Szerző Téma: Vannak dolgok...  (Megtekintve 28991 alkalommal)

Nem elérhető CB szökevény

• Hero Member
    • Profil megtekintése
Re:Vannak dolgok...
« Válasz #15 Dátum: 2016 Március 22, 19:57 »
Így inkább a táncházra költötte a pénzét. Ott tolongtak a fiatalok.

Meg a kedvenc lőteremen. Valamiért jobban lázba hozza a fiatalokat, mint a távoli földrészekkel létrehozott összeköttetés. Még a légfegyver is, pedig az nem hangos és látványos.
Hülyével vitatkozni, olyan mint egy galambbal sakkozni: ledönti a bábukat, rápottyant a táblára, aztán peckesen ugrál, hogy ő nyert.

Nem elérhető HA7JVV

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #16 Dátum: 2016 Március 22, 22:18 »
Már a kilencvenes évek közepétől megfigyelhető volt az a jelenség, hogy sokan csak "telefonpótló" alkalmatosság miatt mentek vizsgázni. Ne csodálkozzon senki, hogy olcsó net, skype, mobil miatt annyi embert sem érdekel. Érdekes lenne erről egy demográfia térképet készíteni - tanulságos lenne azt gondolom.

A mai világban lenne értelme szakkörnek? Ha lenne rá igény, azt indikálni is lehetne többek között olyan fórumokon is, mint ez és leleményes emberek meg is valósítanák, de pár embernek ilyet "végigverni" a bürokrácián nem "gazdaságos". HAM Spirit-re itt már ne is apelláljunk, az a világ elmúlt - még a fogyasztói társadalom kialakulásával egy időben.
Minden tiszteletem azoké, akik ezt mégis felvállalják!

Hogy magyar nyelvű szakirodalom - kit-ek legyenek? Arra megint ott van, hogy nagyon kevés ember érdeklődik ezek után. Vállalkozói réteg nem lát benne potenciált - nem is lehetne gazdaságosan üzemeltetni az ilyen jellegű vállalkozásokat.
Anno a 90 évek elején, amikor még azért szépen virágzott az "amatőrizmus", más világ volt. Kevesebb szabadidős tevékenység volt. A műszaki beállítottságú embert jobban megfogta ez a dolog.
Akkor még érték volt az alkotás öröme meg a solder smoke. Na, abból az időből sok értékes szakirodalom fenn is maradt és el is érhető. Részben ideje múlt, de sok esetben eszenciális anyagok!

Az egy dolog, hogy sok külföldi videón látunk önfeledten rádiózgató általános iskolás gyermeket találkozók promó anyagában, de ők hol lesznek 5 év múlva? Vajon lesz egyáltalán profiljuk a QRZ-n?
Ha megnézek mondjuk egy GQRP-s börzés vagy találkozós videót, ott sem tapossák egymást a tinik! Globális jelenség ez szerintem, mert pl a google által kidobált releváns kapcsolási rajzok jelentős része sem mai gyerekek már. Több szabadidős lehetőség van, ami jobban meg is ossza az embereket, így ne csodálkozzunk, hogy az utánpótlás kevesebb.
Akit érdekel a Z-generációból, pont ennek az extra információs áradatnak köszönhetően meg is találja ezt a hobbit. Ők már gyakorlatilag ott szocializálódnak.

Én úgy vagyok ezzel, hogy azért amatőr az amatőr, hogy folyamatosan fejlessze magát és alkalmazkodjon a környezetéhez. Ha ehhez az kell, hogy külföldi szakirodalmat olvassak a szakmai fejlődésem érdekében, akkor tanulom az angolt meg használom a google translate-et. Vannak témák, amikre már esély sincs magyar szakirodalmat találni.
Ha alkatrész kell és nincs idehaza vagy drágán akkor kihasználom azt a dolgot ami valamilyen szinten a HAM vesztét is okozza - a high tech telekommunikációt: rendelek külföldről, angol nyelven.
73' Viktor
Do more with less.

Nem elérhető hg2ecz

• Hero Member
    • Profil megtekintése
    • http://hg2ecz.ham.hu
« Válasz #17 Dátum: 2016 Március 22, 22:50 »
Azért belegondolok, bezárt pár éve az óbudai MSC-BP, ahol ATmega mikrovezérlőket csőszám vettem annó kb. 400 Ft-os darabáron.
Ma http://www.aliexpress.com/item/Free-shipping-20pcs-ATMEGA48PA-PU-ATMEGA48PA-ATMEGA48-IC-MCU-8BIT-4KB-FLASH-28DIP-Best-quality/32471147691.html és a gyengébb forint ellenére 250 Ft/darabért megvan ingyenpostával.

