Szerző Téma: Forrasztó állomás választás  (Megtekintve 19086 alkalommal)

Nem elérhető CB szökevény

• Hero Member
    • Profil megtekintése
Re:Forrasztó állomás választás
« Válasz #75 Dátum: 2019 Augusztus 12, 20:12 »
Soha nem hagyott cserben, semmi gond nem volt vele és a hegyek is jók még.
.....
Azóta minden este imába foglalom a neved, hogy meggyőztél a "kisöregről"!  ;) :D

Akkor ezért csuklom? :)

A típus végigvitte az elektronikai létemet, a kétledes villogótól kezdve megszámlálhatatlan építéshez-javításhoz. Jó visszagondolni, az EMG felszámolásakor 50Ft-ért lehetett vinni a hibás példányok darabját. (A jókat meg az újakat lenyúlták a főnökök, akárcsak az első nap kitett műszervásáros füzet fele már ki volt húzva...)

2-3 darabból össze lehetett rakni egy jót, a pótalkatrészeket is hoztuk, amit lehetett. Egyszer mágneskapcsoló-csere, az asztalomon működő példány nyele és fűtőbetétje 1987-es, még mindig működik. Hegyeket cserélgettem a feladatnak megfelelően.

SMD-nél is jól vizsgázott, pár SDR-cucc, NWT-500. Vannak sokkal jobbak is, ár/érték arányban verhetetlen, egyszerű mint a bot. Ezért mertem javasolni.

vy73!
Hülyével vitatkozni, olyan mint egy galambbal sakkozni: ledönti a bábukat, rápottyant a táblára, aztán peckesen ugrál, hogy ő nyert.

Nem elérhető HA7JVV

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #76 Dátum: 2019 Augusztus 12, 20:24 »
Idézet
Akkor ezért csuklom? :)

Szinte biztos! :D

Kímélem, nehogy baja legyen, azért csak nem mai darab már. Ha nem forrasztok 10-15 percen belül, akkor inkább kikapcsolom, bár biztosan elkattogna napokig. :D

Az ár/értékhez nem férhet kétség, bár hozzá kell tenni, hogy azért az eredeti pótalkatrészek nem két filléres dolgok most sem.
Mindenesetre a noname forrasztóállomásokat magasan veri.

Mindazonáltal ha bekrepálna valamiért - amit kétlek -, újabb Wellert nem vennék. Maradnék ennél a típusnál, ha lenne jó állapotú megkímélt darab v. alkalmi vétel pótalkatrész.
Sajnos az újabb típusokról már nem lehet ugyanezeket a pozitívumokat elmondani amit említettél is és szerintem eléggé túlárazottak is lettek.

Akkor azt hiszem beinvesztálnék én is egy Metcal MX-500-ba - ha lenne olyan, ami nem úgy néz ki mint amit istállóban használtak, mert sajnos én még használtam nem láttam nem leharcolt pofázmányú példányt ebből a típusból.
73' Viktor
Do more with less.

Nem elérhető Ha-7-at

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #77 Dátum: 2019 Augusztus 12, 21:02 »
Pedig van Feritöl tökéletes állapotut vettem senkinek nem kellett . Igy nekem van kettö.

Nem elérhető CB szökevény

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #78 Dátum: 2019 Augusztus 12, 21:12 »

Az ár/értékhez nem férhet kétség, bár hozzá kell tenni, hogy azért az eredeti pótalkatrészek nem két filléres dolgok most sem.
Mindenesetre a noname forrasztóállomásokat magasan veri.

Mindazonáltal ha bekrepálna valamiért - amit kétlek -, újabb Wellert nem vennék. Maradnék ennél a típusnál, ha lenne jó állapotú megkímélt darab v. alkalmi vétel pótalkatrész.

Akkor azt hiszem beinvesztálnék én is egy Metcal MX-500-ba - ha lenne olyan, ami nem úgy néz ki mint amit istállóban használtak, mert sajnos én még használtam nem láttam nem leharcolt pofázmányú példányt ebből a típusból.

Burabun szokott lenni egy srác, aki árul eredeti alkatrészeket (meg más hasznos szerszámokat), nem túl elrugaszkodott áron. Mondhatni leginkább miatta mentem ki erre az amatőrtal... zsibvásárra :). HA8RX Dénes árult még a Puskásban valami "M-zárolt" hegyeket jóárasítva, az adag vége nálam kötött ki.

