Szerző Téma: Rádióamatőr oktatás Budapesten 2015. tavasz  (Megtekintve 17895 alkalommal)

ha5kzo

• Vendég
Re:Rádióamatőr oktatás Budapesten 2015. tavasz
« Válasz #30 Dátum: 2015 December 04, 17:22 »
Én csak a tényeket írtam le, racionálisan, érvekkel alátámasztva.
Ezt "nehéz" cáfolni, ezért előveszed a személyeskedés "fegyverét".
De ha már ítélőképesség, akkor mondjuk úgy, hogy más, eltérő, különböző. Nem vagyunk egyformák.

Mondjuk például te részlegesen bevéded a nyomkodósokat, szemben velem (és a többséggel), aki elítéli őket, tehát a te ítélőképességed sem ideális.

Nem elérhető ha0szt

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #31 Dátum: 2015 December 04, 17:49 »
Zoli!
Nem jó dolog mellett kardoskodsz most  -ne védd a nem védhetőt.
Aki kipróbált más sávot - fogalmazzunk úgy hogy - kipróbálta az antennáját, és váltott egy riportot.
De nem használja napi gyakorisággal, szabály szerint meg sehogyan sem. Reklámozni végképp nem kell.
Lala jól írja - az üres mező a rendeletben az maga a nulla, a zérus halmaz, a nem létező fogalom.
Ez olyan definíció nélküli dolog, mint a pont.
Más faxsága, - az legyen a más dolga. Tök mindegy, mik a tények, mert ha el vagyunk kapva, azon nem segít, hogy "más is".

Továbbá.
Mentem már 200km/h fölött. Jó érzés volt, de büszke messze nem vagyok rá. Soha nem lesz napi gyakorlat. Az, hogy a "pedál engedi", az nem ok arra, hogy tegyem is. Idehaza szabálytalan, 101% veszélyes még Passau után is, - és megölni sem akarok senkit.

5PP-nek figyeld minden betűjét, és ha itt nem is érted sokszor amit ír - hallgasd a sávban.

Ráadásul szétcsesszük Tibi topikját. Ez sem korrekt. Még jó, hogy 2015 tavasza elmúlt.  :wacko:
Borisz Jelszint

Nem elérhető HG7DX

• Hero Member
    • Profil megtekintése
    • Google+
« Válasz #32 Dátum: 2015 December 04, 17:51 »
Fúúú. te.. Zoli, én egyszerűbben fogalmazok: Be kéne ezt a témát fejezni!  :angry:

Ott a rádió, kusózz..  és ne azt nézegesd, ki , mikor hol, mit...
"Csak a puffin ad neked erőt, és mindent lebíró akaratot..."

http://indavideo.hu/video/Kincs_ami_nincs_1

https://plus.google.com/u/0/113711350539444133890/about
73 HG7DX Gyuri

Nem elérhető Ha-7-at

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #33 Dátum: 2015 December 04, 17:55 »
Igen Zoli mert erőszakos vagy. 
   A jog és törvénynek csak egy értelmezése van ,nincs olyan én úgy gondolom.
De mint törvények rendeletek szabványok értelmezését is tanultam írdmeg hol van a frekvenciakiosztás és megmutatom nincs igazad. 
  De a témánál maradtunk Zoli egy kis ismeretanyag frissítés rádférne.

Nem elérhető hg2ecz

• Hero Member
    • Profil megtekintése
    • http://hg2ecz.ham.hu
« Válasz #34 Dátum: 2015 December 04, 18:05 »
Kedves Zoli!

A jogszabályi előírásokon túl van olyan is hogy etika. Ez amolyan lelkiismereti kérdés is. Hidd el neked, tapasztalatból mondom, hogy nagyon felemeló érzés az etikai dolgokat is betartva sikert elérni.
Javaslat: QSO-zz sokat és mellette tanulj a tényleg izgalmas műszaki háttérről is sokat.

Ezután ha már úgy érzed, hogy megfelelő szintet elértél, menj el CEPT vizsgára.
A vizsgaszintekre ha nem úgy nézel rá, hogy "hú meg kell szerezni a papírt", hanem úgy hogy "úgy érzem, most már elértem azt, amiáltal komolyabb tudásszintről szerezhetek igazolást", az utóbbi módon boldogabb lesz az életed.
Hidd el, ilyen felfogásban nagyon nagy örömet okoz, és nem maga a papír, hanem az hogy tükör elé állva és belenézve a tükörbe egy olyan embert látsz, aki ténylegesen elérte azt a tudásszintet.

Hiszen a rádióamatőr tevékenysége az önképzésre, műszaki fejlődésére is irányul.

