Szerző Téma: Terjedés  (Megtekintve 14062 alkalommal)

Nem elérhető ha2mn

• Hero Member
    • Profil megtekintése
    • HA2MN's PAGES
Terjedés
« Dátum: 2019 November 12, 14:55 »
Terjedés

Az 1970-es évek második felében történt.

Lakótelep közepén ülök, a berendezés saját építésű CW/SSB trx, csak 20 méteren dolgozik. A végfok 2xPL504, bemenőteljesítménye 107 W, az antenna fekete TV kábelből készült és azzal táplált hurokdipól, 3 emelettel feljebb a lapos tető felett 2-3 méter magasan kifeszítve.

A karácsonyi nagy hidegek és rengeteg hó után, úgy január első napjainak egyikén hirtelen kitör a “tavasz”. Nulla fok körül lehet a hőmérséklet, az égbolt teljesen fedett, a hó miatt szinte világos az éjszaka. Élvezet a levegőbe beleszippantani, az ember határozottan érzi a tavasz illatát.

Még naplemente előtt belehallgatok a sávba. Lehaló terjedés, itt-ott egy távíróállomás, s ahogy lemegy a nap, már csak a sávzaj marad.

Na mára annyi a rádiózásnak. - Mormolom magamban.

Nem tudni miért, este 10 óra körül a kezem önállósodik és bekapcsolja a rádiót. Tényleg nem tudom, miért teszi, hiszen az eszemmel jól tudom, hogy sávzajon kívül nem remélhetek semmi mást ily késői időpontban, télen a 20 méteren.

Merőben szokatlan és meghökkentő, de ezúttal nem így van.

A távíró szegmensben hatalmas élet zajlik, tele van olasz, svájci, német, francia állomásokkal. Gyors riportváltások zajlanak, mert a terjedés nagyon változékony. Gyorsan feltűnnek, majd eltűnnek az állomások. Ritka, ha valakit ismét hallani lehet miután már beleveszett a zajba.

Nosza, hajrá!

Telik a napló, sok közöttük a közelség miatt ritkábban elérhető észak-olasz.
Az idő közben rohan.

Éjfélre jár.

Be kéne fejezni, mert holnap munka van. De nem lehet, a dél felé kialakult terjedés kezd észak felé fordulni, jönnek a belgák, hollandok, svédek, norvégok, sőt finn beütés is akad. No és az angolok, skótok, walesiek.

Éjjel egy óra.

Francia, holland, brit, ír parádé tartja izgalomba a sávot. Úgy tűnik, hogy a minket körülvevő országokból mindenki fent van; hatalmas élet zajlik Európa közepe és széle között.

Éjjel két óra.

Naplózom az utolsó angolt, a sáv mostanra elcsendesült, nem hallok több állomást. Ideje feküdni.

Másnapra visszaáll rend. Az idő ismét hidegre fordul, a 20 méter naplemente után lezár, s így is marad a hosszú teli éjszakákon. Hiába kapcsolgatom be a rádiót, csak a monoton sávzaj árad a fülembe. Egészen tavaszig.
73, dx de Tibi, HA2MN

bob

• Vendég
Re:Terjedés
« Válasz #1 Dátum: 2019 November 12, 17:49 »
Művészeti kiegészítés ...
https://www.youtube.com/watch?v=veBgI5mVZhY

73DX

ha3flt

• Vendég
« Válasz #2 Dátum: 2019 November 12, 18:23 »
Csak addig volt az, amíg alá nem csesztek ilyen oda nem illő minőségű izét, ahogy szokás, irtó idegesítő. Két szinte direktben ható érzelmi műfaj... a képeket nem számolom. Nagy tévedés még akkor is, hogy ha elég mélyek és alaposak a művek, hogy az összekeverésükkel valami újat és jobbat kaphatunk, pont fordítva.