Ha napi 8 órában dolgoznék, vennék egy komoly Fahrenheitet (melóhelyen is az van, nagyon jó), játszani ez az öreg tökéletes! Feri javaslatára én is nézegettem a Metcalokat, de amilyenek voltak, mintha lehányták volna. Amiket meg a neten árulnak, azok jórészt kukabúvár/lomis nepperférgektől vannak (a képek hátterét kell figyelni!), föl se hívom az eladót.

vy73!
Hülyével vitatkozni, olyan mint egy galambbal sakkozni: ledönti a bábukat, rápottyant a táblára, aztán peckesen ugrál, hogy ő nyert.

ha3flt

• Vendég
« Válasz #79 Dátum: 2019 Augusztus 12, 21:35 »
Még teljesítménymérő is létezik a Metcal-tól és -hoz...:

ha3flt

• Vendég
« Válasz #80 Dátum: 2019 Augusztus 12, 21:46 »

Én STSS "trafót" vettem - pár wattal kevesebb csak, ez is simán felfűti a legmagasabb hőmérsékletű, nagy hegyeket is, és jóval olcsóbb. Egyre kevesebbet látni, éppen van egy az egyik helyen. Bár az enyém ennél esztétikusabb, de az csak egy része a dolgoknak.

https://www.jofogas.hu/hajdu_bihar/Metcal_forraszto_allomas_93936335.htm

Amire szerintem vigyázni kell, hogy a pákatartóban legyen mágnes (?), amitől a pihenő páka hőmérséklete lecsökken száz fok környékére. Nálam LED ugyan nem jelzi, az csak a magas SWR-nek van fenntartva, :-) de nyilvánvaló, hogy működik.

Nem elérhető ha7az

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #81 Dátum: 2019 Augusztus 12, 22:16 »
Nem erőszak a disznótor.

Van 6 Weller pákám. Ebből 3 db az a kattogós. Évek óta nem használom. Amit nagyon nem szerettem az az, hogy a hegyek egy idő után oxidálódtak és kínlódás volt tisztítani. De a csehszlovák pisztolypáka után a Weller maga volt a Zsiguli.

A Wellerből a gázost használom néha. Van egy 20 W-os 230 V-os ultra könnyű. Az a hátha forrasztani kell egyet, de nem nehéz cipelni kategória.

Metcalból a kiforrasztó az verhetetlen.
73 es DX!
Feri
ui: Tévedni emberi dolog, de másra kenni még emberibb.
ui: Eljön az idő, amikor a dolgok értéke már alacsonyabb, mint az általuk elfoglalt hely értéke. /HA7TY/
ui2: Ha valakinek problémája van veled, mindig jusson eszedbe, hogy az az ő problémája!

Nem elérhető HA7JVV

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #82 Dátum: 2019 Augusztus 12, 22:20 »
Jelenleg én is elvagyok az öreggel. Egyenlőre még nem vágtam haza semmit vele! :D

Én egy ideig az ebay-t nézegettem, de amik ott voltak... fel sem fogom ésszel, hol használhatták őket?! :D GSM szerviz?! Vagy valami összeszerelőüzemben, betanított munkások 3x8 órás műszakban? Mert akkor megértem...
Nem messze tőlünk a Samsungban is adják rendesen az ívet az ilyen állomásoknak a melósak. Ha elmesélnék pár sztorit, felét nem hinnétek el! :D

Ahogy látom, használt készülékek ára azért egy keveset ment le pár éve alatt. Ez az STSS pl. elég kellemes áron van! Köszi az infót!

Persze elhiszem én, hogy a külső nem minden, de azért jogosan felmerülhet a kérdés ilyenkor, ha a kívül ilyen, milyen lehet belül?
Sajnos legtöbb esetben nem adatik meg az embernek, hogy bele is tudjon nézni vásárlás előtt.

