Szerző Téma: Rádióamatőrök  (Megtekintve 70425 alkalommal)

Nem elérhető ha6pc

• Hero Member
    • Profil megtekintése
Re:Rádióamatőrök
« Válasz #150 Dátum: 2016 Augusztus 09, 06:29 »

7AZ, remélem tudod, hogy Te maradtál le sok mindenről!
Nem részletezem, úgysem értenéd!
7PO

Kreatív hozzászólás! :)

Agyaltam,hogy tulajdonképpen miről is maradhattam le.
Azt hiszem,arról lemaradtam,hogy a nap bármely szakában bármely alkatrész adatait elő tudom keresni.
Arról is , hogy bármely alkatrészt be tudok szerezni-rövid határidővel.
A fórumokat valamelyest tudta pótolni az egykori kör QSO-k tartalamasabb része.
Nem volt sétagalopp,de megoldottuk. Az ilyen bemutatkozás lehetőségéről valóban lemaradtam. Ezidáig nem érzem hiányát.
Sok sikert,ifjú kollégámnak !

73! Gyuri

Nem elérhető hg2ecz

• Hero Member
    • Profil megtekintése
    • http://hg2ecz.ham.hu
« Válasz #151 Dátum: 2016 Augusztus 09, 09:01 »
Júniusban vizsgáztam, és nagyon örülök neki, hogy sikerült, szerintem több mint 4 év hivatalos SWL munka
Kedves Máté!

Újra megnéztem a videóbemutatkozásodat. Okulásként írom, hogy szerintem más lett volna a nézők szemében az első kép rólad, ha "nemrég tettem le a rádióamatőr vizsgát" helyett a mondatot a következőképpen forgatod: "2012-től SWL-ként figyelem a sávokat és 2016. júniusában CEPT Novice vizsgát tettem".

Ezt a jótanácsot csak azért írom (és Nándinak is), hogy a jövőben az ilyen félreértések minimalizálva legyenek. Ugyanis akarva akaratlan az a kép alakul ki, hogy ismét egy ifjú, aki jött, Nándi a találkozón éppen elkapta, aztán sok ifjúhoz hasonlóan 1-2 év múlva sehol sem lesz. Esetedben már 4 éves múltra tekintesz vissza, nem az a "2016-ban felbukkant, madj 2017-ben már semmi hír róla" eset várható.

Idézet
Többnyire digitális módokat használok,
Szegeden tanulok tovább, mint programtervező informatikus,

Reményteli, mert akár érdekes "játékszerek" fejlesztése, illetve a jelenlegi rádióamatőr technológiák szoftverénen algoritmus szintű kiismerése is érdekelhet téged a jövőben.  Ez jó témaválasztás lehet nagyházi, önálló labor és szakdolgozat területen egyaránt. Bár arra ez esetben mindig figyelj, hogy az iskolai követelményekre koncentrálj és nehogy lelkesedésből túlvállald magad például a nagyházira beadandó feladat esetén. Ez nem zárja ki, hogy az iskolai vállaláson túl hobbiból utána megvalósítsd lelkesedésből a többit.

Vissza a jelenhez: jó rádiózást és sok DX-et kívánok.
Ha pedig technikai kérdésed van, akkor jelen fórumon illetve a http://forum.xham.org/ (utóbbi inkább rádióamatőr szoftveres fórum) hasábjain segítségre találsz.

Nem elérhető ha7vc

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #152 Dátum: 2016 Augusztus 09, 14:38 »
Szia Máté!

Ezen a fórumon is sok sikert kívánok választott hobbidhoz!

Vy73! Laci.
Make QSO, not war!

Nem elérhető ha5bww SK

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #153 Dátum: 2016 Augusztus 09, 14:51 »
Máté, gratulálok. Sok sikert.
Saját - életreszóló - élmény: ez a hobby (később szenvedély, majd életforma) határozta meg az egész szakmai életem. 70 évesen nem bántam meg! :D
73 es DX!
Ed
HA5BWW/HA5W
HA-DXC, HA-CWG, DIG, HSC, CTC

Nem elérhető HA6IGM

• Newbie
  • *
    • Profil megtekintése
« Válasz #154 Dátum: 2016 Augusztus 09, 22:16 »
Szevasz Máté!

Gratula! Üdv a fedélzeten, a HAM-táborban!
A 144 MHz EME-t ne hagyd ki...!
JT65-módban erősebb állomásokat, mint KB8RQ-t
6-7 elemes Yagi-val is lehet venni.
A www.livecq.eu  honlapon spot-olnak a "Holdkórosok"....hi
Sok sikert!

VY 73 es DX!        Gyuri / HA6IGM

ha3flt

• Vendég
« Válasz #155 Dátum: 2016 Augusztus 10, 10:50 »
Köszi mindenkinek! :) Azért megvan a hangulata, néha be szoktam kapcsolni, nosztalgia és öröm az embernek. Nomeg az R-1000 hangját AM-ben semmi DSP-s modern amatőr rádió hangja nem múlja felül az én eddigi tapasztalataim szerint. Még SSB-n is sokkal dinamikusabb, de ezért vehet az ember csoda drága márkahangszórókat a csodarádióihoz HI :)

A hifi meg a hatékony kommunikációs hangminőség különféle szűrésekkel, zajcsökkentéssel két különböző dolog. Persze van olyan, hogy az első a kívánatosabb, itt is elhangzott annak idején, hogy az analóg K2 milyen szépen csilingel távírón az amúgy rendkívül jó és elismert K3-hoz képest, és hogy ez kicsit szomorú. :-) Szerintem olyan ez, mint a CD-kkel és LP-kkel annak idején; lehet egy digitális rádió is hifi, csak a hangfrekis feldolgozó algoritmusoknak nem az a célja. Ha jól emlékszem, annak idején a FLEX-et dicsérték sokat a hangminőségéért, amikor még nagy szám volt, hogy egy digitális rádióval olyan könnyen ki lehet szabadulni a megszokott 0,5..2,5 kHz-es sávszélességből és egy mozdulattal feljebb tekerni - már ez elég volt a lelkesedéshez, de közben nyilván változtak az elvárások.