Egyébként átléptük nemrég az évi napfoltmentes napok rekordját 73 %-nál, most már egyesével tartjuk őket nyilván (friss adatok): :-)

"A NEW SUNSPOT EMERGES: A small new sunspot is emerging over the sun's southeastern limb. It is too soon to say whether it is a member of old Solar Cycle 24 or new Solar Cycle 25. We will know more in the next ~24 hours as the sunspot turns toward Earth, revealing the polarity of its magnetic field. Aurora alerts:SMS Text."

https://www.spaceweather.com/

Nem elérhető HA3UF

• Jr. Member
  • **
    • Profil megtekintése
« Válasz #3 Dátum: 2019 November 12, 19:47 »
Üdvözlettel:
Lajos
HA3UF

Nem elérhető HA3UF

• Jr. Member
  • **
    • Profil megtekintése
« Válasz #4 Dátum: 2019 November 12, 20:05 »
Szevasztok!
Ha már terjedés-nosztalgia...
1986-87.
A fiam babakocsis verzió...
RIG: HTX-100 (Realistic, 10m CW, SSB) Power: 5/25 W
Antenna: Triple-leg "szputnyik" fejjel, RK-75 orosz koax.
QTH: körbeépített udvar.
Output 5 W. USA sorban áll értem... nem tudok ebédelni,mert állandóan hívnak...Nem tudok menni babakocsit tologatni, mert nem tudok elszakadni a rádiótól...
...még csak ezt az egyet... De ez lesz az utolsó... no, még egyet...
Hiába a QRT, csak hívnak...
Telnek a hetek, egyszer csak süketség. Mintha antenna sem lenne a rádióban... Elő a távcső, hogy mi történt 8 méter magasságban? Az antennafej látszólag rendben.
Aztán jön a hír, hogy valahol egy vulkán kitört, telefosta a légkört több száz tonna minden földi jóval, a terjedést pár évre el lehet felejteni.
Azóta szkeptikus vagyok, mikor a gépjárművek szennyezőanyag-kibocsátásáról cikkeznek...
Várom a napfoltokat. Bár tegnap volt egy pici, ami szabad szemmel nem, csak távcsövön volt látható: Merkúr átvonulás a Nap előtt.
73, DX!
Lajos
HA3UF

Üdvözlettel:
Lajos
HA3UF

HA5KZO

• Vendég
« Válasz #5 Dátum: 2019 November 12, 21:23 »
RIG: HTX-100 (Realistic, 10m CW, SSB) Power: 5/25 W
Antenna: Triple-leg "szputnyik" fejjel, RK-75 orosz koax.
QTH: körbeépített udvar.
Output 5 W. USA sorban áll értem... nem tudok ebédelni,mert állandóan hívnak...Nem tudok menni babakocsit tologatni, mert nem tudok elszakadni a rádiótól...
...még csak ezt az egyet... De ez lesz az utolsó... no, még egyet...
Hiába a QRT, csak hívnak...

De jó lenne (legalább) egy ilyet megtapasztalni. Nem feltétlenül USA, hanem bármilyen pile-up részese lenni.
Főleg 10 méteren. Élvezet az írásaitok minden sorát olvasni. Akár egy jó könyvet. Írom mindezt 27 éves fejjel, tehát 1986-ban még nem is éltem.
Realistic HTX-100-am nekem is volt 2012-ben vagy 2013-ban. Jó kis 10 méteres rádió. Egy félhullámú dipóllal használtam.
Igaz, USA nem nagyon volt. Volt helyette sok más állomás. Többnyire európai. Egyik sem zsinórban, csak időnként néhány QSO.
10 méteren 2012.09.01 és 2017.06.20 között összesen 446 QSO-t csináltam. Ebből összesen csak 3 USA QSO. Az egyik 2012-ből, a másik kettő pedig 2015-ből. Ezzel szemben 40 méteren 114 USA QSO-m van 2015.11.15 és 2016.12.15 között. De még 15 méteren is van 10 USA QSO-m 2015.11.21 és 2016.03.14 között. A 10 méter manapság sajnos nagyon nem megy. De ha megy, akkor viszont akár egy beltéren kihúzott dipóllal is lehet DX-elni.
Például Brazil QSO-t csinálni: PY6BA - HA5KZO 28.460 MHz QSO. Ez 4 éve (2015.11.09, 12:33 UTC) történt.

