Szerző Téma: Tudna valaki segíteni?  (Megtekintve 1159 alkalommal)

Nem elérhető HA7BX

• Newbie
  • *
    • Profil megtekintése
Tudna valaki segíteni?
« Dátum: 2021 Augusztus 03, 21:12 »
Kedves Kollégák! lenne egy kis problémám és mivel nem vagyok túl jól bezsinórozva a hazai rádióamatőr közösségbe, talán valaki itt tudna segíteni. Arról van szó, hogy szeretek naplementekor 20 méteren rádiózgatni, de mostanában nem nagyon jön össze a dolog. Egy ceglédi amatőrtárs feltehetőleg valamilyen műszaki hiba miatt annyira zavarja a sávot, hogy amikor dolgozik akkor 14060 és 14100 között teljesen lehetetlen forgalmazni. Nyilván FT8-azni szeretne, nem tudom így megy e neki, mivel sajnos nem találom a telefonszámát vagy email címét, így nem tudok vele beszélni. Szeretném kérni, ha valaki személyesen ismeri HG7WDL /jav:ha7az/  Lacit, akkor adja át neki hogy az adója csúnyán gerjed és gyakorlatilag kiblokkolja ezt a kb. 40 khz-t. Feltettem egy videót is, érdemes megnézni:
https://drive.google.com/file/d/1D92SbxURRbcCwWGinHx2iB2vxnB_aY0i/view

Laci a QRZ.COM szerint Ceglédről dolgozik, én meg Pesten a XX. kerületből. És így is 60 DB plusszal (!!!) blokkol ki mindenkit 14074 körül. Nagyon szépen megköszönném, ha lenne itt valaki aki szólna neki, hogy legyen kedves megnézni mi a baj a készülékével, mert biztos vagyok benne, hogy ez neki is probléma és nem csak az én forgalmazásomat zavarja. Előre is nagyon köszönöm!

Üdvözlettel,

HA7BX
Gyuri
« Utoljára szerkesztve: 2021 Augusztus 03, 23:39 írta ha7az »

Nem elérhető HA7EG

• Hero Member
    • Profil megtekintése
Re:Tudna valaki segíteni?
« Válasz #1 Dátum: 2021 Augusztus 04, 10:47 »
Én ilyen esetben váltok és vele azonos periódusban adok . Tehát akkor vagyok vételén amikor ő is .
73'Gyuri HA7EG

Nem elérhető HA7BX

• Newbie
  • *
    • Profil megtekintése
Re:Tudna valaki segíteni?
« Válasz #2 Dátum: 2021 Augusztus 04, 16:55 »
Igen, FT8-nál ez valóban így van. De mi van akkor amikor nem FT8-ban, hanem valami más digitális módban akarok dolgozni? Az egész 20m-es digitális részt szétveri a gerjedés, nem tudok venni ebben a sávban. Például szeretek 20m-en FT4-ezni is (naplemente környékén érdekes állomásokat lehet megcsípni) de a 7.5 mp-es adás/vétel idő miatt nem tudok ellenkező fázisba kapcsolni. Egyébként jobban megnézve még a CW sávot is zavarja.
Közben megkaptam Laci email címét (nagyon köszönöm a rádióamatőr kollégának), még ma írok neki. El tudom képzelni, hogy nem tud a problémáról. Viszont az is aggaszt kissé, hogy Ceglédről hogyan hallhatok én itt, a XX. kerületben ezen a sávon +60 dB-el egy amatőr állomást? Még a környékbeli (pl. Román) rövidhullámú műsorszóró állomások sem jönnek ekkora térerővel. Remélem nem egy környékbeli kalózállomás él vissza a hívójelével. Hamarosan kiderül.