Szerző Téma: SWL munka a gyakorlatban  (Megtekintve 51733 alkalommal)

ha5di

• Vendég
SWL munka a gyakorlatban
« Dátum: 2008 Szeptember 01, 16:18 »
A rádióamatőr sávokban folyó forgalmat bárki megfigyelheti, akinek erre megvannak a technikai lehetőségei. Ehhez nincs szükség vizsgára, engedélyre, ...

Amennyiben komolyabban akarja űzni, akkor jön a QSL lap. Az első probléma az azonosító. A megfigyelő szám (?) kívül esik a rádióamatőr rendelet hatályán, nem NHH kérdés. Valakinek mégiscsak koordinálnia kell legalább annyira, hogy ugyanazt ne használja két külön SWL. Minden bizonnyal ez a szervezet a MRASZ lesz. Lehet hogy nem voltam eléggé alapos, de a MRASZ honlapján nem találtam meg az érvényes listát sem az eljárás rendet. Viszont a belépési nyilatkozaton ott van a megfigyelő szám helye is dícséretesen.

A következő probléma a QSL továbbítás. Az eQSL és a LOTW nem SWL konformak, így marad a papír lap. Ehhez viszont mint tudjuk, MRASZ tagság szükségeltetik, valamelyik sportklubon keresztül. Tényleg, mennyi az éves SWL tagsági díj?

Szóval szívesen látnám a MRASZ tájékoztatását, hány aktív SWL van az országban és mekkora a QSL lap forgalmuk.

Nem elérhető HA5OB

• Hero Member
    • Profil megtekintése
    • HA5OB
Re: SWL munka a gyakorlatban
« Válasz #1 Dátum: 2008 Szeptember 01, 18:57 »
A következő probléma a QSL továbbítás. Az eQSL és a LOTW nem SWL konformak, így marad a papír lap.

...

Szóval szívesen látnám a MRASZ tájékoztatását, hány aktív SWL van az országban és mekkora a QSL lap forgalmuk.

LoTW-n valóban nem megy, de az eQSL-en biztosan vannak SWL lapok. Én kaptam már egyet:

Amúgy nálunk van egyáltalán manapság SWL amatőr?

73 , Zoli

Nem elérhető HG9IEG

• Sr. Member
    • Profil megtekintése
    • hg9ieg.hu
« Válasz #2 Dátum: 2008 Szeptember 01, 19:13 »
A rádióamatőr sávokban folyó forgalmat bárki megfigyelheti, akinek erre megvannak a technikai lehetőségei. Ehhez nincs szükség vizsgára, engedélyre, ...

Hmmm...
Tud valaki segíteni, hol van az a jogszabályi hely, ami a (műholdas) amatőrszolgálatot kiveszi a távközlési titok alól?
Ismeretem szerint a (műholdas) amatőrszolgálat forgalmának megfigyeléshez rádióamatőrnek ( "aki megfelel a rádióamatőr tevékenység folytatásához szükséges követelményeknek.." == van rádióengedélye ) kell lenni.

htamas83

• Vendég
« Válasz #3 Dátum: 2008 Szeptember 01, 21:18 »
Sziasztok!

Na, végre külön topikot kaptak az SWL-ek. :-) Én jelentkeznék, hogy aktívan swl-kednék már néhány hónapja, és nekem még azonosítóm sincs. Bár végignyálaztam az MRASZ oldalt, de hogy pontosan kihez kellene fordulni megfigyelőszámért, azt nem igazán sikerült kibogozni. Úgyhogy egyenlőre marad a naplózgatás, és bizony volt 1-2 fogás amiről azért örültem volna QSL lapnak.
Egyébként a ,,rádióamatőr vagyok" c. topikban volt 1-2 jó kezdeményezés amiben nagyon szívesen résztvennék aktívan is (pl. swl-klub stb, de mivel ott parázs vita bontakozott ki így inkább csöndben maradtam).
Így hát ennek az infónak én is tudnék örülni , hogy hogyan, vagy kinél kell megfigyelőszámot igényelni. (Ha mindenképpen be kell lépni az MRASZ ba, az ellen sincs kifogásom, ha ez a módja, csak honnan vegyem a számot a belépőlapra... :) )

