Üzemmódok, alkalmazások > Vészhelyzeti kommunikáció
Rádióamatőrök a bajban
HG1DUL:
Kicsit off
Számomra ez a szolgálatosdi dolog mindig is furcsa volt. Szerintem ezt senki nem vehetné komolyan. Mármint, hogy amatörök fognak majd vészhelyzet esetén kommunikálni. Bizonyára az USA-ban voltak ilyen esetek mikor 1-2 amatör állomás részt vett ilyenben, de hogy egy vészhelyzeti kommunikációs rendszert erre építeni...
Ezért is fura amit a hamwikin olvastam az Echolink alatt:
"Az eset ismételten bebizonyította, hogy a rádióamatőr szolgálatok gyorsan, flexibilisen, újabb és újabb kisméretű, könnyen telepíthető technikával képes mozdulni, ami a hatóságokra és a militáris technikákra vonatkozóan nem igaz."
Mégis hogyan lehetséges szerintetek hogy az amerikai szuperhadsereg (és a hadseregek többsége) nem képes pillanatok alatt a föld bármely pontjárol kommunikálni... Hát hadsereg az ilyen... :)
Még ha nem is lennék érdekelt ,akkor is egyszerüen csak nem hinném el...
ha5uy:
--- Idézet --- Mégis hogyan lehetséges szerintetek hogy az amerikai szuperhadsereg (és a hadseregek többsége) nem képes pillanatok alatt a föld bármely pontjárol kommunikálni...
--- Idézet vége ---
A tapasztalatok szerint a profi szervezeteknek egy-két napra van szükségük ahhoz, hogy
rendkívüli helyzetekben kiépítsék a megfelelő kommunikációs rendszert.
Addig a rádióamatőrök jelentős segítséget adhatnak a hatóságok számára.
Erre több példa volt az elmúlt évek-évtizedek alatt.
Ha azt gondolod, hogy a gsm, tetra és egyéb rendszerek minden körülmények között működőképesek,
azaz a rendelkezésre állásuk 100%, akkor nagyot tévedsz. A professzionális kommunikációs rendszerek rendelkezésre állása 99.6 és 99.999% között van, de minél magasabb az érték, annál drágább a rendszert kiépíteni.
A magasabb rendelkezésre állás elérhető úgy is, hogy több szolgáltatótó hálózatát vesszük igénybe.
(pl.: több mobiltelefont használsz különböző szolgáltatóktól)
Nem fejtem ki részletesebben, de a lényeg, hogy ha több egymástól független rendszer
használható az adott feladatra, az jelentősen növeli a rendelkezésre állást.
Az egyik ilyen szolgáltató lehet a Rádióamatőr is.
ha5uy:
Az előző hozzászólásomból kimaradt, hogy az ott szereplő rendelkezésre állási
paraméterek általában normál körülmények eseténértelmezhetők, tehát
katasztrófa (vis major) esetekben nem.
A hadsereget pedig mozgósítani kell és a mozgósításnak is vannak paraméterei.
HG1DUL:
HA5UY,
Na erről szivesen vitáznék, tlán kellene egy külön rész ennek... :)
Nem említettem rendelkezésre állást, mert abból indultam ki, hogy vészhelyzet van és nem tudok kommunikálni valamilyen területtel. Egyszerüen csak nem tudom elképzelni a szituációt, mikor amatörök "jelentős segítséget adhatnak". Igazából én a katonai kommunikácóra vonatkozó résszel nem értettem egyet. Azért elég fura lett volna, ha mondjuk lerohanjuk Irakot és csak két nappal később tudjuk elérni az HQ-t. :) Ezek a dolgok ma már nem állják meg a helyüket, szerintem. Műholdról bárhonnan küldik az infot, vagy a kommunikácios repülőkön keresztül.
Említetted, hogy több ilyen segítős dolog volt az elmult években, na ezek érdekelnének! Mindig azt hallani, hogy vészhelyzeti kommunikációban milyen jó az amatőr-szolgálat, de mit is nyújt akkor ilyenkor?
Tegyük fel, hogy katasztrófa van... és nem tudok kommunikálni az érintett területtel. Árvíz van, hurrikán volt, földrengés, hóvihar vagy akármi, lényeg, hogy menteni akarok. Namármost odaküldöm a helikoptereket, hajókat akármit akkor azok az amatőrök segítségével fognak kommunikálni? :huh: Ezt nem kajálom meg...
ha5x:
A probléma a magyar "szolgálat" szó jelentésárnyalataival van. Nekem is hideglelésem van amikor csak meghallom: rögvest khaki színű egyenruhásokat vizionálok gépfegyverrel, meg saras abroncsú UAZ-okat valami fekete-fehér filmen. Újabban esetleg csuhás szerzetesek is eszembe jutnak egy dohos kolostorban, ahova épp csak beszűrődik a napfény.
Navigáció
[#] Következő oldal
Teljes verzió megtekintése