Szerző Téma: MÁGNESES HUROKANTENNA SZOBÁBÓL.  (Megtekintve 19652 alkalommal)

ha7lc

• Vendég
MÁGNESES HUROKANTENNA SZOBÁBÓL.
« Dátum: 2010 Július 04, 17:48 »
A fenti jelösszeszedő alkalmatossággal foglalkozott-e már valaki?
Bocsi, tudom, keresni és vissszaolvasni, kellene, de nekem olyan nehéz.  :wacko:
« Utoljára szerkesztve: 2010 Július 04, 17:50 írta ha7lc »

Nem elérhető HA4UC

• Hero Member
    • Profil megtekintése
Re: MÁGNESES HUROKANTENNA SZOBÁBÓL.
« Válasz #1 Dátum: 2010 Július 04, 18:08 »
Udvozletem!

Van hozza egy program, azzal lehet szamolgatni, hogy melyik frekvenciara milyen anyagbol hogyan, stb. A program kiszamolja pl. a szukseges hangolo kondi kapacitasat es a megadott teljesitmeny alapjan a szukseges feszultseget is.

Amit hallottam:
Venni nagyon jo, szelektiv.
Adni mar kevesbe. A hatasfoka nem tul jo.
Nagyfeszultsegu kondi szukseges hozza. QRP-vel ugy remlik, megfelel a csoves radiokbol kitermelt forgo is, vagyobb teljesitmenyhez olyan forgo kell, aminek a fegyverzetei messze vannak.
A legalabb 6-os, de inkabb 10-es, vagy vastagabb rez cso arat tekintve nem egy olcso dolog.

Milyen celra es milyen frekvenciara kellene?

73/DX
73/DX
HA4UC Gergo

Nem elérhető ha5kj

• Full Member
    • Profil megtekintése
    • veblap
« Válasz #2 Dátum: 2010 Július 04, 22:50 »
Én foglalkoztam vele. A tapasztalataimat megtalálod a wiki.ham.hu vagy a ha5kj.fw.hu oldalon a mágneses hurokantennánál.
73! Jóska

Elérhető ha7az

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #3 Dátum: 2010 Július 05, 01:20 »
Én is elolvastam. Tetszett a leírásod.
73 es DX!
Feri
ui: Tévedni emberi dolog, de másra kenni még emberibb.
ui: Eljön az idő, amikor a dolgok értéke már alacsonyabb, mint az általuk elfoglalt hely értéke. /HA7TY/
ui2: Ha valakinek problémája van veled, mindig jusson eszedbe, hogy az az ő problémája!

Nem elérhető ha9mcq

• Full Member
    • Profil megtekintése
    • http://www.qsl.net/ha9mcq
« Válasz #4 Dátum: 2010 Július 05, 12:52 »
30/20m-re van egy ilyen mágneshurok antennám a padláson.
Gyakorlatilag ugyanúgy szól, mint a 10m -es "LW" antennám.
Én 18-as rézcsőből készítettem. A kondi forgatását 18 grammos modell szervó végzi.

ha7lc

• Vendég
« Válasz #5 Dátum: 2010 Július 05, 15:55 »
Én foglalkoztam vele. A tapasztalataimat megtalálod a wiki.ham.hu vagy a ha5kj.fw.hu oldalon a mágneses hurokantennánál.
73! Jóska
Köszi , elolvastam, tetszett. Persze, megint rosszul fogalmaztam!
Én abban gondolkodom, és már kisérletezem is, hogy 1 mm-es teflonbevonatú tekercsdrótból pár menetes keretet remekelek. 5 menet az első , 2 méteres kerületű négyzet. Vételre szenzációs, közvetlenül az antennahangolón van, a szobában. Ma este kipróbálom 3,5 és 7 megán adásban is.  Nem akarok hozzáépíteni hangolórendszert, sokáig tartott az is, mire rájöttem, hogy a parabola forgatóm S7-es fehérzajt produkál. A guta ütött meg kis híján. 8-)

ha7lc

• Vendég
« Válasz #6 Dátum: 2010 Július 07, 16:01 »
Kipróbáltam, adásra úgy bejött, mint másoknak. SEHOGY.
7 Megán már távíróztam német amatőrrel, aki egy pár menetes hurokkal adott. Alig hallottam, pedig 100 Wattja volt. Úgyhogy game over, vennem kell 100 méter drótot, delta loopnak. Az már bizonyított, de 2007 februárjában egy viharos szél széttépte. Virulni fog újra. A penetrátort is felújítom felső sávra. De azért vételre első osztályú ez a keret, megtartom.

Nem elérhető HA4UC

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #7 Dátum: 2010 Július 07, 18:56 »
Udvozletem!

Ha van eleg helyed, akkor mindenkeppen delta loop, vagy dipol. Se arban, se raforditasban nem jossz ki jobban a magnesessel.