Nem elérhető ha5iw

• Hero Member
    • Profil megtekintése
    • HA5IW
« Válasz #6 Dátum: 2019 November 12, 22:02 »
Ha már...
1978-ban HG6V Eger...a cqwwssb-n csináltam 28 MHz en 1000 USA t 4 óra alatt FT 250 el...ekkor lettem a legifjabb Royal Club tagja (rugalmasan qsozók klubja)  2x6 ele Yagi volt w2pv....

USA-EU 100W dipol   "S9+20dB"

73
73/DX    Simon
www.rfha5iw.hu

Do it or not! Just don't try it.     (by Yoda)

Nem elérhető ha2mn

• Hero Member
    • Profil megtekintése
    • HA2MN's PAGES
« Válasz #7 Dátum: 2019 November 13, 11:41 »
Terjedés II.

1968. első felében járunk. Klubunk szűk kis adószobájában ülök egy szép délelőtt, előttem az Ifi-adót leváltó 5 sávos CW adó – az a klasszikus fajta, amelyben úgy keletkezik az öt sáv, hogy a 80 méteres, azaz a 3,5 MHz-es szabadonfutó VFO jelét sokszorozzák. Az adó kiizzad vagy 50 wattot, ám minél magasabb az adásra választott frekvencia, a VFO mászkálása a hőkiegyenlítettség ellenére vele sokszorozódik.

A vevő, az is klasszikus, a dobskálás Marconi. A legmagasabb frekvenciájú amatőrsáv rajta a 20 méter, de az már igen kicsi skálaszakaszon van jelen e kiváló, talán 20 MHz-ig is használható kereskedelmi célú készüléken.

Az antenna a 41 méter hosszú VS1AA (vagyis az egyhuzalos táplálású Windom).

Irány a 20 méteres sáv, felfűtenek a csövek, lehangolok, minden oké, QRV vagyok. Titkolt DX reményekkel keresgélni kezdek, de a sáv csak nem brillíroz. Ellenben a távírósáv közepén meglehetősen nagy a ricsaj. Némi figyelés után nem hiszek a fülemnek; kihámozom, hogy RAEM osztja a riportot kegyetlenül.

Mindenki tudja, hogy ki ő a rádiózásban és milyen világhírű ez az egyedi amatőr hívójel - a RAEM. Manapság (1968) vele riportot váltani csak ritka szerencsével lehet, s egyben megtiszteltetés is.

Ráhangolok a frekvenciára az adóval, s az általa szabott periódusváltási ütemnek megfelelően elkezdem hívni. Sokan vagyunk, telik az idő, a VFO persze elkezd elmászni a frekvenciáról. Az ördög vigye el, újra és újra füttymélypontra kell húzni az adót. Egy darabig megy ez a huzakodás, közben a forgalom ütemére is erősen figyelni kell. Végül a dzsumbujból kihallom:

HA5KDI 599, s máris megy a válasz: tu 599, mire ő: tu RAEM.

Talán ahhoz hasonló örömérzés fog el, mint azt a horgászt, aki kifárasztott és sikeresen partra hozott egy 100 kg-os harcsát.

Amúgy ezekben a napokban a hazai a rádióamatőrök még mindig Don Miller (W9VNV) kábulatban élnek. Másról sem hallani, olvasni, mint arról, hogy Don legendás, nemrég lezárult DX expedíciói közül vajon kinek melyikkel sikerült az összeköttetés. Arról is folyik a találgatás, hogy vajon mikor és melyik ritka vagy eddig soha nem aktivált DXCC körzetbe lesz a következő expedíció? Én is fenem a fogam egy majdani riportváltásra, főleg mert a korábbiakról, még nem lévén felszentelt, lemaradtam.