Annyira de annyira könnyen hozzá lehet jutni az IC-khez mint még soha. Viszont a jobbnál jobb félkész vagy késztermékhez is. Ennek tükrében a barkácsolási kedv egyrészt kisebb, másrészt amikor bemutatom a gyermekemnek, néz nagy szemekkel és nem érti ez a korosztály, hogy miért amikor 10 percen belül talál hasonló dobozolt terméket és olyan áron, hogy nem tudod megvédeni azt az elvedet, hogy te akarod összerakni.

Építsünk hang erősítőt, ahogy 25 éve tettük ... 30 másodperc keresés
http://www.aliexpress.com/item/Wireless-Bluetooth-4-0-Audio-Receiver-Digital-TDA7492P-50W-50W-Amplifier-Board-Free-Shipping/32508040175.html
Bluetooth-tal kapcsolódik a telefonhoz miegyébhez. Kész, vedd meg. És ehhez nem kell érteni semmihez, csak a + és - tápfeszt tudd megkülönböztetni. A tápot se építsd, hanem ugyanitt vedd meg. Itt tartunk 2016-ban.

És akkor jön a csipkelődő kérdés: tranzisztoros kapcsoláshoz értsek ami a rádióamatőr vizsga követelménye, vagy alapszinten tudjak angolul hogy tudjak keresni és rendelni? Gyakorlatilag fejreállt a világ.

Nem elérhető Orban

• Full Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #18 Dátum: 2016 Március 22, 23:17 »
Teljesen igazad van.
Az egész amatőr vizsga túl van bonyolítva.
Csak elektromérnökök vagy nagyon lelkes és kitartó emberek tudnak levizsgázni.
De teljesen világos a cél. Nem is érdeke senkinek sem, hogy széles körben terjedjen a szabad és ellenőrizhetetlen kommunikáció.
A CB is kihalt. Mindenki neten vagy mobilon telefonál.  Lásd a mai brüsseli terrortámadást. Elég lekapcsolni a mobil hálózatokat
és megszűnik a kommunikáció. Ha vannak alternatív kommunikációs eszközök, amelyek rendszer függetlenek (cb, HAM-rádió), akkor
azokat nem lehet ellenőrizni, önállóan tudnak működni. Miért is lenne bárkinek érdeke, hogy az emberek a
szabadon tudjanak kommunikálni?

Lajos!

Ébresztő!

Sokfelé vált a világ. 30 éve még jópofa volt az elektronikus dobókocka. Meg jópofa volt a hangfal építés hokedliből.

Mára értelmetlen lett a rádióamatőr vizsga 90%-a.

Nem elérhető hg2ecz

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #19 Dátum: 2016 Március 23, 08:34 »
Csak elektromérnökök vagy nagyon lelkes és kitartó emberek tudnak levizsgázni.

Idealisták, akik művelni kívánják a tradícionális elektronikát. Amit mint írtam, nem tudok megindokolni a gyermekeim felé hogy miért teszem.
Ilyen idealistákból nem is lesz tömegével. Ez nem egy egyszerű szabadidős tevékenység, inkább életforma. Keresni, kutatni, próbálkozni, kudarcok tömkelegét viselni.
Ráadásul az itt összeszedett tudás ma már alapjában véve igen kevés helyen kamatoztatható, öncélúnak tekinthető ez a tudás.

Idézet
De teljesen világos a cél. Nem is érdeke senkinek sem, hogy széles körben terjedjen a szabad és ellenőrizhetetlen kommunikáció.
A CB is kihalt. Mindenki neten vagy mobilon telefonál.  Lásd a mai brüsseli terrortámadást.

Hát azért ide is még néhány szösszenet. A párizsi terrortámadás után a francia kormány bejelentette, hogy ezentúl mindent lehallgatnak. Sokan kiáltottuk: Orwell 1984, másra nem lesz jó.
Brüsszel: eldobható telefonok tömkelege, egy-egy félmondat telefononként. A lehallgatás klasszikus módja az Orwell-jóslaton túl már alig alkalmas valamire.
Az eldobható telefonos trükk mellett az is játszik, hogy VPN kapcsolat indul és mehet benne a VoIP. Törjék azt meg. És a szörnyű, hogy ehhez nem kell szakembernek lenni, mert minden készen van hozzá. Szóval ez is túl van tolva, a macska-egér játékot ma már így nem lehet megoldani.

