Szerző Téma: Otthon készült balunok, fojtók  (Megtekintve 44783 alkalommal)

Nem elérhető Ha-7-at

• Hero Member
    • Profil megtekintése
Re:Otthon készült balunok, fojtók
« Válasz #30 Dátum: 2012 Július 08, 17:05 »
Windom , vagy fd4 vagy ocf dipól külön állatfaj a lényege a többsávos üzem miatt a betáplálási pont nem középen van hanem 1/3 2/3 arányban így elérhető hogy több sávon is 300-500ohm között legyen a talpponti ellenállás. Ezért kell az 1:4 vagy az 1:6 balun. Csak ez további problémát vet fel hiszen ezt az antennát nem koax betáplálásra tervezték .

ha7lc

• Vendég
« Válasz #31 Dátum: 2012 Július 08, 20:49 »
Anno valamikor a T2FD is folyton ilyen gondok miatt bukott el. G5RV elé is kellett volna valami, de igazán működőképes megoldást nem láttam, csak a direkt táplálást. Ide akkor szimmetrikus kimenetű illesztő /pl. Z-match/ kellene tiklétrával!
Már csak az 50-50 Ohmot nem értem.

Nem elérhető Ha-7-at

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #32 Dátum: 2012 Július 09, 00:00 »
Az a gond hogy az amatőrök nagy része kényelmes lett tyúklétra vagy macskalétra használata kiment a divatból pedig ha sikerül körültekintően vezetni akkor nincs vele semmi gond.  A kérdésedre válaszolva pontosan nem tudom elmagyarázni a koax köpenyében hogyan miként alakulnak ki ezek az áramok de itt egy írás róla : http://www.iv3sbe.webfundis.net/html/BALUN.htm ez a hatás egy megfelelő magasságban elhelyezett vagy jól méretezett dipólnál elhanyagolható ,  Fd4-es antennánál már nem. Ez ellen védekezni kell egyik megoldás 1:1 áttételű feszültség balun 50/50ohm , vagy ha ez nem lehetséges akkor  légmagos vagy vasmagos "fojtó" balun ezt nevezik áram balunnak. De a legegyszerűbb megoldás pár darab ferrit gyöngy a koaxra húzása .  Sőt olyasmit is mondtak hogy a koax legalább 3m hosszú vascsőben elhelyezése is csökkenti a köpenyáramot. (nem tudom megerősíteni csak mondták)

Nem elérhető HA0GZ

• Newbie
  • *
    • Profil megtekintése
« Válasz #33 Dátum: 2023 November 12, 12:26 »
Üdv!
Tegnap unalmamban megépítettem egy FD3 és FD4-hez való 1:4-es balun-choke illesztőt M0PZT által.
Két darab FT240-31 magra épült. Majd bedobozoltam. Elvileg az alsóbb sávokon kiválónak kellene neki lenni a vasmag miatt. Kívácsi vagyok a mérési eredményekre, de most tartok még az árbócállítás elkezdésénél. Ha lesznek tapasztalataim, megosztom itt mindenkivel. A képeken láthatóak az alap és a megvalósított balun- fojtóról a képek

Nem elérhető ha7az

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #34 Dátum: 2023 November 12, 13:48 »
Ügyes vagy!
73 es DX!
Feri
ui: Tévedni emberi dolog, de másra kenni még emberibb.
ui: Eljön az idő, amikor a dolgok értéke már alacsonyabb, mint az általuk elfoglalt hely értéke. /HA7TY/
ui2: Ha valakinek problémája van veled, mindig jusson eszedbe, hogy az az ő problémája!

Nem elérhető HA0GZ

• Newbie
  • *
    • Profil megtekintése
« Válasz #35 Dátum: 2023 December 05, 08:27 »
Sziasztok!

Ha valaki nem ismerné, ezen az oldalon a használatban lévő toroid vasmagok paraméterei találhatók, kiegészítve egy méretezési online kalkulátorral:

https://toroids.info/FT240-43.php

Használjátok egészséggel!

73, DX HA0GZ Zoli

Nem elérhető HA0GZ

• Newbie
  • *
    • Profil megtekintése
« Válasz #36 Dátum: 2024 Március 20, 16:44 »
OCFD antennákhoz használható balunokról találtam egy kiváló linket. Az előző bejegyzésemben látható 4:1-es balun is megtalálható benne és nagyon jó a minősítése DJ0IP szerint, aki szerzője a linkelt oldalnak.
Itt olvasható:
https://www.dj0ip.com/baluns?fbclid=IwAR3jm8oFoG5JCY9tPD-Gcj2ei-tBZB4pWk5kuOMyas5VA0dIePNnjepHhg4