Éppen a 10 MHz-es amatőrsávban stagnáltam, miután 18 MHz ma nincs a topon
Ma annyira ment a 18 MHz, hogy egy körülbelül 2 és fél méter magasan kihúzott End-fed antennával is tudtam fónia DX-et csinálni.
Nem "komoly" DX-et, csak épphogy "belekóstoltam" vele Oroszország Ázsiai részébe. De én ennek is örülök.
Valamikor délelőtt először 5B4VL Andreas-t hallottam 18.160 MHz-en. Kétszer-háromszor hívtam rá.
Vele most nem lett meg a QSO, mert másokat hallott meg. Korábban (2016-ban) már QSO-ztam vele 40 méteren és 12 méteren.
08:26 UTC-kor 18.155 MHz-en néhány CQ után meghívott UA9CVQ Vladimir. Sikerült vele a QSO (MO07af<>KN07eh) (2868 km).
Utána (08:34 UTC-kor) 18.143 MHz-en hallottam, hogy RC8SA Andy CQ-zik. Az első hívásomra meglett vele a QSO (LO71nt<>KN07eh) (2532 km).
Ők amúgy most először kerültek bele a logomba.
Valamivel később egy Japán állomást (JE1SSE) is hallottam néhányszor. 18.160 MHz-en hívott valakit.
Azt nem tudom, hogy kit, mert a másik állomást nem hallottam, de lehet, hogy 5B4VL Andreas-t hívta, akit korábban hallottam.
Később a fónia állomások eltűntek (és én sem CQ-ztam tovább), maradt az FT8 áradat a sáv elején.
A 21 MHz-et is figyelgettem, de (az FT8 áradaton kívül) ott nem hallottam ma senkit.