Idézet
Ha vannak alternatív kommunikációs eszközök, amelyek rendszer függetlenek (cb, HAM-rádió), akkor azokat nem lehet ellenőrizni, önállóan tudnak működni. Miért is lenne bárkinek érdeke, hogy az emberek a szabadon tudjanak kommunikálni?

Nem vizsgával megy, ahogy a műholdas telefonhoz sem kell vizsga se állami hatósági engedély. Vajon egy LoRa-ra (vagy egyéb hasonlóra) épülő közeltéri eszközzel való kommunikációval mit kezd a hatóság? RF terén teljesen legális, ISM sávban megy és SRD teljesítménnyel.
LoRa esetén egy éles teszt: BME E épületének tetejére rakott kistáska méretű cucc (adott esetben akkuval) és rögtön le lett fedve a város jelentős része alternatív kis sebességű kommunikációval. Lásd: https://shop.chipcad.hu/oldweb/hirkepek/ChipCAD_LoRaWAN_160116-160130.jpg

Viszont visszatérve az alapkérdésre:
  - "barkácsolni minek"
  - "tudni bármit is minek"
  - inkább a Z-generáció feltúr és megvásárol mindent az interneten
  - kommunikációval kísérletezni minek? Megrendeli az internetszolgáltatást az otthonába gyakorlatilag 99,9%-os rendelkezésre állással, a maradék rendelkezésre állást pedig a maroktelefonjára rendelt mobilnet adja.

Csak egy elképzelt de valós példa:
  - "Képzeld tegnap sikerült beszélnem Ausztráliával - igazi DX táv, és végre sikerült"
  - "Én is beszéltem velük interneten, és rendeltem ilyen (képet mutat) csilivili terméket, amit PayPal-lal fizettem, jövő héten itt lesz".

Ennek tükrében mi az amivel az "értéktelen tudás" mezejére lehet csalni embereket?
Talán a megismerés vágya, de ennek belülről kell fakadnia.

A Z-generáció várhatólag inkább modulokból fog LEGÓ-zni, mintsem azokra az alapokra fordítaná idejét, energiáját, kudarctűrőségét amikre fiatalkorunkban mi. A rádió csak az egyik kommunikációs technológia a sok közül és lehetőleg kész modulként akarja megvásárolni a saját összedugdosós barkácsolásához.

Mindezt célszerű figyelembe venni a jövőkép kialakításánál és a vizsga terén is. A klasszikus rádióamatőr tevékenység kb. olyan kislétszámú de elszánt hagyományörzés lesz, mint például jelenleg a régi katonai rádiókkal való forgalmazás. A nagyobb létszámot csak megváltozott célkitűzéssel lehet köreikbe csalogatni.

Nem elérhető HA7JVV

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #20 Dátum: 2016 Március 23, 09:22 »
Azért az alkotás örömére lehetne apellálni szerintem.

Az rendben van, hogy modularitás felé nyúlnak sokan, de amikor kellő mélységben megismerte valaki ezeket a dolgokat gyorsan rájön, hogy bizonyos problémák megoldására nem fog kapni instant breakout-ot.
Ekkor választásra kényszerül: vagy abbahagyja az egészet, vagy elkezd mélységében foglalkozni az adott problémával - használja a fejét és tanul - ha más nem kényszerből, mert annyira meg akarja valósítani a dolgot amit a fejébe vett. Belső késztetést érez rá - ami most mi nem is tudunk magunkra nézve definiálni, hogy miért. :)

Én utánpótlás "képzésben" a követendő irányvonalat olyan helyeken látom, mint pl. Adafruit, hackaday.io, Github.
A kezdőlökést megadja - elárasztja az embert információval is, könnyen emészthetően alapoz.
Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ott mindenkiből amatőr is lesz, de esélye így biztosan nagyobb, hogy hobbija során találkozik a dologgal és talán megtetszik neki.
Ezért én úgy gondolom, ilyen dolgokkal a megismerés vágyát lehetne katalizálni.