Idézet
egyik pad kap ónpöttyet és az rögzít, még ha így a fényes felületet többnyire el is bukom az adott oldalon
Tudom, hogy nem szereted a fluxokat, folyatószereket, stb. de érdemes előtte legalább izóval lemosni a panelt. Az annyira nem vészes - krémekbe, de főleg gélekbe is szoktak rakni.
Nálam is volt ilyen, főleg, ha szennyezett volt a pad - vagy a pcb gyártó szemétrevaló ónnal ónozta a padokat, vagy a pákahegy volt oxidált esetleg alacsony volt a forrasztási hőmérséklet. Ilyenkor én amikor kész van a másik oldal is, visszatérek a rögzítési oldalhoz, odanyomom a pákahegyet amíg megolvad és egy icipici ónt még rakok rá, de csak egy leheletnyit - majd gyorsan elveszem. Nekem az esetek 80%-ban így fényes lesz az az oldal is.
73' Viktor
Do more with less.

Nem elérhető HA7JVV

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #83 Dátum: 2019 Augusztus 12, 22:23 »
Idézet
Amit nagyon nem szerettem az az, hogy a hegyek egy idő után oxidálódtak és kínlódás volt tisztítani.

Feri, ez igaz, de erre meg ott a Tip Activator. Egy kezeléssel olyan lesz mint az új, nem korrodálja a hegyet és örök mint a nyomor. Ja, meg Wellerhez képest olcsó. Én 2 éve használom, a tégely felét használtam eddig el.

https://www.youtube.com/watch?v=_hP0KYEgdHk
73' Viktor
Do more with less.

Nem elérhető ha7az

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #84 Dátum: 2019 Augusztus 12, 22:30 »
Viktor!

Az MX500 az vagy 15 éve megszűnt készülék. Mostanra ment le az ára, hogy a magyarok végre megvehessék.
Pont úgy néznek ki mint egy 15 éves autó. Van ami szép van ami leharcolt. Viszont ami elment 10 évig hibátlanul a leszólt mobiltelefon szervizben az el fog menni még 30 évig mert nincs ami elkopjon benne.

Az Oki amikor megvette a Metcalt piacot akart venni. Aztán rájött, hogy egy abszolút sikerterméket vett. MX500 megszüntetés helyett kijött a MX5000 termékkel. Processzort, kijelzőt kapott és igazi ipari forrasztópáka maradt továbbra is. Nem véletlen, hogy időnként felbukkan valami ötöd áron a magyar piacon is.

Amikor 3 éve a Burabun valaki egy MX5000-est árult DS1 kiforrasztóval boldogan megvettem.

73 es DX!
Feri
ui: Eljön az idő, amikor a dolgok értéke már alacsonyabb, mint az általuk elfoglalt hely értéke. /HA7TY/
ui2: Ha valakinek problémája van veled, mindig jusson eszedbe, hogy az az ő problémája!

Nem elérhető ha7az

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #85 Dátum: 2019 Augusztus 12, 22:34 »
Idézet
Amit nagyon nem szerettem az az, hogy a hegyek egy idő után oxidálódtak és kínlódás volt tisztítani.

Feri, ez igaz, de erre meg ott a Tip Activator. Egy kezeléssel olyan lesz mint az új, nem korrodálja a hegyet és örök mint a nyomor. Ja, meg Wellerhez képest olcsó. Én 2 éve használom, a tégely felét használtam eddig el.

https://www.youtube.com/watch?v=_hP0KYEgdHk

OK. Akkor nagy, bumszli. Nehéz, forró mert a nyélig melegít. Tényleg sok évig használtam. Nagyon nem mindegy, hogy a kezedtől 3 cm-re vagy 10 cm-re van a forrasztandó alkatrész.

A Zsigulit nem véletlenül írtam.
73 es DX!
Feri

Nem elérhető HA1TN

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #86 Dátum: 2019 Augusztus 13, 11:06 »
Régóta szemezek én is egy ilyen jószággal.

el fog menni még 30 évig mert nincs ami elkopjon benne.
Illetve ha mégis, akkor az is könnyen orvosolható: https://andydoz.blogspot.com/2017/10/metcal-mx-ps5000-repair.html
Tetszik, na. Mondjuk nem kis darab ahogy elnézem, úgyhogy kell egy rendes műhely hozzá :)
73!
HA1TN - Norbi

Nem elérhető ha7az

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #87 Dátum: 2019 Augusztus 13, 16:17 »
Ki vette meg? Eltűnt a hirdetés.
73 es DX!
Feri