73/DX
73/DX
HA4UC Gergo

Nem elérhető ha4aa

• Jr. Member
  • **
    • Profil megtekintése
« Válasz #8 Dátum: 2010 Július 07, 19:47 »
Szervusztok!

Nekem nagyon "bejött" a mágneses hurokantenna. Egyszer kitettem az erkélyre, így meglátta a szomszéd. Nagyon panaszkodott a zavarra. Azóta tartalékban van, és megmondtam a társasházban, hogy ha nem engedik feltenni az antennámat a tetőre, akkor újra elő fogom venni, és csak evvel fogok QSO-zni. Akkor talán meggondolják, hogy melyik a jobb.

Európával ment. Vételben és adásban 2 S fokkal gyengébb, de kényszerhelyzetben megteszi. Az enyém 7 MHz-től megy 28MHz-ig. HA5TL Pistától kaptam.

73! de HA4AA András.

Elérhető ha7az

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #9 Dátum: 2010 Július 07, 23:17 »
Vételben és adásban 2 S fokkal gyengébb,

73! de HA4AA András.

Azért az a 2 S fok nem igazán mérnöki definíció. Jel/zaj viszony nélkül nehéz összehasonlítani. A mai vevők tojnak rá, hogy kicsi a jel, felerősítik. Ha nincs zaj akkor szinte bármit.
73 es DX!
Feri
ui: Tévedni emberi dolog, de másra kenni még emberibb.
ui: Eljön az idő, amikor a dolgok értéke már alacsonyabb, mint az általuk elfoglalt hely értéke. /HA7TY/
ui2: Ha valakinek problémája van veled, mindig jusson eszedbe, hogy az az ő problémája!

Nem elérhető ha6pc

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #10 Dátum: 2010 Július 08, 06:45 »
"Ha nincs zaj..."  ^_^  De van. Bár adóoldalon nem értelmezzük,mindenképpen ahhoz kell viszonyítanunk. Van ezeknek a mágneses hurokantennáknak széleskörű szakirodalma,és nem is mindet rádióhírközlési szakmérnökök kreálták.
Ha részletesen beleássuk magunkat az elméletbe,akkor találunk olyan irányú tapasztalatokat,amivel kevesebben foglalkoznak.
Arról van szó,hogy van egy olyan keret/hurok/átmérő,aminél meg kell vizsgálnunk a hatásfok kérdését; hogy az adott hullámhosszon már esetleg nem érdemes használni.
Lehet,hogy rosszul emlékszem,de magyar nyelven is megjelent. Dipólantennához viszonyítottan,százalékos értékeket megadva.
Pl.: 80m-re 7m-es keretátmérőnél 36% körüli volt a hatásfok.
Nézegetve a különböző természetfilmeket,az Orinoco,vagy Celebesz trópusi övezet kishajóin előszeretettel használják az ilyen tipusú antennákat.
Rádióznak vele.

Nem elérhető ha4yf

• Sr. Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #11 Dátum: 2010 Július 08, 10:18 »
Kb. 10 évvel ezelőtt a garázsból én is kisérleteztem a 80 m-es sávra hangolt, koax kábelből készített deszka-modellel, de csak a vétel volt "eredményes", mivel a forgó már a 10 W-ot sem bírta. Ekkor maradtam a már pompázó 5-ször 42 m-es v-beamnél, ami mára egyszerű, de még használható sarokdipóllá lépett vissza. Íme egy összehasonlítás a mag-loop és a dipol között:

http://wsprnet.org/drupal/node/151
73, Béla

The quieter you become, the more you are able to hear.

Nem elérhető ha4aa

• Jr. Member
  • **
    • Profil megtekintése
« Válasz #12 Dátum: 2010 Július 08, 12:17 »
Vételben és adásban 2 S fokkal gyengébb,

73! de HA4AA András.

Azért az a 2 S fok nem igazán mérnöki definíció. Jel/zaj viszony nélkül nehéz összehasonlítani. A mai vevők tojnak rá, hogy kicsi a jel, felerősítik. Ha nincs zaj akkor szinte bármit.

Bocs, a dipólomhoz képest, de látom HA4YF Béla sejtette, hogy ezt akartam írni.

73! de HA4AA András.

Nem elérhető HA7AT

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #13 Dátum: 2010 Szeptember 12, 22:25 »
Elkezdtem építeni egy ilyen antennát és nem találtam mást min 50mm átmérőjü műanyagcsövet kb 2 méter átmérőjü kör ha erre egy tekercset tekerek mint a toroid trafónál használható megoldás lenne? Próbált már hasonlót valaki? 
Netalántán van valami program amivel lehetne modellezni vagy próba kell hozzá.

teodor

• Vendég
« Válasz #14 Dátum: 2010 Szeptember 12, 23:26 »
Próbáld meg az alubetétes vízvezeték csővel, voltmár a kezemben 30mm átmérőben is.