Szerző Téma: EKD350  (Megtekintve 5402 alkalommal)

Nem elérhető ha7po

• Hero Member
  • Gabi
    • Profil megtekintése
EKD350
« Dátum: 2012 Január 31, 09:24 »

Szevasztok!
Ötleteket várnék az alábbi ügyben:
Egy új-régi amatőr barátom szert tett egy igen kiváló EKD350-es vevőre. Annyira bele szeretett, hogy mindenáron adó-vevő üzemre alakításán gondolkodik (persze általam Hi).
Aki ismeri a volt NDK eme csoda készülékét, adhatna hozzá 1-2 tanácsot.
Amiben én is gondolkodom:-csak cw üzem
-saját oszcillátorait felhasználva, külső adókeverő és adó fokozatok.
-lehetőleg "split" üzemre is alkalmassá tétele.

A készülék első kf-je 70,2 MHz-es, 2. kf-je 200kHz-es.
PLL VFO-ja van, ki is van vezetve.
Az én első gondolatom szerint a szükséges 70,2 MHz-es vivőt a rádió belső, 70 MHz-es kvarc oszcillátoából és a szintén benne lévő 200kHz-es referencia oszcillátorból állítanám elő, NE612 (vagy jobb) keverő igénybe vételével.
Ezt keverném a VFO-val (tózse NE612) és kész.
A vivőfreki trimmelhető a 200kHz-es oszci némi átalakításával.

Másik megoldásként gondoltam a külön építendő 200kHz-es vivő oszcira, ami célszerűen egy kerek érték leosztásából is előállítható és szintén trimmelhető.
Idáig jutottam a gondolkodásban és főként azoktól várok ötletet akik ismerik a szóban forgó vevőt.
73 Gábor
73' Gabi

2 gyerek- 5 unoka -3 macska

Nem elérhető HA5FTL

• Sr. Member
    • Profil megtekintése
Re:EKD350
« Válasz #1 Dátum: 2012 Január 31, 10:28 »
Ha nem vinném nagyon félre a témát és rabolhatnék tőled egy hozzászólásnyi időt a kíváncsiságom kielégítése végett, akkor azt kérdezném: miért nem egy különálló adó és egy t/x kapcsoló megépítése mellett döntöttél?

Nem elérhető ha7po

• Hero Member
  • Gabi
    • Profil megtekintése
« Válasz #2 Dátum: 2012 Január 31, 11:17 »
Szevasz és miért vinnéd félre?
Csak akkor látom értelmét az egész projektnek, ha az adó együtt fut a vevővel, azaz közös a vezér oszcillátoruk.
A "ráfütyülős" módszer ma már nem használható.
Komolyabb elektronikai megoldást meg szerintem már nem ér meg a dolog.
Magán véleményem, hogy amennyibe a dolog kerül (anyag és munkaóra), egy kis kompromisszummal (esetleg gyengébb vevő) már korszerűnek mondható, gyári TRX kapható a piacon.
A tulaj viszont megszállott, mint mi valamennyien Hi!
73' Gabi

Nem elérhető HA5FTL

• Sr. Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #3 Dátum: 2012 Január 31, 12:49 »
Értem, köszönöm a magyarázatot.

Az volt a differencia, hogy számomra a ráfütyülés teljesen járható út, ;) valamint hogy megkapod ingyen a rit/xit/split, cross-band, cross-mode (bár itt ez nem ér) lehetőségeket. Meg az én informatikus fejeben cseng a UNIX filozófia egy tétele: "do one thing, do it well". Modularitás, meg ilyenek.

Cserébe két kurblit kell kereni, meg (egy újabb) (többnyire) együtt futó, stabil oszcillátort fabrikálni. Valójában egyik sem könnyű.

ha3flt

• Vendég
« Válasz #4 Dátum: 2012 Január 31, 13:58 »
"Komolyabb elektronikai megoldást meg szerintem már nem ér meg a dolog."

Az EKD esetében teljesen megéri, rendkívül jó vevő. Igaz, a 350-es nem tudom melyik változat, én 300-ast használok. Az az egy baja, hogy rém sokat kell tekerni a VFO gombján (van hozzá mod.)... Meg kell néznem a rajzokon, milyen frekik jönnek ki belőle. Az mindenképpen kérdés, hogy hány sávra kellene. Több sávra esetleg DDS jöhet szóba, nem mert az a legjobb, kicsit én is unom az emlegetését, hanem mert a legegyszerűbb. 5KJ is ajánlotta pár éve a kész megoldását olcsó DDS-sel, programmal, igaz, BFO-nak.
« Utoljára szerkesztve: 2012 Január 31, 14:02 írta ha3flt »

Nem elérhető ha7po

• Hero Member
  • Gabi
    • Profil megtekintése
« Válasz #5 Dátum: 2012 Január 31, 15:38 »
Szia Tibi!