Ha megfigyelitek, nem mindenki törődik ott sem bele az élete végéig tartó panelon dugdosásba. Sok projectet látni, ahol az MCU már egy homebrew nyákon figyel - vagy egy 1 dolláros 433MHz-es FM transmitter-receiver modulon az antenna "home made" ki van cserélve a pár méterrel nagyobb hatótávolság elérése érdekében, stb.
Szerintem haladás jele ez is.

De felmerül bennem talán jogosan a kérdéssor:
Ha a lentebb említett dolgok tudatában változtatva - könnyítve lenne a hívójel megszerzése, esetleg lenne egy operátori fokozat, mivel változna a helyzet?
Több ember lenne aktív, ne adj isten konstruktőr amatőr? Az utánpótlás dilemmája megoldott lenne? Azok akik teljesítik a belépő szinten, fejlődésre akarók lennének?!
73' Viktor
Do more with less.

Nem elérhető ha0szt

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #21 Dátum: 2016 Március 23, 10:44 »

A Z-generáció várhatólag inkább modulokból fog LEGÓ-zni, mintsem azokra az alapokra fordítaná idejét, energiáját, kudarctűrőségét amikre fiatalkorunkban mi. A rádió csak az egyik kommunikációs technológia a sok közül és lehetőleg kész modulként akarja megvásárolni a saját összedugdosós barkácsolásához.
Mindezt célszerű figyelembe venni a jövőkép kialakításánál és a vizsga terén is.

Zsolt azt szeretem, hogy minden hozzászólásod elgondolkodtat, - és eléggé futurisztikus. Írom, miért.

1980-as évek, - minden srác commodore, és spectrum lázban ég. Technika tanárral délután, centonics porton keresztül ledek villogtatása, jelzőlámpa program, basic-ben (némi gépi kód). Korszellem - ötös. Fenomenális élmény volt! Utoljára itt láttam igazi "infótanárt".
Középiskola, számtech ismeretek. Bios, MBR, boot sector, stb. Gép nélkül, kockás füzetbe. Hagyjuk. Korszellem - zéró.
Főiskola, 1994, win3.1, - autocad R9-ből majdnem meghúztak. Hagyjuk. Korszellem - zéró.
Koleszban mindenféle modemeket böködtünk AT parancsokkal. Izgi volt :)
Fősuli után, érdeklődés fennáll, - SZÜV, programozói tanfolyam. Angster Böske könyv, turbo pascal (a'la majdnem basic). Mire megtanultam - halott nyelv lett. Korszellem - majdnem jó, de lemaradt.
Átmentettem Delpfi-be, - meghalt. -> Beeelőzött a C, és a sok ++, objektumorienta.
Munka, pénz, fáradtság. Korszellemet már nem érem utól infó terén. ECDL-t kérnek!  :rolleyes: "Jóvan' akkor azt rakom le, legyen nektek"... :angry:

Csak azért írtam ezt le, mert sokszor, nagyon sokszor voltam KÖZEL az informatikai részhez, de utoljára a C64-el csináltuk azt, amitől hátast lehetett dobni. A mai diákok jó része is így van ezzel.

A modulokból legózás tökéletes példád, ma is sokan használnak már DDS vfo-t, és ha a zaja kellően alacsony, azt a 3-4-5 vezetéket mindenki beköti. Nem az a kérdés, hogy ki tud 0.00001 mm csíkszélességben forrasztani, mert megteszi az automata.

A kérdés az, hogy egy nokia kijelzőt valaki össze tud e drótozni úgy egy full duplex(!) BT modullal, hogy kiírja, "béla connected on channel 22, signal ok, press to talk". Ezek a modulok fillérekért megvásárolhatóak, bedobják a postaládába, és elfér egy szappantartóban, garantálható hogy érdekelne bárkit egy maszek ilyen (imei-vel meglökött GSM modullal pedig bárki megcsinálhatja a saját telóját, ha nem akar vele botor módon fényképezni is)

Azt kerülgetem, - és a végére megjön - hogy az összehuzalozás már nem pár drótot jelent, hanem a szoftveres összekötést. És a (társadalmi) szoftver nincsen meg ezekhez a fantasztikus legókhoz. Az oktatásban ilyesmiről nem is hallottak, középiskolában kerülik, és még a felsőoktatásban is RÉTEG téma. Olyan, mint a progresszív jazz. Aki nem volt tanszakos, és nem ismeri a harmóniamenetet, annak szenvedés, ha hallja.

