Ma koraeste, 7 MHz, CWKivonat néhány QSO-ból:IN FRANCE VIA INTERNET FROM BRAZILIA OK JOACHIM- I AM NOT IN FRANCE,I AM CONTROLLING VIA INTERNET THE F4JRC REMOTE STATION IN FRANCE -SO HW? AR ..... DE F4/PY7COUK KRST IS 569 569- OP IS PAULO PAULO PAULO ES QTH IS RECIFE RECIFE -I AM OPERATING A REMOTE STATION F4JRC- SO HW? AR ...../QRP DE F4/PY7COU K DE F4/PY7COU -IAM NOT TN FRANCE BUT IN RECIFE CONTROLLING THE F4JRC REMOTELYVIVIA INTERNET USING MY COMPUTER ES KEYBOARD OK? AR SH1WX/QRP DE F4/PY7COU KF4/PY7COU - OK ON ALL DUSAN NO PROBLEM CPY--MNY TKS FOR THE NICE REMOTE QSO HIES HPE CUAGN SOON- I M ALWAYS HR CONTROLLING THIS MAGNIFICENT STNNOT IN FRANCE VIA INTERNET FROM BRAZILIA OK JOACHIM- I AM NOT IN FRANCE,I AM CONTROLLING VIA INTERNET THE F4JRC REMOTE STATION IN FRANCE -SO HW? AR ..... DE F4/PY7COUK KRST IS 569 569- OP IS PAULO PAULO PAULO ES QTH IS RECIFE RECIFE -I AM OPERATING A REMOTE STATION F4JRC- SO HW? AR ...../QRP DE F4/PY7COU K DE F4/PY7COU -IAM NOT TN FRANCE BUT IN RECIFE CONTROLLING THE F4JRC REMOTELYVIVIA INTERNET USING MY COMPUTER ES KEYBOARD OK? AR ....../QRP DE F4/PY7COU KF4/PY7COU - OK ON ALL DUSAN NO PROBLEM CPY--MNY TKS FOR THE NICE REMOTE QSO HIES HPE CUAGN SOON- I M ALWAYS HR CONTROLLING THIS MAGNIFICENT STNVajon létezik-e IARU ajánlás vagy bármilyen nemzeti szabályozás ilyen esetekre?
Sziasztok!A megfigyelt összeköttetéssekkel nincs gond, csak a hívójel használat (F4/…..) szokatlan. A /R(obot) már foglalt, a „hívójel/hívójel” használat meg macerás. Alkalmi állomásoknál, ritka DX-eknél csak riportváltás van, nincs lehetőség magyarázkodni. Szerintem IARU (esetleg CEPT) állásfoglalás kellene a probléma rendezésére. Az EchoLink már előrevetítette e gondot, de ott különösebb problémát nem okozott.Természetesen a rejtett remote más téma, viszont nem kellően gyors internet esetén könnyen felfedezhető. A megfigyelt állomásnál (egy vevő beállítása közben fedeztem fel) voltak adáskiesések, amikor kiesett az adása közben kisebb szövegrész (tele lett a számítógép puffer és elveszett néhány szó). A terjedés miatt az ellenállomásokat nem hallottam, de biztos volt időkésleltetés a periódusváltások között.