Nem elérhető HA8MZ

• Newbie
  • *
    • Profil megtekintése
« Válasz #156 Dátum: 2016 Augusztus 25, 21:34 »
Sziasztok!
Ti milyen (nem CW) üzemmódokat ajánlotok QRP-re? Mostanában a JT65-öt és PSK válfajait használom, de van-e még valami ami hatékony kis teljesítménnyel is? Volt ezen az oldalon egy érdekes összehasonlítás a digitális üzemmódok SNR-jéről. http://www.pa3fwm.nl/technotes/tn09b.html
Persze ez nem tér ki minden digitális üzemmódra. Elnézést, nem találtam a hiperhivatkozás szövegbe illesztésére megfelelő opciót még.
Megvan végre a 400. QSO, és az eDX 50 DXCC-ről visszaigazolva, 63 a logban.

73! HA8MZ
58DXCC eQSL, 70DXCC in log
5W QRP
73&DX! HA8MZ

Nem elérhető ha6pc

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #157 Dátum: 2016 Augusztus 26, 06:39 »
Anélkül,hogy bármelyiket kiemelném a többi közül, itt egy remek gyűjtemény:
www.qsl.net/on7yd/narro.htm
Olvasmánynak is nagyszerű,és csak győzzél választani.

tesztelve a linket,nem megy.
Akkor a következő :
472khz.org   "And more..."   "useful links"   alul a listán: "Extrem narrow bandwidth techniques"

Nem elérhető HA6AN

• SuperUser
  • Newbie
  • *
  • SuperUser
    • Profil megtekintése
« Válasz #158 Dátum: 2016 Augusztus 26, 10:15 »
8mz!en meg a WSPR-t ajanlanam.ez mar nem is igazabol qso-zas,hanem jeladozas szeru,de szerintem jopofa :) nekem idaig itthon sajat riggel ebben a modban volt a 2 legtavolabbi DX-em:Madagaszkar meg Brazilia,mindketto 17m es 3W :D

Nem elérhető hg2ecz

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #159 Dátum: 2016 Augusztus 26, 10:31 »

Akkor a következő :
472khz.org   "And more..."   "useful links"   alul a listán: "Extrem narrow bandwidth techniques"

a link: http://www.qsl.net/on7yd/136narro.htm

Nem elérhető HA8MZ

• Newbie
  • *
    • Profil megtekintése
« Válasz #160 Dátum: 2016 Augusztus 26, 11:28 »
Köszi a válaszokat, főleg olyan módokra gondolok, amiket a 40 és 15 méteres sávban is használnak  :ph34r: . Én is néha WSPR-ezek, csak ugye az nem QSO, nem lehet rendesen logolni, de való igaz, azzal lehet a legnagyobb távokat átnyomni. Még a JT9-el próbálkozom, de azt is sokkal kevesebben használják, mint a JT65-öt. Éjszaka 7 megán már olyan JT65 QRM party van, hogy CQ-zni nincs hely.

58DXCC eQSL, 70DXCC in log
5W QRP
73&DX! HA8MZ

Nem elérhető ha6pc

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #161 Dátum: 2016 Augusztus 26, 12:56 »

Akkor a következő :

a link: http://www.qsl.net/on7yd/136narro.htm

Köszönöm! És elnézést !  -_-

Nem elérhető HA1TN

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #162 Dátum: 2016 Augusztus 26, 14:02 »
8mz!en meg a WSPR-t ajanlanam.ez mar nem is igazabol qso-zas,hanem jeladozas szeru,de szerintem jopofa :) nekem idaig itthon sajat riggel ebben a modban volt a 2 legtavolabbi DX-em:Madagaszkar meg Brazilia,mindketto 17m es 3W :D
Tényleg jópofa, nekem 40m, 100mW, VK3MI 15560km, és JH6LAV volt a csúcs. Bár ez már szerintem végképp nem kusózás, de a kis jeladó cucc (QRP Labs. Ultimate3S) összerakása, fejlesztése, az eredmények kiértékelése, kellemes elfoglaltság :)
73!
HA1TN - Norbi

Nem elérhető hg2ecz

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #163 Dátum: 2016 Augusztus 26, 14:28 »
Köszönöm! És elnézést !  -_-

Én köszönöm, főleg a tippet az alján a könyvről. Meg is szereztem, ismét egy frankó 650 oldalas szakkönyv az engem érdeklő témából.

Nem elérhető HA6AN

• SuperUser
  • Newbie
  • *
  • SuperUser
    • Profil megtekintése
« Válasz #164 Dátum: 2016 Augusztus 28, 16:51 »
Csak viccből bekapcsoltam a technikát,és nyomtam egy adást WSPR-ben 17m-en:
https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t35.0-12/14139018_1731082373823529_1441891445_o.png?oh=830cde1f67d9777e8cc79b3d01f8a816&oe=57C51FB7
Úgylátszik terjedés van   :rolleyes: :D