Amíg középiskolákban nincs olyan tárgy, hogy "science", és nem villog egy két led (kijelző), addig a fiatalok tényleg megveszik a legfrankóbb telefont - mit is tehetnének mást?

Értem, mindjárt rámugranak, hogy de van fejlesztői kit, arduino, chipcad, töltsem le, 20 rugóból el lehet kezdeni - de az megint önképzés, az egy szoba, egy ember, nem klub, nem közösség, nem iskola, nem társadalom.

Én kicserélném suliban a kovalens kötést TX, RX, GND, SCK, CLK, RST, +5V vezetékekre - hiányzott anno. - de ez az én aberrációm  ;)

Borisz Jelszint

Nem elérhető HA7HQ

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #22 Dátum: 2016 Március 23, 10:57 »
Gyakorlatilag fejreállt a világ.

Ez igaz, de azért felmerül a kérdés, ha mindenfajta szakmai tudást (és itt nem csak az elektronikára gondolok) hagyunk eltűnni a
kontinensünkről, akkor nem leszünk 'kissé' kiszolgáltatottak? Tényleg nincs szükség csak telefonsimogató idiótákra?
Az a semmihez sem értő de mindenbe beleszóló generáció mit fog kezdeni magával, ha valamelyik muszlim idióta felrobbantja a közelében
lévő internetes gócpontot és elmegy a net? Majd dislike-olja, ha visszajön?
Az olcsón megrendelhető késztermékek elkészítéséhez is kell tudás. Ha ez a tudás mindenhol elvész csak Kínában marad meg, egy idő
után annyiért fogják adni amennyiért akarják. Akkor mi lesz? Mert nem lesz mivel fizetni érte, hiszen nem fogunk termelni semmit, lévén
nem értünk semmihez. Akkor majd az okostelefonra sem lesz pénz és lehet simogatni az éhes hasat....... :(
Nem mindegy, hogy az okos hülyéskedik, vagy a hülye okoskodik !

Nem elérhető ha7sg

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #23 Dátum: 2016 Március 23, 12:01 »
Szia Pali!

Ez jó szöveg volt!
A szomorú benne az, hogy jövőképnek 1:1-ben beillik.
Ha az ndk-s bolond nő -szabadkőműves parancsra- még behív vagy pár millió füstösképűt, a kommunikációs képességünk felértékelődik.

Visszakanyarodva az elejére, az én tapasztalatom az, hogy egy-egy törökmezei rádiózás alkalmával jó néhány érdeklődő felém kerül,
és megkérdezi, mit csinálok. Igaz van, hogy a legkomolyabb kérdés az, hogy miként került fel az antenna a fára, olyan magasra.
Azért amikor mondom, hogy az éppen hallott jel amerika melyik részéről jön, eltátják a szájukat.
Szóval ha kimozdulnánk a kellemes szobából a szabadba a kirándulók közé, lehetne érdeklődőket találni.
73: 7SG Gabor

Nem elérhető hg2ecz

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #24 Dátum: 2016 Március 23, 13:51 »
Pali! Nem a technika finomságain kell főleg aggódni, engem alapvetőbb emberi kérdés foglalkoztat évek óta.

Ha egyszer úgy jár a településünk, hogy tél közepén pár napra elmegy a villany (meghibásodás, szabotázs). Ti fel vagytok rá készülve?
(keringetőszivattyú, elégséges otthoni élelmiszer, bankkártyás fizetés, vezetékes víz, udvari WC hiánya, ...)

És a gyermekeink ha felnőnek, ők mennyire lesznek felkészülve egy egy-két hetes téli túlélésre?

Nem elérhető hg0npj

• Full Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #25 Dátum: 2016 Március 23, 14:00 »
Szia Gábor!

Sotázás közben én is találkoztam sokakkal. Volt akit érdekelt a téma annak elmeséltem, de olyan is megtörtént, hogy kérdezik mit csinálok? Mondom rádiózok. Kezdtem volna magyarázni mikor megjegyezték, hogy "Ja, azt hittük, hogy valami érdekesebb!" Hát ez van...

