Szerző Téma: Kalandok rövidhullámon  (Megtekintve 968 alkalommal)

Nem elérhető ha2mn

• Hero Member
    • Profil megtekintése
    • HA2MN's PAGES
Kalandok rövidhullámon
« Dátum: 2021 Február 15, 12:02 »
Ma reggel úgy alakult, hogy 14 MHz-en masszív S8 - S9 szintű lokális zajjal kellett megküzdeni.
A reggel fénypontja az volt, hogy 9K6ØNO nyomta nagy sebességgel, de a hullámzó terjedés
és a zaj miatt csak szakaszokban lehetett venni. E zajnak az a sajnálatos tulajdonsága, hogy
modulálja a vett jelet, emiatt csak az S9 feletti jelszintű állomásokat lehet stabilan érteni.

Mivel 9K6ØNO még nem találtatott a logban, úgy döntöttem, hogy megkísérlem a QSO létrehozását.
A QSB jellegét figyelembe véve úgy 15-20 másodperc hallhatósági időtartam fog rendelkezésre állni.

Az adás frekvenciáját vételre is használó 9K6ØNO-t elég sok állomás hívta - de frekvenciában nem
pontosan ráhangolva, a hívott állomás adási sebességénél jóval lassabban, forgalmi ütemét nem
figyelembe véve. Azaz némi összevisszaság alakult ki a frekvencián.

Ilyen esetben nagyon megnöveli az esélyt a QSO létrehozására a Hertz-re pontos ráhangolás, az
partner adási sebességének felvétele és forgalmi ütemének megfelelő pillanatban történő hívás
kezdeményezése.

Kicsit várni kellett, hogy jól hallhatóvá váljon, majd elengedtem a hívójelem egyszer (mert nagyon
gyorsan kapkodta ki az állomásokat az őt hívók közül). Mire erre sor került, már ismét lemenő ágban
volt a terjedés. 

A 9K60NO_20210215_0748UT_14MHz.mp3 nevű hangfelvétel valós időben mutatja be, ami történt.
Válaszából annyit vettem, hogy "MN" + a riport. A felvétel jobb minőségű, mint ami a
fülhallgatóban hallható.

A felvételt 62%-ra lassítottam, hogy kitaláljam nekem jött-e vissza. A lassított felvétel is
csatolva van:

9K60NO_20210215_0748UT_14MHz_slowed62pc.mp3

Vajon sikerült az érvényes QSO vagy nem?
73, dx de Tibi, HA2MN

Nem elérhető HA3GF

• Newbie
  • *
    • Profil megtekintése
Re:Kalandok rövidhullámon
« Válasz #1 Dátum: 2021 Február 15, 17:04 »
Első felvétel szerint létrejött.

ha3flt

• Vendég
Re:Kalandok rövidhullámon
« Válasz #2 Dátum: 2021 Február 15, 17:15 »
Ha ez kérdés volt, Tibor, neked jött vissza. Lemaradt az elején úgy két pont, annyi az egész.

Ez mindig fájdalmas pont: vagy kínozza az ember a legtöbb adóvevő adást-vételt kapcsoló reléit a full bk-val (ha egyáltalán van annyi pénze, hogy a végfoka is képes legyen full bk-ra, mikor azzal ad :-) ), vagy rövidre állítja a CW VOX hosszát, hogy hamar menjen vételre a rádió az utolsó leadott jel után és azzal kínozza - már egy kicsit kevésbé - a rádió reléit, mert akkor kapkodni fog ha a betűk közt nem is, de minimum a szavak közben, vagy esetleg szerez magának egy pedált a lábi (vagyis kézi) A/V-kapcsoláshoz, de sajnos a lánc ezt sem teszi mindig lehetővé, plusz még a vevőnek is kell egy kis idő, hogy beálljanak a viszonyok és képesek legyünk hallani a sávot - a fülünkről nem is beszélve. De merem állítani, hogy még így is elő fog fordulni, hogy valaki egyszerűen túl hamar áll neki válaszolni, hiszen nincs két egyforma pillanat, az ember téved, és amit fizikailag nem lehet, azt nem lehet... legalábbis úriemberek ezen a véleményen vannak. :-)

Akartam mondani, hogy a lejátszóprogramok a hangmagasság megőrzése mellett képesek lassítani-gyorsítani a felvételeket, de erre a célra valószínűleg ez a célszerűbb transzformáció, mert nem hoz be újabb torzításokat.