Azt hiszem alapjában ugyanaz a 300-as. Akkor pedig én az alábbiakat gondoltam:

Szükségünk van ugye (cw az üzemmód) egy, a kf center frekijével megegyező vivőfrekis jelre, ami 70,2 MHz kell, hogy legyen.

Kell továbbá egy VFO freki ami a kívánt sávfrekinkhez igazodva
+ vagy - a kf.
Ezt megadja az EKD saját VFO-ja, egyszerű példaként kereken 10MHz-hez, 80,2 MHz keverő freki szükséges.
Ez adott, a VFO kinyerhető az Oszcillator1 panel kimenetéről, ahol 70,214-100,200 MHz-ig terjedően 100mV/50ohm-os kivezetés megy az I. vevő keverő felé.

Elválasztás, kismértékű erősítés után mehet a mi TX keverőnkbe.
 (az NE612-nek max 350mV elég)

A másik, a vivőfrekis jel 2 másik jelből lenne kikeverve: -egy kereken 70MHz-es kvarc jeléből,
 és egy 200kHz-es kvarcstabilitású jelből (70.000+200=70200kHz)

Az oszcillator3. tartalmaz egy 70.000 MHz-es kvarcoszcillátort, aminek szintén van kimenete (M26 mérőponton 90mV/50ohm).

Ugyancsak hozzáférhető a készülékben előállított 200kHz-es vivő (Filterplatte2-Trageroscillator).
Cw-n választhatóan +-50Hz pontossággal, akár.
Ez 50-250mV szinten jön ki a panel 3.sz. pontján (M05).
Ha ezt a 2 jelet (kellő elválasztás után) egy újabb keverőben összeadom, megkapom a 70200kHz-es vivőmet.

Ez, plusz a VFO kiadja az üzemi sávos jelet, sávszűrő, erősítő fokozatok (közben valahol billentyűzni) és az adó megvan.

Adás vétel váltáshoz kell a bemenő sávszűrők elé egy TRX relé, süketítés a +18V elvételével egy alkalmas helyen, vagy az AGC fokozatba kissé belemélyedni és ott beavatkozni.

Igen ám, csak a kérdés az, hogy a pontos frekire állás adás esetén mennyire jön össze az adott jelekkel?

Tróba, cseresznye!

Úgy gondoltam, a 200kHz-es jelet egy külön, pl. a fiókban lévő 2.000Mhz-es kvarc 1/10-es leosztásával állítanám elő (10-es ECL osztóval) és ebben az lenne a ráció, hogy azt trimmelve, pontosan beállítható a szükséges eltolás.

Sőt, ha az alap kvarcot elhangolom (mondjuk varikap diódával), a fenti példa szerint lefelé 300Hz-el, ami nem nagy gond, osztás után 3 kiloherczes eltérést is kaphatok, ami a végeredményt tekintve 3kHz-es splitet eredményez az adóm kimenetén.

Kivonó keverés lévén a 200kHz-es segéd vivő frekijét a pluszos splithez lefelé kell elhúzni, mínuszoshoz fölfelé.

Ezt a folyamatot szabályozó DC potmétert lehetne kalibrálni is, mondjuk kHz-ben, + 1.2.3.stb kHz split, UP.

Ezzel a dx-elés fő kérdése (up up up!)Hi, megoldódna.

Kb. itt tartok az elmélkedésben, ezeket kapcsolás technikailag nagyon egyszerű kivitelezni.
Nem sok az alkatrész igénye, nem kell nagyon megbolygatni az alap készüléket, figyelembe véve annak mechanikai méreteit, szellős adó dobozt lehet készíteni akár mellé, akár fölé.

Vélemény?

Ps: Hja, sokat kell tekerni? És aki kerékpározik? -_-
73' Gabi

ha3flt

• Vendég
« Válasz #6 Dátum: 2012 Január 31, 16:38 »
Szervusz Gabi!

Ja, hogy folyamatos VFO-ja van, remek. Azt nem is figyeltem. Este megnézem, nekem is volt hasonló tervem, csak baromi lassan történik minden.