Visszakanyarodva az elejére, az én tapasztalatom az, hogy egy-egy törökmezei rádiózás alkalmával jó néhány érdeklődő felém kerül,
és megkérdezi, mit csinálok. Igaz van, hogy a legkomolyabb kérdés az, hogy miként került fel az antenna a fára, olyan magasra.
Azért amikor mondom, hogy az éppen hallott jel amerika melyik részéről jön, eltátják a szájukat.
73!
János

Nem elérhető hg2ecz

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #26 Dátum: 2016 Március 23, 14:38 »
Sekélyesedik az a valódi tudás, amit "ezt ismerem" kifejezéssel illetünk. Ez részben annak is a következménye, hogy zúdul ránk az ismeretanyag ezerrel és a társadalmi norma megelégszik ennyivel. Továbbá akarva-akaratlan abban hitegetjük magunkat, hogy a Google mindenben kisegít.
A rádióamatőr szó hallatán is jön az "ezt ismerem" és az "ennyit pont elég erről is tudnom".

Egy érdekes hír:
   http://index.hu/tech/2016/03/23/kodolast_tanito_keszuleket_kapnak_a_brit_iskolasok/

Kíváncsi vagyok, hogy hány ifjút mozgat meg valójában. Én 5% körülire teszem, akire hatni fog ez az oktatási kezdeményezés, a többinek pedig nyűg lesz az ezzel való foglalkozás. Főleg ha a tanárnak is nyűg és ezáltal nem tud az izgalmasságát megragadva oktatni.
Nagyon érződik egy műszaki tárgyat tanító tanáron, hogy tapasztalatból tudja előadni vagy csak könyvben szereplő számára is felfoghatatlan valamit próbál valahogy közvetíteni.

Nem elérhető HA7HQ

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #27 Dátum: 2016 Március 23, 15:11 »
Ha egyszer úgy jár a településünk, hogy tél közepén pár napra elmegy a villany (meghibásodás, szabotázs). Ti fel vagytok rá készülve?
(keringetőszivattyú, elégséges otthoni élelmiszer, bankkártyás fizetés, vezetékes víz, udvari WC hiánya, ...)

Igen, vidéken lakom, nekem erre fel kell készülnöm. Van aggregátorom, van a keringetőszivattyún egy szünetmentes táp, nem használok bankkártyát
(több más okból sem) kaját különféle formákban tárolok, egyedül a víz ami még probléma, de arra is ki fogok találni valami megoldást.
Sajnos rendkívül aktuális a kérdés, ha ez így halad tovább, sok évszázaddal fogunk visszamenni a kultúrában....... :(
Nem mindegy, hogy az okos hülyéskedik, vagy a hülye okoskodik !

Nem elérhető CB szökevény

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #28 Dátum: 2016 Március 23, 17:07 »
Igen, vidéken lakom, nekem erre fel kell készülnöm. Van aggregátorom, van a keringetőszivattyún egy szünetmentes táp

Volt már rá példa 1999.-ben, szüleimnél, QTH3-on. Szerencsére a cserépkályha és a Norton-kút működik villany nélkül is. Mindkettő megvan a mostani QTH-n is, sok barom szomszéd ezeket dobta ki elsőként, amikor jött a vezetékes víz és gáz. Aztán a hóban rádőlt egy fa a szabadvezetékes hálózatra, három napig nem volt villany, a cirkók egyből megálltak, sokan fagyoskodtak a környéken :).

Aggregátor szintén van, meg némi tartós kaja. Nagyon_végszükség esetére számszeríj és biciklikerék.
Hülyével vitatkozni, olyan mint egy galambbal sakkozni: ledönti a bábukat, rápottyant a táblára, aztán peckesen ugrál, hogy ő nyert.

Elérhető ha7az

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #29 Dátum: 2016 Március 23, 19:31 »
Nálunk oszlopokat és vezetéket cserélnek. Ma volt a negyedik nap, hogy napközben nem volt villany. 2 db autóakkumulátor, rajta az inverter ilyenkor a legszükségesebbeket megoldja. Még a hajszárító is elment valamelyik reggel róla. Szerencsére mindig van az áramszünetek között egy nap pihi.
73 es DX!
Feri
ui: Tévedni emberi dolog, de másra kenni még emberibb.
ui: Eljön az idő, amikor a dolgok értéke már alacsonyabb, mint az általuk elfoglalt hely értéke. /HA7TY/
ui2: Ha valakinek problémája van veled, mindig jusson eszedbe, hogy az az ő problémája!