszélni, mivel rengeteg változat létezik mindenből. Tudom, mutattál KIT-eket, de a konkrét helyzetbe egyelőre nem akarok belemenni.

Szóval mi kell a több sávhoz?

1. A VFO bővítése, de inkább cseréje: a legalapvetőbb, hogy hangolni kell valahogy egy rádiót. Buktató: az egysávos rádiók nem mindig alkalmasak, hogy más frekvencián is működjenek, mint amire kitalálták őket.

Régen egyébként nem is VFO-t, hanem sávonkénti oszcillátorokat kellett gyártani és a keverést megoldani (a VFO sávoktól függetlenül ugyanazon a frekvencián működött és összekeverték a jeleket). Ma már elég egyszerű a helyzet, mert VFO alatt teljes RH sávot átfogó oszcillátorokat értünk, valamint nem kell mechanikus skálát gyártani stb.

Szóval lehet DDS VFO panelokat kapni vezérléssel, LCD, olcsón, de némi szakértelem azért kell, hogy egy meglevő rádióval sikerüljön összegyógyítani (jelszintek, impedanciák). Segítséggel egy-egy adott esetben, előre jól megtervezve megvalósítható, de nem úgy, hogy a jövő héten a kész eszközzel megy az ember kiküldetésre. :-)

2. Bemeneti szűrők (BPF). Ritkán elhagyhatók, például olyan antennáknál, ami tényleg jól csillapítják a sávokon kívüli jeleket, pl. keretantennánál (ha csak vevőről lenne szó), magnetic loopnál. :-)

Legegyszerűbb esetben egy forgókondival és pár alkatrésszel megvalósítható (többnyire preselector néven találhatók rajzok), de akkor sávonként kézzel kell állítani, valamint annyira nem is szűr jól (vagy komoly munka elkészíteni). Egyébként készen is vásárolható, de az már elég perverz megoldás (lehet még részletezni, pl. használt rádióból kiműtött mechanikájú preselectort használni, csak hosszú lenne).

Sávonkénti szűrőt építeni drágább és sokkal több munka. A vasmagok és a kondenzátorok ára akár alacsony is lehet, de be kell hangolni őket. Ami nem teljesen kezdőnek való, bár nem is vészes, de kell hozzá valamilyen műszer (akár kölcsön). Aztán valamivel át is kell kapcsolni őket sávonként; diódákkal vagy relékkel, azokat pedig vezérelni kell. Nem olyan bonyolult, de már egy csomó idő összehozni.

3. Ugyanezt adóoldalon is meg kell valósítani (LPF); aluláteresztő szűrőket készíteni sávonként. Tranzisztoros végfokoknál - csövesbe nem valószínű, hogy belevágnál - nem nagyon lehet megúszni, különben elég valószínű, hogy valamit zavarni fogsz. Sőt itt is az az első kérdés, hogy a meglevő kapcsolás egyáltalán mennyire bővíthető teljes újraépítés nélkül.

Hosszabb távú projectnek remek lenne mindez, igazi önképzés, de talán már látszik, hogy ha már van egy rádió a házban, egyszerűbb venni egy autóakksit a 757-hez és kikiáltani mobil rádiónak. :-) A határ(ok)on csupán attól, hogy nagyobb egy rádió és látszik rajta, hogy mi is, nem kellene, hogy probléma legyen, főleg az EU-ban, másfelől viszont sok országban úgyis előre engedélyeztetned kell, hogy forgalmazhass (és akár azt is, hogy bevihess egy adóvevőt) - nincs teljes infóm, mindenesetre vigyázz vele és érdeklődj előre.

És ha hülyeségeket írtam, a többiek úgyis kijavítanak.

Nem elérhető ha5gy

• Full Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #54 Dátum: 2016 Augusztus 24, 16:43 »
Hi OMs!

Egy igazi építő amatőr tanácsai:

http://www.qsl.net/k0iye/

73!
Pista

www.dqradio.org

Nem elérhető ha1se

• Full Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #55 Dátum: 2016 Augusztus 25, 00:27 »
A   ..  KØIYE   ..  ..html   leírásai  " Adobe Reader "  .PDF  file-ok,  amiket  csak a  legújabb  MOZILLA FIREFOX   tudott  nálam  képernyőre  "varázsolni.   hi...

73 de: Imre  HA1SE

ha3flt

• Vendég
« Válasz #56 Dátum: 2016 Augusztus 25, 00:40 »
Ha ez érdekes esetleg, csak az Acrobat Reader DC-vel néztem (a Firefoxon kívül) Windows 10-en, az simán megnyitja - 2015.017.20053 a verziója, legalábbis azt mondja magáról.

Elérhető ha7az

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #57 Dátum: 2016 Augusztus 25, 01:04 »
Valami bővítmény miatt nyafizott. Lapoztam.
Most egy ipaden nézem. Ezen nézhető.
73 es DX!
Feri
ui: Tévedni emberi dolog, de másra kenni még emberibb.
ui: Eljön az idő, amikor a dolgok értéke már alacsonyabb, mint az általuk elfoglalt hely értéke. /HA7TY/
ui2: Ha valakinek problémája van veled, mindig jusson eszedbe, hogy az az ő problémája!

Nem elérhető HA6AN

• SuperUser
  • Newbie
  • *
  • SuperUser
    • Profil megtekintése
« Válasz #58 Dátum: 2016 Augusztus 25, 06:27 »
Sziasztok!
3flt Tibor,koszonom a kimerito valaszt!Na igen,an RTL-SDR-em,ismerem hogy nagyjabol annyira erzekeny mint egy fakocka  :wacko: Az alulatereszto szurot pedig szinten akartam irni,csak valahogy kimaradt.Nem szeretnek azert 5khz-enkent felharmonikust :D
Sajnos nalam ugy elmeletben korvonalazodik,hogy mit is kellene csinalni,de a gyakorlat teljes hianya miatt megvalositani egyedul nem valoszinu,hogy KIT-en kivul sikerulne barmit is..
Es igen,repulovel megyek mindig,ahol EU-n belul valoban szabad horculaszni radiokat(tudtommal),viszont az nagyban hozzajarulna a sikerhez ha a magyar adoengedelynem ugy nezne ki,mintha elozo nap nyomtattam volna hihetetlen gany minosegben.Az a kis kartya nagyjabol 1het utan mar ugy nez ki mintha en buveszkedtem volna ossze otthon,nem valami meggyozo,raadasul a mostani helyzetben amikor tenyleg mindent oriznek a reptereken.
5gy Pista,koszi a linket,mindjart attanulmanyozom :) ha jolemlekszem a ha5khc oldalan van meg egy nagy ilyen epitgetos linkgyujtemeny,tengernyi kapcsolassal,de onnan se mertem nekiallni semminek :D

ha3flt

• Vendég
« Válasz #59 Dátum: 2016 Augusztus 25, 17:22 »
Nincs mit. Ez egyébként nem QRP, de egészen jó és kicsi rádió olcsón - már a fajtája jó, az állapotát nem ismerem: "Atlas 210 Limited Edition RH transceiver a hagyományos sávokra, USB, LSB üzemmmódra. Ára:35 000 FT." Lehet ezt-azt barkácsolni hozzá. :-) Ami azt illeti, többsávos/komolyabb kiteket ennyiért nem lehet kapni. Amúgy az Atlas is drágább szokott lenni, nem tudom, egyedi alkalom-e, vagy már itt tartunk.

http://cserebere.pannondxc.hu/
http://www.eham.net/reviews/detail/670