Ekkor a világon senki, de az USA-ban is csak nagyon kevesen tudják, hogy valószínűleg soha többé nem lesz már W9VNV expedíció. Don Miller sorsa magánéleti okok miatt évtizedekre más irányt lesz kénytelen majd venni... Sajnos.
73, dx de Tibi, HA2MN

Nem elérhető HA5CBM

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #8 Dátum: 2019 November 13, 11:56 »
Két eset: HA5KHC Szakály-Hőgyész, geodéziai betontorony, 1995 vagy 96. URH nyári verseny előtt/alatt (?) Dzsoni ül a rádiónál, 23 centiméter CW szegmens. Tekergeti a VFO-t, egyszer csak: CQ de G4... G4... pse K. (Műszer 3-7 között ing.) Visszamegy: HA5KHC/3 - válasz: HA5KH??? de G4... / újra, jön az ember vissza, mozog a műszer, 7-ig (!) kileng: HA5KHC/3 de G4... riport very good name is - eltűnik - örökre. (Rig: IC-1271, 10 Watt, 52 elemes hosszúúúú Yagi a forgatón.)

Üllői út, még a szüleimnél. Tél, olyan 1994 vagy 95. lehetett, késő éjjel, 10 méter. Előtte HG5IT és HA5ATK (ma HA5IT és HA7PC) kör QSO 28,530-on. Unalmamban lemegyek a jeladó sávba, mondom hátha szól Barcelona 28,192 (talán). Tomi felől fordítom a HB9CV antennát, a visszajelzés szerint éppen Északra áll amikor megszólal a jól ismert EA TEN jel. Olyan fura, mintha egy nagy alulemezt ráznának, s arról verődne vissza a hang. Nézek, mondom megint kifordult irányból az antenna? Odaperdülök a szabott-szokott irányba - úgy tűnik el a jel. Ott hagyom, zseblámpa, irány a tető - az antenna helyesen áll. Vissza a lakásba, felirányzom Északra - a jel egyre erősebb. Tető - antenna Északra áll, az EA bugyborékolva-huhogva dübörög, talán nyolcig is kiment a műszer. Drake-line, külön adó-vevő, T4XC - SPR-4, sárga Ethernet koax - akkor erre futotta, de körberádióztam vele a világot.

Akkor ment vagy negyed-fél óráig a CQ 28,500-on, hiába. Közben be-be néztem a jeladókhoz, volt még egy (talán) német, ami szintén északról jött.

Bónusz malusz: a klubban mondtam, a tanult kollégák azt felelték:
- ilyen nincs, elnéztem valamit
- 7ZA Sanyi kisebbségi véleménye szerint meg északi fény volt, ami úgy verte vissza, hogy Barcelona - terjedési réteg ÉK irányban - északi fény - terjedési réteg ÉD irányban - Budapest.
- erre meg sokan azt mondták, északi fény jelenség nincs tíz méteren.

Ma sem tudom.

HA5KZO

• Vendég
« Válasz #9 Dátum: 2019 November 13, 19:01 »
- erre meg sokan azt mondták, északi fény jelenség nincs tíz méteren.

Ma sem tudom.

A QSL.net-en található VE6BPR által szerkesztett Aurora oldal szerint van.
Azt írja, hogy "When the northern lights are displaying themselves it makes for a good indicator that the 28, 50, 144, 222, and even 432 MHz bands are open and a lot of new contacts can be made up to about 1500 miles."
Az 1500 mérföld az kb 2414 km, szóval ezen információk alapján az éjszakai 28 MHz-es Spanyol állomás simán lehetett északi fényes terjedés.

Nem elérhető ha2mn

• Hero Member
    • Profil megtekintése
    • HA2MN's PAGES
« Válasz #10 Dátum: 2019 November 18, 23:02 »
Echo

Ma (nov. 18.) kora délután OR18HCC 14 MHz-en USA felé dolgozott iránysugárzó antennával. A terjedés úgy alakult, hogy rövidutas terjedés nem volt, a hullám többszörösen és QSB-vel megkerülte a földet. Jelei szinte olvashatatlanná váltak az időkésések és a QSB miatt.

Ezen a 11 perces felvételen meghallgatható a jelenség:

http://www.ha2mn.hu/Audio/OR18HCC_14MHz_Echo.mp3

Szűrők:

IF BW 500 Hz (trx CW filter)
AF BW 10Hz/-3dB@792Hz

A felvétel első 5 percéről készített peak hold spektrumkép azt mutatja, hogy az OR18HCC visszhangos jeleinek frekvenciaspektruma 20-30 Hz szélességre szóródott, míg a direktben vett hívó állomások jelei diszkrétek maradtak (lásd a csatolt képen).