Nem elérhető ha7po

• Hero Member
  • Gabi
    • Profil megtekintése
« Válasz #7 Dátum: 2012 Január 31, 16:56 »
Tervezgetem Tibi és ha valami nyugvópont félére jutok, természetesen minden információt szívesen átadok.

Alap alkatrészekként biztos, hogy 2 db NE612 és vagy 4db LT1252 lesz benne.
Az Adórész elég ha 10-20W-ot tud, arra sok megoldás létezik.

Hajrá!
73' Gabi

Nem elérhető ha8al

• Full Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #8 Dátum: 2012 Január 31, 17:25 »
Gabi'bá !
A "ráérő" nyugdijas dilemmája   hi hi   73 de 8AL -_-

Nem elérhető ha6pw

• Jr. Member
  • **
    • Profil megtekintése
« Válasz #9 Dátum: 2012 Január 31, 18:23 »
"Úgy gondoltam, a 200kHz-es jelet egy külön, pl. a fiókban lévő 2.000Mhz-es kvarc 1/10-es leosztásával állítanám elő (10-es ECL osztóval) és ebben az lenne a ráció, hogy azt trimmelve, pontosan beállítható a szükséges eltolás.

Sőt, ha az alap kvarcot elhangolom (mondjuk varikap diódával), a fenti példa szerint lefelé 300Hz-el, ami nem nagy gond, osztás után 3 kiloherczes eltérést is kaphatok, ami a végeredményt tekintve 3kHz-es splitet eredményez az adóm kimenetén."

Szia!

Szerintem , ha a 2 megát hangolod el 300 Hz-el osztás után csak 30 Hz-et változik.

Üdv.

Nem elérhető ha7po

• Hero Member
  • Gabi
    • Profil megtekintése
« Válasz #10 Dátum: 2012 Január 31, 18:35 »
Na ja! Gondolkodás mellé nem árt számológépet is használni -_-
Az elvről viszont nem mondok le :angry:
73' Gabi

Nem elérhető ha6pw

• Jr. Member
  • **
    • Profil megtekintése
« Válasz #11 Dátum: 2012 Január 31, 18:51 »
Szerinte, ha a frekik rendelkezésre állnak ez a legpraktikusabb megoldás.
Én is gondolkodtam már a REV251 hasonló kiegészítésén.

Jó munkát!

Nem elérhető ha7po

• Hero Member
  • Gabi
    • Profil megtekintése
« Válasz #12 Dátum: 2012 Január 31, 20:39 »

Úgy lesz Attila!
Olyan minőségű vevőt házilag bizony csak nagy anyagi és szellemi ráfordítással lehet létrehozni, adót meg ugye a"hülye" is képes építeni ^_^
Üdv
73' Gabi

Nem elérhető HG5CZL

• Full Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #13 Dátum: 2012 Január 31, 21:36 »
Szerinte, ha a frekik rendelkezésre állnak ez a legpraktikusabb megoldás.
Én is gondolkodtam már a REV251 hasonló kiegészítésén.
Hasonló cipőben jártam én is. Roppant jó ötlet! Mivel az összes lokáljel kivehető a vevőből, ezért elég egyszerűen megvalósítható. Érdemes megfontolni, hogy a 200 kHz fokozat könnyen elkészíthető CW/SSB üzemmódra. Csináltam egy ilyen panelt, TCA440 köré épül az SSB rész, és egy billentyűző tranyó borítja fel a kiegyenlítést CW esetén. Ilyenkor persze az LSB/USB szűrő helyett egy 200kHz-re szimmetrikusat kell beiktatni. Gabi! Ha érdekel, oda tudom adni az áramkört.
Endre

Nem elérhető ha7po

• Hero Member
  • Gabi
    • Profil megtekintése
« Válasz #14 Dátum: 2012 Január 31, 22:10 »
Szevasz Endre!
Persze, minden használható megoldás érdekel!
Amatőrtársunk jelenleg az általam elkövetett 4 sávos qrp rádióval qso-zik, de annyira szeretné az EKD-t rigként használni, hogy mindenképen megoldom neki ezt a problémát.
Ahogy néztem, a szűrőváltást adó oldalon egyszerűen meg lehet oldani miniatűr jelfogók beépítésével ,mert van benne +- os szűrő, aminek a center frekije pont középen van. (cw)
Bár a TCA440-et nem nagyon szerettem annó, ide teljesen megfelel.
Az SSB másodlagos üzemmódként épül csak ki, mert Pali (7WP) barátom számára is: CW Forever!
73' Gabi