Szerző Téma: wobler mérés probléma  (Megtekintve 2171 alkalommal)

Nem elérhető HA7SZG

• Full Member
    • Profil megtekintése
    • Bátor Buherátor
wobler mérés probléma
« Dátum: 2019 Június 22, 06:52 »
Egy problémával megakadtam: Mérés TV woblerszkóppal. Ez a régi TR-0813 elektroncsöves készülék. Nagyon elterjedt volt anno.

Előzmény: 10-15 éve vettem, akkor is ugyan ezt a hibát produkálta. Akkor minden csövet cseréltem. nem lett jobb. Most egy  UV3DI-3  készüléket építek/élesztek. Most nagyon jól jött volna egy wobler. Nosza! Elővettem a régi barátomat. Bekapcsolás után pukkant egyet. Csöves technika nagyon strapabíró, javítás után minden ugyanúgy működött. (Mostani hiba oka: D5 jelzésű 500V-os szelén(!) dióda átötött, és elvitte örök vadászmezőre a 22uF 350V kondikat. A környéken minden kondit kicseréltem.) Visszacsatolás nélkül nyílegyenes az idővonal, függőlegesen, vízszintesen tökéletesen  állítható. 1, és a 10MHz-es marker kb jó. tehát az is működik. Oszcilloszkóppal néztem a fokozatokat. Minden működőképesnek tűnik.

A gépkönyv szerint úgy kell kezdeni a mérést, hogy a csúcsegyenirányító fejet közvetlenül a kimenetre kötöm, és 3 négyzetrács távolságot állítok be függőlegesen. Egy fekvő téglalapot kellene látnom. Sajnos  csak a visszafutó vonal csak a vízszintes, a mérő vonal iszonyatosan véletlenszerűen girbegurba. Mindkét sávon, ahogy állítom a frekit a menete összevissza megy. A mostani állapot azonos a megvásárláskor tapasztalttal. Kicseréltem még egyszer V3, és a V4 bemenőkör csöveit. A hiba ugyanaz maradt.

https://elektrotanya.com/PREVIEWS/38933510/23432455/ht/hktsz_tr0813_portable_tv_wobblerscope.pdf_2.png

3 fajta mérőfejet használtam: 50 ohmos, 75 ohmos, és a gépkönyv által előírtat ugyanaz a kép.

Még egy hiba. Emberi, saját: Még nem használtam woblerszkópot. Lehet, hogy minden jó, csak én nézek be valamit.

Valakinek van ötlete?

Valakinek ötlete
73DX! Gábor

Nem elérhető ha6pc

• Hero Member
    • Profil megtekintése
Re:wobler mérés probléma
« Válasz #1 Dátum: 2019 Június 23, 06:53 »
Gábor
Azt hiszem "minden jó" és te sem nézel be valamit.
Ez a műszer ilyen. Mindegyik; bár természetesen nem láttam az összeset,de amit használtam, ilyen volt.
Ez egy szervízműszer, nem várható hogy fél dB-eket mérjen.
A dolog valahol ott ered,hogy a nagylöketű frekvenciamodulációt színuszos jellel állítják elő.
(A rajzon az a mágneses komplexum a rezgőkörben.) "Igazi-nagy" wobblereken ezt fűrészjellel csinálják, de ott még van amplitúdó stabilizátor apparátus.
És még ott is kissé görbe a "vissza vonal"!!
A mérőfej is benne van a dologban; nem várható, hogy végig lineáris legyen.
Tovább bonyolítja a helyzetet,hogy itt az alsó sáv két jel keverésével valósul meg. Az is hullámossággal jár.
Mindettől függetlenül majd látod, hogy használható műszer.
Próbaképpen mérj meg vele valamilyen ismert sávszűrőket, hogy szokjad milyen.

Nem elérhető HA7SZG

• Full Member
    • Profil megtekintése
    • Bátor Buherátor
« Válasz #2 Dátum: 2019 Június 23, 17:26 »
Köszönöm a megnyugtatást!

Próbáltam vele mérni, bár nem áramkörben. Szerintem itt van a kutyus elhantolva....  :wacko: Okoskodásom: A csúcsegyenirányító OA1160 germánium dióda (ez volt a fiókban), nyitófeszültsége 200-300mV. Lehet, hogy a jelszintnek ezt el kellene érnie, mert különben meg sem szólal. Ha nagy impedanciával terhelem, akkor a jel tuti felette van. A könyv leírása szerinti mérőfej "nagy impedanciás". Azért gyanakszom még mindig, mert a gépkönyv a mérés megkezdéséhez az írja, hogy az adó, és a csúcsenirányító oldal közvetlen összezárásával 2 párhuzamos vonalat kell látnom. Ezt kell 3 rácsnyira beállítanom.
Ez kiértékelhetetlenül összevissza áll.

próbáltam mérni is: A jelkábel, és a szonda testét összekötöttem. A két meleg ér közé egy kvarcot, majd egy párhuzamos rezgőkör tettem. meg sem találtam a rezonancia pontot. Pedig már nagyon belőném a UV3DI-3 VFO + változó KF panel freki együttfutását... :rolleyes:
Létezik olyan, hogy egy vobler csak aktív kört médne? Szerintem nem. Sávszűrőket is ezekkel lőtték be.

Kicsit most letettem a műszert, és elkezdtem a UV3DI-3 tápegységét újraépíteni. Iván csodálatos hanyag eleganciával vezetékel... :wacko:
73DX! Gábor

Nem elérhető ha6pc

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #3 Dátum: 2019 Június 24, 11:51 »
Lehetséges mégis valami gond ezek szerint.
Meg kellene mérni,hogy a megfelelő szint jön-e ki az RF-kimeneten.
Ha nem, akkor az osztót ellenőrizni. Meg szokott sülni,ha óvatlanul egyenfeszültség kerül rá a mérendő áramkörből.
Ehhez célszerű gyártanod egy feszültségkétszerező mérőfejet.
Amúgy is kényelmesebb lesz,ha azt használod.