Az is jól látszik, hogy a hívó állomások nem hangoltak az OR18HCC pontos frekvenciájára, ami távírónál hiba – főleg kis jelek esetén.
73, dx de Tibi, HA2MN

Nem elérhető ha7az

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #11 Dátum: 2019 November 18, 23:07 »
Tibi!

Az honnan jött ki, hogy többszörösen megkerülte a földet?
73 es DX!
Feri
ui: Tévedni emberi dolog, de másra kenni még emberibb.
ui: Eljön az idő, amikor a dolgok értéke már alacsonyabb, mint az általuk elfoglalt hely értéke. /HA7TY/
ui2: Ha valakinek problémája van veled, mindig jusson eszedbe, hogy az az ő problémája!

Nem elérhető ha2mn

• Hero Member
    • Profil megtekintése
    • HA2MN's PAGES
« Válasz #12 Dátum: 2019 November 19, 07:50 »
Szia Feri,

Azon esetben, amikor a távírójel éppen jól olvasható, hosszúutas terjedéssel, visszhang nélkül jön jel.

A felvételen egyes esetekben jól hallható, hogy egy bizonyos és konstans időkéséssel jön egy második gyenge jelsorozat. Ez hossz út + egy teljes kör.

Amikor a jelek teljesen összeolvadnak, összezavarodnak. akkor alakul ki időlegesen a hosszú út+több kör, amelyből néha kihallható, hogy éppen domináns az első teljes kör jele, néha nem.

A terjedés jellege gyorsan változik.

Azért zárom ki a rövidutas Es terjedést, mert az más jellegű – a jelek jól olvashatóak maradnak, csak térerőben van a felvételen hallottaknál lassabb és sokkal nagyobb változás, továbbá nincs időkésleltetéses második jel, illetve jel összezavarodás.
73, dx de Tibi, HA2MN

Nem elérhető ha7az

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #13 Dátum: 2019 November 19, 11:43 »
Szia Tibi!

Értem a logikád. Odáig oké, hogy hosszú út és rövid út. Tiszta terjedésnél ez is visszhangos. SSB-nél szépen hallani.
Ilyen terjedés kifogásához szerencse kell.

Annak viszont utána kellene olvasnom, hogy több körös terjedés hogyan lehetséges amikor a LP is kész csoda. Nagyon sokszor kell átjutnia a jelnek a csillapító/visszaverő "rétegeken" amik nem igazán erősítők.

Az ilyen jelek szerintem több utasak / ebbe belefér az LP-SP/ ahol a QSB és a visszhang az eltérő utakból és az interferenciából adódik egy irányon belül is. SP esetén a több utat a fül már nem érzékeli.
73 es DX!
Feri
ui: Tévedni emberi dolog, de másra kenni még emberibb.
ui: Eljön az idő, amikor a dolgok értéke már alacsonyabb, mint az általuk elfoglalt hely értéke. /HA7TY/
ui2: Ha valakinek problémája van veled, mindig jusson eszedbe, hogy az az ő problémája!

Nem elérhető ha2mn

• Hero Member
    • Profil megtekintése
    • HA2MN's PAGES
« Válasz #14 Dátum: 2019 November 19, 13:47 »
Szia Feri,

Minden lehet, mint írtad.

Úgy tűnik, hogy az egy teljeskörös útra találtam bizonyítékot.
Megjelent egy plusz jel, aminek a kialakulása a mellékelt képen jól követhető. Az utolsó “n” vagyis a rövidített 9-es utolsó ti-je és a visszhang ti közötti időtartamot lemérve kb. 140 ms-ra adódik az eltelt idő - ez lényegében megfelel egy visszaverődésekkel tarkított föld körüli haladási időnek.

Az előzményeket is feltettem. Megpróbáltam meghívni, de kicsi vagyok ahhoz, hogy ilyen viszonyok között meghalljon. Inkább átváltottam a hangfelvevőt veszteségmentesre, az előző hanganyag azzal készült. A mostani felvétel alacsony minőségű beállítással készült:

http://www.ha2mn.hu/Audio/191118_130100UT.mp3
73, dx de Tibi, HA2MN