Üzemmódok, alkalmazások > DRM - digitális világrádió
DRM - SDR hardverrel
(1/1)
HA5OB:
Sziasztok,
kipróbáltam az RX Ensemble II panelemet DRM vételre.
Először beszereztem a legfrissebb forráskódot, "patch"-eltem a Zsolt, HG2ECZ által javasolt módosításokkal, majd megpróbáltam lefordítani ubuntu 10.04 alatt. Hibákkal leállt a fordítás. Némi küzdelem és pár javítás után sikerült a fordítás. Installálás után a setuid bitet beállítottam a programon, mert root jogosultság kell ahhoz, hogy az USB-re kötött Si570-et is vezérelje a program a hamlib-en keresztül.
A program indítása után lekértem a friss állomás listát és rádió interfésznek beállítottam a "[2509] Softrock Si570 AVR-USB"-t. Ezután a listában ráklikkelve egy állomásra, a rádió ráhangolódik. Sajnos utána kézzel odébb kell hangolni, hogy meglegyen a 10kHz-es KF jel. (Nem találtam opciót a 10 kHz-es automatikus shiftre sem a drm programnál, sem a hamlib-nél.)
Rögtön sikerült egy DX-et meghallanom, igaz csak "burst"-ökben: 11.675 MHz-en egy újzélandi adót.
Információk az adóról:
A 10kHz-es offszet beállítása:
Volt még egy másik kísérletem is, windows alatt. Az sokkal bonyolultabbra sikerült -_-
A PowerSDR program kezelte az SDR-t, a kimenete egy virtuális audió kábelre (VAC) volt "kötve", majd a virtuális audió kábel másik felére csatlakozott a DRM program.
Itt ki lehetett használni a PowerSDR lehetőségeit (szűrés, hangolás, grafika). A windowsos drm ugyan kezeli a hamlibet, viszont nem ismeri a Softrockot, így a hangolás kicsit körülményesen oldható meg (kézzel).
73 , Zoli
hg2ecz:
USB-re - ha nem driver hajtja, hanem közvetlenül neked kell:
sudo chmod 666 /dev/bus/usb/*
Aztán már userként mehet a programod.
Ilyen a piklab szoftver is, amikor a Microchip ICD2-esét akarnád Linux alól piszkálni a windows-driverek segítségével. Ráadául szemetebb az, mert az első firmware-letöltéskor jelenik meg még egy USB logikai csatorna, amiért mégegyszer kell a fenti sor.
No mindegy, ez van.
Másik: frekvencia.
-- Vagy írsz gyorsan egy python szkriptet, amely a letöltött frekiket 10 kHz-cel megnövelve írja vissza a TXT fájlba ( DRMSchedule.ini; talán ez a legegyszerűbb)
-- Vagy megkeresed a DREAM forráskódjában és ott vágod hozzá a 10 kHz-et.
drm/common/GUI-QT/StationsDlg.cpp -- fopen szót keresd meg és innentől érted.
---> iFileStat = fscanf(pFile, "Frequency=%d\n", &StationsItem.iFreq); -- aztán pedig a StationsItem.iFreq-hoz csak hozzá kell adnod a 10 kHz-et ... végülis ez sem bonyolult. Aztán make és had szóljon.
Navigáció
Teljes verzió megtekintése