Nem elérhető ha7az

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #35 Dátum: 2015 December 04, 18:10 »
Zsolt!

Olvass vissza vagy 2-3 évet. Nem érti. Soha nem is értette.
73 es DX!
Feri
ui: Tévedni emberi dolog, de másra kenni még emberibb.
ui: Eljön az idő, amikor a dolgok értéke már alacsonyabb, mint az általuk elfoglalt hely értéke. /HA7TY/
ui2: Ha valakinek problémája van veled, mindig jusson eszedbe, hogy az az ő problémája!

Nem elérhető ha0szt

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #36 Dátum: 2015 December 04, 18:28 »
Szerintem most már érti a Zoli.
Kerestem a neten annak a szónak a pontos jelentését, hogy "disztingválás, disztingválni". Meglepő, mert nagyon nincs kifejtve.
Itt is, a definícióban, önmaga szerepel, mint szó. http://wikiszotar.hu/wiki/magyar_ertelmezo_szotar/Disztingv%C3%A1l
Pedig baromira fontos lenne ráérezni.

Kicsit úgy járt, mint a tüntetésen, amikor a "demonstráció" tábla alatt "...struáció"-t sikerült kiáltozni. A tömeg szereplői szerint persze mindegy az, csak vér folyjon.  :wacko:
Borisz Jelszint

ha5kzo

• Vendég
« Válasz #37 Dátum: 2015 December 04, 19:01 »
Lajos:
Jelenleg nem tudom, hogy melyik az aktuális, mert az engedély a 2/2013. (I. 7.) NMHH rendeletre hivatkozik, ami viszont 2015.11.28-ától már nem hatályos.
Szóval még nem tudom, hogy most melyik az épp aktuális. ránk vonatkozó rendelet.
A fentebbinél úgy van, hogy az oszlop címe "Legnagyobb adóteljesítmény (W)" és a "CEPT Novice", illetve a "Kezdő" fokozatnál egyes helyeken üresek a mezők, nem nulla vagy egyéb más van odaírva.

Ha valóban abszolút zéró és nincs más értelmezés, akkor csak a 160 (részben)/80/40/15/10/2 m, illetve a 70 cm és a 23 cm használható. De azok is csak részben.

Ha valaki belinkeli a jelenleg érvényes rendeletet, azt megköszönöm és én a magam részéről ahhoz fogom tartani magam.
Természetesen próbáltam keresni, de nem találtam meg.

Szerintem most már érti a Zoli....

Kicsit úgy járt, mint a tüntetésen, amikor a "demonstráció" tábla alatt "...struáció"-t sikerült kiáltozni. A tömeg szereplői szerint persze mindegy az, csak vér folyjon.  :wacko:

Igen, mindent megértettem. Mindenkinek a hozzászólását.

Igazatok van.
HA0SZT Tominak és HG7DX Gyurinak és HG2ECZ Zsoltnak is igaza van.
Rádiózzak, tanuljak, fejlődjek.

Megvárom, amíg előkerül a rendelet, mert nem szeretnék úgy rádiózni, hogy nem ismerem az aktuálisan érvényes szabályozást.

HA7AZ Ferinek is igaza van.
A műszaki rész nekem egyszerűen nem megy.
Nem tudom, hogy képes vagyok-e számottevően fejlődni benne, de több olyan fogalom van, amit nem értek meg, nem tudok felfogni, még több definíció ellenére sem.

Morzézni biztosan meg tudok tanulni, mivel jelenleg is tanulom és már néhány betű már megy.

Nem elérhető HA7EG

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #38 Dátum: 2015 December 04, 19:24 »
"fentebbinél úgy van, hogy az oszlop címe "Legnagyobb adóteljesítmény (W)" és a "CEPT Novice", illetve a "Kezdő" fokozatnál egyes helyeken üresek a mezők, nem nulla vagy egyéb más van odaírva."

Szóval ha a mező üres akkor az a sáv az a freki a cept novice fokozattal rendelkezőknek nem engedélyezett,  ilyen például a 20M sáv.

73'

73'Gyuri HA7EG

Nem elérhető ha0szt

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #39 Dátum: 2015 December 04, 19:40 »
Lajos:
Jelenleg nem tudom, hogy melyik az aktuális, mert az engedély a 2/2013. (I. 7.) NMHH rendeletre hivatkozik, ami viszont 2015.11.28-ától már nem hatályos.
Szóval még nem tudom, hogy most melyik az épp aktuális. ránk vonatkozó rendelet.