Üdv!
Tamás

Nem elérhető ha7az

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #4 Dátum: 2008 Szeptember 01, 23:28 »
Van egy jó kis oldal a neten.  ^_^

http://wiki.ham.hu/index.php/SWL

És nem kell belépni hozzá a MRASZ-ba!

73 Feri
73 es DX!
Feri
ui: Tévedni emberi dolog, de másra kenni még emberibb.
ui: Eljön az idő, amikor a dolgok értéke már alacsonyabb, mint az általuk elfoglalt hely értéke. /HA7TY/
ui2: Ha valakinek problémája van veled, mindig jusson eszedbe, hogy az az ő problémája!

Nem elérhető HA5GN SK

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #5 Dátum: 2008 Szeptember 02, 11:23 »
Van egy jó kis oldal a neten.  ^_^

http://wiki.ham.hu/index.php/SWL

És nem kell belépni hozzá a MRASZ-ba!

73 Feri

Hát, az oldal szerint kell hozzá valami rádióamatőr engedély, amit nem nagyon értek. Mi régen, az ún. tanfolyam vizsga meg operátori vizsga után az operátori igazolvánnyal kaptuk a megfigyelőszámot.  Az is szóba került már itt, hogy törvényileg talán nem is szabad bárkinek bármilyen rádióadást lehallagtni, bár nem hiszem, hogy ezt valaki komolyan figyelembe venné (ahogy a szerzői jogi törvényt sem szokás manapság.) Mindenesetre nem jó érzés törvényt sérteni, még ha nem is büntetik esetleg.

A MRASZ-t valószínűleg nem lehet kikerülni - mégha ez valakiknek esetleg kívánatosnak tűnhet - ugyanis a QSL iroda nélkül valószínűleg nem megy a dolog. Nem hiszem, hogy megfigyelő lapokat postán kellene küldeni. Az elektronika meg még nem tart ott, hogy az amatőrök nagy többsége elérhető legyen. Ez rövidesen nem is várható. De valakiknek a megfigyelő számot is osztani kellene, meg nyilván kellene tartania.

A MRASZ Budapesti Szövetségének van SWL referense, Homolya András HA5KZ. Talán megfigyelő-szám ügyben őt legetne keresni, E-mail címet is láttam: ha5kz@mraszbsz.hu

Korábban a MRASZ-nak is volt, de most nem találtam, lehet, hogy rosszul kerestem. Ha a MRASZ alapszabálya ezt talán ma nem is tartalmazza, megfontolandó lenne valamilyen "csökkentett" MRASZ tagság és QSL iroda tagság a megfigyelőknek. Az igazság az, hogy nem tudom, hogy ez mostanság hogy van.

Még nem is olyan régen találkoztam a QSL irodában Hollós Miklós HA5-24-el. Mindenesetre jó ötletnek látszik 5FQ Mártival beszélni, ő a budapesti QSL iroda vezetője, és biztos tudja, hogy kik küldenek és kapnak megfigyelő lapot - ha Miklós után van ilyen egyáltalán. Aztán, ha egy ilyen ritka madárral el lehet beszélgetni, akkor már eggyel beljebb leszünk.

János, 5GN

« Utoljára szerkesztve: 2008 Szeptember 02, 11:28 írta ha5gn »
73 & DX - János, HA5GN

Nem elérhető ha7az

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #6 Dátum: 2008 Szeptember 02, 12:22 »
Bár a területi szövetségek haldoklanak, de még fellelhető SWL kérő adatlap. Semmi engedély, semmi kötelező MRASZ.

http://tesz.mystic-sound.hu/docs/SWL_Engedely_kero_lap.doc
73 es DX!
Feri
ui: Eljön az idő, amikor a dolgok értéke már alacsonyabb, mint az általuk elfoglalt hely értéke. /HA7TY/
ui2: Ha valakinek problémája van veled, mindig jusson eszedbe, hogy az az ő problémája!

Nem elérhető HA5GN SK

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #7 Dátum: 2008 Szeptember 02, 13:19 »
Bár a területi szövetségek haldoklanak, de még fellelhető SWL kérő adatlap. Semmi engedély, semmi kötelező MRASZ.

http://tesz.mystic-sound.hu/docs/SWL_Engedely_kero_lap.doc

Bizonyára. Csak azt nem tudom, hogy a haldokló TESZ ezt mikor tette fel. A DOC file-t le lehet tölteni, de kétséges, van-e aki fogadja. Meg azt sem tudom, mire megy az ember egy megfigyelő számmal, ha nem QSL iroda tag.

Most néztem meg, a MRASZ QSL irodája által kezelt hívójelek között (tehát akik küldhetnek-kaphatnak lapot) SWL-ek is vannak. Öt darab 5. körzet, 2 db 8. körzet, 1 db. 9. körzetbeli. De mindegyik megfigyelőszám mellett van egy "alaphívójel", ami valószínűleg csak azt jelenti, hogy az illető adóamatőr karbantartja régi megfigyelő számát, ha esetleg beesik egy lap, ne menjen vissza. Köztük van HA5AND (HA5-303) klubtag barátom, aki legalább 20 éve adóamatőr (ha nem több). Azon gondolkodom, reaktíválom a HA5-150-t, és bejegyeztetem az "alaphívójelem" mellé. No akkor leszünk HA5-ben hatan.

Szóval, úgy lehetünk, mint az a szovjet traktorgyár, aki meghétszerezte termelését: egy traktor helyett már hetet gyárt évente!  ^_^

Érdekesség: Még a MRASZ FIRAC összekötője is SWL számmal jegyzi magát a MRASZ honlapon.

Valami olyasmi motoszkál a fejemben, hogy egy amatőr, aki fizeti a MRASZ tagdíjat, esetleg jegyeztethessen be egy megfigyelő számot is az "alaphívójele" mellé, és esetleg - ha olyan - patronálhasson egy SWL-t, aki eljár hozzá, és esetleg később adóamatőr lesz. Kicsi az esély, hogy a közgyűlésen átmenjen, de meg lehetne próbálni.

János, 5GN

73 & DX - János, HA5GN

Nem elérhető ha7az

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #8 Dátum: 2008 Szeptember 02, 13:27 »
Valami olyasmi motoszkál a fejemben, hogy egy amatőr, aki fizeti a MRASZ tagdíjat, esetleg jegyeztethessen be egy megfigyelő számot is az "alaphívójele" mellé, és esetleg - ha olyan - patronálhasson egy SWL-t, aki eljár hozzá, és esetleg később adóamatőr lesz. Kicsi az esély, hogy a közgyűlésen átmenjen, de meg lehetne próbálni.

János, 5GN

Foghsz kapni hozzá a 7-es körzetből egy támogató szavazatot! ^_^
73 es DX!
Feri

Nem elérhető hg2ecz

• Hero Member
    • Profil megtekintése
    • http://hg2ecz.ham.hu
« Válasz #9 Dátum: 2008 Szeptember 02, 14:49 »
Na jó, öntsünk tisztább vizeket ...

1. http://wiki.ham.hu/index.php/SWL  ---> itt egy lelkes honfitársunk említette meg 2006 nyarán, hogy a MRASZ területi szervezeteinél lehet megfigyelőszámot kérni.

Valószínüleg ez régen így volt, egy régi irományból szedte nem a kisujjából. Kérdés: hogy van most?