Ez jó, köszi a dátumot - az új rendeletet várjuk már páran. Addig is, tartsuk magunkat a régihez.
Sávhasználatban nem hiszem hogy lesz  változás novice fronton, (már csak azért sem mert a CEPT norma alapjaiban nem változik). (remélem bekerül a 60m)

.... csak a 160 (részben)/80/40/15/10/2 m, illetve a 70 cm és a 23 cm használható. De azok is csak részben.
Már ez is a végtelen lehetőségek tárháza, és ez nem olyan régen van ám, kb. a kétezres évek elején/közepén változott. Az RH rész "felszabadulása" indított azonnal vizsgára, pl engem.
Azért nyílt meg, és lett fölmentve távíró kötelezettség alól, hogy az RH hullámterjedés megismerése igenis kedvet adjon a távíró elsajátításához IS.
No meg persze a harmonizáció.  :mellow:
No meg hogy az ilyen kockák is levizsgázzanak, mint én.  :wacko:
A novice-ek 90%-ának bőven gyúrnia kell még, hogy azt mondhassák, rongyosra rádiózták ezeket a sávokat. Ez nagyon (k..va) messze van még.
És addig is nagyon meg kell becsülni!

Morzézni biztosan meg tudok tanulni, mivel jelenleg is tanulom és már néhány betű már megy.
OK Zoli! Koncentrálni kell arra, ami megy, amire van affinitás.
Minden ami Koch - nálam most a RufzXP olyan, mint szinglinek a tartós ceruza akku. Ráizgultam.
Borisz Jelszint

Nem elérhető Ha-7-at

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #40 Dátum: 2015 December 04, 19:55 »
Nem tudom a melyik az érvényes de hogy  érthető legyen nemcsak a teljesítményhez nincs írva semmi hanem az alaklamazható adásmódhoz sincs . Az pedig azt jelenti ha nincs adásmód nem használható.

Nem elérhető ha5bxr

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #41 Dátum: 2015 December 04, 21:17 »
Szia, Zoli (HA5KZO) !

Nem elérhető ha5bxr

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #42 Dátum: 2015 December 04, 22:06 »

Bocsánat, az előző sor véletlenül ment ki....
Akkor elölről:

Szia, Zoli (HA5KZO) !

A mellékletben találsz egy táblázatot, amiből egyértelműen látható, ki, hol, mennyivel...
Ez természetesen még a "régi" rendeleten alapul, de nem hiszem, hogy jelentős változást várhatunk.

Azt írod: "Nekem is van egy PSK-31-es QSO-m."
Ha arra az összeköttetésre gondolsz, amit 2013.10.05-én 15.55-kor, 28,120 MHz-en folytattunk, nyugodtan aludhatsz, semmi nem tiltja számodra ott a digitális üzemmódok használatát.

Ezt is Te írtad:
"... levettem 45 Wattra a kimenő teljesítményt, hogy véletlenül se lépjem át a (28 MHz-en) számomra maximálisan engedélyezett 50 Wattot."
Ez a Te igazi formád, ne engedj a kísértésnek !
Ugyanígy csak az engedélyezett frekvenciákon forgalmazz, gondolj arra is, hogy nem csak Ti ketten vagytok a frekin ! Az én korosztályom még jól emlékszik, hogy a seregben a távközlő berendezéseken ez a felirat díszelgett:
                                         ELG. IS HALLJA !
(A nagyon fiatalok kedvéért: ELG. = ellenség.) Persze, nem szó szerint értendő !!!

73 & DX !
István

Nem elérhető ha6pc

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #43 Dátum: 2015 December 05, 09:29 »
Én csak a tényeket írtam le, racionálisan, érvekkel alátámasztva.
Ezt "nehéz" cáfolni, ezért előveszed a személyeskedés "fegyverét".
De ha már ítélőképesség, akkor mondjuk úgy, hogy más, eltérő, különböző. Nem vagyunk egyformák.

Mondjuk például te részlegesen bevéded a nyomkodósokat, szemben velem (és a többséggel), aki elítéli őket, tehát a te ítélőképességed sem ideális.

Személyeskedés nélkül.
Zoltán
Ezeket a nézeteidet-a racionális érveiddel együtt természetesen- a rádióamatőr vizsgán kellett volna kifejteni.   :ph34r:

A bankban,ékszerboltban sincsen kifejezetten tiltó tábla a vágó-szúró-lövő fegyverekkel történő rablást illetően.
Hogy úgy mondjam: üresen van hagyva a helye.

Nem elérhető Orban

• Full Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #44 Dátum: 2015 December 05, 09:51 »
Már megint megy a fingreszelés