2. http://wiki.ham.hu/index.php/Rádiókészülékekkel_kapcsolatos_jogszabályok -- legalja

Rádiókészülékkel szabad-e frekvenciákat megfigyelni?

A hallgatózókat, mint a rádiófrekvenciát megfigyelő tevékenységet a jog nem ismer.

A gond nem itt van, hanem ott, hogy Magyarországon a megfigyelő számot kapott megfigyelő amatőr NEM feljogosított, rádióengedéllyel rendelkező személy, tehát nem jogosult a műsorszóró állomások vételén túl bármi más rádióállomás hallgatására. HAM (=rádióamatőr) állomáséra sem!

A nem HAM és nem broadcast SWL-ek kérdésköre pedig nagyon egyszerű: a magyar jog ilyet nem ismer el, ilyen kategória nem létezik. Így mindegyik illegális.

... akkor ez most hogyan van?

3. http://wiki.ham.hu/index.php/MAGYAR_KUPA --- van SWL kategóriája

No azt hiszem, első dolog, amit az SWL kapcsán helyre kell rázni a fejemben is. Tehát: ki SWL-kedhet rádióamatőr frekvencián és hol teheti ezt és hogyan legálissá?

ha5di

• Vendég
« Válasz #10 Dátum: 2008 Szeptember 02, 15:05 »
Bemegyek az .... szakáruházba és veszek egy PMR rádiót. Nem kell hozzá semmi, csak némi pénz. Egyszer csak megszólal, hallom a szomszédot amint a kutyáját keresi.

Ezzel akkor törvényt szegtem?

Nem elérhető ha7az

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #11 Dátum: 2008 Szeptember 02, 15:37 »
A fenét. Ez egy a múltból ittragadt jogszabály.

Nem ez az egyetlen.

34. § Aki a sorkatonai vagy polgári szolgálathalasztással kapcsolatos jelentési, közlési vagy igazolási
kötelezettségének nem tesz eleget,húszezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Mondjuk ezt sorkatonaság megszűnésével marha nehéz megszegni.

Valaki mutassa már meg azt a jogszabályt ahol tiltva van az amatőrsávok hallgatása. Vagy akár a repülés irányítás hallgatása.
73 es DX!
Feri

Nem elérhető ha7az

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #12 Dátum: 2008 Szeptember 02, 16:27 »
Közben megtaláltam: 2001 elején volt egy MEHVM rendelet ami elvileg mindent tiltott.

Úgy marhaság ahogy van. Egy olyan rendelet amit nem lehet betartani ha akarom akkor sem.
73 es DX!
Feri

ha5di

• Vendég
« Válasz #13 Dátum: 2008 Szeptember 02, 16:32 »
Közben megtaláltam: 2001 elején volt egy MEHVM rendelet ami elvileg mindent tiltott.

Úgy marhaság ahogy van. Egy olyan rendelet amit nem lehet betartani ha akarom akkor sem.

Tudsz mondani egy rendelet számot?

Nem elérhető hg2ecz

• Hero Member
    • Profil megtekintése
    • http://hg2ecz.ham.hu
« Válasz #14 Dátum: 2008 Szeptember 02, 16:41 »
Bemegyek az .... szakáruházba és veszek egy PMR rádiót. Nem kell hozzá semmi, csak némi pénz. Egyszer csak megszólal, hallom a szomszédot amint a kutyáját keresi.

Ezzel akkor törvényt szegtem?

Ha a PMR rádióddal rádióamatőr sávon hallgatsz, akkor a HamWiki-n talált információk szerint igen. De mivel le van korlátozva 446.000-446.100 közé, amit szabadon használhatsz, így a kérdés értelmét veszíti.

De most akkor szabad fűnek-fának jogilag rádióamatőr sávon hallgatóznia, vagy ahhoz valahol listába kell vetetni magát?
« Utoljára szerkesztve: 2008 Szeptember 02, 16:44 írta hg2ecz »